Ako riešiť splátku úveru pri zníženom príjme?
Prisla sem si sem po radu k vam.
Otec ma 69 rokov, je ZTP, ešte pracuje a poberá starobný dôchodok.Byva v nájomnom byte od mesta.
Otec bohužiaľ ochorel,je vo veľmi vaznom stave v nemocnici.Do prace sa uz nevráti.
Toho času je na PN.
Ženy,ako riešiť splátku úveru v banke? Finančné prostriedky ktoré bude teraz dostávať ( PN + dôchodok) nepokryjú výdaje na zaplatenie bývania,aj úveru.Je nejaká možnosť v banke požiadať o zníženie splátky?
Ja mu nemam ako pomôcť.Poberam len rodičovský príspevok,som sama s dcérkou.Diky za rady.
Autorka vybaviť opatrovateľku je dlhší proces - ( 2 - 3 mesiace alebo aj viac ) a celodenná starostlivosť 24/7 vyžaduje aspoň 2 OP a to obec či mesto neodsúhlasí a tiež musia byť určené diagnózy a taktiež nie na každú sa prizná opatrovateľský príspevok - čo sa týka pobytu v nemocnici je to pri jeho životnej situácii najlepšie riešenie
Splnomocnenie je možné vybaviť aj v nemocnici- ak však otec nie je schopný tento úkon urobiť treba požiadať ošetrujúcu lekárku o vystavenie potvrdenia o tom, že pacient toho času nie je schopný žiadnych úkonov - s týmto potvrdením, zistíš v banke ako ďalej
@belllinka len, bez toho nič nevybaví v banke. potom len platiť, alebo to nechať na exekútora.
@anouschka5 len, ak to nie je povinné - poistenie, málokto to tak urobí
@autorka máš čo robiť , takýto sú nezodpovedni niektorí rodičia , veď oni nemyslia dopredu, že čo bude , ak sa im niečo stane?veď necháme na deti, nech si to ppriešia.no otras fakt .
V takom veku ešte splácať spotrebak.ved musel vedieť , že bude splácať toľko a toľko rokov.s dôchodkom nepohnete..ak ho budete chcieť umiestniť alebo opatrovateľku platiť..och jaj
Otec podla všetkého ostane na dlhodobej PN.Este stále neviem,ci neostane ako ležiaci pacient.V banke som nic nevybavila.Nie som disponent, takže žiadne info.Ak sa budem chcieť pohnúť,musim mať splnomocnenie.
Prečítala som si vaše komentáre a rady, skúsim ešte kontaktovať poradňu ktorá tu bola spomenutá.Dakujem ešte raz vsetkym.
@pe_mi áno,nie je to najpríjemnejšie bohužiaľ....ale uz s tym nic nenarobím.Je mi ľúto v akom zdravotnom stave je.Nevh už je akejkoľvek povahy,je to moj otec.Budem sa snažiť ešte riešiť to,aby nevznikli problémy.Pri najlepšej vôli,mu ja neviem finančne pomôcť.Keby som mala dostatok, neváham a pomôžem.Rodicov si clovek nevyberie.
Ja pracujem v banke, samozrejme každá banka to má inak. Ale čo sa týka našej banky tak je niekoľko možností... Buď za otcom pošlete notára a dá Vám splnomocnenie na vybavovanie buď odkladu splátok alebo zníženia splátok. Dokladuje sa PN a lekárske správy a ide to na posúdenie. Ak nie je otec schopný právnych úkonov tak treba ísť s potvrdením z nemocnice, že nie je schopný právnych úkonov na súd, ktorý Vám vydá neodkladné opatrenie aby Vás súd ustanovil za opatrovníka, čo súdy robia celkom rýchlo a na základe toho viete za neho vybavovať všetko, kým to otec nebude zvládať sám. Držím palce ✊
Exekútor môže siahnuť na PN aj dôchodok... Ostane mu len existenčné minimum čo je momentálne 274 eur... Toľko mu musí nechať.

@mk1111111111 áno aj spotrebný úver sa dá poistiť aj na PN aj na trvalú invaliditu na 70 percent