icon

Ako riešiť financie v partnerovom dome?

liliana330
Dnes o 12:45

Ahojte, mám takú otázku/dilemu. Ako by ste riešili financie, ak by ste sa mali nasťahovať do partnerovho domu? Dom je po rekonštrukcii 3 roky čiže nič netreba robiť na ňom. Idete v domácnosti 50/50? Ja zarobím menej než partner a nemám veľmi našetrené peniaze.
Chodím k nemu na 2 týždne zatiaľ ale vždy samozrejme riešim aj nejaké tie nákupy. Upratanie, teplo domova, navarím, atd..
Partner býva o 60 km ďalej než ja (v rodičovskom dome bývam) Auto svoje nemam. Momentálne partner chce, aby som si hľadala prácu v jeho okoli, a že budem dochádzať od neho. Takže tým pádom budeme určite komunikovat spolu ohľadom financií, len by som rada vedela názor na túto temu keďže som v tom neskúsená. Deti nemáme, sme do 30r mladý ľudia.

miselka257
Dnes o 12:50

ako dlho ste spolu? ja s priateľom mám spoločné peniaze, takže nie je to o tom kto platí, spolu žijeme, spolu šetríme, spolu platíme 😁

anonym_eb5814
Dnes o 12:55

Zamna je fer platit polku energii a nieco naviac ako “najom” (nie normalnu sumu najmu, ale budes tam zit a opotrebovavat veci tak proste nieco platit musis).
Ohladom prac na dome, upratovania a varenia to ako si urobis tak budes mas - zamna sa treba na vsetkom podielat. Nikto robi viac toho a druhy zas viac hentoho
Ak pojdete do manzelstva tak peniaze vsetky spolocne a spolocnr hospodarit

anonym_73e11d
Dnes o 13:07

A co navrhol partner? Kazdy to bude mat inak. U nas byvanie islo na polovicu, zvysok pocitovo, nepocitame kazde euro aby to bolo presne na polovicu. Ziadne spolocne peniaze nemame na to by som nikdy nepristupila. Tiez ja zarobim menej. Naopak kamoska na najom nic neplati, jej priatel odmietol prijat od nej peniaze.

anonym_b81c86
Dnes o 13:08

Co znamena menej zarobim a nemam nasetrene, ked este byvas u rodicov? Ked das symbolicky 100 eur na energie v dome, to by si musela davat asi aj rodicom. Ked das polovicu na stravu (chlap zje viac, ale zeny maju zase chut na drahsie kvalitnejsie potraviny ako bio), jest musis vzdy, u neho aj u rodicov. Zvysok bezne vlastne vydaje a mozes setrit.

123profil321
Dnes o 14:52

@liliana330 ťažká otázka, každý to má inak. Niekto ide úmerne k platu niekto si založí spoločný účet, kde dávajú 70-80% platu a z toho financujú domácnosť, a zvyšné peniaze majú ako vreckové na čisto svoje záležitosti. Iný platia na polovicu náklady, keď treba niečo opraviť, kúpiť, tiež polovicu, alebo nejakú pomernú časť. Inde je to tak, že jeden platí stravu, druhý platí energie. Vždy je to o tom, pre koho je čo komfortné ... A inde zas berú, že sú spolu a všetko je spoločné a absolútne neriešia financie, vedia o tom, kto má akú výplatu, koľko má na účte, kam išli peniaze, hospodária spolu a preberajú spolu, kam pôjdu peniaze....

123profil321
Dnes o 14:54

Skôr by som si premyslela to s tou prácou...

sasa1310
Dnes o 14:54
@anonym_b81c86

Co znamena menej zarobim a nemam nasetrene, ked este byvas u rodicov? Ked das symbolicky 100 eur na energie v dome, to by si musela davat asi aj rodicom. Ked das polovicu na stravu (chlap zje viac, ale zeny maju zase chut na drahsie kvalitnejsie potraviny ako bio), jest musis vzdy, u neho aj u rodicov. Zvysok bezne vlastne vydaje a mozes setrit.

