Ako sa vyrovnávate s vedomím, že zarábate iba na šeky a nutné potreby?
Baby ,možno pre niekoho blbá a malicherna otázka, ale ako sa vyrovnavate s vedomím,že zarábate iba na šeky a potreby okolo detí a domácnosti?
Ide o to že ja som si svoj život predstavovala inak, nie každý deň na Maledivach ,ale chcela som proste viac, chcela som cestovať s rodinou ..
Momentálna situácia je také ,že vyzerá že nebude ani na dovolenku v Chorvátsku 😔 viac veci sa nám vyskytlo , v niekoľko tisicovych položkách a vyhádzali sme sa na komplet z peňazí ...mám malé deti , potrebujú veľa, všetko majú ,ibaže ja sa nespokojné cítim ..mám čo jesť, máme si čo obliecť,šeky zaplatené ,ale je tam to ALE..áno je to malicherné ,ja viem .si ľudia ,ktorí nemajú čo do úst
No so svojim pocitom,neviem nič spraviť, je mi to ľúto ,že všetko sa momentálne u NAS toci okolo peňazí ..ktoré sme museli dať do drahých opráv ..
takúto situáciu má možno každá tretia rodina..tiež zarábam a všetko ide do domu a my nechodíme ani na nejaké častejšie výlety tak čo ti poviem ked je to 2-3x za rok to ani nerátam. Žijeme v dobe ked sme priliš rozmaznaní a mali by sme si viac vážiť to čo máme a tých čo máme.
Čo sú to tie drahé opravy? Vám spadla strecha?
Je to dočasná situácia, dá sa to našetriť späť, keď nepôjdete každý rok na dovolenku. Každý má iné priority, iné hodnoty.
Už lepšie nebude, treba si zvykať. Buď nájsť lepšie platenú prácu, ale upustiť z nárokov.
Chorvátsko je drahe a je tam studena voda. Naopak krasna je Budapešť a ceny super. Mozete ist tam a ist na Balaton alebo Bulharsko autom. To na margo dovolenky. A uskromnit sa trochu musime vsetci, niekto viac a niekto menej ale v zásade vsetci. Skor ako ceny mi vadi nas politicky systém a ludia a ich vrtochy a správanie dnes. Nastastie sa obklopujem pozitívnymi ľuďmi.
poznám v okolí rodiny, čo v živote neboli pri mori....lebo na to nemajú... a nesťažujú sa
Skus mysliet pozitivne, to, ze je teraz tazsie este neznamena, ze to tak bude navzdy. No a co, ak jeden rok nepojdete na dovolenku? Je mrte rodin, ktore nechodia, alebo idu len raz za niekolko rokov. Stale si mozete spravit pekny vylet aj v ramci SK alebo okolitych krajin. Podla mna kym sme zdravi, ostatne sa spravi. Tym myslim to, ze clovek si vie pomoc, kym ma dve zdrave ruky a hlavu, vie sa vynajst.
Rozumiem ti. Nenávidím pocit nemať peniaze. Áno, žili sme tam z koruny na korunu, keď bol synček vážne chorý. Bohužiaľ, asi u väčšiny ľudí sa vyskytne situácia a obdobie v živote, kedy tých peňazí je proste menej. Ak sa jedná o dočasný stav, hlavu hore. Aj zajtra je deň, situácia sa trošku upokojí a bude i na tú dovolenku.
Ja tiež potrebujem k životu cestovať a kľudne i niekoľkokrát ročne. Dá sa to poriešiť i za veľmi rozumný peniaz. Pozri lacné letenky, ubytovanie sa vždy dá rozumné nájsť a jesť musíte i doma. Držím päste a naozaj len nádych a výdych a časom budú i dovolenky.
Ja som vďačná, že máme na všetko čo potrebujeme. Niekedy život donesie aj také situácie.
