Ako sa rozhodnúť medzi väčším bytom a finančnou stabilitou?
Ahojte, zastávam názor, že pokiaľ deti sú s tým stotožnené, tak môžu byť spolu v izbe o veľkosti 16m2, keď sa rozdelí, urobí pre dcéru paravánom dreveným od plafóna až po zem. Môj muž nie. Trvá na kúpe väčšieho bytu,ale sú brutálne drahé a syn by mal aj tak 8m2 izbu sám, dcéra väčšiu, asi 12m2. Máme vlastný byt.Žiadne hypotéky. Máme nasporené v hotovosti. Ale aj keď by sme predali náš byt+prerábka=1000mesačne by bola hypo s nájomným a príde mi to moc na to, že budeme mať iba o 8m2 väčší byt v centre. Teraz bývame 3km od centra. Chcela by som aby deti mali k sebe stále blízko a nie ich oddeľovať od seba, už len to, že je medzi nimi 10r rozdiel mi príde, že "sa nebudú mať k sebe" ale zatiaľ staršia dcéra je v pohode, stíska ho,má ho rada, áno občas ho vyhodí z izby,ale vieme to zvládnuť, má na učenie a kamarátky priestor. Čo si o tom myslíte? Treba ísť do väčšieho alebo ostať v tom čo máme? Podotýkam, že o 4r. nám bude treba nové auto a kde na to vezmeme peniaze ak budeme mať hypo...netuším
len o 8 štvorcov väčší byt? to je dosť málo na sťahovanie...
za týchto podmienok nie.
@bale1rinka Ak majú deti medzi sebou vekový rozdiel 10 rokov, tak hlasujem za oddelené izby. Plusom je aj to, že väčší byt je v centre, to určite oceníš, keď budú deti väčšie. Tak ale rozhodujúce je asi to, čo si môžete dovoliť. Iná možnosť, než jeden z týchto dvoch bytov, nie je? Čo tak nejaký kompromis? Väčší byt, ktorý nie je v centre a teda by bol lacnejší?
nepises, kolko mate cisty prijem, takze tazko sudit, ci 1000e na byvanie je pre vas mesacne vela alebo malo.
@deedol ber to tak, že je to veľa,neviem či o rok budem mať prácu.
@bale1rinka vzhladom na velkost bytu to je zbytocne. Blizko k sebe s 10 rocnym rozdielom asi uplne nebudu mat.
Hladajte iny byt ked na to mate. Auto za 4 roky vyriesite podla situacie
keby ste mali vela penazi, tak poviem, ze 4i v centre je lepsi (aj ked len o malo vacsi), ta mala izba moze byt neskor hostovska alebo pracovna, teraz robi vela ludi HO, ale ked nevies, ci budes mat o rok pracu, tak mat najom + hypo 1000e je financne nezodpovedne.
Nerozumiem tomu ze predam byt bez tiarch, 3km od centra + mam este aj nasetrene v hotovosti + si vezmem hypoteku, kupim si iba malinko vacsi byt a zrazu mi to vyjde 1000 euro mesacne na byvanie.
To co tam je tak vyrazny rozdiel? Hypo na malo rokov chcete? Alebo vy mate byt v povodnom stave nejaky tazko predatelny a chcete nejaky superuzasny moderny novy v centre mesta?
Lebo to fakt nevychadza podla Tvojich slov.
@bale1rinka určite nie. Keď chce muz väčší byt, ktorý reálne nepotrebujete, tak nech na neho zoženie peniaze. S hypo by som v žiadnom pripade nesúhlasila.
@bale1rinka zo 16m2 izby urob obývačku a obývačku kt. je iste väčšia predel na 2 izby, sadrokartónovou stenou.
Až deti vyrastú sadrokartónovu stenu zrusis.
Nerozumiem tomu ze predam byt bez tiarch, 3km od centra + mam este aj nasetrene v hotovosti + si vezmem hypoteku, kupim si iba malinko vacsi byt a zrazu mi to vyjde 1000 euro mesacne na byvanie.
To co tam je tak vyrazny rozdiel? Hypo na malo rokov chcete? Alebo vy mate byt v povodnom stave nejaky tazko predatelny a chcete nejaky superuzasny moderny novy v centre mesta?
