icon

Ako sa rieši plnenie bytových poistiek?

9. jan 2025

Prosím vás ako sa rieši keď na človek uzavretú poistku na byt a vytopi susedov?
Viem že keď vytopia dotyčného, zavolá do svojej poisťovne, popozeraju to, spisu, pošlú peniaze a potom ich vymahajú od toho, kto zapríčinil vytopenie.
A ako je to opačne, že dotyčný vytopi susedov? A preplatí poisťovňa niečo aj jemu?

bielasovicka
•
9. jan 2025

Jemu začo? Ze vytopim susedov a ešte mi zato aj zaplatia? 😄😄

luteam
•
9. jan 2025

No normalne ked ty vytopis suseda tak to nahlasis svojej poistovni pride obhliadajuci a bude vyplatene plnenie susedovi. Nam sa to stalo a hned ame robili aj fotky pre poistovnu

autor
•
9. jan 2025

@luteam
@bielasovicka aha, vďaka. Takže dotyčnému sa nevyplaca nič,áno? Iba poškodenému...tak napr keď aj sebe vytopi človek kúpeľňu, kým to posteľná k susedovi, tak tiež ma škodu. Takže on nedostane nič, áno? Ako náhradu škody...aj som myslela,že to by bolo veľa...

autor
•
9. jan 2025

@luteam akože ideš k susedovi ktorého si vytopil a pofotis to,áno?

tinkavvv
•
9. jan 2025

Nam sa vztahuje poistenie aj na poskodenie nasho majetku. Neviem aku zmluvu uzavretu mas.

autor
•
9. jan 2025

@tinkavvv aha, idem si to prestudovat

autor
•
9. jan 2025

@tinkavvv poškodenie môjho majetku mám aj ja... Akurát už som z toho jeleň či keď mne ho poškodí sused alebo aj ja, napr keď mne začne niečo tiecť... A toto je čo prosím ťa ak sa vyznas? Keby mi niekde pretekala stena, zistím vlhké mapy a nebudem vedieť, kde to preteká,tak mi to preplatia,ak objednám firmy?

tinkavvv
•
9. jan 2025

Ale stale nechapem, co riesis? Mas nejaku skodovu udalost? Ak ano, nahlas do poistovne a komunikuj s nimi.

autor
•
9. jan 2025

@tinkavvv nie našťastie nemám, len tomu celkom nerozumiem...

jarka_black
•
9. jan 2025

Vašu škodu hradí poistenie bytu a/ alebo domácnosti. Škoda u suseda sa hradí zo zodpovednosti toho, kto škodu spôsobil.
To sú 2 rôzne veci.

autor
•
9. jan 2025

@jarka_black aha, takže keď má človek poistenie bytu/domácnosti aj poistenie zodpovednosti, a niečo by sa nedajbože stalo, tak by mali uhradiť škodu aj tomu čo škodu spôsobil aj tomu susedovi,komu bola spôsobená. To som chcela vedieť... Ďakujem

luteam
•
10. jan 2025

Ano jasne ze aj tebe zaplatia ked mas skodu a mas to poistene a ked si ty vytopila suseda tiez mu idu peniaze z tvojej poistky

autor
•
10. jan 2025

@luteam ďakujem, presne to som nechápala, takže zaplatia obom z toho poistky, kto škodu spôsobil. Ďakujem.

luteam
•
10. jan 2025

Ano obom. Nemas za co

autor
•
10. jan 2025

@luteam ďakujem, pekný víkend 😃

ol1234
•
10. jan 2025

Vyzerá to na zmluvu z Generali. Ak sa to týka Teba a je ti niečo nejasné, kľudne napíš. Ale áno ak má človek poisteny svoj byt, zároveň poistenú zodpovednosť z vlastníctva a praskne mu niekde hadička a vytopí suseda, hradené bude obom.

autor
•
10. jan 2025

@ol1234 ďakujem, presne toto som chcela vedieť, áno je to Generali, pani bola zlatá, aj všetko vysvetlila, akurát som z toho nakoniec mala chaos keď dom prisla domov

autor
•
12. jan 2025

@ol1234 prosím ťa, ja mám z tohto panický strach, lebo doteraz som bývala na najvyššom poschodí a teraz som na štvrtom. Predsa len na najvyššom mne nemal kto urobiť škody našťastie. A tento nový je čerstvo prerobený a už sa tu vyskytla v minulosti poistná udalosť. Čiže mne napr praskne rurka v kúpeľni, vytopim suseda. Volám svojej poisťovni. Preplatia jemu aj mne. A to preplatia aj komplet napr búranie,keďže by človek musel vymeniť rúry a búrať kúpeľňu? Ja som priznám sa doteraz na starom byte ani poistku nemala, ale teraz mám normálne stresy že čo ak sa niečo stane...