icon

Ako riešiť list z Finančnej správy?

2. feb 2024

Ahojte,dnes mi došiel list z Finančnej správy,kde mi píšu že som si pravdepodobne uplatnila v roku 2022 DB na dieťa aj s manžom naraz.Nenapísali ake konkretne aké mesačne obdobie,ani akú sumu, DB sme poberali mesačne.A na 100% viem,že sme ho nepoberali naraz,pretoze roky som ho poberala iba ja,potom som bola nezamestnaná a pn tak poberal manžel a od leta min.roku 2023 zase poberám iba ja keďze manzel bol dlhodobo na pn.V liste je pisane za mam podat dan.priznanie do 29.2.ale ak som si ista ze sme to nepoberali naraz tak mam list pokladat iba za informativny.Mate niekto skúsenost?Na 100% sme nepoberali obaja pretoze ked mam pnku DB nemam,ale zase nechcem aby mi exekutor siahol na ucet.A ten list je taky nijaky,je tam slovo pravdepodobne(tak zistili ze sme mali obaja alebo nie)Rocne zuctovanie dane mam kazdy rok robene.Ako sa k tomu postavit led nie som si vedoma chyby a ani neviem o akú sumu sa jedná?Ďakujem za info.

autor
2. feb 2024

@lienka.7 ale podla RZP to vyzera ze sa riadne sekli.Muz ma na RZD iba 2 mes.DB za rok 2022

lienka.7
2. feb 2024

@autorka seknut sa mohli, ale aj nemuseli. Ty máš na list reagovať a predložiť im doklady. Chapes?

autor
2. feb 2024

@lienka.7 jasné,vsak preco nevyrobit ludom problem,ze?

autor
2. feb 2024

Baby ktore sa rozumiete,prosim,toto je mužove RZP,svoje som uz pridala,ako to vidite vy?

zalka
2. feb 2024

Autorka, ty máš poznačené vo svojom potvrdení že DB bol uplatnení 1-6 .. a bolo vyplatené 84,2 e to je za dva mesiace.
A tvoj muž si uplatnil nie za 7-12 ale uplatnil si 10 mesiacov.
Čiže 4 mesiace má DU, že bol danový bonus vyplatený duplicitne. Dosť hlúpo vyšlo, mali ste robil danové priznanie obaja ... ty si mala vrátiť DB tých 87,20e vrámci DPtyp A, a muž si mal uplatniť za celý rok vtedy by to bolo správne. Takto to DU berie zle.
Vo svojej podstate máte vyplatený ročný DB v správnej max. výške. Ale chyba sa stala, u teba, lebo ak si šla na PN tak si mala požiadať o zrušenie. A muž mal hned žiadať.
Podla mna potrebujete obaja s mužom podať DPtypA .. ale uvidíš na danovom úrade.

autor
2. feb 2024

@zalka ale ja som bola.uz nezamestnana na pn a nemala som co zrusit

autor
2. feb 2024

@zalka ale suma DB za rok 2022 sedi ze?Poslem muza v pond. S papiermi na DU.A budeme nieco platit naspat ked sme nemali na vyse ani 1euro?

zalka
2. feb 2024

Ano sedí suma, len ja nechcem nadávať ale toto je výsledok Matovičovho vymýšlania.... a komplikovania systému. Ani nechcem vidieť čo to bude po tohoročných danových priznaniach.
Len podla mna musíte spraviť DP aby mal DU v tom jasno. Napr. ty vo svojom zaškrtneš že DB si mala vyplatené napr. za mesiace 1,2, a muž zaškrtne 3-12 .. a bude ok ..

lienka.7
2. feb 2024

@autorka zalka ti uplne po lopate vysvetlila, kde si urobila chybu.
Ty si DB síce už realne necerpala, ale na potvrdeni ho máš uvedený ze áno. Plus aj tvoj muz, ktorý ho teda aj realne dostal vyplatený. Cize toto mate opraviť.

autor
2. feb 2024

@zalka dakujem,aha este sme to DP nikdy nevypisovali,snad na DÚ poradia.Kde co vypisat a bude to snad v poriadku.

autor
2. feb 2024

@lienka.7 ok poslem muza v pond.na DU aj s RZP nech vysvetli o co ide,nech daju papiere a napisu kde co opravit.A zanesie to potom naspat.

autor
2. feb 2024

@zalka dakujem ti krásne za vysvetlenie a som.rada ze je to len nedorozumenie,ze je to len blbo napisane ale takto mi to zial urobil zamestnavatel.

zalka
2. feb 2024

No nadávať nejdem, nie na zamestnávateľa ani na Vás... nadávala by som na ...
Ako i tento rok to bude fakt zábavné,...

