Poberanie daňového bonusu

emily256
25. apr 2023

Ahojte, prikladám moju otázku ohľadom daňového bonusu. S ex sme mali súd ohľadne syna ešte v roku 22. Bol určeny styk aj výživné. Bývalý si už vtedy vyžiadal do rozsudku napísať, že kým ja nie som v práci a som na RD so synom, tak, že on bude poberať daňový bonus. Sud mu vyhovel a teda v papieri máme napísané, že kým som ja na rodičovskej, tak poberať daňový bonus bude otec.
V tomto prípade sú to peniaze pre neho, alebo by ich mal dávať mne pre nášho syna? Pripadne ake sú voči tomuto nejaké moje práva? Nežijeme spolu ani sme nikdy spolu nežili. Ďakujem.

klarissa25
25. apr 2023

@emily256 každopádne ak nežije s dieťaťom nemá nárok vobec na daňový bonus

maminka940
25. apr 2023

@emily256 nárok má poberať ho ale vám ho aj odovzdať . Bonus je na dieťa nie pre rodica ... Tým pádom ako keby vám ani výživné neplatil

mery1602
25. apr 2023

Nechápem ako mu toto mohol schváliť súd, keď zákon hovorí, že otec dieťaťa, ktorý sa nestará o vyživované dieťa, nemá nárok na daňový bonus a to ani v tom prípade, ak je žena na rodičovskej. Nárok na daňový bonus budeš mať len ty, keď začneš pracovať. No a podľa mňa on ho bude musieť vrátiť...

monulienkamt
25. apr 2023

@emily256 to je co za kravina, ako môže poberať daňový bonus, keď nežije s dieťaťom a este mu to sud odobril...určite by som si to preverila aj na daňovom úrade, hlavne ak si tie peniaze necháva pre seba

monulienkamt
25. apr 2023

@maminka940 nema narok ho poberať, nespĺňa podmienky

emily256
autor
25. apr 2023

@maminka940 takto, výživné mi platí. Stretávanie so synom, raz príde raz nie. Malý je ešte malý. Vždy keď ho dávam otcovi tak mu všetky potrebné veci nabalím so sebou. Mnohokrát som mu vyhovela aj zmenou termínu, keď nemohol prísť. No ale vždy sa mi takto prispôsobiť zial nedá. Aj tie dni ktoré si vybral na súde pre stretávanie, som sa prispôsobila ja, lebo ved som teraz na rodičovskej. Ale toto sa mi teda nepáči. Dokonca aj rodný list si bol vziať sám, ani mi o tom nepovedal. Ja som ho čakala aby sme šli spolu a on šiel sám bez môjho vedomia, potom som si išla sama po ten svoj rl. Neviem ako to mam riešiť, či je to vôbec v poriadku aby si ho nechával pre seba, nakoľko je to celkom dosť peňazí.

patka06
25. apr 2023

Ako píšu vyššie, nespĺňa podmienky na uplatnenie daňového bonusu, ak si ho napriek tomu uplatnil bolo to neoprávnene a daňový úrad ho môže žiadať späť.

emily256
autor
25. apr 2023

Zienky on nemá absolútne v pláne mi ho odovzdať. Keby to so mnou prebral a aspoň polovicu dal pre syna, tak to neriešim, nech ma. Ale nepáči sa mi to takto. A keďže mam v rozhodnutí sudu že ten čas čo som mimo prace ho môže on poberať, tak neviem čo mam s tým robiť. :(

monulienkamt
25. apr 2023

@emily256 on nemá právo ho poberať, nieto si ešte tie peniaze nechávať pre seba

alenah31
25. apr 2023

@emily256 @maminka940 to nie sú "peniaze pre dieťa". Pokiaľ súd odobril uplatnenie DB otcovi dieťaťa potrebuje k tomu rozhodnutie súdu - musí to byť v rozsudku napísané, že na to má právo + ktorý doloží v práci, v opačnom prípade podmienky totiž nespĺňa. Daňový bonus nie je príjem - o to menej odvedie vlastne štátu na dani zo svojej mzdy , ktorú by inak zo mzdy zaplatil. Preto nemá povinnosť ti sumu DB vyplácať. @monulienkamt @patka06 pokiaľ má rozhodnutie súdu kde mu to umožňuje - tak môže. Ak to v rozhodnutí nie je ani spomenuté - nemôže.

monulienkamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
patka06
25. apr 2023

@emily256 Rozhodnutie súdu je v tomto prípade nepodstatné, keď nespĺňa zákonnú podmienku na uplatnenie DB t.j. spoločnú domácnosť.
Ak mu chceš veľmi zle, môžeš ho nahlásiť na daňový úrad, že si uplatňoval neoprávnene

alenah31
25. apr 2023

@patka06 má tiež otcov, ktorí na základe rozhodnutia súdu DB poberajú a domácnosť spolu nezdieľajú.

monulienkamt
25. apr 2023

@alenah31 ale ako mu môže súd odobriť poberať niečo, na čo nespĺňa základnú podmienku?

patka06
25. apr 2023

@alenah31 to vážne? Súd môže súd rozhodnúť proti zákonu? To je pre mňa novinka

alenah31
25. apr 2023

@monulienkamt @partka06 striedavá starostlivosť...resp. ak je dieťa zverené aj súdom obom rodičom - jeden poberá DB a druhý PnD. Ale pozor - je to normálne v rozsudku napísané - inak nemôže. Aj také pokusy sme mali.

