icon

Ako sa efektívne osamostatniť a plánovať rozpočet?

12. máj 2025

Ahojte, chcela by som sa s vami v podstate poradit a vypočuť si rady skúsenejších. S priateľom sme obaja ešte do 22 rokov, zatiaľ bývame u jeho rodičov, kde prispievame na chod domácnosti približne 400 € mesačne. Už nejaký čas však rozmýšľame nad tým, že by sme sa radi osamostatnili, presťahovali do iného mesta a začali si budovať niečo vlastné – ideálne kúpiť byt a začať novú kapitolu. ( keďže teraz bývame na dedine v dome a jemu a ani mne to vôbec nevyhovuje)

Zatiaľ však nemáme nič našetrené. Priateľ je živnostník a ja som nedávno nastúpila do práce na trvalý pracovný pomer, takže ešte len začíname poriadne hospodáriť so svojimi príjmami. Uvedomujeme si, že to nebude ľahké, ale veríme, že keď budeme rozumne plánovať a držať sa cieľa, postupne sa k nemu dopracujeme.

Ak máte akékoľvek rady – ako najlepšie šetriť, ako si nastaviť rozpočet, kde sa dá rozumne ušetriť alebo na čo si dať pozor pri kúpe prvého bývania – budeme veľmi vďační. Zaujíma nás aj, čo pomohlo vám, keď ste sa osamostatňovali alebo si kupovali prvý byt. Každý tip či skúsenosť nás môže posunúť ďalej.

michaelam2
12. máj 2025

Tak ak by mu vysla hypoteka, ty musis aj tak este chvilu pockat aby si ju mohla vziat s nim. Ako dlho spolu byvate u jeho rodicov?

martinajurkechova
12. máj 2025

V prvom rade nech si priateľ nájde iné zamestnanie. Živnostníkom sa dosť zle vybavuje hypotéka. Potom je to už len o tom koľko vám banka dá a čo si za to budete môcť kúpiť. Ísť do podnájmu ja neodporúčam. Sú to výhodné peniaze. Už teraz bývate spolu, tak načo ísť do podnájmu?

balerina2025
12. máj 2025

nuz tak porozmyslaj

jedlo - da sa usetrit, ked varis doma, a nakupujes rozumne
benzin- prehodnotis, ci mozes ist napr peso
potreby do domacnosti zas nekupujes stale a nestoja tolko ( teda nepisem o nejakej kosacke ci tepelnom cerpadle...)
kozmetika sa da kupit cez net alebo v akcii
konicky? ake

michaelam2
12. máj 2025
@martinajurkechova

V prvom rade nech si priateľ nájde iné zamestnanie. Živnostníkom sa dosť zle vybavuje hypotéka. Potom je to už len o tom koľko vám banka dá a čo si za to budete môcť kúpiť. Ísť do podnájmu ja neodporúčam. Sú to výhodné peniaze. Už teraz bývate spolu, tak načo ísť do podnájmu?

@martinajurkechova kvoli sukromiu a pohodliu. Aby nemuseli varit na varici

sisska96
12. máj 2025

Na dedine toľko platit? :o a ešte potraviny si kúpite pre seba..... Jaaaaaj oni Vás iba využívajú aby sa mali lepšie, lebo v podstate vôbec nie je to výhodné a nepomôžu aby ste ušetrili. Radšej ešte podnájmu, lebo asi nedostanete ešte dostatočnú hypo

autor
12. máj 2025
@michaelam2

Tak ak by mu vysla hypoteka, ty musis aj tak este chvilu pockat aby si ju mohla vziat s nim. Ako dlho spolu byvate u jeho rodicov?

