Ako sa dohodnúť na financovaní spoločného bytu?
Dobry den, prosim co si myslite o takejto situacii. S priatelom byvame v podnajme, chceme si kupit spolocny byt v BA a zalozit rodinu. Spolocny prijem mame 3800 eur, ziadne uvery nemame. Dokopy mame k dispozicii cca 100 000 eur v cashi plus priatel ma niekolko tisic na vselijakych indexovych fondoch. Ide o to ze v banke nam povedali ze nam vedia pozicat max 280 000 a splatka by vysla cca 1500 eur...my sme pozerali byty v cene okolo 270 000...problem je ze ja by som chcela aby sme si tolko nepozicali ale priatel chce zobrat to maximum co nam davaju ze ved sme dobre zabezpeceni a keby nieco mame vselijake poistky a on tie peniaze vo fondoch...ja som zase konzervativnejsia a radsej by som chcela mat nizsiu mesacnu splatku hlavne ak by sa nieco stalo...dost sme sa kvoli tomu pohadali lebo nie som s tym vnutorne nejak stotoznena...
@alickapusinka ano presne toto som mu hovorila ze ked sa nieco stane, choroba atd....no a on len to svoje ze mame poistky a tymi by sa to splatilo...lenze poistovne necakaju na ludi kedy im s radosrtou uhradia poistne plnenie...
@tiezjedna ano aj on toto vravel len vies ked chceme babo proste ja sa chcem vyhnut tomu ze budeme nieco predavat lebo nebudeme na to mat a clovek nikdy nevie co pride a prave preto by som neskakala az tak vysoko
@autorka na tom sa musíte dohodnúť len vy dvaja. Buď uberiete z nárokov, alebo to risknete. My sme to riskli a prvá nehnuteľnosť (novostavba RD, 10 min od Prahy), ktorú sme spoločne kupovali pred 12 rokmi za 4,5 mio Kč (hypo sme vtedy brali 3,4 mio) má dnes hodnotu 18 mio. Takže tak.
@tiezjedna ano moze to vyjst ale vravim ja mam dost velke obavy...
@autorka tak vieš ako sa to hovorí "kto sa bojí, nesmie do lesa"... Ja by som sa rozhodne nebála, niet čoho. Ak to neprekonáš, tak budeš musieť buď vymeniť chlapa za opatrnejší exemplár alebo toho stávajúceho nejako ukecať na skromnejšie bývanie. Ako som ti napísala už predtým - je to len o vás dvoch, vy to spolu musíte dôkladne prebrať. V tomto ohľade proste musí byť dohoda jednoznačná, pretože akýkoľvek kompromis je cesta k budúcim výčitkám
Ked byt stoji 270tisic a svojich mate 100tisic na co Vam prosim ta plna vysky hypoteky pri uroku 4% zbytocne prepalacat ved treba si zobrat cim najmenej kedze uroky su aktualne vysoke. Treba pocitat okrem toho vydavky elektrina pri novostave spravcovsky poplatol ktr. Vyjse aj na 200€ , parkovanie, poistenie a zrazu mate splatku 1800€ ruku na srdce kto si dovoli povedat ze za 30 rokov neochorie alebo sa mu nestane uraz
Mate tam docela priestor manevrovat, kolko pouzijete svojej hotovosti a kolko si zoberiete hypo a mozete dojst k takemu kompromisu, nech ste obaja spokojni a citite sa bezpecne s vyskou uspor a vyskou splatky hypo.
Nastrel 2 krajne varianty (ak teda byt za 270t):
A pouzit svojich cash 90t+180t hypo, 10t bezpecne uspory/rezerva
B pouzit 55t cashu ako zaklad hypo (20%) + hypo 215t hypo, ostane pekna rezerva
Samozrejme niekolko variant medzi tym, snad najdete kompromis. Nezabudajte, ze vydaje na byvanie (hypo+energie+fond) by mali tvorit max 30% prijmov (co splatka 1500e nesplna).
My sme si minuly rok brali hypo na podstatne vacsiu sumu (lebo Praha a uroky 5%), a hoci nam podla platov vypocitali krasnu sumu maximalnej hypoteky (650t+), povedali sme si, ze nebudeme mat velke oci, zobrali omnoho menej a dali sme si vysku splatky tak, aby ju v pohode utiahol sam aj ten menej zarabajuci z paru.
