icon

Ako rozumne rozdeliť náklady na bývanie s partnerom?

2. sep 2025

Byvala som s priatelom v mojom byte, na ktory mam hypo az dokym sme sa neprestahovali do ineho mesta. Ten byt teraz prenajimam a v inom meste byvame zatial v podnajme, ktory platime na polovicu. Priatel teraz prisiel s tym, ze si chce tiez kupit byt(sam) a v nom by sme neskor byvali. Mam z toho zmiesane pocity lebo som dufala, ze si dalsi byt kupime spolu ale aj chapem, ze chce mat nieco vlastne. Kolko by ste mu v takomto pripadne platili za byvanie, ak by celkove naklady na jeho byt boli cca 2000 eur? Suma, za ktoru ja prenajimam svoj byt pokryje naklady na hypoteku aj prevadzku, zisk nemam viacmenej nijaky, som na nule.

autor
3. sep 2025
@tykat

Kolko teraz platis podnajom? Len tvoja ciastka, bez energii. Platila by som mu max tolko + adekvatny podiel energii. Tj. to co si mozes dovolit. Je jedno ci bude mat hypo na dvojizbak ci vilu.

@biba_18 Nevadi mi zit v byte, ktory patri jemu. Ved ja mam tiez vlastny a je to moj frajer, nie cudzi clovek 😀 co sa tyka zariadovania, tak urcite bude chciet aby som sa tam citila komfortne tak ako aj on u mna. So spoluzitim a dohodami nemame problem 🙂 Ked sa zmeni zivotna situacia tak sa prisposobime.

@autumn1 Byt bude na jeho meno samozrejme.

@billy_jean Treti byt si uz ale nebudeme moct dovolit. Teda minimalne nie teraz.

@parvinka0001 Ked sa rozideme pojdem byvat k sebe a platit budem mesacne aj tak viac 😀

@anonym_caa1c8 Suhlasim s tebou

@maryetta Vies co stravu si riesime zvlast, to tu nechcem zaratavat. Ja ani neviem ci by som mala narok na matersku a v akej je vyske ale vtedy by som mu pochopitelne neplatila 😀 Nepredpokladam, ze to budem nejaka vysoka suma.

@tykat Pisala som vyssie, ze je to okolo 600 eur mesacne za mna.

autor
3. sep 2025
@biba_18

@anonym_autor už som to písala - ak ti platí hypo podnájomník - môžeš si kúpiť aj 300 m2 vilu a pokiaľ nájdeš podnájomníka čo ti to zaplatí super.
pokiaľ si máš platiť hypo sama, nekúpiš si niečo čo nevieš sama zaplatiť ...
a to je presne aj prípad priateľa.
ak tebe nepríde absurdné platiť niekomu náklady na hypo keď ten byt má byť niekoho iného, choď to toho. veď to je tvoje nastavenie.
pýtala si sa ale na názor ...
a čo je to prosimťa byt kde platíte za energie a hypo 2 tisícky? alebo 1500 za podnájom??

@biba_18 Ale moj priatel si kupi len taky byt, ktory zvladne splacat sam. To nie je tak ze on to odo mna ocakava, chapes? Ja mu chcem platit lebo to povazujem za fer, kedze v tom byte budem byvat a zaroven to pre mna nepredstavuje existencny problem. A neriesim ci si z tych penazi zaplati hypo alebo kupi nove topanky. Mne len nepride fer, ze on bude znasat naklady na byvanie vo vyske takmer 2000 e a moje naklady na byvanie budu 150 e. Pritom zarabame takmer rovnako a sme partneri.

anonym_6474c3
3. sep 2025

akože mne by bolo blbé pýtať nejakú čiastku na moju hypotéku a ani by som hypotéku neplatila niekomu inému...

wade
3. sep 2025

Uz som to tu pár krát písal. Je úplne irelevantné či platí hypo alebo kúpil byt v hotovosti. Fér mi príde polovica komerčného nájmu - ak by ste išli do podobného bytu. Možno upravené o nejakú konstantu lásky 🙂 ale minimálne na 90% by som trval aby to bolo fér a nebolo to zdrojom nesvaru v budúcnosti.

