Ako sa efektívne osamostatniť a plánovať rozpočet?
Ahojte, chcela by som sa s vami v podstate poradit a vypočuť si rady skúsenejších. S priateľom sme obaja ešte do 22 rokov, zatiaľ bývame u jeho rodičov, kde prispievame na chod domácnosti približne 400 € mesačne. Už nejaký čas však rozmýšľame nad tým, že by sme sa radi osamostatnili, presťahovali do iného mesta a začali si budovať niečo vlastné – ideálne kúpiť byt a začať novú kapitolu. ( keďže teraz bývame na dedine v dome a jemu a ani mne to vôbec nevyhovuje)
Zatiaľ však nemáme nič našetrené. Priateľ je živnostník a ja som nedávno nastúpila do práce na trvalý pracovný pomer, takže ešte len začíname poriadne hospodáriť so svojimi príjmami. Uvedomujeme si, že to nebude ľahké, ale veríme, že keď budeme rozumne plánovať a držať sa cieľa, postupne sa k nemu dopracujeme.
Ak máte akékoľvek rady – ako najlepšie šetriť, ako si nastaviť rozpočet, kde sa dá rozumne ušetriť alebo na čo si dať pozor pri kúpe prvého bývania – budeme veľmi vďační. Zaujíma nás aj, čo pomohlo vám, keď ste sa osamostatňovali alebo si kupovali prvý byt. Každý tip či skúsenosť nás môže posunúť ďalej.
Ja by som vám poradila aby ste sa vzali a až potom mali spoločné peniaze a kupovali spoločnú nehnuteľnosť. Ak ste už presvedčení že chcete spolu žiť toto by som riešila ako prvé a zatiaľ by som bola v nájme. T
400e mesacne si vypytali priatelovi rodicia alebo vy ste sami tolko ponukli? Pride mi to dost, ked vedia, ze sa potrebujete osamostatnit a nasetrit si
400e mesacne si vypytali priatelovi rodicia alebo vy ste sami tolko ponukli? Pride mi to dost, ked vedia, ze sa potrebujete osamostatnit a nasetrit si
@sisa_s zas realne ak sa stravuju len tam, nemaju obedy v praci, tak tych 400€ a mozno aj viac pominaju
@sisa_s zas realne ak sa stravuju len tam, nemaju obedy v praci, tak tych 400€ a mozno aj viac pominaju
@lindusss2016 to nevieme 🙂 ak maju all inclusive, stravu kupuju rodicia, tak to je super 😀 ale pochybujem, ze to takto bude
Skuste najskor zit v podnajme bez pomoci rodicov … ked to ustojite, zacnite planovat
@sisa_s oni si vypýtali. V podstate využívame len 1 izbu a kúpelku. Varím nám ja na variči.
@heminepa do podnájmu nechceme ísť, teda viac priateľ. A za nájom garsónky sa tu pýta dosť. Neveim si predstaviť pri tom odkladať na vlastné bývanie
@lindusss2016 mne a priateľovi varím ja. Kupujeme si vlastne potraviny a máme vlastnú chladničku.
Tak potom platite vela 400€ za elektrinu, vodu a plyn. Na dedine!!! To uz by ste mohli byt aj niekde v meste v podnajme.
Tak potom platite vela 400€ za elektrinu, vodu a plyn. Na dedine!!! To uz by ste mohli byt aj niekde v meste v podnajme.
@lindusss2016 v meste kde sa chcem sťahovať idú nájmy od 600 vyššie. Problem je ten že bývame vo veľkom dome - 2 poschodia a zbytočných 6 izieb 😀
V akom meste pozeras, ked za garzonku pytaju vela? Lebo u nas - Nove Zamky, najdes za 400€ jednoizbak, co vlastne mate aj tam a si v meste, mas totalne sukromie a nemusis varit na varici 🙈 to by ma piclo
V akom meste pozeras, ked za garzonku pytaju vela? Lebo u nas - Nove Zamky, najdes za 400€ jednoizbak, co vlastne mate aj tam a si v meste, mas totalne sukromie a nemusis varit na varici 🙈 to by ma piclo
@lindusss2016 nebývame na sk, preto tie ceny
No tak ale potom tym si mala zacat, ze to nie je na SK. V tom pripade su vsetky nase komentare irelevantne.
@heminepa veď nieje to výhodne ja to viem. Mesto je cca 15 min autom
No tak ale potom tym si mala zacat, ze to nie je na SK. V tom pripade su vsetky nase komentare irelevantne.
@lindusss2016 mylsim že to je to isté či už na sk alebo inde
pockaj, 400 euro a to kde byvate, v dome? lebo to je dost, prepac. ak to su cisto naklady na reziu ( voda elektrina plyn..telka internet..)
takze vam ostava kolko na stravu a ine veci?
Nie je to jedno, nevieme, kde v zahranici ste a ako tam posudzuju banky prijmy na hypoteky + ci byt, ktory chcete kupovat stoji 100 000 alebo 300 000... za 1 izbu a varenie na varici je 400e hroza... a prijmy na slovenske pomery pre absolventov su super, na napriklad nemecke nic moc
pockaj, 400 euro a to kde byvate, v dome? lebo to je dost, prepac. ak to su cisto naklady na reziu ( voda elektrina plyn..telka internet..)
takze vam ostava kolko na stravu a ine veci?
@balerina2025 v dome, zostane nám okolo 2000€
Nie je to jedno, nevieme, kde v zahranici ste a ako tam posudzuju banky prijmy na hypoteky + ci byt, ktory chcete kupovat stoji 100 000 alebo 300 000... za 1 izbu a varenie na varici je 400e hroza... a prijmy na slovenske pomery pre absolventov su super, na napriklad nemecke nic moc
@sisa_s žijeme v Česku, preto hovorím že si myslíš že to je jedno. Byt stojí 130 000€
krasa. a teraz kde je problem.
spis si vydavky, a porozmyslaj nad nimi.
navrhujem tiež podnájom... vyskúšajte a potom svadba, byt, deti.
navrhujem tiež podnájom... vyskúšajte a potom svadba, byt, deti.
@deti95060810 svadbu nechceme, deti tiež
Dali by priatelovi hypoteku? Priznava vsetky prijmy? Ty ako dlho pracujes? Ja by som na vasom mieste tiez docasne sla do podnajmu, uz len kvoli tomu sukromiu a potom riesila vlastnu nehnutelnost.
na co minate
kolko
Dali by priatelovi hypoteku? Priznava vsetky prijmy? Ty ako dlho pracujes? Ja by som na vasom mieste tiez docasne sla do podnajmu, uz len kvoli tomu sukromiu a potom riesila vlastnu nehnutelnost.
@michaelam2 ano priznáva všetko. Všetko mu ide cez idoklad. Ja som ešte len prednedávnom začala pracovať.
na co minate
kolko
@balerina2025 jedlo, benzín, potreby do domácnosti, potrebná kozmetika, občasné oblečenie a koníčky

Zabudla som dopísať, ja zarábam okolo 800€ a on, keď sa podarí tak 2000€ má. No väčšinou tak 1700