icon

Ako rozumne rozdeliť náklady na bývanie s partnerom?

2. sep 2025

Byvala som s priatelom v mojom byte, na ktory mam hypo az dokym sme sa neprestahovali do ineho mesta. Ten byt teraz prenajimam a v inom meste byvame zatial v podnajme, ktory platime na polovicu. Priatel teraz prisiel s tym, ze si chce tiez kupit byt(sam) a v nom by sme neskor byvali. Mam z toho zmiesane pocity lebo som dufala, ze si dalsi byt kupime spolu ale aj chapem, ze chce mat nieco vlastne. Kolko by ste mu v takomto pripadne platili za byvanie, ak by celkove naklady na jeho byt boli cca 2000 eur? Suma, za ktoru ja prenajimam svoj byt pokryje naklady na hypoteku aj prevadzku, zisk nemam viacmenej nijaky, som na nule.

Strana
z4
kitycat
3. sep 2025

@anonym_autor kolko ti platil krd ste byvali v tvojom?

Energie a sluzby by som si hradila.

parvinka0001
3. sep 2025

Hypo nech si platí sám ,keďže aj ty si svoj platis a zvyšok na polovicu v jeho byte

autumn1
3. sep 2025

Byt bude na koho? Ja by som hypo platila len ak by som bola spoluvlastníčka inak len energie na ½.

olimuc
3. sep 2025

Hypo si plati sam a ty polovicu energii, net atd Je fajn, ze kazdy budete mat svoje … menej problemov pri rozchode. On, ale moze skakat len do vysky svojho platu. Teba sa jeho hypo netyka. Tiez moze svoj byt prenajat a zostat byvat v podnajme a bude to spravodlive …

biba_18
3. sep 2025

moje, tvoje, nič spoločné, paradzina…
ak by to bol iba jeho byt platila by som 1/2 energií - lenže to podľa mňa nebude do budúcna robiť dobrotu žiť v byte ktorý patrí iba jednému. budeš mať váhu pri rozhodovaní ako to zariadiť? ako to budete financovať? ako to bude keď sa zoberiete? keď budeš na materskej?
nehovoriac že 2000 na byt mesačne??

billy_jean
3. sep 2025

Podporila by som ho v tom, že bude mať niečo svoje. Ale bývať choďte do spoločného. Každý nech si vyrieši vlastnú nehnuteľnosť a potom spoločne riešte vašu budúcnosť.

oliolijanka
3. sep 2025

No ved to je jasne ako facka. Platila by som mu tolko, co on predtym platil mne.
Isli ste u seba na polovicu a teraz sa ti to zda vela?

puertorico
3. sep 2025

zase sa tu radí všelijak .... tebe radia polovicu len nákladov, ale ak by si sa tu pýtala , že koľko by mal platiť priateľ v tvojom byte, už by tu radili aj polovicu na hypotéku, lebo však by chcel bývať "skoro zadarmo" 😂

anonym_caa1c8
3. sep 2025

@anonym_autor no zisk máš nakoľko ti platia hypo nájomníci. Určite by si mala platiť 3/4 nákladov energií, nakoľko on si bude platiť hypo, zatiaľ čo tebe hypo platia cudzí. Aby to bolo spravodlivé.

anonym_caa1c8
3. sep 2025
@parvinka0001

Hypo nech si platí sám ,keďže aj ty si svoj platis a zvyšok na polovicu v jeho byte

@parvinka0001 lenže ona si svoju hypo neplatí. Platia jej ju nájomníci. Či tebe by sa páčilo keby si si platila všetko sama, nasťahoval by sa k tebe, pekne si prenajímal a platil ti len polovicu nákladov?

parvinka0001
3. sep 2025
@anonym_caa1c8

@parvinka0001 lenže ona si svoju hypo neplatí. Platia jej ju nájomníci. Či tebe by sa páčilo keby si si platila všetko sama, nasťahoval by sa k tebe, pekne si prenajímal a platil ti len polovicu nákladov?

