icon

Ako sa efektívne vyrovnať s preplácaním hypotéky?

14. nov 2025

Ahojte,
momentálne riešim hypotéku a musím povedať, že je to zaujímavá skúsenosť. 😅
Keď si vezmete napríklad 100 000 €, nakoniec preplatíte dosť veľa peňazí. Chcem sa spýtať, ako ste to vy riešili, alebo ako sa s tým psychicky vyrovnávate?

krasneleto
14. nov 2025
@guudy

@krasneleto su aj ine moznosti, ako ziskat peniaze na byvanie, ako ti ich anonym vymenoval niekolko 🙂

@guudy to tiez srandujes alebo ?

sasa1310
14. nov 2025

@anonym_autor my sme hypotékami zarobili.

petronelag
14. nov 2025

@anonym_autor To je isté, že na hypotéke preplatí dosť veľkú sumu peňazí, hlavne na vysokých čiastkach, banky nemôžu požičiavať zadarmo, to k tomu patrí a je to výdavok na bývanie.

viestta
14. nov 2025
@tykat

@viestta asi mysli vyzobrat po rodine a znamych, inak to nedava zmysel.

@tykat citaj dalej, a uvidis, ze to tak myslis. Mat takeho "kamosa" je priam na nezaplatenie... Teda on nikdy nezaplati.

anonym_0f11d2
14. nov 2025

Ja ti dam radu,chces???Neber si hypoteku,lebo ta to psychycky znici a potom aj tak skoncis pod mostom,lebo ju nebudes stihat splacat.

saxana000
14. nov 2025

Ved si odkladaj mesacne a kup si ten byt za 30 rokov nikto ta nenuti. Pre mna bolo podstatne byvat hned aj za cenu preplatenia cena nehnutelnosti predsa.rastie konecnom dosledku na tom zarobis.
Vies to je ako leasing tiez ho preplatis ale radsej preplatit a vozit sa ako setrit roky na nove auto a chodit vsade peso..

vilma7
14. nov 2025

My to máme takto. Mesacne platíme úroky banke, ktoré su oveľa nižšie ako ked sme boli v podnájme. A este aj bývame vo svojom. Takze nám sa to určite oplatí.

anonym_0f11d2
14. nov 2025

Ja vidim v ib,ako klesa istina.A to mi staci.Platime prevazne pol na pol,nie ze najskor uroky.Tak fungovalo kedy si stavebko,ze len uroky,uroky a nic z dlhu neslo dole.

zic
14. nov 2025

@anonym_autor tak ja neviem... zrovna hypo "velmi" nepreplatis... Hodil som do kalkulacky uver 100k na 30 rokov, urokova sadzba 3.28%. Preplatenie cca 60k eur... za 30 rokov (abstrahujme, ze sa moze urokova sadzba menit atd atd)...
60.000 eur / 30 rokov je 2000 eur rocne... A byvas + tebe pomaha splacat inflacia.
Tazky spanok moze mat clovek z inych veci, ale toto by som spal ako nemluvna 🙂

ekira1
14. nov 2025

@anonym_autor som rada, že hypotéky existujú. Je to najvýhodnejší úver, jediný ktorý schvaľujem. Pri hodnote nehnuteľnosti o 30 rokov je to úplne smiešna suma. Kľudne si odkladaj tisícku mesačne a o 30 rokov zistíš, že to nestačí a môžeš šetriť ďalej .

anonym_381225
14. nov 2025

Mňa to nikdy netrápilo. My sme si v istej dobe brali 40 000 na 3 izbový byt a teraz ma hodnotu 120 000 ale hypo máme splatenu

bashkaxyz
15. nov 2025

Ty prečo čakáš že ti ta banka pozícia zadarmo peniaze??? Veď to nedáva zmysel čo máš 15 rokov???

zuzitka1004
15. nov 2025
@anonym_fa7586

@viestta Kto povedal, ze odpovede musia byt mudre? ved sa pozri na tie svoje, zrely priklad.

@anonym_fa7586 máva najnormalnejsie odpovede zo všetkých.

janus162
15. nov 2025

@anonym_autor pri stupajucich cenach nehnutelností sa vam to vrati ako investicia, popripade investujte inde, aby ste to co preplatite zarobili naspat.

rastislav_rusnak
Odpoveď bola odstránená
nelka93
15. nov 2025

Zo 150tisic preplatiť asi 15000 takže to nie je nic strašné. Vyrovnala som sa rychlo

misanthropicdann
15. nov 2025

@anonym_autor pozri sa na to inak.
Za 30 rokov ta suma co zaplatíš nebude mať ani tu hodnotu za ktorú si v tejto chvíli kúpila danú nehnuteľnosť.

akodoma
16. nov 2025

@anonym_autor ked si si pred 30 rokmi pozicala 1000€ aku hodnotu ma dnes 1000€ ?
Inflacia je to, co sposobuje, ze v dnesnych cenach to co zaplatis ma x(vela)krat mensiu hodnotu ako pred 30 rokmi ked si si hypo brala. Za mna urcite lepsie ako setrit a hladat moznosti ako zabezpecit peniaze proti znehodnoteniu

esmey
16. nov 2025

Ako sa vyrovnávaš s tým že si dala minulý mesiac kaderníčke 50e za strih a o ďalší mesiac musíš isť znova, nemrzí ťa že si utratila za niečo čo už nie je?

