icon

Ako sa rozhodnúť medzi väčším bytom a finančnou stabilitou?

bale1rinka
25. jún 2025

Ahojte, zastávam názor, že pokiaľ deti sú s tým stotožnené, tak môžu byť spolu v izbe o veľkosti 16m2, keď sa rozdelí, urobí pre dcéru paravánom dreveným od plafóna až po zem. Môj muž nie. Trvá na kúpe väčšieho bytu,ale sú brutálne drahé a syn by mal aj tak 8m2 izbu sám, dcéra väčšiu, asi 12m2. Máme vlastný byt.Žiadne hypotéky. Máme nasporené v hotovosti. Ale aj keď by sme predali náš byt+prerábka=1000mesačne by bola hypo s nájomným a príde mi to moc na to, že budeme mať iba o 8m2 väčší byt v centre. Teraz bývame 3km od centra. Chcela by som aby deti mali k sebe stále blízko a nie ich oddeľovať od seba, už len to, že je medzi nimi 10r rozdiel mi príde, že "sa nebudú mať k sebe" ale zatiaľ staršia dcéra je v pohode, stíska ho,má ho rada, áno občas ho vyhodí z izby,ale vieme to zvládnuť, má na učenie a kamarátky priestor. Čo si o tom myslíte? Treba ísť do väčšieho alebo ostať v tom čo máme? Podotýkam, že o 4r. nám bude treba nové auto a kde na to vezmeme peniaze ak budeme mať hypo...netuším

luccija
26. jún 2025
@bale1rinka

@kengurica nechceme hneď náš byt predávať ..musíme počas prerábky druhého bytu niekde bývať, takže hypo+ne prerábku a až potom predaj bytu a splácať budeme iba to čo sme dali na prerábku, 800hypo+200nájom=1000e

@bale1rinka tak to mení situáciu, keď beriete hypo iba na prerábku, ale aj tak by som do toho nešla.Som si myslela, že roky budete platit 1000 eur

vejapa76
26. jún 2025

Koľko izbový máte teraz? Nedá sa dať deťom každému vlastnú izbu a ty s mužom v obývačke? Dcéra môže ísť na školu na internát a po škole sa už nemusí vrátiť domov a vám potom ostane zbytočne veľký byt a veľká hypo k nemu.

hellwant
26. jún 2025
@vejapa76

Koľko izbový máte teraz? Nedá sa dať deťom každému vlastnú izbu a ty s mužom v obývačke? Dcéra môže ísť na školu na internát a po škole sa už nemusí vrátiť domov a vám potom ostane zbytočne veľký byt a veľká hypo k nemu.

@vejapa76 neostane im velky byt, je iba o 8m² väcsi ten co maju vo vyhlade( len je asi viac v centre, z toho co pise, preto vyssia cena) a hypo si znizia odpredajom stareho a nebudu mat 1000 eurovu splatku s najmom. Myslim, ze je vystresovana, lebo asi hypoteku nemali nikdy alebo velmi malu ktoru rychlo za mlada splatili( kedze byt je bez hypo) a su v strednom veku. Tiez neviem, preco si nekupia dalej od centra, ako maju aj teraz a asi by bol aj lacnejsi novy byt= mensia hypo.

maxalla
26. jún 2025

suhlasim s muzom. nejde len o tych 8m2 naviac, ale aj o lepsiu polohu pri centre. Teraz detom byvanie v spolocnej izbe nevadi, ale neskor moze a teda mat deti v puberte pri sebe aby sa "mali radi" tak to je podla mna divne zmyslanie. Kazdy potrebuje aj nejake to sukromie, aj dospievajuce decka.

dusika11
26. jún 2025

@bale1rinka veď úver v prvej stavebnej .! Žiadne hypo a zakladanie bytu ))

basska_b
26. jún 2025

Kedze maju 10 rokov rozdiel a aj ine pohlavia, bola by som za 2 izby, najma pokial je vyhliadka, ze dcera bude este 10 rokov s vami byvat. Ono, pride puberta a 5rocny brat bude na par rokov totalne trapny... ale potom sa ten vztah zas zlepsi.

