Ako sa naučiť prestať len šetriť?
Mám už dlhšie dilemu. Vždy som sa tešila že keď budem zarábať tak si čokoľvek kúpim no ako som začala zarábať tak postupne uberam a kupujem naozaj len nevyhnutne veci.. nič si nedoprajem. Mňa viac poteší ušetriť peniaze ako si niečo dopriať a kúpiť si… kedysi som míňala kvantá peňazí na oblečenie, kozmetiku., teraz si kupujem max jedlo a šetrím ako sprostá,. Ani nikam nechodím
Sa mi zdá ze sa mi to už vymyká a stáva sa zo mňa zgrlos..
Ako to máte vy?
šetrenie musíš mať v krvi... niekto nevie šetriť ani keby mal neviem koľko peňazí...
ako to máme my... šetríme stále. teda ja - mám všetky financie. míňame len načo potrebujeme
dospela si...
@deti95060810 u nás v rodine je skoro každý lakomý.. babka je.. ujo odkladá skoro celú výplatu.. babkin brat vraj ani nemal elektrinu aby ušetril a chodil na potrebu na dvor..áno to už sú extrémy.. ale máme to v rodine .. aj môj otec vždy na nás s bratom šetril .. vždy to najlacnejšie
Podla mna materialny minimalizmus je rozumny a spravny. Nemat plny byt/dom veci, nestavat sa ich otrokom, neprivazovat sa k nim prilis. Na druhej strane - setrenie nam znehodnocuje (momentalne velka) inflacia a peniaze/majetky si do hrobu aj tak nevezmeme. A podla mna aj extremne stedre zabezpecovanie deti im je niekedy aj na skodu (obmedzuje im slobodu, je to bez ich snazenia a prace).
Cize - rozumne investovat (vzdelanie seba a deti, pozemok, nehnutelnost, nejake fondy, nejake dochodkove sporenie...) a dopriat si skor zazitky ako veci - vylety, spoznavanie, pobyty, wellness, vediet si dopriat dovolenky... idealne s blizkymi ludmi (nielen rodina).
je rozdiel šetriť na iných a šetriť na sebe...zastávam názor, že ak za rovnaký tovar môžem zaplatiť menej, nemá zmysel platiť viac, takže ušetrím...kam sa dá dostať bez auta, tak idem s hromadnou dopravou/bicykel/pešo a nemíňam zbytočne benzín...ako mladá som aj ja vyhadzovala kopec peňazí za kozmetiku a podobné zbytočnosti, už to nerobím...ale oblečenie si kupujem celkom dosť, keďže v práci to vyžadujú
Snažím sa o zlatú strednú cestu, vybudovali sme rezervu, máme cieľ, na ktorý šetríme, ale zároveň sa snažíme peniaze si aj užiť, dobré jedlo, cestovanie, výlety, zážitky… ak máš pocit, že sa ti to vymyká, skús sa pozrieť na svoj rozpočet a stanoviť si sumu, ktorú si dovolíš mesačne minúť na seba, na čokoľvek čo ti spraví radosť… určite je fajn nerozhadzovať peniaze hore dole na zbytočnosti, handry, čo len stoja v skrini, lapače prachu, blbosti čo človek nevyužije, ale neviem si predstaviť ani, že by sa môj život točil iba okolo peňazí a zážitky či pekné veci, ktoré mi robia radosť s využijem ich, by mi utekali len preto, lebo si ich nedoprajem, aj keď na to mam
Ja som šetrná,ale rada si aj doprajem,hlavne keď mám ťažké obdobie,tak si kúpim dekoratívku,ktorú bežne nepoužívam. Alebo namiesto darčekov,si kupujeme zážitky,lebo sme veľakrát z bežného života unavený. Deti ma naučili viac míňať. Ale fakt som setrivy človek. Minule som aj povedala,že keby niet akcií tak ani jedlo nekúpim. Všetko čo kupujem musí byť v akcii. Jedine kvôli deťom sa viem "spustiť" 😂.
