Ako sa finančne zabezpečiť na vážne udalosti?
Ahojte, poslednú dobu sa tak zamýšľam,že nemáme ošetrenú situáciu,kedy by nedajbože došlo k nejakej závaznej zdravotnej situácii, prip.smrti jedného z manželov... Máme každý svoj účet, ja životnú poistku, malé deti, hypotéku... Aku máte doma ,, poistku" pre vážny prípad, aby ste vedeli fungovať (kým príde k dedičskemu konaniu), ak by náhodou jeden z manželov ostal na to sám? Čítala som o možnosti disponent účtu po smrti, ale netuším, či toto ma každá banka... Isto sa pôjdem do banky informovať, len by som rada vedela,aké sú možnosti... Ďakujem
@kristinka92 hypotéku si viete poistiť v ktorejkoľvek poistovni, ktorá vám vyhovuje. Väčšinou sa poistuje na výšku úveru ktorý vám ostáva + 10 percent na to ako rezerva, sumu ale samozrejme volíte vy. Vyplacané je hneď po doložení info ohľadom úmrtia.
Odpoveď pre autorku - zabezpečiť sa viete naozaj pár spôsobmi. Ako bolo vyššie spomenuté, buď mať rezervu pre takéto prípady formou hotovosti doma, alebo na účte. V prípade úmrtia jedného z partnerov/ manželov máte nejaký čas na prevod peňazí z účtu na účet. K tomu samozrejme potrebujete ideálne dispo právo, heslo IB…
Ďalej formou poistenia. Viete si poistiť úmrtie na vami zvolenú sumu, ktorá vám vyhovuje. Peniaze sú vyplatené naozaj do pár dní od doručenia dokumentov ohľadom smrti, ak je jasne stanovená opravnená osoba ( meno, rodné číslo, kontakt..). Veľa ľudí má 10-20 ročné poistenie, kde je opravnená osoba už teraz ex manžel/ manželka, mrtvy rodič atď, vtedy nastáva “pátranie” a samozrejme sa aj čas natiahne. Zaleží aj od spôsobu úmrtia, npr pri niektorých diagnózach, autonehode sa vypláca až dvojnásobok poistnej sumy úmrtia. Určite sa viete zabezpečiť aj na takéto kritické obdobia, aby ste mai financie ihneď k didpozicií. Ak by vás ešte niečo zaujímalo, kľudne mi napíšte správu. Pracujem v poistovni takže viem poradiť.
My mame kazdy svoj ucet a na nom nejaku mensiu sumu, aby sme vykryli povinne vydavky okolo pohrebu. Z jedneho platu ten druhy vyzije, aj ked to bude mat narocne, ale s odretymi usami to pojde. Mame poistenu hypoteku s krytim smrti a ochrnutia/ak si dobre pamatam/, cize ak jeden z nas zomrie, hypo sa vyplati. Spominam si tiez, ze financna nam kedysi na zaciatku spoluprace povedala,ze ak by doslo k umrtiu jedneho z nas, ten druhy nech jej v tej chvili vola a ona vie presunut peniaze v ramci sporenia, aby ich ten druhy mal k dispo. Inak,co sa tyka poistovni, ja mam s vyplatenim dobru skusenost. Po ocovej smrti sme boli dedici my deti, v podstate do par dni, boli peniaze prevedene. Brat si este kvoli tomu musel zalozit ucet, mal 19, ja 24, uz som pracovala,ucet mala.
@matusformanek mozes mi prosim o tom napisat viac do ip? Dakujem

disponentske pravo na smrti majitela uctu zanika - mam to overene v banke (SLSP). tiež sme to riešili. Pre pripad smrti partnera treba mat vysoke zivotne poistenie, len zivitel rodiny. poistovat ostane je na zvazenie. Alternativou je mat vyssie rodinne investicne portfolio z ktoreho sa da čerpať nekonečna renta. Ja to takto planujem. ak sa mi niečo stane, manzelka a deti to zdedia a budu z toho žiť. Všetko im to nepokryje, ale aspon si budu môct naveky vyberat z portfolia (inak je to založene na indexovych ETF, akciovych, ktore mame nakupene u brokera-spravu a riadenie si robime sami, takže poplatok 0€)