viera012345
26. jún 2025

@bale1rinka ... možno vďaka svojmu veku a prežitým život.situaciam pristupujem ku kúpe niečoho na pôžičku, úver dosť opatrne.Niekedy to môže byť nevyhnutne, ale aj vtedy je dobré sa poistiť proti nepredvídateľným udalostiam/strata zamestnania, choroba hociktorého člena domácnosti,zivelna pohroma a prepáčte,ze to spomeniem,aj smrť/vlastná skúsenosť-ovdovela som keď mal syn 14r., žiadne veľké úspory, ale ani dlžoby

tamtamka26
26. jún 2025

ja by som väčší byt nekupovala, hlavne v dnešnej dobe, keď nie sú žiadne istoty... rozdeľte detskú izbu, ale poriadne - sadrokartónom. nie paravanom, aby jej tam chalan stále prebehoval, rušil... keď budú mať spoločnú izbu, nedosiahneš zlepšenie vzťahu. mám rozdiel medzi deťmi 6r (chalana-baba) a už tam cítiť rozdiely medzi nimi.

bale1rinka
autor
26. jún 2025
@dusika11

@bale1rinka veď úver v prvej stavebnej .! Žiadne hypo a zakladanie bytu ))

@dusika11 nikde som nepísala o zakladaní bytu, náš vlastný byt po ukončení prerábky druhého bytu by sme jednoducho predali len kým sa prerábka dokončí...musíme niekde bývať

bale1rinka
autor
26. jún 2025
@hellwant

@vejapa76 neostane im velky byt, je iba o 8m² väcsi ten co maju vo vyhlade( len je asi viac v centre, z toho co pise, preto vyssia cena) a hypo si znizia odpredajom stareho a nebudu mat 1000 eurovu splatku s najmom. Myslim, ze je vystresovana, lebo asi hypoteku nemali nikdy alebo velmi malu ktoru rychlo za mlada splatili( kedze byt je bez hypo) a su v strednom veku. Tiez neviem, preco si nekupia dalej od centra, ako maju aj teraz a asi by bol aj lacnejsi novy byt= mensia hypo.

@hellwant nieje to také jednoduché, nás už tlačí čas, hľadáme 4roky a nič, a ano, v živote som úver nebrala, zarobili sme si v zahraničí a kupili byty, no ako prišli deti zišiel by sa väčší,ale pre mňa to nieje NUTNOSŤ pre môjho muža áno a hotovo. ja si viem predtaviť prerobiť priečkou náš byt.

bale1rinka
autor
26. jún 2025
@vejapa76

@vejapa76 to ja stále hovorím mužovi, on ako keby to nechcel chápať, že načo nám bude dvom RAZ 4izbový byt keď sa dcéra osamostatní,alebo bude iba syn s nami...kôli 6tim rokom sa zadlžovať...

bale1rinka
autor
26. jún 2025
@nelca84

@bale1rinka ved najdite iny byt, naco je vam taky, co vam vlastne nevyhovuje a este potrebuje kompletnu rekonstrukciu? Toto fakt nema logiku...

@nelca84 nieje to také jednoduché, hľadáme 4 roky

sasa1310
26. jún 2025
@tamtamka26

ja by som väčší byt nekupovala, hlavne v dnešnej dobe, keď nie sú žiadne istoty... rozdeľte detskú izbu, ale poriadne - sadrokartónom. nie paravanom, aby jej tam chalan stále prebehoval, rušil... keď budú mať spoločnú izbu, nedosiahneš zlepšenie vzťahu. mám rozdiel medzi deťmi 6r (chalana-baba) a už tam cítiť rozdiely medzi nimi.

@tamtamka26 aké istoty nie sú?

sasa1310
26. jún 2025
@bale1rinka

@vejapa76 to ja stále hovorím mužovi, on ako keby to nechcel chápať, že načo nám bude dvom RAZ 4izbový byt keď sa dcéra osamostatní,alebo bude iba syn s nami...kôli 6tim rokom sa zadlžovať...

