icon

Ako riešiť zdanenie príjmu za drobnú prácu?

17. jún 2024

Rada by som sa opýtala ak má niekto skúsenosť. Pomohla som susedinej nejakej kamarátke s vyplnením určiteho tlačivá + prílohy, to je tak 1,5h práce na počítači. Keď sa ma kmotra pýtala čo za to tak som je povedala symbolickú sumu sumu ani 5% minimálnej mzdy ale pani chce zrazu do mňa doklad. Nemyslím si že kvôli pár drobným by som si mala otvoriť živnosť, keď nemám v pláne podnikať. Ako mám postupovať?

Strana
z2
katarinaba
18. jún 2024

@simca06022011 o akom konkretnom pripade? ked uz chces byt konkretna, tak pripravovala papiere pre obcianske zdruzenie, nie pre sukromnu osobu. Skus si precitat komentare. Preto ta zenska chce doklad.

simca06022011
18. jún 2024

@katarinaba tak to som teda necitala 😂 pardon 👍

maranco
18. jún 2024

Občianske združenie môže uzavrieť s tebou dohodu o vykonaní práce.
Ale ak vedúca pochybila a ty si jej "zachraňovala zadok" robila si za ňu jej prácu na poslednú chvíľu, tak mohla dať tých 20€ zo svojich a pribaliť čokoládu.

katarinaba
18. jún 2024

@maranco a naco by si komplikovali zivot dohodou? Ak nemaju zamestnancov duplom. Vies co to vsetko obnasa?

maranco
18. jún 2024

@katarinaba keď veľmi chce doklad, tak nech niečo pre to urobí

od hanby by som sa prepadol keby ma niekto zachránil, urobil za mňa robotu potom čo sa na mňa firmy vykašlali a teraz keď viem že nie je podnikateľ by som pýtal doklad na 20€ že to chcem dať do nákladov

katarinaba
18. jún 2024

@maranco jaj, tak ako "pomstu" ano, to by bolo ponaucenie.
jasne, je to ubohost, je jedno ci obcan ci firma. Sa vyfarbila, krava.

lelelienka
18. jún 2024

@katarinaba nie som vôbec mimo, presne niečo podobne som riešila s niekoľkými danovakmi, ktorí s tým tiež robia dobrych pár rokov…ale tu presne vidno tie rozdielne výklady o ktorých píšem, však 🙂 Ale ok, každý nech si robí podľa seba a potom znáša následky.

katarinaba
18. jún 2024

@lelelienka vyklad je len jeden. Prilezitostny prijem rozhodne nie je jednorazovy prijem. Nejde o pravidelny, opakujuci sa prijem. Treba poznat pojmy a mozes sa hadat aj s riaditelom danoveho uradu.

simca06022011
18. jún 2024

@katarinaba presne tak.

lelelienka
18. jún 2024

@katarinaba ok, tak to este vysvetlí svojim kolegom danovakom, ktorí mi tvrdili niečo iné a dohodnite sa tam najskôr 😁 teda ak dobre chápem že pracuješ niekde v odbore

katarinaba
18. jún 2024

@lelelienka ano, robim ucto 28 rokov a nie raz sme si vysvetlovali veci. Dokonca som jednu pani kontrolorku konfrontovala s metodickym pokynom priamo od jej zamestnavatela. Kazdy je omylny. Len treba vediet, kde je pravda a vysvetlit si to.
A dane su vysoko individualna zalezitost, nedaju sa pausalizovat. Co je pre mna ano, pre teba moze byt nie, aj ked sa na prvy pohlad zda, ze ide o rovnaku situaciu.
Ja neviem o com ste sa bavili, kedy to bolo (lebo zakony sa menia), aka bola situacia, preto si netrufam tvrdit, ze si mala pravdu ty alebo mali pravdu danovaci.
Pekny den.

Strana
z2