Ako sa naučiť prestať len šetriť?
Mám už dlhšie dilemu. Vždy som sa tešila že keď budem zarábať tak si čokoľvek kúpim no ako som začala zarábať tak postupne uberam a kupujem naozaj len nevyhnutne veci.. nič si nedoprajem. Mňa viac poteší ušetriť peniaze ako si niečo dopriať a kúpiť si… kedysi som míňala kvantá peňazí na oblečenie, kozmetiku., teraz si kupujem max jedlo a šetrím ako sprostá,. Ani nikam nechodím
Sa mi zdá ze sa mi to už vymyká a stáva sa zo mňa zgrlos..
Ako to máte vy?
Robim presne to iste 😃 setrim. A ked si aj nahodou nieco kupim take ze drahsie tak si to zapisem ze tie peniaze "vratit do uspor" 😃
neviem kolko mas rokov ale ono to ide aj s vekom ze ti casom zacne stacit aj naozaj malinko ... ja aom zacala vymyslat najskor jednodnove vylety potom vikendove poyom dlhsie lebo ja osobne rada cestujem a tulam sa ale to musi vediet ty co mas rada
Ako to máme my? Sme rodina s tromi deťmi na Slovensku. Máme VŠ vzdelanie a bežnú prácu, v ktorej sme každý deň a žijeme takmer z mesiaca na mesiac, keďže v tejto krajine sú platy smiešne a máme hypotéku ako každý, kto nekradne.
Setrit ano ale nie napriklad na ukor kvalitnych potravin, lebo to sa odzrkadli zas neskor na nasom zdravi a vtedy budeme minat na zlepsenie zdravotneho stavu. Radsej usetrit na blbinach ako na neustale nakupovanie oblecenia, restik, kav a ani tie dovolenky su neni dolezitejsie ako to kvalitne jedlo 😉... Nechapem ludi, ktori zgrlia cely rok peniaze, aby ich minuli na tyzdnovej dovolenke
Aj ja šetríme..a vôbec mi to nepripadá divné,skôr normálne na dnešnú dobu..všetko drahé a pokiaľ nevlastnis bezodny mešec tak máš len túto možnosť..áno môžem nakúpiť iks blbosti lebo kedysi som tak..alebo sa uskromím a vyjde aj dáky výlet...
Ak ťa to poteší, som na tom rovnako. Zo svojho sa snažím nič neminúť a vyjsť z toho, čo mi posiela manžel na chod domácnosti (on je presný opak, keď príde výplata, hneď nakupuje všetko možné. Preto mi posiela aj takto). Ale ako máme deti, tak nakupujem im 🤣 ale vždy len z toho na chod domácnosti. Nikdy nie viac 😅
A boli časi, keď on ešte študoval a ja som ťahala všetko a aj tak som si pomaly polovicu výplaty mesačne odložila 😅
Oddel si presnú čiastku ( najlepšie v percentách z výplaty napr. 5% ) na oblecenie, presnú čiastku na zábavu a povinné to miň. Treba sa zamyslieť koľko potrebuješ šetriť a koľko percent ti zvýši kvalitu tvojho života a nebudeš strádať. Treba si uvedomiť, že keď ty neminieš, raz to minie niekto iný alebo zožerie inflacia.
Je správne šetriť ale len časť zarobeneho.
Samozrejme, že nemusíš míňať na zbytočnosti milión dekorácií, ale oblečenie nemá byť ošúchané, poškodené ani obuv, aspoň 3x kaderník za rok, výlety podľa tvojich moznosti, kávička s kamoskou, kino/divadlo/koncert, ísť na ples aspoň raz za rok a mať nejaký koníček. Treba si to tu užiť.
Poznám takých čo ani poriadny nábytok, oblečenie ale zato kopec nehnuteľnosti....šialené žgrlošstvo.

Ak mas problem cokolvek zaplatit, to je uz OCD diagnoza ,odporucam minimalne psychologa.