Ako riešiť splátku úveru pri zníženom príjme?
Prisla sem si sem po radu k vam.
Otec ma 69 rokov, je ZTP, ešte pracuje a poberá starobný dôchodok.Byva v nájomnom byte od mesta.
Otec bohužiaľ ochorel,je vo veľmi vaznom stave v nemocnici.Do prace sa uz nevráti.
Toho času je na PN.
Ženy,ako riešiť splátku úveru v banke? Finančné prostriedky ktoré bude teraz dostávať ( PN + dôchodok) nepokryjú výdaje na zaplatenie bývania,aj úveru.Je nejaká možnosť v banke požiadať o zníženie splátky?
Ja mu nemam ako pomôcť.Poberam len rodičovský príspevok,som sama s dcérkou.Diky za rady.
Áno je to tak.Nevlastni byt,ale má spotrebný úver.
Nema uver poisteny? Zvyknu to ponukat k uveru. Ak nie, tak su dve moznosti - bud ako pribuzni nechate otca “padnut na hubu” alebo mu so splacanim pomozete.
@sissy27 v takom vyššom veku neviem ci poistuju úver.Nemam toto zistené.A padnúť na hubu?Mozno ostane ležiaci pacient.Da sa padnúť ešte viac?😢Ma 69 a ešte pracuje.Splacal všetko pravidelne.Skusim vyzistit ci je úver poistený.
Môže exekútor siahnuť na PN,alebo dôchodok?
Ked im nevadil vyssi vek pri podpise uveru, tak urcite nevadil ani pri poisteni. To sa uzatvara priamo s uverom, je to poistenie neschopnosti splacat, su rozne formy, bud pre dlhodobu pn a / alebo stratu zamestnania.
“Padnut na hubu” v zmysle, ze to nebudete riesit a nepomozete so splatkami a nech si to riesi exekutor… a ano, moze siahnut aj na pn aj id, musi nechat len zivotne minimum.
Ano exekutor moze siahnut aj na dochodok, kolko mu este ostava spotrevaku splatit? co si za to kupil? nema auto nevie ho predat?
@mamina7070 nie nema auto.Mynsme mali naštrbene vzťahy, dlhodobo sme sa nestretli.Zili sme si každý svoj život.Teraz je však veľmi vážne chorý...😢mna kontaktovali z nemocnice priamo.
Aký vysoký úver si bral, keď musí chudák ztp popri SD ešte pracovať ? Čo si za neho kúpil? Áno exekútor moze siahnuť na dôchodok aj nemocenské dávky. Ak to bol spotrebak tak neviem neviem ci mu dajú nižšie splátky a druha vec...s tebou sa banka baviť nebude.
@aandrea9 tieto informácie ešte zistené nemám.On je vo vážnom stave toho času.
Inak zaujímavé info podavas 🤔 dlhodobo ste sa nestretavali ale v nemocnici ta uviedol ako najbližšiu osobu a máš prehľad co ako pravidelne platil 🤔
tak treba riesit umiestnenie v zariadeni, v nemocnici su socialne sestry, ty sa inak ani k dochodku ani k pn nedostanes , ak by s astalo najhorsie odmietnes dedicstvo
Info nemáš ale vieš, že dôchodok na splátky a nájomné nebude stačiť 🤔
Keď tak daj aj info,ako si pochodila.nech môžeš pomôcť informáciami ďalším,čo budú hľadať pomoc v niečom obdobnom.aj mňa celkom zaujíma,ako sa k tomu banka postaví,aké sú možnosti
@mamina7070 hej a prejde na jej dcéru 🤔
@aandrea9 a ? bude sud a ten to zamietne aj v zastupeni dietata
@mamina7070 načo to a?
@aandrea9 pozri,nezalozila som túto tému,aby sim tu všetko dopodrobna popísala.Problemy rodinné,alebo či žije sam ci nie, ani konkrétne kde pracuje,ani výšku dôchodku,ani platu.Ani som neuviedla a ani neuveduem,preco sme sa prestali kontaktovať ani presne obdobie koľko to už trvá.Nie preto som tu.Chcela som sa poradiť,ci je v takejto situácii možnosť ako predísť problémom, ktoré hrozia že vzniknú.To je všetko.
@pe_mi Dobre, napíšem ked to zistím.
@mamina7070 a neda sa požiadať urad o opatrovateľku?😭Je to môj otec .... nechať ho v zariadení.....😢😔 Neviem.....Je to samozrejme tuez riešenie,chapem...
Ďakujem vam za komentáre,myslim ze tu na tomto fóre sa s tym nijak nepohnem,budem si zistovat vsetko potrebné na príslušných úradoch a v banke.Aspon nejaké všeobecné info,ak uz sa priamo nevyjadria ku konkrétnemu úveru.Ahojte.
aku opatrovatelku? ako na celodennu starostlivost? ale vedela by si doplacat ? albo chces ty ho opatrovat ? v kazdom pripade sa porad s tou socialnou sestrou musis predlozit spravy na upsvar atd a je to na dlhsie
@mamina7070 nie,ja by som nevedela doplácať 🙄😔poradim sa a uvudim co dalej.
Skúste sa ísť poradiť do Bezplatnej dlhovej poradne. Je to zdarma. www.pomahamedlznikom.sk
@mamina7070 a zariadenie je snad zadarmo? To mu kto bude platit?
V prvom rade, ak chces otcovi pomoct, treba vybavit splnomocnenie, ze mozes za neho vybavovat, ak ho teda nevies momentalne dotovat, potom chod do banky a tam Ti poradia, ako pokracovat. Ak je to spotrebak, tak neviem, ci to banka poistuje, to je povinne asi len u hypo. Ale, mozno by poskytli odklad, pripadne znizenie vysky splatky.
@mk1111111111 otec je vo veľmi vážno stave v nemocnici, asi nenabehne k notárovi podpísať splnomocnenie

Ahoj, býva v nájomnom byte a spláca úver?to je nejaká zvláštna kombinácia ..
Poziadaj v banke ,ako si písala