Ani neviem či som niekedy niečo mala na pôžičku či splátky,lebo by som v živote nedala za niečo cent navyše. Radšej počkám a nasetrim si.. ja šetríme pri každej finančnej transakcií,nikdy len tak bezhlavo neminam. Vždy nad všetkým rozmýšľam. Niekedy ma aj poriadne štve keď niekde kúpim pomaranče a v druhom obchode sú o 30 centov lacnejšie 🤦. Už je to niekedy poriadne na hlavu...
Koľko zarába? A koľko takto usporis?
Ja mám aj celkovo stresy keď niečo mám ísť platiť .. normálne to odkladam .. ako už mi to asi prerastá cez hlavu
To zase nie, ja všetko platím hneď ako to dostanem do ruky,nikto druhý to za mňa nezaplatí a keby som náhodou zabudla,tak môžem zaplatiť viac ako treba
Keby ja tak chcela, vymenila by som sa na rok 😂 konecne by som ušetrila
Je tazka doba dobre robis
Stanov si nejakú hranicu napr.našetríš 15 000€ a potom budeš ďalej šetriť ale už si aj dopraješ lebo budeš vedieť že máš našetrené.
Si financne gramotna a to je vzacnost podla mna v tejto dobe hahaaa... mat dobry kapital je dobre..skus mozno niekde investovat,nech sa ti prachy otacaju...asi najhorsie je mat len tak prachy na ucte..jasne,ze zalezi kolko mas na ucte..
Tiez neutracam na zbytocnosti. Kupujem len to, co potrebujem alebo ked nieco stare dosluzi. Tiez nikam nechodim. Ale obcas, napr. ked mam narodeniny, si doprajem nieco chutne alebo pekne. Ak sa tomu hovori zgrlos, tak nech, je mi to uuuplne jedno.
nešetrím už na ničom.Lebo dneska tu som a zajtra nemusím bodka😀Inak volakedy som aj ja bola takáto a pritom nechápem odkial som to mala kedže som jedináčik a naši mi vždy dopriali nemuseli na mne škrtiť.No proste blbá povahová črta. Nehovorím zas že rozhadzovať ak človek na to nemá.Ale ak má,je úplne zbytočné všetko tlačiť do ponožiek.Dobré je aj natlačiť ale aj pomíňať 🙂 nečítala som celú diskusiu. Ale ak si slobodná a nemáš ešte deti tak si dopraj hlavne teraz.Lebo príde malé dieťa a ak máš takúto povahú črtu,potom ešte len budeš rozmýšlať čo a ako.Dopriať,nedopriať.Ak ťa to dovtedy teda neopustí
A co by si si chcela kupit, keby si nesetrila?
Tak ja tiez setrim a blbosti nekupujem. Ale zas ja usetrene rada miniem na zazitky, vylety, divadlo, koncert…
nastuduj si co to je inflacia a co si za to usetrene realne kupis za 10 rokov. Potom veci prehodnotis
Nevadí, keď šetríš a nie si ani sama. Viacerí si premyslia čo kúpia a čo netreba. Skús sa zamyslieť, či ti nechce hlava naznačiť, že máš sa šetriť ty sama. Nie si prepracovaná, unavená?
Ak mas pocit, že sa ti to už vymyká kontrole a že takéto šetrenie už nie je “normálne”, skús sa porozprávať s nejakým psychológom. Naozaj môže ísť o poruchu.
Co robis ma zmysel jedine ak usetrene spravne zhodnocujes. (Na nieco hodnotne do buducna, vysnivane byvanie, vzdelavanie, cesty...).
Ja sa na seba hnevam, ze som bol presne ako ty , dlhe roky. Kolko penazi som si tak znehodnotil.
