Ako riešiť škodu bez vinníka na vozidle?
Našli sme si pošk.zadný nárazník, je z plastu, čierny, nie lakovaný. V ten deň ráno sme ani s autom nevyšli, lebo nás dvaja "machri" zablokovali na totálku, museli sme ísť mhdčkou do práce. Ten predomnou bol prvý v rase, tak ten si vyšiel zrejme bez problémov. No Po vrátení z práce máme pošk.auto. A tým, že sme ráno všetko fotili vedeli sme , kto stojí za nami, večer sme si našli to auto a nechali mu odkaz ale on tvrdí, že to neurobil, a nemá ani oškretý predok (z mojich fotiek má a dostatočne, len ako laici nevieme či z nášnho auta alebo od inokadiaľ). On mal tiež úzky priestor na vyparkovanie (za mňa až nemožné, ku mne cca 10-15cm a vzadu podobne). Známi vravia, že keď nemám kamer.záznam, fotky ako dôkaz nepomôžu. Iní zase že máme skúsiť ísť na policiu.
Predbežná oprava okol0 500 eur (mám havarijnú ale je tam spoluúčasť 200eur ;( ) je to nefér žeby som to mala cvakať zo svojho, keď som si to ja nespôsobila. Máte nejaké skúsenosti?
@anonym_autor ak som to správne pochopila, tak cez deň vám mohlo poškodiť auto aj iné auto, takže kým nemáš videozáznam, tak fotky parkovania sú tí nanič.
@anonym_fb6ada veď to. Čiže ani neriešiť policiu vobec?
policiu si mala volat hned ako si nasla oskrety naraznik
@anonym_autor Určite by som volala políciu. Tu máš ale volať hneď, ako takúto škodu zistíš. Mne sa niečo podobné stalo už viackrát. Prvýkrát som políciu nevolala. Spoluúčasť ja mam 150e. Dali mi to ako parkovaciu škodu (čiže akoby z mojej viny) a následne navysili poistné. Dalsikrat som už políciu volala, uzavreté ako vandalizmus v poisťovni (čiže škoda akoby nie z mojej chyby) bez navýšenia poistného so zaplatením spoluúčasti pravdaze. Poisťovňa si následne vyžiada správu z polície. To sa už ale riešilo mimo mňa.
Ak ste políciu nevolali, uplynul čas od poškodenia a nebodaj ste s vozidlom medzitým jazdili, tak políciu už ani nevolajte. Len si môžete poškodiť, keďže vodič - poškodený porušil zákon vo veci dopravnej nehody.
policiu si mala volat hned ako si nasla oskrety naraznik
@amonet nevolala som len z toho dovodu, ze som myslela ze sa s dotycnym dohodnem...ale nedohodli sme sa
Ak ste políciu nevolali, uplynul čas od poškodenia a nebodaj ste s vozidlom medzitým jazdili, tak políciu už ani nevolajte. Len si môžete poškodiť, keďže vodič - poškodený porušil zákon vo veci dopravnej nehody.
@draik to je pre mna novinka, naozaj? Uz to nemam vobec riesit lebo uplynulo par dni?
@draik inak chatGPT, ak hovori pravdu, tak je to trosku inak ako pises, pre upresnenie:
@anonym_autor vždy takéto veci riešim cez havarijnú poistku. Na to je havarijná poistka
@anonym_autor draik je pravnik a chatgpt obcas riadne bluzni
@amonet tak to by som rada potom videla odkaz na paragraf.znenie zakona. Aspon sa njeco nove naucim.
@anonym_autor odisli ste s autom z daneho parkovacieho miesta?
@amonet ano, posunula som ho o 2 metre dopredu, na prazdne miesto tak aby ma uz nikto nezablokoval, a nedajboze neposkodil... kedze ide o 1.miesto v poradi...bezpecne. a cakala som kedy zaparkuje ten vinnik vecer a necham mu listok- ze sa dohodneme... dalsi den sme to riesili ale priznat sa nechcel....ale vsetko mam nafotene aj ako sme stali auta, v inkrimin.den rano, ake rozostupy, aj nasledne ako som nasla auto poskodene ...aj ze sme kupovali mhd listky ten den, casove a fyzicke okolnosti su zdokumentovane. Tj ja som tym autom ten den nejazdila iba posunula na bezpecne miesto o 2 metre...to vsetko aj z auta sa da vytiahnut tie data.