@michaelam2 2 roky prerušovane

autor
12. máj 2025
@martinajurkechova

@martinajurkechova priateľ si nemá dôvod hľadať iné zamestnanie, keď má niečo už rozbehnuté a má stálych zákazníkov + môže pracovať kedy chce a ako dlho chce.

lenkakravcova
12. máj 2025

Svadbu nechcete, deti tiež nie - teda máte to ošetrené - ty sterilizácie, on vazektomia?
Lebo ak nie, tak mi to znie skôr tak že zatiaľ nechcete.. a potom keď tie deti prídu už sa ti na svadbu vykasle, - denne sú tu o tom témy. Takže buď vazektomia alebo svadba ak teda chcete ostať spolu a nekomplikovat si budúcnosť 😀

martinajurkechova
12. máj 2025

Môj muž bol tiež živnostník, tak viem o čo hovorím a 1700 eur je na živnosť fakt málo. Ak si z celej sumy podstivo odvádza odvody, tak fajn. Ale ak si odvádza minimálne, tak to budú v banke posudzovať a vyrátajú vám takú hypotéku, že vám to možno výjde akurát tak na garsonku.

lenkakravcova
12. máj 2025
@martinajurkechova

Môj muž bol tiež živnostník, tak viem o čo hovorím a 1700 eur je na živnosť fakt málo. Ak si z celej sumy podstivo odvádza odvody, tak fajn. Ale ak si odvádza minimálne, tak to budú v banke posudzovať a vyrátajú vám takú hypotéku, že vám to možno výjde akurát tak na garsonku.

@martinajurkechova z odvodov to banka neexistuje /a oplatí sa viac investovať na dôchodok, než platiť si odvody/. Banka vychádza z daňového priznania. Tam môže mať aktívny aj pasívny príjem - z toho druhého sa odvody nepočítajú.
Ale s tým záverom súhlasím, z 1700E na živnosť dajú tak možno 80,000e

sisska96
12. máj 2025

Ale ak nemáte nič našetrené aj tak si neviete vybaviť nič vlastné.... už neni ako voľakedy že dávala banka 100% úver. Dostaneš 80%, ak vobec stačí na normálny byt. Možno priateľovi ako živnostníkovi vyjde na 50 000 eur....

autor
12. máj 2025
@lenkakravcova

Svadbu nechcete, deti tiež nie - teda máte to ošetrené - ty sterilizácie, on vazektomia?
Lebo ak nie, tak mi to znie skôr tak že zatiaľ nechcete.. a potom keď tie deti prídu už sa ti na svadbu vykasle, - denne sú tu o tom témy. Takže buď vazektomia alebo svadba ak teda chcete ostať spolu a nekomplikovat si budúcnosť 😀

@lenkakravcova načo sa vyjadruješ k tomuto? Poznáš nás osobne? Vieš ako sme nadstavený ? Nikto nepôjde na žiadne zákroky, existujú snáď aj iné spôsoby ochrany. Ale o tomto téma vôbec nieje! Načo by sme mali mať svadbu? Reálne na nič.

autor
12. máj 2025
@martinajurkechova

@martinajurkechova 1700 je už po odvodoch, nič už z tej sumy neplati ďalej

lenkakravcova
12. máj 2025

Tak nakoniec si tým takí istí nie ste. Keby ste boli, vyriešili by ste si to. Lebo čo potom keď otehotnieš a dieťa nechcete? Potom interupcia?

sisska96
12. máj 2025
@lenkakravcova

@lenkakravcova nič nie je 100% ochrana okrem sterilizácie. Raz ostane tehotná s holou riťou niekde v podnájme

martinajurkechova
12. máj 2025

Najrozumnejšie urobíte keď si zbehnete do banky, alebo oslovite nejakého fin. poradcu a on vám vyráta akú hypotéku by ste mohli dostať podľa vašich aktuálnych príjmov.

autor
12. máj 2025
@lenkakravcova

Tak nakoniec si tým takí istí nie ste. Keby ste boli, vyriešili by ste si to. Lebo čo potom keď otehotnieš a dieťa nechcete? Potom interupcia?