@liliana330 neriešim pohlavie (či si ty žena alebo muž, lebo veľakrát to rozhoduje aj o odpovediach) a ani to, kto ako rozdielne zarába. Po správnosti by ste mali ísť 50 na 50 iba energie. Stravu spoločne. Hlavne si stále nezabúdaj odkladať na vlastné bývanie

@anonym_b81c86 chcela by som tvoju odpoveď vidieť, keby mal ísť chlap bývať k žene či by si tiež súhlasila, aby jej platil symbolických 100 eur

anonym_e4434f
Dnes o 14:57

Energie a nakupy na polovicu. Sice viac zje, ale nie vysku najmu.Maj stale pred ocami - igelitkou si prisla aj odides. Aj keby si mala dieta a vydala sa, setri si a mysli aj na zadne dvierka, aby si neskoncila v detskej izbe. Partner chce a ty nemas nic ….. osobne by som sa k nemu nestahovala a uz vobec nemenila pracu … ty vies aky mate vztah a doveru … ale tych stories, co v takomto garde skoncili zle je podstatne viac

anonym_c51db0
Dnes o 15:31
@miselka257

ako dlho ste spolu? ja s priateľom mám spoločné peniaze, takže nie je to o tom kto platí, spolu žijeme, spolu šetríme, spolu platíme 😁

@miselka257
Len či aj on myslí, že máte spoločné 🤣🤣🤣😁😁🤣🤣😁😁🤣🤣😁😁😁😁🤣🤣😁😁

anonym_118592
Dnes o 15:33

My sme teda na byte s priatelom, platime 50/50 najom, on plati vacsinu nakupov, ked idem ja na nakup platim ja, neviem akoze neriesime vobec vydavky okrem najmu. Ide to nejak prirodzene. Ja sice zarabam viac, ale kazdy mesiac miniem na seba dost penazi. Takze to nejak nehrotime. Ak by som byvala v jeho, tak by som mu platila najom a polku energii. Ostatne by sme nejak “riesili” za pochodu

miselka257
Dnes o 15:48
@anonym_c51db0

@miselka257
Len či aj on myslí, že máte spoločné 🤣🤣🤣😁😁🤣🤣😁😁🤣🤣😁😁😁😁🤣🤣😁😁

@anonym_c51db0 neboj, myslí si to aj on, obaja máme prístup k financiám, ku spoločnému účtu a tak podobne 😁 skúšali sme rôzne varianty spolunažívania čo sa týka financií- pol na pol bývanie a stravu 2 týždne ja a 2 týždne on, nestarala som sa čo kupoval, tak isto ani on sa nestaral, čo som kúpila ja, ale nevyhovovalo nám to tak (boli to začiatky a aj menej financií sme mali), preto som sa pýtala ako dlho sú spolu, lebo po mesiaci vzťahu asi nebude autorka zriaďovať nový spoločný účet aby mohli mať spoločné financie 😂

anonym_a2e464
Dnes o 16:09

hlavne si šetri . nikdy nevieš čo bude o pár rokov. Niečo sa medzi vami zomelie a odchádzaš s holým zadkom. Poznám už pekných pár žien čo takto skončili.

anonym_e47788
Dnes o 16:13
@anonym_a2e464

hlavne si šetri . nikdy nevieš čo bude o pár rokov. Niečo sa medzi vami zomelie a odchádzaš s holým zadkom. Poznám už pekných pár žien čo takto skončili.

50:50, alebo aspon 45:55. Uvedom si, ze si prisla do hotoveho.
@anonym_a2e464 kto tym zenam za to moze?

anonym_a2e464
Dnes o 16:31
@anonym_e47788

50:50, alebo aspon 45:55. Uvedom si, ze si prisla do hotoveho.
@anonym_a2e464 kto tym zenam za to moze?

@anonym_e47788 ja neviem kto za ich situáciu môže. Ale stáva sa.