@anonym_caa1c8 a prečo by mal platiť cudziu hypo . Sú len priatelia .keď sa rozídu jej čo ostane z jeho hypo dá jej naspäť polovičku ? Asi nie

anonym_caa1c8
3. sep 2025
@parvinka0001

@anonym_caa1c8 a prečo by mal platiť cudziu hypo . Sú len priatelia .keď sa rozídu jej čo ostane z jeho hypo dá jej naspäť polovičku ? Asi nie

@parvinka0001 ja nepíšem, aby platil cudziu hypo. Píšem o tom, že ked pôjdu na 1/2 na náklady nie je to spravodlivé, nakoľko jeden stále zarába a druhý nič. Lebo je rozdiel či ti niekto platí napr. 600€ mesačne alebo si ich musíš platiť mesačne sám

parvinka0001
3. sep 2025
@anonym_caa1c8

@parvinka0001 ja nepíšem, aby platil cudziu hypo. Píšem o tom, že ked pôjdu na 1/2 na náklady nie je to spravodlivé, nakoľko jeden stále zarába a druhý nič. Lebo je rozdiel či ti niekto platí napr. 600€ mesačne alebo si ich musíš platiť mesačne sám

@anonym_caa1c8 on chce pre seba svoj byt fajn nech si ho kúpi ale nevidím dôvod aby mu ona prispievala keď spolu len chodia . Na náklady fajn on chce byt . Rozídu sa a ona mu pomohla platiť jeho hypotéku a stoho nebude mať nič

anonym_caa1c8
3. sep 2025
@parvinka0001

@anonym_caa1c8 on chce pre seba svoj byt fajn nech si ho kúpi ale nevidím dôvod aby mu ona prispievala keď spolu len chodia . Na náklady fajn on chce byt . Rozídu sa a ona mu pomohla platiť jeho hypotéku a stoho nebude mať nič

@parvinka0001 nechápeš. Za prvé bude mať niečo z toho, nakoľko mohla zatiaľ prenajímať svoj, aby jej ho splácali iní. A za ďalšie - nepíšem, aby mu splácala jeho hypo, ale aby aspoň platila väčšiu časť za energie, nakoľko on na tom byte nezarába ako ona. A keď sa jej nepáči, tak nech idú k nej bývať a on nech prenajima a platí jej iba 1/2 energií. To už sa jej ale určite páčiť nebude

sissy27
3. sep 2025
@anonym_caa1c8

@parvinka0001 nechápeš. Za prvé bude mať niečo z toho, nakoľko mohla zatiaľ prenajímať svoj, aby jej ho splácali iní. A za ďalšie - nepíšem, aby mu splácala jeho hypo, ale aby aspoň platila väčšiu časť za energie, nakoľko on na tom byte nezarába ako ona. A keď sa jej nepáči, tak nech idú k nej bývať a on nech prenajima a platí jej iba 1/2 energií. To už sa jej ale určite páčiť nebude

@anonym_autor a kolko platil on tebe, ked ste byvali v tvojom byte?
Ja osobne nevidim dovod prispievat na cudziu hypo. Ty z toho bytu nikdy nic mat nebudes,tak ako on z tvojho. Takze polovicu rezijnych nakladov (fond oprav, energie, tv, internet).

@anonym_caa1c8 ani ona na byte nezaraba. Ze jej ho budu splacat podnajomnici neznamena zisk. Oni jej ten byt aj opotrebuju, ked ho po ich odchode bude musiet vymalovat, vymenit nabytok, bude treba nieco opravit - prispeje jej on? Asi sotva. Dalsia vec - ak ona bude platit polovicu nakladov, tak zaplati v podstate viac. Pretoze ak by byval sam, tak nebude platit o 50% menej do fondu oprav, ani za energie, takto to nefunguje. Ale chyba odpoved na najzakladnejsiu otazku - kolko platil on jej, ked byvali v jej byte?

anonym_caa1c8
3. sep 2025
@sissy27

@anonym_autor a kolko platil on tebe, ked ste byvali v tvojom byte?
Ja osobne nevidim dovod prispievat na cudziu hypo. Ty z toho bytu nikdy nic mat nebudes,tak ako on z tvojho. Takze polovicu rezijnych nakladov (fond oprav, energie, tv, internet).