@amonet ano, posunula som ho o 2 metre dopredu, na prazdne miesto tak aby ma uz nikto nezablokoval, a nedajboze neposkodil... kedze ide o 1.miesto v poradi...bezpecne. a cakala som kedy zaparkuje ten vinnik vecer a necham mu listok- ze sa dohodneme... dalsi den sme to riesili ale priznat sa nechcel....ale vsetko mam nafotene aj ako sme stali auta, v inkrimin.den rano, ake rozostupy, aj nasledne ako som nasla auto poskodene ...aj ze sme kupovali mhd listky ten den, casove a fyzicke okolnosti su zdokumentovane. Tj ja som tym autom ten den nejazdila iba posunula na bezpecne miesto o 2 metre...to vsetko aj z auta sa da vytiahnut tie data.
@anonym_autor oukej a ako dokazes ze si s tym autom nejazdila po meste?ze sa to nestalo inde? ze si neusla prva z miesta cinu?
@anonym_autor oukej a ako dokazes ze si s tym autom nejazdila po meste?ze sa to nestalo inde? ze si neusla prva z miesta cinu?
@amonet no to nech mi kludne vyberu data jazd z mojho auta. Naposledy som bola s autom v piatok, pondelok som nevyparkovala a poobede som si nasla oskrety naraznik, fotila som len pondelok rano, ako ma zablokovali, nasledne mam doklad z mhd s datumom casom....a poobede foto poskodenia. Nasledne som sa posunula len o 2 metre aby som si zaistila vacsiu bezpecnost auta. A v ten den som autom nikde nesla. To vedia vytiahnut data z auta, v autorizaku
Ja sa budem len opakovať, ale AI v práve je často dosť mimo. Už len logicky musí byť aj laikovi jasné, že bežné kolízie sú nezavinené. Ale tu sa dozvieme múdru radu, že sa to rieši ako úmyselne poškodenie. A len tak pomimo, práve skrz podobných škodových udalostí, z ktorých sa stali dopravné nehody, sa dokonca menil zákon, pretože poškodení sa nevedome udali, a tak museli podľa vtedajšieho zákona dostať trest ako vinník, ktorý však zostal neznámy.
Ahoj, nechápem, prečo si nezavolala policajtov (aspoň mestských) hneď, keď si nemohla odísť z parkovacieho miesta. Vodič predsa nesmie zastaviť tak, že hrozí bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, alebo obmedzí jazdu vozidiel.
Teraz už pochybujem, že to vyriešiš.
Ahoj, nechápem, prečo si nezavolala policajtov (aspoň mestských) hneď, keď si nemohla odísť z parkovacieho miesta. Vodič predsa nesmie zastaviť tak, že hrozí bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, alebo obmedzí jazdu vozidiel.
Teraz už pochybujem, že to vyriešiš.
@ika02 jednoducho, slo o minuty a cakal ma v praci dolezity termin, a takmer som meskala, a este za nim som mala dalsi dolezity doobeda som nemala ani cas ist na wc.. v sekunde som bola rozhodnuta ze idem mhd, medzitym pofotila a utekala na bus....keby ma netlacil cas tak zavolam sefovi ze idem riesit toto..potom snaha skontaktovat sa s vinnikom (neutekat hned na policiu, ked by sa to dalo riesit aj normalne, co bohuzial nevyslo) a hned dalsi den sluzobka mimo BA...mala som pracovne nabite dni...aj pocas sluzobky som s tym dotycnym len smskovala, lebo som nemohla telefonovat.... ale aspon mam fotodokumentaciu a sms komunikaciu....ostatne dni ma chytila viroza, ale nic hrozne, ostala som doma..a pocuvala od jednych ze to vobec nemam riesit cez policajtov(to mi povedal pan co riesi skodove udalosti na dennej baze tak som dala nanho), dalsi ze asi by sli na stanicu to ohlasit, len z principu ze by boli nasrati.....nasledne bratranec policajt, ze to vsetko zavisi od toho na koho natrafim na policii, ale ze ked nemam kamer.zaznam, tak tazko preukazem vinnika...a je to len priestupok, cize nic take co by trrbalo hned hlasit..... v zasade som na zaciatku riesila len otazku ako sa dopatrat k vinnikovi, ale nenapadlo ma, az dnes ked pisete, ze tam ide aj o druhu stranu, a teda mna, aby som mala oficialne ze to nebola moja vina...pre havarijku...z tychto informaci a situacie je to asi normalne co sa dialo a preco som tak konala....