biba_18
3. sep 2025

@anonym_autor neviem koľko máš rokov, ani neviem koľko kamarátok s deťmi máš, ani aké máš skúsenosti s dlhodobými vzťahmi s deťmi - ja som už toto toľkokrát zažila - a nakoniec to furt bolo inak ... ale ako som už písala - tvoje nastavenie 🙂
aj náklady 2 tisíc mi prídu total uletené na mesiac - ale ak sú pre vás v pohode, tak vôbec neviem o čom sa tu teraz bavíme, tisícka hore dole...

wade
3. sep 2025

Ešte dodám - za predpokladu, že byt podobného štandardu by ste tak či tak prenajímali. Nie že je to 5i a ty by si reálne potrebovala 2i.

autor
3. sep 2025
@biba_18

@anonym_autor neviem koľko máš rokov, ani neviem koľko kamarátok s deťmi máš, ani aké máš skúsenosti s dlhodobými vzťahmi s deťmi - ja som už toto toľkokrát zažila - a nakoniec to furt bolo inak ... ale ako som už písala - tvoje nastavenie 🙂
aj náklady 2 tisíc mi prídu total uletené na mesiac - ale ak sú pre vás v pohode, tak vôbec neviem o čom sa tu teraz bavíme, tisícka hore dole...

@biba_18 Co s tym maju deti? Ved ich ani nemame.

anonym_caa1c8
3. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 Nevadi mi zit v byte, ktory patri jemu. Ved ja mam tiez vlastny a je to moj frajer, nie cudzi clovek 😀 co sa tyka zariadovania, tak urcite bude chciet aby som sa tam citila komfortne tak ako aj on u mna. So spoluzitim a dohodami nemame problem 🙂 Ked sa zmeni zivotna situacia tak sa prisposobime.

@autumn1 Byt bude na jeho meno samozrejme.

@billy_jean Treti byt si uz ale nebudeme moct dovolit. Teda minimalne nie teraz.

@parvinka0001 Ked sa rozideme pojdem byvat k sebe a platit budem mesacne aj tak viac 😀

@anonym_caa1c8 Suhlasim s tebou

@maryetta Vies co stravu si riesime zvlast, to tu nechcem zaratavat. Ja ani neviem ci by som mala narok na matersku a v akej je vyske ale vtedy by som mu pochopitelne neplatila 😀 Nepredpokladam, ze to budem nejaka vysoka suma.

@tykat Pisala som vyssie, ze je to okolo 600 eur mesacne za mna.

@anonym_autor kašli na ne. Keby to bolo opačne že chlap ide bývať k tebe, iste by inak písali komentare. Za mňa rozmýšľaš presne správnym smerom.

biba_18
3. sep 2025

@anonym_autor jop.

abbey1
3. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 Co s tym maju deti? Ved ich ani nemame.

@anonym_autor Môžem sa spýtať? Teraz platíte nájom tých cca 1400 eur?

autor
3. sep 2025
@abbey1

@anonym_autor Môžem sa spýtať? Teraz platíte nájom tých cca 1400 eur?

@abbey1 Je to skor 1300, ale ano.

anonym_d696a5
3. sep 2025

Ak sa hráme na spravodlivosť, nemali by byť podnájomníci dopísaní na list vlastníctva, keď všetko platia oni? Ale žarty bokom. Platiť ako v komerčnom podnájme je podľa mňa blbosť, veď ty by si si mohla dovoliť ešte jeden byt na hypo, možno menší, ale pri tých platbách v stovkách eur, ktoré plánuješ dávať priateľovi, by si s vlastným druhým bytom nakoniec mala dva byty. Ja by som išla buď do spoločného bytu, prípadne by som chcela byť čiastočný vlastník podľa toho, koľko do toho vrazím. 1/3 alebo 1/4. Platiť komerčné ceny priateľovi je mimo. Nie si odkázaná na podnájom, to si uvedom.

anonym_d696a5
3. sep 2025

On ti síce platil 40 %, ale koľko ste tam bývali? Dajme tomu 2 roky a teraz budete možno 20 rokov v jeho byte. Nájom budeš platiť, aj keď splatí hypo? Mne z toho vychádza, že ty na tom dobrovoľne stratíš.