@bale1rinka ja jedno nepochopím. Mnohí ľudia sa boja kúpiť väčší byt, investovať do neho, zadĺžiť sa. Pričom vždy keď kúpiš drahší, zadĺžiš sa, tak v podstate investuješ a nadobúdaš majetok. Ale auto keď treba kúpiť na splátky, ktoré ti upadá na hodnote, to mnohí kupujú ako rožky. Nehovorím, že vy kupujete, ale rozmýšľaj nad tým rozdielom. Bez okoľkov by som kúpila väčší byt

tamtamka26
26. jún 2025
@sasa1310

@tamtamka26 aké istoty nie sú?

@sasa1310 veď píše, ze nevie, ci bude mať o rok robotu...

romino
26. jún 2025

Len o 8m2 vacsi byt zrazu vyrobi hypoteku so splatkou 1000e ? To ta izba nazvys stoji dakych 200 000e ci co ?

romino
26. jún 2025
@tamtamka26

@tamtamka26 toto ale pocuvam od pesimistov snad od zaciatku co existuju hypoteky.
Bola aj corona, co ine malo byt obdobie neistoty ak nie to obdobie ...a vieme ze co sa udialo, byty este viac brutalne narastli.
Keby malo byt objektivne trocha dlhsie obdobie neistoty, ...tak by jeden z prvych prejavov bolo opadnutie nakupovania.
Co by sa prejavilo aj na klesajucich cenach.
Takze podla uvedeneho si myslim ze take obdobie nezazivame.

maminkadeticiek
26. jún 2025

Nesla by som do toho,skor by som nejakym projektom zefektivnila sucasne byvanie.

bale1rinka
autor
26. jún 2025
@maminkadeticiek

Nesla by som do toho,skor by som nejakym projektom zefektivnila sucasne byvanie.

@maminkadeticiek muz o tom vobec neuvazuje
Vidim podla odpivedi,ze je to stale o suboji zenskeho a muzskeho zmyslania...vacsina zien ti pise o predeleni vacsej izby na dve male..a muzi by kupili vacsi ale tych je tu aj tak malo..mudrejsia niesom.ach jaj.

nelca84
26. jún 2025
@bale1rinka

@maminkadeticiek muz o tom vobec neuvazuje
Vidim podla odpivedi,ze je to stale o suboji zenskeho a muzskeho zmyslania...vacsina zien ti pise o predeleni vacsej izby na dve male..a muzi by kupili vacsi ale tych je tu aj tak malo..mudrejsia niesom.ach jaj.

@bale1rinka tak ja som asi muz, tiez by som volila vacsi byt, nez robit z jednej izby dva kumbaly 🙈 ale urcite by som nekupovala ten, co mate vyhliadnuty, to je ako z kaluze do blata....

tamtamka26
27. jún 2025
@romino

@tamtamka26 toto ale pocuvam od pesimistov snad od zaciatku co existuju hypoteky.
Bola aj corona, co ine malo byt obdobie neistoty ak nie to obdobie ...a vieme ze co sa udialo, byty este viac brutalne narastli.
Keby malo byt objektivne trocha dlhsie obdobie neistoty, ...tak by jeden z prvych prejavov bolo opadnutie nakupovania.
Co by sa prejavilo aj na klesajucich cenach.
Takze podla uvedeneho si myslim ze take obdobie nezazivame.

@romino no neviem, ja som práve minule zachytila info, že nehnuteľnosti stoja kvôli prísnym podmienkam bánk, vysokým cenám atď. Ja som opatrnejší typ človeka, stále myslím na zadné vrátka a neviem oplieskať výplatu do posledného haliera. Keby som v takej neistote ako autorka, určite do toho nejdem...

bale1rinka
autor
27. jún 2025
@romino

Len o 8m2 vacsi byt zrazu vyrobi hypoteku so splatkou 1000e ? To ta izba nazvys stoji dakych 200 000e ci co ?