Tak dúfam, že to doriešite na DU. Lebo v sume je ten DB správny.

autor
2. feb 2024

@zalka ďakujem ti krásne este raz za ochotu sa na to pozriet.Som kludnejsia ked viem,ze nic nedlzime.V roku 2022 sa aj menil v juli DB na vyssi.Takze sme to prepocitali a ani 0,01e nedlzime.Tak snad mu na DU daju len papiere a ukazu kde co zaskrtnut a odnesieme im to spat.Este raz ti dakujem 🙏🙏🙏🙏🙏🙏

autor
2. feb 2024

@zalka nechapem preco to neprepocitali.Snad na DU to prepocitaju a nebudeme platit za nic.Ked nic sme navyse nezobrali.

zalka
2. feb 2024

DU ma takých prípadov veľa, ty vieš súvislosti. Ale DU ich nevie, preto vyzvalo robiť DP tam by sa tie súvislosti ukázali.
Za mňa je robiť DP si sám lepšie ako nechať robiť RZD u zamestnávateľa. Ale ľudia nie sú naučený, a polovica by aj zabudla, že niečo musí riešiť.

autor
2. feb 2024

@zalka ďakujem este raz,fakt si mi velmi pomohla a ukludnila ma.❤️❤️❤️

wagea
2. feb 2024

Muž nech zbehne na DÚ, povie, čo je vo veci a nech mu povedia, kto z vás má aký typ DP podať. Netreba sa hneď báť pokút a podobne. Im systém často len doslova vysvieti niečo a následne podľa toho vystavia ,,list". K systému a zložitosti daňových bonusov a nezdaniteľnych časti sa radšej nebudem vyjadrovať 😤🙈 toto nevymyslel nikto, kto s tým reálne robí, lebo by to neschválil, keby s tým mal čo i len jeden mesiac pracovať 😡

autor
2. feb 2024

@wagea dakujem pekne aj tebe ❤️mna az hlava rozbolela ked to doniesol zo schranky.

wagea
2. feb 2024

@zalka s týmto nesúhlasím. Je veľa zamestnancov, kde je lepšie dať si urobiť RZD ako sám DP. Tie DP potom tak aj vyzerajú. Ale, na druhej strane je rozdiel, ak je mzdárka, ktorá nevysvetlí, neporadí, potom tie RZD sú niekedy zle urobené. Pretože nemôžeme od zamestnancov očakávať, že sa v tomto vyznajú... Poradím, vysvetlím, ale zase každý zamestnanec je zodpovedný sám za seba, mal by sa informovať a zisťovať si niektoré veci aj sám od seba. Je to o komunikácii, ktorá často zlyháva...

autor
2. feb 2024

@wagea ide o to ze obaja mame mzdarky mimo pracoviska,ja 200km od prace a muz 100km od prace takze nie sme ani v kontakte Iba sa donesu papiere,vypisu,podpisu a poslu to nadriadeny mzdarkam.

wagea
2. feb 2024

Hlavne sa nikdy netreba dopredu obávať najhoršieho scenára 😉 keby ste tam aj niečo mali zle. Vrátite, čo vám nepatrilo, a to je všetko. Ak ide o veľkú sumu, je to finančne náročnejšie, ale v prvom rade je dôležité riešiť to s konkrétnou inštitúciou. Teraz to píšem všeobecne, často (nielen) tu vidím diskusie typu prišiel mi list/nedoplatok... A čo teraz. A prvá vec by mala byť zavolať/osobne zájsť na daný úrad a riešiť to. Komunikácia je základ...

autor
2. feb 2024

@wagea ved musime to riesit,ale som apokojna ze nic nedlzime ze je to len nedorozumenie lebo ja som vedela ze sme nevzali nepravom ani 1 cent.Papiere RZP mame nachystane,snad sa v pond.na to pozru,muž vysvetli a pomozu co dalej.

autor
2. feb 2024

@wagea a este ten list je pisany tak nijako.Je tam slovo ze sme pravdepodobne (nie naisto a aka suma a kedy)a veta ak ste si isty ze ste DB mali uplatneny spravne,pokladajte tento list len za informacny.Akoze podla toho by isiel list do šufliku.

wagea
2. feb 2024

Určite máte kontakt na oddelenie. Ak nie, treba si ho pýtať a nedať sa odbiť. Viem, nie je to niekedy také jednoduché, ale netreba to nechať tak. Naše kolegyne sú niekedy nepríjemné a neochotné, to je fakt (asi ako v každej sfére). Ja osobne to neznášam. Ak nemám tú prácu rada, tak ju vymením. Ale to je už iná téma 😆...

wagea
2. feb 2024

Sú to všeobecne naformulované a vygenerované listy...

renab
2. feb 2024

Nie ste jedini. Danovy urad uz rozposlal tisicky takychto oznameni. Posvietili si na danovy bonus. Vy zrejme len opravite datumy.

zalka
2. feb 2024

@wagea áno súhlasím, vždy sa snažím vysvetliť povedať kedy je povinnosť, aby to nezanedbali ... ale sú ľudia, absolútne bez záujmu. Ved to niekto za mna vyrieši. A potom je nešťastie ak taký človek je dotlačený do živnosti, a potom sa obačí, že aha neošetria ma u lekára, nahánajú ma exekútori.

a DP je lepšie ako RZD minimálne kvôli 2% z dani, je to jednoduhšie vpísať do DP ako potom riešiť potvrdenia a vypisovať dalšie papiere a posielať.

wagea
2. feb 2024

@zalka niekto to za mňa vyrieši mám ,, najradšej " 😆🙈 a ,,pracujem na živnosť" mám najradšej hneď za tým 🙄🤦🏻‍♀️ ale čo sa čudovať pri tomto systéme a odvodovom zaťažení a byrokracii... Ani tak ani tak... 2% to je tiež iný prípad...

zalka
2. feb 2024

@wagea presne tak, chýba dáka finančná a právna gramotnosť v tomto štáte.