Co mam z toho,
ze som si pred 15 rokmi na dovolenke niekde odoprel dalsie pivo, alebo dalsiu restauraciu ...alebo sa trieskal peso s tazkym batohom a daco v meste hladal ...stratil kopec casu a nervov, a pritom stacilo sadnut do taxika...ale hlavne ze som na tej dovolenke neminul vtedy o 50 alebo 100 eur viac (priklad). No fakt, hura 🙂
Kolko razy ked som aj siel nieco kupit, googlit, hladat kade tade .. s vidinou usetrit 10eur.
Namiesto bezstarostne si kupit a v tej chvili na to zabudnut, venovat sa niecomu inemu.
Pekne som veru "posetril" 🙂
Neurob tu istu chybu. Aspon trosinka si dopraj, vyman sa z toho bludneho kruhu, co ako vravis mas naucene z rodiny
@gov provokacna otazka - a nebude to aj naopak, ze napr. tie auta BOLI "umelo lacne" ? 🙂
Si pamatam dobu ako lacneli auta, az zacal byt aj vyber v kategorii do 10 000eur.
Chapes - platy rastli... auta lacneli (a stale viac vybavy atd) ...co vzniklo ? Plne cesty aut.
Si pamatam ako ludia v okoli boli zastancovia toho, ze ked kupovat auto, tak ojazdene, aby clovek zbytocne nepreplatil.
Vacsina tych ludi si v dalsich rokoch kupovala auta - nove ... 🙂
Aktualne, auta po rokoch rokucich zrazu zdrazeli.
Su drahe ? No neviem. To by sa prejavilo vo velkom utlme kupovania novych aut. Stalo sa tak ? Nie.
Dovolenky vo velkom zdrazeli. Stali sa "umelo drahe" ?
Zaujimave. Cestovky 2 roky po sebe prekonavali rekordy. Tak asi nie.
Ja by som skor povedal, ze sme mali par rokov velmi lacnych produktov a sluzieb,...jedine v tom kontexte sa nam moze zdat, ze aktualne je "umelo drahe".
Vyčleň si mesačne nejakú sumu, ktorú si ochotná minúť a choď napr. na kozmetiku, na masáž alebo niečo, čo ti urobí radosť a pritom šetri ďalej. Nebuď zase ale otrokom svojich usporených peňazí, ktoré ti aj tak strácajú na hodnote. Žiaden extrém nie je dobrý, ani rozhadzovať, ale ani žgrlošiť. Treba mať z tých peňazí aj nejaké potešenie.
Finax zomriet s nulou na ucte. Pozri si video na youtube.
Podľa toho čo píšeš že to máte v rodine tak to máš v povahe resp. DNA. Skôr si myslím že to už hraničí s nejakou duševnou chorobou takže by si mala zvážiť navštíviť psychológa minimálne.
Uvedimit si,ze to odniekial prameni...mozno si zila v nedostatku..
Je ok mat rezervu,ale zijeme a to obnasa aj dopriat si radosti. Nie len odkladat do pancuchy. Je taka relacia Extremne sporiaci ( zgrloši)... je to diagnoza, ale snad az tak na tom nie si.
Sporit si je rozumne a super, ale nie zas len sporit.
Sice tomoze zniet ako klise, ale podla mna zaklad je si utvorit aspon v hlave nejaky "zivotny plan". Co chces. Podla toho si nastav (aj financne) priority...
Napriklad, ak chces ist skor do dochodku (alebo aspon mat nasetrene viac ku statnemu dochodku - kolko na to budes potrebovat?... Ak mas dost, zvysok si kludne "rozhadzuj" (alebo minaj na ine priority.. dovolenka, novy byt, nove auto apod)...
Ak nemas dost, tak robis dobre, ze nerozhadzujes... Moze niekto chciet zabezpecit deti, niekto zit naplno... ale to si musis asi uprata v hlave a podla toho vies, ci minas privela alebo primalo...

Nemíňam zbytočne ale nemám problém s aj dopriať kvalitnú kozmetiku, obed v reštaurácii, kvalitné oblečenie - lebo dlhšie vydrží… nikdy som sa nad tým extra nezamýšľala 🙃