Ono je to tak, že sa nedá mať všetko. Píšeš o nákladných opravách, zrejme ide o nehnuteľnosť, asi dom, že? Prípadne garáž, auto a pod. To je proste niekedy na úkor dovoleniek alebo iných vecí, keď príjmy nestačia na oboje. Niekto býva v malom byte, ale ide 2x každoročne k moru. Niekto má dom, ale na dovolenku našetrí len raz za 3-4 roky. Niekto má aj dom, aj dovolenky, ale maká každý deň od tmy do tmy a nevidí si deti vyrastať. Pokiaľ ide len o dočasnú situáciu, nevidím dôvod nejak to dramatizovať, rok-dva utiahnete opasky, budete hľadať low-cost aktivity a čo nevidieť budete na pôvodnom štandarde, aj s dovolenkou 🙂
ja zas poznám rodiny čo nieže neboli pri mori, ale matky nepracujú , lebo sa starajú o ťažko choré detí... nemyslím si žeby túžili po mori, skôr aby mohli ísť do práce a zarábať e, a deti samozrejme mali zdravie...
to po čom ty pištíš je len taký ľudský vrtoch - mám veľa, ale chcem ešte viac....
Tiež mame takú situáciu ale neberiem to nejak tragicky kým to tragické fakt nie je..príde aj to lepšie obdobie 🙂 keďže mame doma aj bábätko tak som s nim doma takže tých financií nie je až toľko nadbytok ale príde čas keď podrastie a ja nastúpim do prace a prispejem snáď omnoho viac do nášho rozpočtu a tým sa to zlepší 🙂
Veľmi zle sa s tým vyrovnávam, niekedy ma prepadnú myšlienky typu už len nejako dožiť, je smutné keď dvaja pracujú a nemôžu si dovoliť ani obyčajný last minute v lete, jedine dúfať, že sa to raz zmeni
No,myslím,že viacero ľudí je minimálne občas v rovnakej situácii,keď nie v horšej.
Iný uhol pohľadu....chvalabohu,že mám prácu,že môžem si aspoň zaplatiť ten môj nutný štandard.
Lebo človek môže byť aj chorý na dlhodobej PN,či nezamestnaný. Ja keď je ťažko,takto sa utesujem.
este doplnim, ze v tazkych chvilach myslim na to, ked som prezila nieco krasne, dava mi to nadej, ze to zazijem este niekedy, ked som to uz raz zazila
Nežijeme zle, ale žijeme na mile vzdialene ako pred 3,4 r.Tiez sme mali teraz veľké výdavky oprava auta, poistky, smeti, drobnosť na kotly a 150 eur preč.O cenách za potraviny mlcim.Niekedy s tým netreba bojovať, ale prijať, alebo sa snažiť menej míňať prehodnotiť poistky, paušál či nájsť si lepšiu prácu.Nikoho to neteší ja som dnes bola na masáži mám bolesti chrbta a tam masér detto, že musí zvýšiť ceny boji sa, že ľudia už nebudú chodiť...zvýšili sa mu poplatky za pranie veci, elektrika...každý to má náročné.A ako sa s tým vyrovnavam niekedy si hovorím, že veď pohoda, potom rozmýšľam kam až ceny budú stúpať podľa toho aký mám deň🙂
Základ je uspokojiť sa s tým čo človek má. Nie nadarmo sa hovorí že sa treba prikrývať takou perinou na akú človek má.
Presne toto som si zažila, furt som sa naháňala, chcela získať viac a viac peňazí. Nejako som očakávala že keď už budem mať na účte nejaké peniaze tak zrazu budem šťastná, nadšená, spokojná, zdravá, uspešná a neviem čo všetko. Zrazu som tie peniaze mala nakoľko som sa za nimi furt naháňala a potom som len tak čumela, že aj tak som nespokojná. Tak som sa naháňala za ďalšími a ďalšími. Prišli časom už aj tie vytúžené drahé dovolenky, dokonca aj auto či byt a zas som len prekvapene zírala že sa nejaké šťastie, pohoda, úspešnosť či nadšenosť zo života nedostavila 😂 teraz už viem, že je to o vnútornom uspokojení a usporiadaní samej seba.