@romino ja som písala, že hypo 800+200e nájomné=1000e

romino
27. jún 2025
@bale1rinka

@romino ja som písala, že hypo 800+200e nájomné=1000e

@bale1rinka pardon, potom som asi necital vsetko. Ale stale mi to pride dako vela.
V podstate menit byt za o 1 izbu vacsi, troska v inej lokalite, to moze vyrobit tak obrovsku hypoteku ? Kedze pises ze teraz hypoteku nemate. Vsak platit 800e ...to kolko vychadza, dakych 150 000 ?

@tamtamka26 zaujimave, lebo ja co sledujem clanky, tak sa uvadza ze ceny znova rastu. Ceny stali, ci dokonca bol mierny pokles, dako v 2023. Ale nasledne zase sli pomaly uroky dole, takze ludia zase vedia viac splacat ...a koleso sa zase kruti.
Tiez nie som zastanca oplieskat do posledneho haliera. Ale mam v okoli ludi...co tak robili. Prve roky mali tazke. Som sa im tiez cudoval.

Teraz su vysmiati. Maju pekne domy, byty ...medzitym aj 100-200% vyssou cenou. A aktualne uz na sucasne ceny a platy platia smiesne splatky.

Co by bez tych hypotek nikdy nemali. Byty a domy, co opatrni setrni ludia ...paradoxne nemaju.

bale1rinka
autor
27. jún 2025
@romino

@bale1rinka pardon, potom som asi necital vsetko. Ale stale mi to pride dako vela.
V podstate menit byt za o 1 izbu vacsi, troska v inej lokalite, to moze vyrobit tak obrovsku hypoteku ? Kedze pises ze teraz hypoteku nemate. Vsak platit 800e ...to kolko vychadza, dakych 150 000 ?

@tamtamka26 zaujimave, lebo ja co sledujem clanky, tak sa uvadza ze ceny znova rastu. Ceny stali, ci dokonca bol mierny pokles, dako v 2023. Ale nasledne zase sli pomaly uroky dole, takze ludia zase vedia viac splacat ...a koleso sa zase kruti.
Tiez nie som zastanca oplieskat do posledneho haliera. Ale mam v okoli ludi...co tak robili. Prve roky mali tazke. Som sa im tiez cudoval.

Teraz su vysmiati. Maju pekne domy, byty ...medzitym aj 100-200% vyssou cenou. A aktualne uz na sucasne ceny a platy platia smiesne splatky.

Co by bez tych hypotek nikdy nemali. Byty a domy, co opatrni setrni ludia ...paradoxne nemaju.

@romino ano ten väčší byt chcú majitelia predať za 160 000, nám to príde veľa aj keď lokalita je TOP, je v úplnom pôvodnom stave, čiže 40 000 do prerábky dáme isto .. a kôli tej lokalite neviem či spustia z ceny...

bonboniera
27. jún 2025
@bale1rinka

@romino ano ten väčší byt chcú majitelia predať za 160 000, nám to príde veľa aj keď lokalita je TOP, je v úplnom pôvodnom stave, čiže 40 000 do prerábky dáme isto .. a kôli tej lokalite neviem či spustia z ceny...

@bale1rinka ja tomu asi stále nerozumiem, prepáč, ale ako dlho by bola splátka 800€?

nelca84
27. jún 2025
@bonboniera

@bale1rinka ja tomu asi stále nerozumiem, prepáč, ale ako dlho by bola splátka 800€?

@bonboniera kym prerobia ten novy byt, lebo zatial budu byvat v starom. Ale skoda namahy, ona nehlada radu, ona si ide svoje a pocita len tie komentare, co s nou suhlasia...

bale1rinka
autor
27. jún 2025
@nelca84

@bonboniera kym prerobia ten novy byt, lebo zatial budu byvat v starom. Ale skoda namahy, ona nehlada radu, ona si ide svoje a pocita len tie komentare, co s nou suhlasia...

