Ako riešiť problém s nespracovaným daňovým priznaním PO?
Dobrý deň,
rád by som sa opýtal, či ma niekto skúsenosť s touto situáciou:
24.3.2025 som oznámil DÚ o predĺžení lehoty na zaplatenie do konca júna. 26.3.2025 som podal daňové priznanie za PO. Doteraz mi ho pani na príslušnom daňovom úrade nevie spracovať, pretože mi povedala, že ju systém nepustí. Vie mi niekto poradiť čo mám robiť? Na DÚ som bol nespočetne krát a ani tam mi nevedia nič extra povedať. Jedná sa o to, že by som si chcel brať hypotéku avšak všetky banky si vyžadujú dané potvrdenie okrem SLSP, ktoré pripájam v prílohe. Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď.

@1andrea111 ďakujem, skúšal som, dnes som sa dovolal konečne po dlhej dobe a odkázal ma samozrejme na napísanie emailu cez link na finančnej správe. Nevedel mi odpovedať koľko to asi bude trvať.
Preco ju system nepusti? Asi preto, ze nemas zaplatenu dan. A ona ti nemoze vydat potvrdenie, lebo sa jej javi, ze mas tam dlh, co je aj pravda. Ak ti hypoteka suri, musis dan zaplatit co najskor, potom ti potvrdenie vyda. Logika.
A preco si podaval odklad?
@prosimporadit a nemal si náhodou z predchádzajúceho DP predpísané preddavky? Ak áno, vtedy môže byť problém so spracovaním, stačia centové rozdiely oproti predpísaným preddavkom a skutočnou úhradou preddavkov. Spracovať sa potom dá až po lehote na podanie, a keď si si ju predĺžil, tak až po 30.6. Dovtedy môžeš totiž podať opravné DP, všetky údaje si tam pomeniť, a na riadne DP sa potom neprihliada - preto to nejde. Požiadaj o storno predĺženia lehoty na podanie a ak si ešte výslednú daň neuhradil, tak tak urob.
ďakujem za rady ale už na tom tlačive môžete vidieť, že Vám to môžu vydať aj s neuhradenom daňou a odkladom, banky to niektoré akceptujú aj keď nie je zaplatená. Tam ten 2 obdĺžnik jak je o údajoch daňových nedoplatkoch je o tomto: má vykazované daňové nedoplatky ............ , zároveň má povolený odklad splátky vo výške ...........eur. Aj známemu napriek odkladu už spracovali daňové a neuhradil ho. Je z Bratislavy, neviem či každý daňový úrad to má inak, alebo je jeden centrálny systém.
@lucya89 lebo tá daň je vyššia nad 20 tisíc....
@prosimporadit to je niečo iné tá daň z povoleným odkladom - odklad povolený vydaním rozhodnutia o povoleni odkladu platenia, t. j. po čase, keď už daň bola splatná - výška daňovej povinnosti je známa a nemenná - nie odložené podanie na základe podaného oznámenia o predĺžení lehoty na podanie. Asi ten známy nemal predpísané preddavky alebo ich zaplatil presne na cent, vtedy DP spracovať ide. Pri daňovej povinnosti nad 20000 eur preddavky sú predpísané (ak si tak mal aj minulý rok).
@prosimporadit problem je asi to,ze do juna mozes podat opravne DP preto ti to nevydaju pravdepodobne az potom.
@lienockak nie nemal ale ďakujem ti veľmi pekne, preddavky mám platiť až po zaplatení tejto dane spomenutej, čiže môže v tom byť súvis, ale nemusí, ale to by mi snáď aspoň niekto na celom daňovom úrade mohol vedieť povedať, komunikoval som tam asi s 5-6 zamestnancami a nikto mi nepredložil reálny návrh riešenia či na podateľni, registri, klapke, ktorá spracováva daňové priznania, alebo zamestnankyni, pod ktorú patrím podľa abecedy
@lucya89 ďakujem veľmi pekne aj tebe za odpovede, hneď pondelok nabehnem a skúsim rôzne riešenia, lebo ma to naozaj súri, a ak by som sa Vás @lienockak a @lucya89 mohol spýtať, mate skúsenosť aj s hypotékou v SLSP, tam to nepotrebujú, podal som žiadosť, dneska prešla cez supervíziu a už je v schvaľovaní, moja otázka znie, ak som nemusel nič dokladať, je reálna šanca na dostanie hypotéky, alebo všetko sa aj tak rozhoduje na schvaľovaní
@prosimporadit to neviem, nepracujem v banke
@prosimporadit okrem toho, že ste podal DPPO tak ste aj zaplatil? Pani vám to nepotvrti, kým nebude daň zaplatená. Okrem toho máte podaný odklad. Tam je pes zakopaný. Môžete chodiť na daňový koľko chcete, takto to funguje a nemá vám pani na dú ako pomôcť
@prosimporadit v podateľni ani na registri to nevedia, majú úplne inú agendu, ale správkyňa II, pod ktorú patríš podľa intervalu, by to mala vedieť, veď denne s tým robí. Tieto potvrdenia ale vydávajú správcovia I a tým tá terminológia nemusí byť až tak známa a nemusia vedieť, prečo to DP nejde správcovi II spracovať.
@prosimporadit ona ti to nepotvrdí, pretože máš ešte odklad do 30.6. a dovtedy môžeš podať aj opravné DP.
@martul nie nezaplatil, ale ak to bude naozaj potrebné tak mi neostáva nič iné ako zaplatiť, len mám teraz ďalší problém, pani účtovníčka mi dala platobné údaje aj s variabilným symbolom na čiastku okolo 22800 a keď si pozriem finstat, tak tam svieti 24000 .... a teraz čo?
@prosimporadit zaplať, ale potvrdenie nedostaneš skôr ako po 30.6. ten odklad bola chyba. Zaplatila by som to, čo ti poslala účtovníčka, hádam vie ona.
@martul potom je zbytočne platiť keď mi to aj tak dajú až po 30.6
@prosimporadit asi tak.
@prosimporadit nemam šajnu ako funguju banky v tomto.
Ju to ževraj nepustí skôr, ako máš odklad.
Druhá vec je ten ich automatický systém, ktorý už pred 5mi rokmi mal nahradiť všetky úradníčky. Momentálne sa v ňom strácajú priznania a miznú im aj rozrobené dokumenty 👌🏻

@prosimporadit na stránke finančnej správy je infolinka, zavolaj tam a poradia Ti.