Ako riešiť neprávom poberaný daňový bonus na dieťa?
Som zamestnaná na dohodu.
Daňový bonus na dieťa si uplatňujem raz ročne. Dieťa je zverené do mojej starostlivosti už takmer 5 rokov. Práve som žiadala o Daňový bonus za rok 24 aj 23 spätne. Neskôr som sa ale dozvedela ze bývalý partner si po celý čas uplatňuje nárok na daňový bonus a bol mu vždy vyplatený mesačne. Moja otázka. Bude mi daňový bonus v ročnom zúčtovaní vyplatený keďže som nevedela ze on ho poberá aj keď nemôže? Ako postupovať?
@lensii na druhej strane, ak nebyva s vami a nemáte dcéru zverenú do striedavej starostlivosti, nemá naň nárok
@lensii skús pridať rozhodnutie zo súdu o zverení deti tebe, mala som podobný problém a daňový bonus mi bol vyplatený, keďže on si ho žiadal neprávom, musel ho vrátiť. Ja som to ale riešila cez jeho zamestnávateľa, keďže to poberal mesačne a ja som menila prácu, kde chceli potvrdenie, že to nepoberá :-/
@lensii ty si poziadas ak dieta s nim nezije v spolocnej domacnosti, doplatia ti, az 5r spatne a on ma problem. Ale to je uz jeho vec.
https://podpora.financnasprava.sk/906034-Dodato...
@lensii https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novi...
Ide im to pomaly ale dobehne ho to
@denisa_deniska dieťa je zverené do mojej starostlivosti
@cheese keď sme malo súd ohľadom zverenia dieťaťa do mojej starostlivosti som žiadala jeho zamestnávateľa aby mu už daňový bonus vyplatený nebol. Zrušili mu ho no zamestnal sa inde . Tvrdil ze daňový bonus nepobera. Keďže dieťa má epilepsiu pracujem len na dohodu ale príjem mam dostatočný na to aby mi vyšiel daňový bonus v ročnom zúčtovaní. Teraz však nastal problém že ja mám žiadať daňový bonus v RZ za rok 24 a aj 23 spätne. Teraz som sa však dozvedela ze PN odkedy zmenil zamestnanie poberá daňový bonus vo výške 140€ mesačne
@lensii on poberal neprávom, to nie je tvoj problém ani dôvod na nevyplatenie tebe. Bude musieť vrátiť.
@januska12323 dnes mi navrhol že si daňový chce nechať aj naďalej s tým že k výživnému doplatí 30😃
@lensii no veľmi “lukratívnu ponuku” ti dal ….musela by si byt ozaj blba aby si na to privolila. Za rok 23 a 24 ho bude musieť vrátiť, nakoľko ho poberal neopravnene a tebe ho vyplatia. Poberať ma ten, kto žije s dietatom v spolocnej domácnosti.
@mius86
@mius86 on sú myslí že ho od neho žiadať nebude lebo ze jemu to patrí. Proste sa mu nedá vysvetliť ze on ho brať nemohol keďže dieťa je zverené do mojej starostlivosti a v súdnom rozhodnutí je jasne uvedené že súd zistil ze on sa o dieťa nedokáže riadne postarať preto je dieťa zverené do mojej starostlivosti. A druhá vec je to ze výživné platí 100€ takže aj keby poslal o 30 viac tak stále bude on v pluse 😅 ale proste sú ľudia ktorým to vysvetliť nejde
@kat_ pracujem na dohodu v roku 23 som pracovala 5 mesiacov a 24 riadne celý rok , a keďže som na dohode daňový bonus by mi vyšiel iba v ročnom zúčtovaní vo výške 100e mesačne čiže teraz za cca 17 mesiacov by to bolo 1700€ plus daň ktorú mi majú vrátiť cca 100€. A mesačne by mi to veľmi nevyšlo preto žiadam až v ročnom. Teraz sme to v práci začali riešiť a on tvrdil že nepobera a zistilo sa že poberal celý čas
@kristinka92 určite to prijať nechcem keďže on nemá právo poberať daňový bonus. On sa ohraduje tým ze do nájomnej zmluvy zapísal aj dieťa ale myslím ze to je zbytočné keďže mame rozhodnutie súdu kde je uvedené že je zverený do mojej starostlivosti
@lensii tak v tomto prípade samozrejme o to požiadaj, im to nebude sedieť a budú od neho žiadať vrátenie. Jeho problém ale..
@lensii kľudne si podaj dodatočné daňové priznanie, kde si uplatníš bonus ty. Samozrejme daňový úrad to začne preverovať, pretože zistí, že na toto dieťa už bol vyplatený DB otcovi. Vyzve ho aby preukázal, že žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti. Potom bude musieť otec DB vrátiť+si doplatí za neoprávnené vyplatenie. Mala som nejeden taký prípad a oteckovia sklopili uši.
@denisa_deniska ďakujem, určite požiadam
On si môže myslieť čo chce, na bonus nárok nemá a keby nebol debil aspoň by ti ho dával. Výživné platiť samozrejme musí a keď nebude budeš to riešiť exekútorom, nedaj sa ukecať na nič.
@januska12323
@martul
@martul a čo v prípade keď on povie ze mi daňový bonus dával? (Nedával ja len keby náhodou povedal ze to nebolo výživné ale daňový bonus) neviem čo z toho človeka vylezie preto chcem vedieť ako sa voči niečomu takému brániť. Môžem potom podať na súd že 17 mesiacov nedal výživné?
A len tak btw, minuly rok bol clanok v novinach o tom, ako otecko poberal neopravenen DB, 700€ rocne to bolo a je trestne stihany. Takze skor ci neskor ho to dobehne

@lensii nebude ti vyplatený, ja pri RZ dávam podpísať čestné prehlásenie, ktoré podpisuje bývalý partner zamestnanca, že za ten a ten rok nepoberá DB