@nelca84 áno lebo som písala hneď v úvode, že hlavné je pre mňa zistiť, či naozaj je to NEVYHNUTNé a bere sa ako štandard(slová môjho muža) že každé dieťa má mať svoju izbu ostatné veci okolo splátky, peňazí, veľkosti bytu, prerábky, poprípade predaja nášho bytu sú vedľajšie,aj keď o rok budem nezamestnaná a ktovie ako rýchlo nájdem prácu a či tu v našom meste, či nebudem musieť niekde cestovať...

romino
27. jún 2025
@bale1rinka

@bale1rinka jaj no konecne chapem. Ja som myslel ze po predani povodneho, k tej sume treba dolozit nebodaj dakych 150 000, lebo tak hrozne drahsi je ten trocha vacsi byt.
A vy proste budete cely cas vlastnit ten povodny.

Tam sa coho prosim bojis ? Vsak nech prerabate polroka, rok.
Nasledne sa stahujete, moze ist ten povodny do prenajmu.
Tipujem uplne minimum, ...radsej poviem menej, bude z prenajmu cisteho 300e
Takze vlastne vam padne splatka akoby na 500e.

Co by ini dali za taku situaciu ... Otvarali by sampanske.
Dalsi bonus: nech ten vas aktualny ma hodnotu 120 000.
Takto o 2 roky bude stat, tiez prizmurim oko, 130 000. Tak aj tym mate akoby rok splatok uz nazad
(Kedze ceny vsetkeho v case rastu...predpokladam ze sa nestane prvy krat v historii, ze ceny a platy zostanu stat).
Cena toho noveho uz bude nie 200 000, ale uz 220 000. Stale radsej uvadzam konzervativny odhad.
Mas teda akoby dokopy 30 000 k dobru.

Moze to akokolvek divne zniet, ale ked si zoberies taketo jednoduche cisla,
tak zvlast vo vasej situacii plati:
kto nezoberie hypoteku, okrada svoju rodinu !!

Obycajne ludia uvadzaju: a co ked sa nieco stane ? Zomrie zivitel rodiny atd. (zase radsej prezeniem, a opisujem extrem)
No tak predsa predate jeden alebo druhy byt, a este vam aj vela zostane !!

Tu sa fakt len riad tvrdo cislami, nie emociami.
Nechce sa mi verit ze by ta nepotesilo vlastnit nieco tak hodnotne, mat taku investiciu do buducna.
Bez nejakeho podavania lotta a verit ze padnu cisla, bez nutnosti robit machinacie, podvody .
A zaroven si uz uzivat vacsi pohodlnejsi byt !!

nelca84
27. jún 2025
@bale1rinka

@nelca84 áno lebo som písala hneď v úvode, že hlavné je pre mňa zistiť, či naozaj je to NEVYHNUTNé a bere sa ako štandard(slová môjho muža) že každé dieťa má mať svoju izbu ostatné veci okolo splátky, peňazí, veľkosti bytu, prerábky, poprípade predaja nášho bytu sú vedľajšie,aj keď o rok budem nezamestnaná a ktovie ako rýchlo nájdem prácu a či tu v našom meste, či nebudem musieť niekde cestovať...

@bale1rinka a ake odpovede si cakala? Jasne, ze to nie je nevyhnutne, ved ludia byvaju aj styria-piati v dvojizbaku, lebo nemaju na vyber. Skor ide o vasu konkretnu situaciu. Vy mate vlastny byt bez hypo, len ho potrebujete vymenit za troska vacsi. Vo vasom pripade by som ani nevahala, aj ked ten byt, ktory mate vybraty by som nekupila, lebo vasu situaciu v zasade nevyriesi. Pripadna hypo bude minimalna, ale ty sa upinas na katastroficke scenare. To by ma zaujimalo v akom meste byvate, ze ste za 4 roky nenasli vhodny 4-izbovy byt 🙈

espeo
27. jún 2025

Ja mam synov 7 a 14r. Aj sme uvažovali kúpiť vacsi byt, aby mali každý svoju izbu, ale priorita pre nás je, zostať v tom istom dome. A tu je rozdiel medzi 3i a 4i aj 150 tis eur. + prerábka. V mojom veku by som hypo dostala na 20 r. A splátka je 900 eur mesačne.
A presne toto už nechcem. Tak deti musia vydržať. Ja ale nemám ako rozdeliť ich izby. Ak by som mohla. Určite ju rozdelíme.