rosavia
3. sep 2025

@anonym_autor Myslela si si, ze si kupite spolocnu nehnutelnost a aj ste sa o tom bavili? Suhlasil on s tym? Lebo ak predtym suhlasil a teraz uz nie, sorry, ale asi to s vami nie je az tak ruzove. Sadni si s nim a porozpravajte sa, nech vies, na com vlastne si.

autor
3. sep 2025
@anonym_d696a5

Ak sa hráme na spravodlivosť, nemali by byť podnájomníci dopísaní na list vlastníctva, keď všetko platia oni? Ale žarty bokom. Platiť ako v komerčnom podnájme je podľa mňa blbosť, veď ty by si si mohla dovoliť ešte jeden byt na hypo, možno menší, ale pri tých platbách v stovkách eur, ktoré plánuješ dávať priateľovi, by si s vlastným druhým bytom nakoniec mala dva byty. Ja by som išla buď do spoločného bytu, prípadne by som chcela byť čiastočný vlastník podľa toho, koľko do toho vrazím. 1/3 alebo 1/4. Platiť komerčné ceny priateľovi je mimo. Nie si odkázaná na podnájom, to si uvedom.

@anonym_d696a5 Pisala som vyssie, ze priatel chce mat vlastnu nehnutelnost a ja si teda urcite nemozem kupit este jeden byt len tak 😀 nevysla by mi uz dalsia hypo. Teda mozno niekde ano ale urcite nie tam kde by sme byvali. To vlastnictvo 1/4 tiez nepripada do uvahy. To by som nespravila ani keby to bolo naopak.

anonym_d696a5
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d696a5 Pisala som vyssie, ze priatel chce mat vlastnu nehnutelnost a ja si teda urcite nemozem kupit este jeden byt len tak 😀 nevysla by mi uz dalsia hypo. Teda mozno niekde ano ale urcite nie tam kde by sme byvali. To vlastnictvo 1/4 tiez nepripada do uvahy. To by som nespravila ani keby to bolo naopak.

@anonym_autor Tak mu splácaj 1/3 hypotéku, ako plánuješ. Výhodné pre neho a tebe to nevadí. Čítať viem, ako on chce vlastnú, ty zas chceš spoločnú, ale prispôsobiš sa.

autor
3. sep 2025
@rosavia

@anonym_autor Myslela si si, ze si kupite spolocnu nehnutelnost a aj ste sa o tom bavili? Suhlasil on s tym? Lebo ak predtym suhlasil a teraz uz nie, sorry, ale asi to s vami nie je az tak ruzove. Sadni si s nim a porozpravajte sa, nech vies, na com vlastne si.

@anonym_d696a5 Ale to nie je tak, ze mu budem konstantne platit 600 eur. Ak budeme mat deti a budem na materskej, tak pochopitelne nie. Navyse moj byt sa o par rokov dosplaca, cize budem mat z neho zisk viac nez tych 600 eur. Tie okolnosti sa budu menit casom. On tiez mozno splati svoju hypo skor a potom mu budem platit len polovicu energii samozrejme 😀
Ty by si na jeho mieste nechcela vlastnu? Ine by bolo ak by on uz mal vlastnu a ja tiez, vtedy by spolocna davala zmysel ale teraz by na tom len on stratil. Pre mna je moje vlastne zabezpecenie velmi dolezite a doprajem to aj jemu, ked to chce.

@rosavia Nikdy sme sa nebavili o spolocnej nehnutelnosti, len ja som si tak predstavovala, ze by som mohla mat 1,5 bytu namiesto 1. Ale realne to nikdy nebola tema a respektujem, ze chcem mat svoj vlastny. Tiez by som to chcela na jeho mieste.

anonym_d696a5
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d696a5 Ale to nie je tak, ze mu budem konstantne platit 600 eur. Ak budeme mat deti a budem na materskej, tak pochopitelne nie. Navyse moj byt sa o par rokov dosplaca, cize budem mat z neho zisk viac nez tych 600 eur. Tie okolnosti sa budu menit casom. On tiez mozno splati svoju hypo skor a potom mu budem platit len polovicu energii samozrejme 😀
Ty by si na jeho mieste nechcela vlastnu? Ine by bolo ak by on uz mal vlastnu a ja tiez, vtedy by spolocna davala zmysel ale teraz by na tom len on stratil. Pre mna je moje vlastne zabezpecenie velmi dolezite a doprajem to aj jemu, ked to chce.