@colsami tiež mi to príde čudné. Lebo to by rozdiel v cene musel byť min 150 000 E viac. A to už aký byt musí byť.
zbytocne uplne brat hypoteku...., ako radia, nech sa urobi priecka.
Určite to nerob.
Máš luxusný pohodlný život bez hypo a takto odrezes veľkú časť príjmu na o trochu väčšiu izbu. Tych 1000 eur môžeš využívať na svoje potreby dnes, veľká výhoda.
Dcéra ma 10, ide do puberty a potom už pôjde z domu, na ten čas sa určite potisnu.
1000 eur je strašne moc za bývanie, to už naozaj cítiš..
Aj ja by som im radšej rozdelila tú izbu, poznala som jednu podobnú rodinu a ich staršia dcéra chcela, aby ju mladší brat nevyrušoval tak si písala úlohy v obývačke a zamkla.
Ale dá sa aj tak, že keď predá 2-izb.byt napr. za 140 tisíc, sestrina dcéra tak postupovala, 20tisíc. vybrali z účtu a na zbytok vybrali nejaký úver 30tisíc. Predtým mali 2-iz.byt s rozlohou 68m a kúpili 3-iz. s rozlohou 84m. Na tú rozlohu treba prihliadať, lebo sú aj 3.izb. len s rozlohou nad 70m.
radšej by som zostala, priestor by sa extra nezväčšil, plus by ste sa zadĺžili, čiže väčší stres. Treba rátať aj s tým, že je síce pekné vyrátať si koľko bude prerábka, splátka a nájom ale čo fix? nájom sa tiež môže meniť a prerábka nikdy, opakujem, nikdy nie je toľko koľko si človek naplánuje, vždy je to viac. Plus ako písali iné, staršia dcéra môže ísť na školu o pár rokov, takže mladší zostane v izbe sám. Ak neplánujete tretie dieťa neriešila by som.
Určite nie.
10 rokov a chlapec / dievca … spolocnou izbou nedosiahnes aby k sebe mali blizsie … maximalne opak. Urob tu priecku, co najskor … 14-15 rocne dieta nema naladu na skolkara, kt ju bude otravovat a brat jej veci. Novy byt nie je treba, ale investujte do poriadneho oddelenia prietorov, aby mal kazdy svoje sukromie … za par rokov sa starsia z domu odide takze novy byt nema zmysel
@bale1rinka a nuti vas niekto kupit prave ten byt, kde izba pre syna by mala oba 8m2? Vsak najdite iny byt, s vacsou vymerou. A tiez by ma zaujimalo ako si prisla na tych 1000e za hypo a najomne, ak teraz mate byt bez hypo 🙈 vsak by ste potrebovali minimum na doplatenie rozdielu za vacsi byt...
@bale1rinka zaujíma ma tá hypo 1000€ (teda €?).
Ako si to vypočítala? Ak predáš byt, predpokladám prerobený, takmer v centre, a kúpiš byť prerobený, v centre, iba o pár metrov väčší, ale +1i, cenový rozdiel je predsa možno tak 20.000. A ty hovoríš o neprerobenom + prerábka.
Hypo 1000€/mesačne - to je na koľko? Na 3 roky??
My sme sa sťahovali z bytu do domu, o 10km ďalej, do 2 x väčšieho domu ako bol byt (+pozemok). A sme už starší, tak hypo 170.000 a splátka 800 (na cca 20r).
10 ročný vekový rozdiel medzi deťmi?? medzi mojimi sú 4, SŠ a VŠ, dievča 20 a chlapec 16, ale spoločná izba pre nich - neviem si to predstaviť. Učenie, vlastné záľuby, priateľka.....
Ale ak by to mal byť rozdiel 8m2, to teda nie je moc adekvátna hodnota...
Ako si to vypočítala? Ak predáš byt, predpokladám prerobený, takmer v centre, a kúpiš byť prerobený, v centre, iba o pár metrov väčší, ale +1i, cenový rozdiel je predsa možno tak 20.000. A ty hovoríš o neprerobenom + prerábka.
My sme sa sťahovali z bytu do domu, o 10km ďalej, do 2 x väčšieho domu ako bol byt (+pozemok). A sme už starší, tak hypo 170.000 a splátka 800 (na cca 20r).