Tak ale tie peniaze v investíciách práveže môžu slúžiť ako zábezpeka ma možné horšie časy. Ak by bol výpadok príjmu, predá sa niečo z fondov a zaplatí sa splátka.
Presne dobre rozmyšľaš a navyše si len priateľka v prípade že by sa mu niečo stalo tak nárok pravne majú rodičia.Moja mamina tak mala životnu poistku a zomrela tak boli problémy len vymyšľali aby nemuseli toľko vyplatiť a papierovačky.Takže si myslím že toto by bolo dosť zložite.Zvlašť ak sú problémy že maju platiť oni tam to hned nie je že zo dňa na deň budu kade čo preverovať a čas plynie.A kto vie či by neboli poproi tom nejake dokazovačky.
Berie sa ľahko spláca ťažko🙂peniaze sa rozkotúľaju rýchlo.Preco chce brať max na čo ich použije?Hlavne si dajte do poriadku vlastníctvo, na koho bude hypo atď, keď nie ste manželia.
Koľko budete mať príjem, keď ti skončí materská a budeš 2,5 roka na rodičáku? A ak budete mať 2 deti, tak aj dlhšie...
Zoberte maximu. Aj my sme tak brali. A ked nieco pride budes riesit potom. Uver sa da poistit.
presne hypo ked vezmete tak napríklad po rozchode aby ťa mal alebo ty jeho s čoho vyplatiť.Ked kúpujete ako priatelia nie manželia.Aby si potom neostala spoluvlastnička a nebudeš mať ani peniaze ani byt len na papieri.
Ja suhlasim s @tiezjedna..my sme vela riskovali, ale vsetko bolo premyslene do detailov co v pripade nudze..ale sme obaja velmi akcni a nebali sme sa toho..my sme za tych 14 rokov co sme spolu, kupili a predali uz asi vsetky typy nehnutelnosti..netreba sa toho bat, stale to viete predat, obzvlast v BA..my sme sa nikdy nefixovali na ziadne miesto, ze tu uz chcem navzdy zostat, nikdy nam nebolo luto, ze sa stahujeme..a to mame 4 deti..momentalne sme v dome, o 5 rokov predavame a ideme do bytu..no problem..
Plánujete úver, rodinu.....a svadbu nie?
No nechajte si rezervu na aspoň 6 mesačných výdavkov, keby čosi. Ale priateľ predpokladám rozumie financiám, keď aj investuje, tak s týmto asi počíta. Má pravdu, hypo sa stále oplatí, my ideme zobrať hypo ešte viac než potrebujeme, a prebytok investujeme s lepším výnosom. Má pravdu, ale zase rozumiem, že ak financiám nerozumieš, tak pre teda dlh = stres. Skúste sa o tom v klude porozprávať, nech ti to vysvetlí a možno nájdete kompromis, aby ste na tom získali a zároveň ty nebola v priveľkom strese z dlhov 😊
Ja by som určite do nehnuteľnosti nedala viac, než tých potrebných 20%. Všetko ostatné vezmite na hypo a zvyšné peniaze lepšie zúročte
@majkamasar len vies aky to ma vyznam zobrat maximum a platit 30 rokov 1500 eue alebo viac kedxe uroky mozu rast ked mozeme zobrat menej lebo mame cash a platit napr 800 alebo 1000eur na hypo...proste nikdy nevidim ten benefit
Ale aj inflácia rastie, takže v konečnom dôsledku tých xy eur čo budete platiť mesačne bude o x rokov nič.Ale ja nemám rada dlhy splatiť ich treba a ľahko to vyzerá na papieri...keď zobrať maximum tak ich použiť na niečo, čo mi zase zarobí a budem ľahšie splácať.Nie, že sa rozflakaju na auto, dovolenku lepšie zariadenie.Keby povedal kúpime za zvyšok garáž, pozemok, niečo čo sa prenajme, alebo začne podnikať tak ok
Máte cash - tých 100tis. je vašich? Teda 50 tvojich, 50 jeho? Plus jeho investície? A úver a nehnuteľnosť pôjde pol na pol?
V každom prípade, skúste si prepočítať, koľko by vás vyšla plná hypotéka a koľko by ste zarobili pri zachovaní investícii (ďalej by zarábali) a koľko by vás vyšlo, keby ste zobrali nižšiu hypotéku, stiahli úspory, zaplatili výstupné poplatky (ak tam sú), prišli o budúce výnosy z úspor. A porovnajte to.