mirka4321
Odpoveď bola odstránená
slavussik1
16. nov 2025

Najefektivnejsie je pochopiť, že peniaze strácajú hodnotu v čase t.j. inflácia. Hypotéku si správne treba nastaviť na čo najdlhšie obdobia aby bola splátka čo najnižšia a čo na splatke ušetríte treba uložiť do fondov aby sa peniaze zhodnocovali. A po nejakom čase bude budete mať našetrené toľko aby ste hypo mohli naraz vyplatiť. Ale to by bola škoda, teraz by som to už hypo nevyplatila. Radšej mať rezervu. Čo sa týka zabezpečenia príjmu treba myslieť aj na to keď sa mi niečo stane, kto bude platiť hypo. A keď prídu deti? Čo potom? Ja som veľmi rada, že počas mojej mladosti som mala spolubývajúcu, ktorá robila finančné poradenstvo a trénovala sa na nás. Teraz po 15rokoch máme našetrené hromadu peňazí, žiadnu hypo a sme celkovo spokojní. Teraz momentálne máme nejaké menšie pôžičky ale nejako ma to nestresuje. Lebo mám poriesene veci.

hajnalka17
16. nov 2025

@anonym_autor vobec ma to netrapi,v r.2022 dom kupeny za 120 tis,zaplatim cca 135,dnes dom ma hodnotu 220..

anonym_3a8792
16. nov 2025
@anonym_0f11d2

Ja ti dam radu,chces???Neber si hypoteku,lebo ta to psychycky znici a potom aj tak skoncis pod mostom,lebo ju nebudes stihat splacat.

@anonym_0f11d2 a aku radu davas?
Kam ma ist byvat clovek po skole v 19 rokoch?

ekira1
16. nov 2025
@anonym_0f11d2

@anonym_0f11d2 alebo použiť kalkulačku, vziať si koľko dokáže splácať a platiť včas.. a bude mať vlastnú nehnuteľnosť, súkromie a svätý pokoj..

anonym_0f11d2
16. nov 2025
@ekira1

@anonym_0f11d2 alebo použiť kalkulačku, vziať si koľko dokáže splácať a platiť včas.. a bude mať vlastnú nehnuteľnosť, súkromie a svätý pokoj..

@ekira1 normalny clovek sa nad takym niecim nepozastavuje.Vsetko je v zmluve napisane,aj prepocitane.Aj splatkovy kalendar tam je ako sa meni podiel urok a istina.
Ked sa tu ide nad tym zamyslat,tak nech si ju radsej ani neberie.
Jedna tu taka stale vypisovala,ta preto ani nespavala a to mali malinku hypo a par rokov do splatenia.

ekira1
16. nov 2025
@anonym_0f11d2

@ekira1 normalny clovek sa nad takym niecim nepozastavuje.Vsetko je v zmluve napisane,aj prepocitane.Aj splatkovy kalendar tam je ako sa meni podiel urok a istina.
Ked sa tu ide nad tym zamyslat,tak nech si ju radsej ani neberie.
Jedna tu taka stale vypisovala,ta preto ani nespavala a to mali malinku hypo a par rokov do splatenia.

@anonym_0f11d2 tak prečo by mala skončiť pod mostom? Hypo sa dá i poistiť na stratu zamestnania, úmrtia.. pri autorke je jasné, že matematika nie je jej silná stránka, ťažko povedať či by pochopila zmluvu..

yosi
16. nov 2025

@anonym_autor

1/ mesačná splátka o 10-15 rokov bude mať úplne inú hodnotu ako dnes.
2/ Vyrovnaj sa s tým tak, že sa rozhľadni okolo seba a povedz si, že máš kde skloniť hlavu

anonym_0f11d2
16. nov 2025
@ekira1

@anonym_0f11d2 tak prečo by mala skončiť pod mostom? Hypo sa dá i poistiť na stratu zamestnania, úmrtia.. pri autorke je jasné, že matematika nie je jej silná stránka, ťažko povedať či by pochopila zmluvu..

@ekira1 ja toto plne chapem,ale vies ako to byva u labilnych ludi,rozne psychycke problemy,pnka a ide.
My tiez mame vsetko poistene,to je zaklad.Bez toho radsej ani hypo nebrat.Ale to su opet vsetko financie navyse.Ked uz teraz place a zamysla sa nad tym.Tak,co jej ma clovek napisat,aku radu ocakava.
Ved jej vsetky pisete,ze je to tak nikto neda ziadne peniaze zadarmo,obzvlast nie banky.A ak chce vlastne byvanie,nech ide do zahranicia na 10r zarobit,potom si mozno co si kupi,alebo teda podnajom a nemusi riesit preplatenie.

anonym_6b8574
16. nov 2025

To odkedy sa pocita preplatenie hypoteky, ze pozicana suma krat urok, ktory na nu mam??? hovori tu niekomu nieco skratka pri uroku p.a.?

ekira1
16. nov 2025

@anonym_0f11d2 tak ak je až takto labilná, to bude viac a iných problémov, hypo by bola len vrchol ľadovca. Skôr je problém, že si to nevie vypočítať, alebo pochopiť.