@rosavia Nikdy sme sa nebavili o spolocnej nehnutelnosti, len ja som si tak predstavovala, ze by som mohla mat 1,5 bytu namiesto 1. Ale realne to nikdy nebola tema a respektujem, ze chcem mat svoj vlastny. Tiez by som to chcela na jeho mieste.

@anonym_autor Hlavne, aby to bolo pochopiteľné aj pre neho. Tebe tiež môžu vypadnúť podnájomníci na nejaký čas. Ja by som nechcela vlastnú, mne sa páči spoločné rodinné vlastníctvo. A ty si ten byt mala pred ním, on ho chce kupovať počas vášho vzťahu. Proste tam vidím veľa rozdielov. Ale ok, no veď plať 600 €, určite to nebude nefér z tvojej strany k nemu.

autor
3. sep 2025
@anonym_d696a5

@anonym_autor Hlavne, aby to bolo pochopiteľné aj pre neho. Tebe tiež môžu vypadnúť podnájomníci na nejaký čas. Ja by som nechcela vlastnú, mne sa páči spoločné rodinné vlastníctvo. A ty si ten byt mala pred ním, on ho chce kupovať počas vášho vzťahu. Proste tam vidím veľa rozdielov. Ale ok, no veď plať 600 €, určite to nebude nefér z tvojej strany k nemu.

@anonym_d696a5 Nemusis sa o mna bat, nie sme spolu dva tyzdne. Viem, ze sa na priatela mozem spolahnut a vypadok najomnikov alebo ine zivotne okolnosti nebudu problem. Ved to nie je hypoteka v banke ale dohoda s priatelom. Moja preferencia je vlastna nehntelnost a kupila by som si ju aj keby sme uz boli spolu. Je to moja poistka.

biba_18
3. sep 2025

poistka k čomu? si veríte a môžeš sa na neho spoľahnúť, určite sa dohodnete ...
jedine že by nie ...

anonym_d696a5
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d696a5 Nemusis sa o mna bat, nie sme spolu dva tyzdne. Viem, ze sa na priatela mozem spolahnut a vypadok najomnikov alebo ine zivotne okolnosti nebudu problem. Ved to nie je hypoteka v banke ale dohoda s priatelom. Moja preferencia je vlastna nehntelnost a kupila by som si ju aj keby sme uz boli spolu. Je to moja poistka.

@anonym_autor „Viem, že sa na priateľa môžem spoľahnúť.“ a „Je to moja poistka.“ si oponuje... Držím palce.

autor
3. sep 2025
@anonym_d696a5

@anonym_autor „Viem, že sa na priateľa môžem spoľahnúť.“ a „Je to moja poistka.“ si oponuje... Držím palce.

@biba_18 Poistka mojej buducnosti. Ak by sme sa neskor rozisli tak aby som mala kam ist.

@anonym_d696a5 Ale ja neviem ci spolu budeme navzdy, rozumies?

kitycat
3. sep 2025

Nechapem co tu nacvicujes...tak mu plat kolko uznas za vhodne... ide o to, ze je spravodlive hradit si polovicu svojich rezijnych nakladov, ale zda sa mi vtipne ziadat si take to "za byvanie a opotrebenie" od mojej frajerky/frajera, akoze ked tebe nebude chybat dobre... mozes setrit na tu buducu matersku... on je financne gramotny ci ako to, ze ty uz hypoteku na byt splacas a on o tom zacal uvazovat?

Zmiesane pocity z toho, ze nebudete kupovat vlastnu nehnutelnost 👌

autor
3. sep 2025
@kitycat

Nechapem co tu nacvicujes...tak mu plat kolko uznas za vhodne... ide o to, ze je spravodlive hradit si polovicu svojich rezijnych nakladov, ale zda sa mi vtipne ziadat si take to "za byvanie a opotrebenie" od mojej frajerky/frajera, akoze ked tebe nebude chybat dobre... mozes setrit na tu buducu matersku... on je financne gramotny ci ako to, ze ty uz hypoteku na byt splacas a on o tom zacal uvazovat?