@amonet a este ma napadlo ze mam automaticke brzdenie, vzdy 10cm pred prekazkou mi auto same brzdi, ked nebrzdim ja, co mam otestovane...neni sanca aby som ja naburala, jedine zeby sa niekde vypla ta funkcia...proste ja vinnik nie som, a viem to aj tym dokazat...
Ja sa budem len opakovať, ale AI v práve je často dosť mimo. Už len logicky musí byť aj laikovi jasné, že bežné kolízie sú nezavinené. Ale tu sa dozvieme múdru radu, že sa to rieši ako úmyselne poškodenie. A len tak pomimo, práve skrz podobných škodových udalostí, z ktorých sa stali dopravné nehody, sa dokonca menil zákon, pretože poškodení sa nevedome udali, a tak museli podľa vtedajšieho zákona dostať trest ako vinník, ktorý však zostal neznámy.
@draik asi moc nerozumiem 🫢 cize ja ako poskodena ked by som sla na policiu nech vec z mojich a pripadne aj ich podkladov presetria aby urcili, ze ja som vinnik nemohla byt (napr.na ucely havarijneho poistenia), tak sa este ja dostanem do problemov? To mi nedava zmysel aj v zmysle len hesla "pomahat a chranit"... aj v poistovni je termin na nahlasenie skody 15dni, ...a ak to nebola dopravna nehoda ale len priestupok na skode na majetku do 3000 eur, tak naozaj neviem zeby som z toho mala mat ja problem. Naozaj prosim odkaz na paragraf, nech sa zorientujem a priučím...ak je to tak ako pisete...
@draik asi moc nerozumiem 🫢 cize ja ako poskodena ked by som sla na policiu nech vec z mojich a pripadne aj ich podkladov presetria aby urcili, ze ja som vinnik nemohla byt (napr.na ucely havarijneho poistenia), tak sa este ja dostanem do problemov? To mi nedava zmysel aj v zmysle len hesla "pomahat a chranit"... aj v poistovni je termin na nahlasenie skody 15dni, ...a ak to nebola dopravna nehoda ale len priestupok na skode na majetku do 3000 eur, tak naozaj neviem zeby som z toho mala mat ja problem. Naozaj prosim odkaz na paragraf, nech sa zorientujem a priučím...ak je to tak ako pisete...
@anonym_autor neviem ako si to predstavuješ, za mňa je tvoja predstava smiešna - ty sama nevieš čo sa stalo, len si myslíš a máš pocit, že polícia by mala konať? Prečo? Lebo ty si si odfotila auta parkujúce blízko seba? Srandujes?
+ Máš problém čítať s porozumením - @draik písal, že sa musel zmeniť zákon, nie, že to teraz platí
Prečo môže byť aj bežná škodová udalosť dopravnou nehodou:
§64 z. 8/2009
(2) Za dopravnú nehodu sa považuje aj škodová udalosť podľa odseku 3, ak
a) nie je splnená niektorá z povinností podľa § 66 ods. 6,
c) sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení.
§66 ods. 1
Účastník dopravnej nehody je osoba, ktorá sa priamo aktívne alebo pasívne zúčastnila na dopravnej nehode.