@lenkakravcova načo by sme si to mali riešiť paneboze. Načo sa sem vôbec zapájaš? Mňa absolútne nezaujímajú názory na ktoré sa tu nikto nepýta

autor
12. máj 2025
@sisska96

@lenkakravcova nič nie je 100% ochrana okrem sterilizácie. Raz ostane tehotná s holou riťou niekde v podnájme

@sisska96 v podnájme s holou ritmou nezostanem nikdy, ja mám tak isto rodinu ☺️

michaelam2
12. máj 2025

Autorka v kazdom pripade hypoteku teraz nedostanete pretoze potrebujete mat aj nasetrene peniaze. Cize jedine podnajom zatial

sisska96
12. máj 2025

ale vlastné nič nemáš.... to že máš rodičov, to neznamená že máš vlastné bývanie. A 30,40-ke ísť do detskej izby..........

martinajurkechova
12. máj 2025

Ako ja by som do podnájmu neinvestovala ani euro. Už teraz za tú jednu izbu platíte nehorázne peniaze. Radšej si kúpim aj tú garsonku a za dva roky ju zase predám, ako vyhadzovať peniaze do vzduchu.

sisska96
12. máj 2025
@martinajurkechova

Ako ja by som do podnájmu neinvestovala ani euro. Už teraz za tú jednu izbu platíte nehorázne peniaze. Radšej si kúpim aj tú garsonku a za dva roky ju zase predám, ako vyhadzovať peniaze do vzduchu.

@martinajurkechova možno nemajú ani na garsonku.... však nevedeli nič ušetriť

heminepa
Autor odpoveď zmazal
michaelam2
12. máj 2025
@martinajurkechova

@martinajurkechova to su take hrdinske reci. Co ma ale robit mlady par ktory sa chce osamostatnit a nebyvat uz v detskej izbe u rodicov a hypoteku im este nedaju?

autor
12. máj 2025
@sisska96

ale vlastné nič nemáš.... to že máš rodičov, to neznamená že máš vlastné bývanie. A 30,40-ke ísť do detskej izby..........

@sisska96 čo sa tu do mňa navážaš ? Z čoho sme mali šetriť keď ja som chodila na denne vš ( rozumej každý jeden den v škole) a žili sme z jedného platu? To že nemáme nič nešetrne neznamená že nám nikto peniaze z rodiny nedá🙂 keby máme vyhliadnuty byt, tak nám pomôžu. Ale nechcem všetko od mojich rodičov, to je jasne

autor
12. máj 2025
@martinajurkechova

@martinajurkechova podnájom ani nezvažujeme

sisska96
12. máj 2025
@anonym_autor

@sisska96 čo sa tu do mňa navážaš ? Z čoho sme mali šetriť keď ja som chodila na denne vš ( rozumej každý jeden den v škole) a žili sme z jedného platu? To že nemáme nič nešetrne neznamená že nám nikto peniaze z rodiny nedá🙂 keby máme vyhliadnuty byt, tak nám pomôžu. Ale nechcem všetko od mojich rodičov, to je jasne

@heminepa Ja som tiež ako SZČO sa potrápila, kým sme vybavili hypo..... Nie je to výhodné

sisska96
12. máj 2025

Tak prvý krok, šup do banky a informovať sa čo si môžete dovoliť

zeldia
12. máj 2025

Aj ja by som navrhovala intenzívne setrit každý zvlášť na svojom úcte koľko to ide jeden rok (12mesiacov ubehne rychlo). Spočítať úspory po roku a začať hladat spoločný byt s vlastníctvom 50:50. To tiež bude trvat dlhšie, nekupuj hneď prvy volny byt a šetrite dalej. Potom skúsiť požiadať o hypoteku. Ja chápem aj to že by ste chceli hneď ale takto to ma málokto že v dvadsiatke kúpi len tak byt. Máš to dobre nastavené aj premyslene takže len vydržať podnájom za 400e u jeho rodičov.

autor
12. máj 2025
@sisska96

Tak prvý krok, šup do banky a informovať sa čo si môžete dovoliť

@sisska96 nehľadáme to teraz, sama som písala že sa chceme osamostatniť časom, keď začnem ja dlhšie zarábať. To rozumej do roka