icon

Ako rozdeľovať našetrené peniaze medzi súrodencov?

70
13. apr 2025

Dobrý deň . Chcem vedieť ako je to u Vás kto má aspoň 2 deti s väčším vekovým rozdielom.?
Kb18 alebo neviem u koho ako dávate našetrene peniaze deťom, keď starší ma do 18 r. napr. 5000€ ale ten mladší už toľko nebude mať lebo medzitým aj babky umreli,alebo sa nedá tak šetriť ,viac dôvodov môže byť.
Tak dorovnate mladšiemu aby dostal rovnako?
Alebo dat toľko koľko sa našetrilo?
Ďakujem

nynia
13. apr 2025

Podla potrieb. Kludne aj mladsiemu viac ak budete mat a bude potrebovat napr ak sa rozhodne ist na vysku do zahranicia a nebude mu stacit tolko co dostal starsi alebo ak mu bude stacit menej tak starsiemu viac. Nemusia mat rovnako, nebudu zit rovnake zivoty. Samozrejme ten zaklad priblizne rovnaky a zvysok podla potreby.

denisa_deniska
13. apr 2025

@70 to je ako zamysliet sa nad tým, že starší 18r, dostane teraz na 18tku 5.000€ (pekná suma). Mladší za 15 rokov dostane na 18tku 5.000€, ale to už nebude v tej dobe až tak vysoká suma. 🙂

jamimo
13. apr 2025

@70 ak sú prostriedky aj v časovom odstupe a chceš ich dať potomkom, ja by som vždy dala rovnako, alebo aspoň približne. Zároveň komunikovala a vysvetlila deťom. Napr. mám dnes 10 000.starší chce ísť študovať dám mu 5 000, mladšiemu odložím na sporenie 5 000. Poviem to deťom. Alebo- staršiemu sme ponúkli finančnú pomoc pri kúpe auta, zariaďovaní bytu, mladšiemu keď príde čas pomôžeme tiež, približne s rovnakou kúpou, pomocou. Ja osobne neznášam rozdiely medzi deťmi, lebo je rozdiel= ak starší dostane napr. pozemok a mladší levituje ďaľších 50 rokov u rodičov a ostane mu aj rodičovský pozemok, aj dom. Mnohí hovoria, že majetky zničili vzťahy. Nemyslím si. Myslím si, že naspravodlivo rozdelené majetky len poukazujú na tie vzťahy, tak aké vždy boli. A väčšinou chybou rodičov 🤷‍♀️

michal711
13. apr 2025

@70 ak by bol rozdiel že prvému dáš 50 000 a druhému 30 000 tak to je rozdiel ale či dáš jednému 5000 a druhému 3000 je to jedno.

matusformanek
13. apr 2025

Ja investujem deťom do etf, nakupujem si to sám a zadarmo. Ako tu https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html

70
autor
14. apr 2025

@jamimo
Komunikujem so starším, pekne mu vysvetlím,on aj chápe. Len ja mam také výčitky, ale je medzi nimi 10 r,všetko je už iné. Teraz už odkedy máme mladšieho všetko dávam rovnako. Snažím sa nerobiť rozdiely ale 17 r a 7 r iné záujmy majú a aj cenovo inak. Ďakujem krásne za radu

70
autor
14. apr 2025

@nynia aj ja som za ten názor že aspoň približne rovnako.
Bohužiaľ,je ťažko už šetriť pri tých cenách ale aspoň aj keď pár tisíc im našetrime aj to je pomoc