Pre príklad - môže byť lepšie zobrať si úver s 5% úrokom a a nech si investície, ak majú výnos 10%, ako stiahnuť investície, znížiť úver a nechať so len ten 5% úverový úrok. Veľmi jednoducho povedané, ale pre predstavu ako to myslím a ako sa na to pozerať. Toto si skúste prepočítať.
A ešte na zamyslenie - kým viete splácať viac, splácajte. Ak príde nejaký problém, stále tú finančnú rezervu môžete využiť na mimoriadnu splátku a výšku úveru ako aj mesačnej splátky si tak kedykoľvek znížiť.
Ono, ak si zvykneš na mesačnú splátku, svoj štandard a ďalšie výdaje tomu prispôsobiš a lepšie sa zvyká na pokles príjmu pri finančnej rezerve, ako bez nej.
Koľko izbový byt chcete kúpiť? A chcete novostavbu, resp. novší byt?
Autorka, má to význam ten, že keď máte toľko peňazí k dispozícii, viete ich lepšie zúročiť než utopiť v hypotéke.
Z cisto pragmatickeho hladiska, je lepsie pouzit menej zarabajuce/lacnejsie peniaze. Cize ak mate napriklad na hypo 4% a investovane vam zarabaju viac, tak je naozaj blbost vytiahnut peniaze z investicii a brat nizsiu hypoteku. Predpoklada sa, ze uroky na hypo pojdu postupne aj trosku dole. Zafixovala by som teraz hypo na co najkratsie.
Ked sa nieco stane z jednym z vas a zrazu bude splatka 1500e vela, vzdy mozete zobrat tych 100k, kt mate usetrene a bud s nimi splacat alebo spravit mimoriadny vklad a znizit si hypoteku.
Plus teda neviem ake mate/nemate poistenia ale su aj take, kt pokryvaju neschopnost splacat hypoteku pri dlhodobej praceneschopnosti ale aj pri pripadnej smrti.
Nastastie my s muzom obaja uvazujeme logicky a pragmaticly, mna by drblo kebyze sa o takejto veci mam s nim dohadovat 🙈
Potom je tu ta emocionalno psychologicka rovina, akoze dlzat banke co najmenej, ale naozaj to fakticky v tomto pripade nie je pre vas vyhodne.
Tých 100000 eur máte na polovicu? Nechce to priateľ z toho dôvodu že by musel dať viac peňazí ako Ty na začiatku? A že ich chce radšej investovať inde?
@1andrea111 ano na polovicu...
Ja by som urcite aspon 20 % vlozila. Zvysok m by som nechala cast ako rezervu rezervu, potom investovala a hlavne dosetrila na rodicovsku. Plus zariadenie treba ratat niekolko tisic. Ked som bola doma s detmi pred 10 rokmi, mali sme cca 2000 eur prijem spolu, hypoteka 500+ eur, znie to vela. Bolo to ltt, ked starsi siel do sukromnej skolky (200 eur, ale nelutujem). Po desiatich rokoch mame prijem viac ako dvojnasobny a hypo je 400+. Uz to neznie tak strasne.
Píšeš že chcete bábo budete vychádzať aj keď ty budeš na rodicaku? Lebo treba premýšľať aj nad takými vecami ja by som šla do nižšej hypo

Rozmyšľaš dobre nikdy nevieš čo sa môže stať.Ochorie jeden s trvalými následkami alebo stane sa úraz. Nedaj bože to najhoršie a pre jedneho splacať je strašne veľa,Zvlašť ak nie ste zobratý.Ak by ste si kúpili byt a niečo sa stalo a nie ste zobratý v dedičskej skupine dva ked nema ženu ani deti sú rodičia. Potom bude mať jeden z vás starosti.Vždy musiš myslieť aj na rezervu človek nikdy nevie či nebude na niečo potrebovať.Rozmyšľaš dobre len tvoj priateľ lieta vysoko aby nespadol nizko aby ten pád trvdo nebolel.To že ma na kadejakých fondoch peniaze ešte neznamena že to môže len tak hala bala porušiť zo dňa na deň aby neplatil pokuty.Podľa mna rozmyšľaš dobre spravne a racionalne.Len ked si nencha vysvetliť je to ťažke.Pôjdeš na MD a už bude len jeden plát tak z jedneho sa plati horšie hypotéka aj všetko ostatne.