Zmiesane pocity z toho, ze nebudete kupovat vlastnu nehnutelnost 👌

@kitycat Pisala som o tom vyssie

abbey1
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ja som stará škola. Za mňa takéto kalkulácie a vyúčtovania v partnerstve signalizujú veľké problémy do budúcnosti. Veď to všetko znie ako obchodný vzťah a nie láska.
Veľa šťastia prajem.

autor
3. sep 2025
@abbey1

@anonym_autor Ja som stará škola. Za mňa takéto kalkulácie a vyúčtovania v partnerstve signalizujú veľké problémy do budúcnosti. Veď to všetko znie ako obchodný vzťah a nie láska.
Veľa šťastia prajem.

@abbey1 A co konkretne sa ti zda ako kalkul? Je to moja iniciativa, nie priatelova. On nic take nenavrhol. Za mna je laska prave to, ze mu chcem pomoct tym, ze ho aspon ciastocne odbremenim od vydavkov za byvanie, ktore bude aj moj domov a tiez ho budem rovnako uzivat. Pre mna to nie je problem a spravim to prenho rada.

alenka58
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor premýšľaš správne, ono treba sa k tomu postaviť približne ako k podnájmu, nakoľko nie ste manželia, byt sa aj opotrebováva dvomi osobami viac, tak ako píšeš ty tým pádom môžeš prenajímať byt, keby býval u teba tak on by mohol prenajímať a jemu by sa hypo splácala a verím že by ti dal tiež také financie aby si bola v pohode, prajem vam vela šťastia

misanthropicdann
3. sep 2025

@anonym_autor za mňa je úplne v poriadku platiť priateľovi/priateľke nájomné.
Ja by som počítal ako 30-40% ceny trhového nájomného v danej lokalite bezohľadu ci mu to bude čiastočne aj platiť hypotéku alebo nie.

Keďže hovoríš ze tretí byt by vám nevyšiel, môžete si normálne spraviť nájomnú zmluvu a platiť mu to na účet.
Následne mu tento príjem z prenájmu bude čiastočne akceptovaný ako príjem a dostane vyššiu hypotéku v budúcnosti.

kitycat
3. sep 2025
@anonym_autor

@abbey1 A co konkretne sa ti zda ako kalkul? Je to moja iniciativa, nie priatelova. On nic take nenavrhol. Za mna je laska prave to, ze mu chcem pomoct tym, ze ho aspon ciastocne odbremenim od vydavkov za byvanie, ktore bude aj moj domov a tiez ho budem rovnako uzivat. Pre mna to nie je problem a spravim to prenho rada.

A ked ako manzelia budete opotrebovavat jeho byt tak uz mu budes prispievat menej?
@anonym_autor

autor
3. sep 2025
@kitycat

A ked ako manzelia budete opotrebovavat jeho byt tak uz mu budes prispievat menej?
@anonym_autor

@kitycat Zalezi od okolnosti. Je v tom vela premennych, napriklad moj podnajomnik, moja hypo, moj prijem, ved to nie je nijaka oficialna zmluva, len ustna dohoda medzi nami. Tu nejde o to, ze mu vyslovene musim nieco platit za to, ze unho byvam. Keby nemal hypoteku, tak by som mu dala tak 100 eur na energie a pohoda. Rovnako v opacnom pripade. My sme sa o tom este ale takto podrobne nebavili, mozno to odmietne uplne alebo bude chciet len peniaze za energie. Ale ide mi o to, ze ked mam moznost poskytnut mu aktualne trochu vyssi zivotny standard len tym, ze mu ponuknem nejake peniaze za to, ze budem unho byvat, kym moja nehnutelnost si na seba zaraba sama, tak preco by som to neurobila? Ved je to clovek, ktoreho lubim. Takto budeme obaja zveladovat svoje nehnutelnosti a zaroven si obaja budeme moct dovolit zimnu dovolenku v exotike. Co na tom vidis take negativne? Naozaj uprimne ma to zaujima, ze preco je to take nepochopitelne.