@anonym_caa1c8 ani ona na byte nezaraba. Ze jej ho budu splacat podnajomnici neznamena zisk. Oni jej ten byt aj opotrebuju, ked ho po ich odchode bude musiet vymalovat, vymenit nabytok, bude treba nieco opravit - prispeje jej on? Asi sotva. Dalsia vec - ak ona bude platit polovicu nakladov, tak zaplati v podstate viac. Pretoze ak by byval sam, tak nebude platit o 50% menej do fondu oprav, ani za energie, takto to nefunguje. Ale chyba odpoved na najzakladnejsiu otazku - kolko platil on jej, ked byvali v jej byte?

@sissy27 ale znamená zisk a aký. Je rozdiel či ty dávaš mesačne na splátku alebo niekto iný. Či čo myslíš, prečo toľko ľudí má investičné byty, aby nemali zisk ako ty píšeš? Ja viem čo to je, keď ti hypo splácajú ini - popritom ti cena bytu ešte stúpa každým rokom
Keď bývali v jej byte, tak on zatiaľ nezarábal na svojom, takže to je úplne iná situácia

biba_18
3. sep 2025

@anonym_caa1c8 lenže on nemusí kupovať obrovský byt, stačí keď si kúpi malý a ten prenajíma - a bývať spolu môžu v inom - ak už chcú ísť cestou že každý má svoje... to čo píšeš nemá ani hlavu ani patu, sorry - ak by on žil v tom byte sám, tiež by si platil hypo sám ...

anonym_6200e9
3. sep 2025

Nič by som z toho nerobila, ty máš vlastné, bude mať aj on. Ak chceš spoločne, rovno mu to povedz a potom uvidis čo. Každopádne na tom nevidím nič zlé, že chce mimo svadby vlastné. My tiež bývame u manžela v byte (kúpil pred svadbou) a všetky náklady znáša on, ani netuším koľko platí a je mi to fuk. Čo si kúpil, o to nech sa stará. Jediné, čo zabezpecujem do toho bývania ja, je kozmetika, drogeria a občasné drobné nákupy potravín. Sme takto spokojní obaja.

autor
3. sep 2025

Ked sme byvali u mna, tak mi platil 40% mojich nakladov na byvanie, vratane hypo. Ako mne pride absurdne byvat len za polovicu energii a internet, co realne moze byt tak 150 eur. Tie co pisete ze nebudem mat z toho nic, tak budem mat splatenu cast svojho bytu vdaka tomu, ze budem byvat unho. Mala som v hlave, ze by som mu mohla davat 600-700 eur mesacne. To je stale menej ako keby som platila svoj byt a aj percentualne stale menej ako on platil mne. Byvat v inom byte mi pride zbytocne, kedze budeme mat dva vlastne, ktore si mozeme zariadit podla seba. To sa podnajomu nevyrovna. A kupit treti by sme si uz nemohli dovolit. Mne toto vobec nevadi , ze budeme v jeho. Nabytok tiez neriesim.

anonym_caa1c8
3. sep 2025
@biba_18

@anonym_caa1c8 lenže on nemusí kupovať obrovský byt, stačí keď si kúpi malý a ten prenajíma - a bývať spolu môžu v inom - ak už chcú ísť cestou že každý má svoje... to čo píšeš nemá ani hlavu ani patu, sorry - ak by on žil v tom byte sám, tiež by si platil hypo sám ...