Účastník dopravnej nehody je povinný
a) ohlásiť dopravnú nehodu policajtovi,
e) zdržať sa konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia dopravnej nehody, najmä premiestnenia vozidiel,
§66 ods. 6
Účastník škodovej udalosti je povinný bezodkladne zastaviť vozidlo, preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi škodovej udalosti, poskytnúť údaje o poistení vozidla, vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody podľa osobitného predpisu,31a) zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky a urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky. Ak účastník škodovej udalosti spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá nie je účastníkom škodovej udalosti, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a vyplniť s ňou a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody podľa osobitného predpisu.
Priestupky:
§22 ods. 1 z. 372/1990
b) ako vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku, alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody,3b)
1. ak ide o dopravnú nehodu podľa osobitného predpisu - to je štandardná nehoda napr. so zranenými
2. ak ide o škodovú udalosť, ktorá sa považuje za dopravnú nehodu podľa osobitného predpisu - to je práve vyššie uvedená škodová udalosť, ktorá sa "premení" na dopravnú nehodu zo zákona
Práve tento druhý bod je relatívna novinka.
Pri prvom bode totiž
sa uloží pokuta od 300 eur do 1 300 eur a zákaz činnosti od jedného roku do piatich rokov,
pri druhom bode
možno uložiť pokutu od 200 eur do 1 000 eur a zákaz činnosti do piatich rokov,
Iné by bolo, ak by nešlo o nehodu resp. škodovú udalosť, teda poškodenie vozidlom, ale napríklad poškodenie vandalizmom.
@anonym_autor neviem ako si to predstavuješ, za mňa je tvoja predstava smiešna - ty sama nevieš čo sa stalo, len si myslíš a máš pocit, že polícia by mala konať? Prečo? Lebo ty si si odfotila auta parkujúce blízko seba? Srandujes?
+ Máš problém čítať s porozumením - @draik písal, že sa musel zmeniť zákon, nie, že to teraz platí
@luliu kto povedal ze nieco ocakavam od policie? Ved ja som sa len pytala co sa ma robit v takej situacii. Prvy krat to riesim a nikto mudry z neba nespadol. Asi predsa skocim na policiu a ked uz nic nech ma instruuju co mam robit v takych situaciach, do buducna....by som bola zvedava kebyze najdem takto poskodene auto o tyzden, kto by to za mna dokazal riesit ak by som bola napr.chora v nemocnici (ako sa mi raz stalo, ale vinnikom bola len kuna). Zakon podla mna v pripade takych skod nemoze limitovat ohlasenie, pokial nejde o skodu na zdravi, zivote, vacsieho rozsahu kedy je potrebne konat inak. Zajtra vam napisem co mi povedali na policii....nech ma aspon poucia a napisem vam tu
Prečo môže byť aj bežná škodová udalosť dopravnou nehodou:
§64 z. 8/2009
(2) Za dopravnú nehodu sa považuje aj škodová udalosť podľa odseku 3, ak
a) nie je splnená niektorá z povinností podľa § 66 ods. 6,
c) sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení.
§66 ods. 1
Účastník dopravnej nehody je osoba, ktorá sa priamo aktívne alebo pasívne zúčastnila na dopravnej nehode.
Účastník dopravnej nehody je povinný
a) ohlásiť dopravnú nehodu policajtovi,
e) zdržať sa konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia dopravnej nehody, najmä premiestnenia vozidiel,
§66 ods. 6
Účastník škodovej udalosti je povinný bezodkladne zastaviť vozidlo, preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi škodovej udalosti, poskytnúť údaje o poistení vozidla, vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody podľa osobitného predpisu,31a) zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky a urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky. Ak účastník škodovej udalosti spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá nie je účastníkom škodovej udalosti, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a vyplniť s ňou a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody podľa osobitného predpisu.
Priestupky:
§22 ods. 1 z. 372/1990
b) ako vodič vozidla, ktorý sa zúčastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil vozidlo, nezdržal sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku, alebo nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody,3b)
1. ak ide o dopravnú nehodu podľa osobitného predpisu - to je štandardná nehoda napr. so zranenými
2. ak ide o škodovú udalosť, ktorá sa považuje za dopravnú nehodu podľa osobitného predpisu - to je práve vyššie uvedená škodová udalosť, ktorá sa "premení" na dopravnú nehodu zo zákona
Práve tento druhý bod je relatívna novinka.