Myslím, že teraz je na tom takto veľa rodín. Ja som samoživiteľka a tiež zarábam len na stravu a bývanie. Našťastie nemám hypotéku ani pôžičku, inak by som to nedala. Nemáme sa zle, máme všetko čo potrebujeme, ale o sporení na dovolenku môžem len snívať. Niekedy ma chytá depka, lebo starnem a len prežívam. Stále si vravím: dcéra čoskoro vyrastie, nájde si brigádu a bude lepšie. Musíme toto obdobie nejako prežiť.
@terezka1947 ja si vždy hovorím, že úprimne ľutujem ľudí čo majú nízke príjmy, či ženy samozivitelky s veľa deťmi musí to byť náročné.Ale naučila ma pandémia a celé toto zdražovanie pokore a zistila som ako som rozfakala peniaze, takže na niečo to bolo dobre a správam sa rozumnejsie
V momentalnej mimoriadne zlej dobe, ked vsetko poplatime zostava nam cca 15-17,- € na stravu a ine drobne výlohy denne (strava myslim denne len vecera a vikend R-O-V). Odlozit na chorvatsko sa teraz asi neda , ale su na tom ludia aj horsie. (zostava este 33 mesiacov a bude + 160 mesacne-pockame-uskromnime ) Mame ale svetlo , teplo, plyn, teplu vodu , TV a dokonca luxus internet a ked mam pri sebe rodinu a vieme sa spolu zasmiat je vsetko ostatne len drobnost.
Skús cestovať lowcostovo... My sme tak cestovali dlhé roky. Odporúčam sledovať travel blogy, inšpirovať sa. Letenky v akcii, jednoduchý penzión, žiadne nudné a drahé rezorty. Variť si ak si na private.
Úplne jednoducho prijala som fakt ze nemôžem mať všetko a hneď. A ze som stále na tom lepšie ako x ďalších ludi/rodín. Sme zdraví, mame kde bývať, co jest a mame aj na tie šeky. Je kopec co to šťastie nemajú a ze nepôjdem na Malé Divy, tak nepôjdem... Je x iných krásnych miest a veľa mame aj blízko len ich nevidime/nechceme vidiet/považujeme za všedné a nič extra
Neboj, si ešte v pohode. Čoskoro už veľa ľudí nebude mať ani na tie šeky. Hypotéky zdražejú na 5%, energie zdražejú, potraviny budú ďalej dražieť...
@laurita285 máš v tom úplnú pravdu. Vnútorný pokoj a šťastie sa nedvíha od nadspotreby, výšky konta.
@irusa sú ľudia, ktorý berú pôžičku na dovolenku, nevedia si rok bez dovolenky predstaviť..
Uplne normalne, takmer 18 rokov som slobodna mamina, tak 1 prijem, uver atd.... Dovolenka s detmi pri mori bola 1 x. A zijeme, deti su uz dospele, syn samoststny, dcera studuje. Ja behom dovolenky idem max do termalu v DS (na otocku) alebo Zlate piesky. Budme vdacni za to co mame.
ak tak velmi tuzis po dovolenke pri mori, skus popremyslat ako usetrit potrebnu sumu, mozno nejaka obcasna brigada, strazenie deti znamych, upratovanie cez vikendy by ti mohlo hodit slusnu sumicku, mozno mate doma nepotrebne veci (oblecenie, nabytok, bicykel atd.), ktore mozes predat na bazosi, nemusite ist cez cestovku, da sa zabezpecit si ubytovanie aj prepravu na vlastnu past, teraz je popularne cestovat s rodinou tak, ze si vymenis byt s podobnou rodinou, vy poskytnete vas tu na Sk a oni svoj trebars v nejakom mestecku v Holandsku atd… staci hodit do googlu swap flats holidays….

Tak z tvojho opisu to znie ako docasna situacia- mali ste vydavky atd ale asi ste schopni setrit. Potom zase pride lepsie obdobie ked nebude musiet nic dlhsie platit a nasetrite aj na dovču. Alebo budete mat lepsi plat atd.