@biba_18 čo nemá hlavu a pätu? Tak príklad. Ona ma náklady teraz na byt napr. 700€ z toho 500€ hypotéka. Príde bývať k nemu tak tieto náklady ma na 0 lebo jej ich platí nájomník. A u neho bude platiť iba 1/2 energií čo je cca 100€. On bude platiť svoju hypo lebo nemá nájomníka a k tomu ešte 1/2 energie. No nie je to soravodlivé

anonym_caa1c8
3. sep 2025
@anonym_autor

Ked sme byvali u mna, tak mi platil 40% mojich nakladov na byvanie, vratane hypo. Ako mne pride absurdne byvat len za polovicu energii a internet, co realne moze byt tak 150 eur. Tie co pisete ze nebudem mat z toho nic, tak budem mat splatenu cast svojho bytu vdaka tomu, ze budem byvat unho. Mala som v hlave, ze by som mu mohla davat 600-700 eur mesacne. To je stale menej ako keby som platila svoj byt a aj percentualne stale menej ako on platil mne. Byvat v inom byte mi pride zbytocne, kedze budeme mat dva vlastne, ktore si mozeme zariadit podla seba. To sa podnajomu nevyrovna. A kupit treti by sme si uz nemohli dovolit. Mne toto vobec nevadi , ze budeme v jeho. Nabytok tiez neriesim.

@anonym_autor áno presne tak. Aspoň ty rozmýšľaš správne

biba_18
3. sep 2025

@anonym_caa1c8 hypo nie sú náklady na bývanie. to sú tvoje náklady na tvoj majetok ...

autor
3. sep 2025
@biba_18

@anonym_caa1c8 hypo nie sú náklady na bývanie. to sú tvoje náklady na tvoj majetok ...

@biba_18 Naklady na to, ze mozem byvat v tom byte. Chapes ako som to myslela.

strelkyna1
3. sep 2025

Polovica sumy, ktoru by ste platili ako najom, keby ste si prenajali porovnatelny byt v porovnatelnej lokalite. Samozrejme s dohodou, ze ak by raz prislo k materskej, tak fifty fifty konci...

autor
3. sep 2025
@strelkyna1

Polovica sumy, ktoru by ste platili ako najom, keby ste si prenajali porovnatelny byt v porovnatelnej lokalite. Samozrejme s dohodou, ze ak by raz prislo k materskej, tak fifty fifty konci...

@strelkyna1 To presne vychadza tych 600-700 eur.

biba_18
3. sep 2025

@anonym_autor už som to písala - ak ti platí hypo podnájomník - môžeš si kúpiť aj 300 m2 vilu a pokiaľ nájdeš podnájomníka čo ti to zaplatí super.
pokiaľ si máš platiť hypo sama, nekúpiš si niečo čo nevieš sama zaplatiť ...
a to je presne aj prípad priateľa.
ak tebe nepríde absurdné platiť niekomu náklady na hypo keď ten byt má byť niekoho iného, choď to toho. veď to je tvoje nastavenie.
pýtala si sa ale na názor ...
a čo je to prosimťa byt kde platíte za energie a hypo 2 tisícky? alebo 1500 za podnájom??

maryetta
3. sep 2025

Veru. Platila by som tolko co pri podnajme. Energie. Strava...
i ked to je tiez take-ako pisu vyssie prisla by napr materska a potom?
Ono je super ze chces prispiet. Ze si to mozes aj dovolit. Ale pises ze z tvojho bytu nemas ziaden zisk. Tak by bolo fajn aj tebe nieco odkladat bokom. Ale ak mas dostatocny prijem dohoda je len na vas.

biba_18
3. sep 2025

@maryetta sú takí ľudia - čo riešia čo bude o 20 rokov - ale nejako neriešia čo bude za 3 ...

anonym_caa1c8
3. sep 2025
@anonym_autor

@strelkyna1 To presne vychadza tych 600-700 eur.

@anonym_autor tak mu navrhni túto sumu že si ohcotná mu dávať, aby to bolo spravodlivé. Pravdepodobne ti povie, že máš dávať menej. Uvidíš

tykat
3. sep 2025

Kolko teraz platis podnajom? Len tvoja ciastka, bez energii. Platila by som mu max tolko + adekvatny podiel energii. Tj. to co si mozes dovolit. Je jedno ci bude mat hypo na dvojizbak ci vilu.

Strana
z4