Pri prvom bode totiž
sa uloží pokuta od 300 eur do 1 300 eur a zákaz činnosti od jedného roku do piatich rokov,
pri druhom bode
možno uložiť pokutu od 200 eur do 1 000 eur a zákaz činnosti do piatich rokov,
Iné by bolo, ak by nešlo o nehodu resp. škodovú udalosť, teda poškodenie vozidlom, ale napríklad poškodenie vandalizmom.
@draik rozumiem viac menej. Vdaka. Len mi pride zvlastne, ze vandalizmus ma tiez vinnika cloveka, rovnako ako aj suchnutie naraznila auto o auto tiez je clovek vinnkom, tak preco to maju inak v zakone, ze jedno je skodova udalost a druhe je dopravna nehoda (len preto, ze vinnik usiel, nepriznal sa atd, je neznamy), rovnako ako to urobil aj ten vandal, akurat na poskodenie nepouzil auto ale napr.kluce😃...... Ale ok, to uz su len moje sedlacke myslienkove pochody. Zakon je zakon. Pochopila som zakonne znenie.
@anonym_autor policia s tym nič nemá,je to škodová udalosť
@anonym_autor policia s tym nič nemá,je to škodová udalosť
@lucyjka6 kolko ludi tolko nazorov, a veru uz ani sama neviem co je pravda. 🙂 jedni tvrdia to, druhi ine.... zajtra sa skocim opytat ked sa vratim zo sluzobky. Mam nedaleko polic. stanicu, nech mi daju rozumy kompetentni a budem do buducna pripravena.
Veľmi zvážte, čo tam poviete, keď už teda idete do jamy levovej. Ja to mám za úplne zbytočné, ale brániť Vám nikto nebude.
@lucyjka6 kolko ludi tolko nazorov, a veru uz ani sama neviem co je pravda. 🙂 jedni tvrdia to, druhi ine.... zajtra sa skocim opytat ked sa vratim zo sluzobky. Mam nedaleko polic. stanicu, nech mi daju rozumy kompetentni a budem do buducna pripravena.
@anonym_autor ja som volala policajtov,mala som aj kameru v aute..a aj tak som nepochodila...keďže sa ma pýtali či mam havarijnú..čož mam keďze sa jednalo o nové vozidlo mam si to riešiť cez havarijnu..a kamoš policajt mi povedal dokonca že mam byť rada že mi policsjti nedali pokutu že som ich neopravnene volala...takže moja skusenosť
@draik ale ze sa pojdem na policiu informovat, za to ma hadam nezdrbu, ako tu poniektori na fore 😂☝️ ... dakujem za zakonne znenie. mma si na uvod zmiatol tym, ze najskor si pisal, ze nechodit, ze sama si sposobim horsie, potom si pisal ze zakon sa cerstvo menil a uz to neplati pre tento pripad, takze som naozaj nechapala kde je teda pravda..... Ale uz mam v tom jasno, ta sucasna zmena zakona je v podstate na ochranu poskodenych pred tym, ze sa tzv.samoudali za stareho znenia. Cize nic take mi ani nehrozi uz.
@anonym_autor ja som volala policajtov,mala som aj kameru v aute..a aj tak som nepochodila...keďže sa ma pýtali či mam havarijnú..čož mam keďze sa jednalo o nové vozidlo mam si to riešiť cez havarijnu..a kamoš policajt mi povedal dokonca že mam byť rada že mi policsjti nedali pokutu že som ich neopravnene volala...takže moja skusenosť
@lucyjka6 presne aj taky nazor som dostala...ze keby videli to "drobne" poskodenie (co ale zase stoji 500 eur), tak by som ich este aj vytocit mohla, ze taku blbost riesim...len osuchany naraznik... aj bratranec policajt mi to potvrdil, ze zavisi na akeho by som natrafila, jedni su taki...a druhi zase mozu velmi pomoct atd...

@anonym_autor ak som to správne pochopila, tak cez deň vám mohlo poškodiť auto aj iné auto, takže kým nemáš videozáznam, tak fotky parkovania sú tí nanič.