10 ročný vekový rozdiel medzi deťmi?? medzi mojimi sú 4, SŠ a VŠ, dievča 20 a chlapec 16, ale spoločná izba pre nich - neviem si to predstaviť. Učenie, vlastné záľuby, priateľka.....
@kengurica asi do toho zaratala aj prerábku všetko, alebo idú do lepšej novostavby, ale za 8 m stv by som si neuviazala na krk hypo.Syn aj tak je určite väčšinu času v obývačke, dcéra kamarátky možno o chvíľu internát, VŠ.Bud byt kde bude ovela väčší komfort, alebo by som ani nešla.Vela deti má spoločnú izbu práveže tento vekový rozdiel je super.
@kengurica asi do toho zaratala aj prerábku všetko, alebo idú do lepšej novostavby, ale za 8 m stv by som si neuviazala na krk hypo.Syn aj tak je určite väčšinu času v obývačke, dcéra kamarátky možno o chvíľu internát, VŠ.Bud byt kde bude ovela väčší komfort, alebo by som ani nešla.Vela deti má spoločnú izbu práveže tento vekový rozdiel je super.
@luccija áno, 8m2 za to nestojí. Ak zmena, tak tak nech stojí za tie peniaze.
Autorka - ten byť, čo opisuješ, určite nie je jediná možnosť.... Možno niečo smerom od centra.
Pre 8m štvorcových by som do hypo nešla., rozdelila by som izbu, ....
inac to by ma zaujimalo ked si clovek berie hypoteku, za kolko rokov je vlastne splatena istina? ved ked pozeram hypotekarne kalkulacky clovek neskutocne peniaze preplati. ja hypoteku nemam takze len cumim
@colsami áno niesme 30tnici,takže hypo na 20r. a je v úplnom pôvodnom stave,treba všetko na komplet prerobiť.
@bale1rinka zo 16m2 izby urob obývačku a obývačku kt. je iste väčšia predel na 2 izby, sadrokartónovou stenou.
Až deti vyrastú sadrokartónovu stenu zrusis.
@zalka lenže v obývačke je balkón ..
@kengurica nechceme hneď náš byt predávať ..musíme počas prerábky druhého bytu niekde bývať, takže hypo+ne prerábku a až potom predaj bytu a splácať budeme iba to čo sme dali na prerábku, 800hypo+200nájom=1000e
@kengurica nechceme hneď náš byt predávať ..musíme počas prerábky druhého bytu niekde bývať, takže hypo+ne prerábku a až potom predaj bytu a splácať budeme iba to čo sme dali na prerábku, 800hypo+200nájom=1000e
@bale1rinka veď ale tych 1000 bude mozno max na rok. Klud. 🙂Dovtedy predate ten stary a hypo bude v norme s najmom. Si to napisala, ze to vyznelo, ze pocas celeho splacania 1000 eur. V tomto pripade by som siel do toho. Ked predate, znizite si hypo a cast alebo celu sumu ( zalezi kolko bude pre vas komfortna vyska splatky)si aj na auto nechajte. A hypo bude mozno s najmom iba 600 eur.
Teda ak som to spravne pochopil🙂
@bale1rinka veď ale tych 1000 bude mozno max na rok. Klud. 🙂Dovtedy predate ten stary a hypo bude v norme s najmom. Si to napisala, ze to vyznelo, ze pocas celeho splacania 1000 eur. V tomto pripade by som siel do toho. Ked predate, znizite si hypo a cast alebo celu sumu ( zalezi kolko bude pre vas komfortna vyska splatky)si aj na auto nechajte. A hypo bude mozno s najmom iba 600 eur.
Teda ak som to spravne pochopil🙂
@hellwant asi tak... To uplne meni situaciu. Aj ked je otazne ci sa Vam viac neoplati predat a na ten cas ist do najmu... A nemusite riesit 100x hypo, potom nejake vyplatenie, refinanc atd.
@colsami áno niesme 30tnici,takže hypo na 20r. a je v úplnom pôvodnom stave,treba všetko na komplet prerobiť.
@bale1rinka ved najdite iny byt, naco je vam taky, co vam vlastne nevyhovuje a este potrebuje kompletnu rekonstrukciu? Toto fakt nema logiku...

nepises, kolko mate cisty prijem, takze tazko sudit, ci 1000e na byvanie je pre vas mesacne vela alebo malo.