Ako rozumne rozdeliť náklady na bývanie s partnerom?
Byvala som s priatelom v mojom byte, na ktory mam hypo az dokym sme sa neprestahovali do ineho mesta. Ten byt teraz prenajimam a v inom meste byvame zatial v podnajme, ktory platime na polovicu. Priatel teraz prisiel s tym, ze si chce tiez kupit byt(sam) a v nom by sme neskor byvali. Mam z toho zmiesane pocity lebo som dufala, ze si dalsi byt kupime spolu ale aj chapem, ze chce mat nieco vlastne. Kolko by ste mu v takomto pripadne platili za byvanie, ak by celkove naklady na jeho byt boli cca 2000 eur? Suma, za ktoru ja prenajimam svoj byt pokryje naklady na hypoteku aj prevadzku, zisk nemam viacmenej nijaky, som na nule.
@anonym_autor toto su smiešne reci v šade. Je úplne normálne platit polovicu nákladov v rátame hypo. Je to dohoda na vás. Ostatných reci preco by som mala platiť? Skúsim tu všeobecne všetkým ak si dospelá osoba platíš si byvanie a nezijes na účet svojho partnera...ďalšia vec je ak si v podnájme u niekoho iného kto ma tu hypotéku a byt tiež budes platit len polovicu energií? Lebo vsak nebudem platit cudziemu hypotéku? Ako ma k tomu prísť ten partner on bude platit byt a niekto bude len za energie? Od prenajímateľov si potom späť poniektorí pýtate za hypo ?
No ja neviem. Náklady na byt 2000 mesačne?? Dosť prestrelené. Nesúhlasila by som platiť 600-700mesacne LEN za bývanie. To akože aj podnájom máte teraz za 1400?? Súhlasila by som prispievať keby to bola normálna suma a nie že on si zmyslí kúpiť byt s mega hypotékou a mám mu dávať 700e na bývanie. Mne to príde riskantné takéto vysoké pôžičky. Veď na takúto hypotéku viete kúpiť byty aj dva. To koľko chce zobrať?

@anonym_ec3ffe Ked sa k tebe priatel nastahoval tak ti platil len polovicu rezijnych nakladov? A hypo si si nadalej platila sama? Akoze dava mi to v niektorych pripadoch zmysel, hlavne pri spolocnych financiach.
@anonym_autor áno ja som si platila hypo, manžel dal byt do prenájmu, zisk cca 100€ išiel do spoločnej kasy. Ostatné na polovicu ale manžel ani neriešil, že koľko dal alebo nedal, proste mal výplatu, zaplatil si čo treba, ja detto a čo zvýšilo, tak ostalo a všetko bolo buď na jeho alebo mojom účte. Ale bola medzi nami dôvera a samozrejme aj je, lebo máme spoločné financie aj v manželstve a navzájom vieme o svojich príjmoch.