patka06
25. apr 2023

@alenah31 v tejto situácii, ale sčasti žijú v spoločnej domácnosti, čiže podmienku spĺňa

alenah31
25. apr 2023

@patka06 zákon sa z časti spĺňať nedá - buď nárok má alebo nemá. Je na sudcovi ako rozhodne a či mu nárok prizná.

emily256
autor
25. apr 2023

Tak my sme spolu nikdy nežili, mali sme spolu vzťah bez spoločného bývania, a ani teraz nežijeme. Syn je zverejní do starostlivosti mne, samozrejme. Ale tu jednu vetu mame v rozsudku a neviem či je to v poriadku alebo to mam nejako riešiť.

alenah31
25. apr 2023

@emily256 môžeš to riešiť určite. Podľa toho čo píšeš - ak ste nikdy spolu nežili, dieťa je zverené tebe....aj ja by som to riešila. Pokiaľ s tým nesúhlasíš podaj na súd návrh na zmenu pôvodného rozhodnutia súdu. DB nie je povinnosť poberať - jemu ho odnímu a ty si začneš uplatňovať keď sa zamestnáš. Ale povinnosť ti ho odovzdávať fakt nemá.

katarinaba
25. apr 2023

@alenah31 pozor, pokial ide o striedavu starostlivost, tam aj zakon o dani z prijmov upravuje narok - tu sa o dieta staraju rovnako a preto je striedavou starostlivostou splanena podmienka zitia v spolocnej domacnosti. Nezamienaj si to s inym. Nejde o ciastocne splnenie podmienky. Je to splnena podmienka. A sud len rozhodol, ze pokial matka nema prijem, je opravneny poberat DB otec, nakolko ak matka nastupi do prace zakon v prvom rade pripisuje DB matke, ak sa nevedia rodicia dohodnut.

V ziadnom pripade sud nemoze priznat DB otcovi, co nezije s dietatom v spolocnej domacnosti a nema priznanu striedavu starostlivost.

@emily256 aj keby ti DB odovzdaval cely, porusuje zakon a poberanie DB v tomto pripade je bez naroku a ak ho udas, bude ho musiet vratit. Ale nie tebe, ale statu. Tak ziadna dohoda, nastup do prace a automaticky si ho zacni uplatnovat. Nic okrem rodneho listu k tomu nepotrebujes. Skus sem napisat doslova, co mate v rozsudku.

Otec ma narok na jeho rodny list, to ze si ho vyziadal je v poriadku. Rovnako mu moze dat vybavit cestovny pas, aj ked das dietatu vystavit pas ty. Dieta moze mat v pohode dva cestovne doklady.

Zial, vsetko treba riesit sudnou cestou.

alenah31
25. apr 2023

@katarinaba veď preto píšem striedavá starostlivosť. Mám dokonca rozsudok kde sú deti zverené po rozvode obom (rodičovská dohoda, matka pracuje striedavo v zahraničie/SK)- to som videla prvý krát. Po tom čo teraz dopísala on nárok nemá mať vôbec.

monulienkamt
25. apr 2023

@alenah31 ale oni nemajú striedavu starostlivosť

emily256
autor
25. apr 2023

@katarinaba mne by ani nevadilo, že ho poberá, pokým by sa rozumne so mnou dohodol, ináč keď syn z toho nič nemá, že on ho poberá (ešte aj neoprávnene), tak nech pre mňa za mňa nemá nič, vzhľadom aj k jeho správaniu, aké voči mne neustále ma. V rozsudku je písané, citujem: na čas, kým nebude matka zamestnaná, bude daňový bonus na maloletého poberať otec.

katarinaba
25. apr 2023

@monulienkamt takze im sud nemohol priznat DB pre otca. Nemoze ist proti zakonu.

alenah31
25. apr 2023

@monulienkamt o svojej situácii napísala neskôr - len píšem, že je to možné - jeden berie DB, druhý PnD.

katarinaba
25. apr 2023

@emily256 tato formulka riesi len dohodu medzi otcom a matkou, to ze to pripisal otcovi nijako neovplyvnuje podmienky naroku na DB. Ak splni podmienky, tak otec bude poberat. Otec nesplnil podmienky, nemoze ho poberat.

alenah31
25. apr 2023

@emily256 podľa mňa ani takéto rozhodnutie súdu nemôže byť nad rámec zákona. Asi by som to išla ukázať osobne niekomu na finančnú správu (DÚ) hlavne ak spolu nežijete v spoločnej domácnosti. On nárok nemá.

emily256
autor
25. apr 2023

@katarinaba ono v podstate nám priamo na súde bola uzatvorená rodičovská dohoda, my sme sa popredu nevedeli dohodnúť na výživnom ani na stretávaní, vôbec som netušila že na súde ex vybali vyplácanie DB, Ale teraz ma to trošku štve, že o dieťa sa na 99% starám len ja (1% on a jeho nepravidelne styky), a ešte ma mať každý mesiac 140€.

emily256
autor
25. apr 2023

@alenah31 asi aj pôjdem. Keďže sa mi to nepáči.