icon

Ako sa vysporiadať s vysokými úvermi?

peter1peter9
16. jan 2025

Ahojte,
predom ak vas mozem poprosit neriesit preco co a ako ,, vybral som si uver/y na investovanie, vobec to nevyslo , presral som vsetky peniaze a zacinam byt po usi v tom. Aby bolo hned na zaciatok jasné , nemam problem splacat ako taký, zarábam 1400 , uvery su za 700, za ubytko neplatim aj dokazem vyzit . Problem vsak je ze som momentalne na nule… dalsia vec je ze polovica uverov mi za 2 roky konci, su v 365 banke , to nie je problem. Problem je ze som si zobral uver od SLSP na 22 tisic s urokom 18% na 8 rokov… toto je ten problem. Vzhladom na to ze mam mensie omeskania v histori ale fakt male a malo kedy ( nikdy som nemeskal som splatkou viac ako 10 dni) , mam viacero splatenych uverov uz v zivote, plus 95% casu som vsetko splacal nacas. Problem vsak je ze uvery mam velmi vysoke, takze uver nedostanem pravdaze, a druhy problem je ze mam tie miny zaznamy v registry. Co mam robit prosim vas ? Pre mna by bolo najlepsie ak by som vedel refinancovat uver v SLSP v 365-ke kedze tam dostanem urok cca 7 % , aj keby bol 10 je to ohromny rozdiel. Lenze neviem ci by mi to schvalili. Kazdopadne som v tom bode ze za chvilu uvery nebudem vladat splacat, a neviem si rady. Prosim vas , viem ze som debil/chory na hlavu/idiot, ale momentalne je pre mna neskoro plakat nad rozliatym mliekom, potrebujem nejake riesenie. Napadol ma osobny bankrot ale od toho som ultra daleko, sice nemam majetok, ale ja som splacal uvery na cas, este ani nemeskam s uverom, len zjavne budem za chvilu… napadlo ma este ze by mi dost pomohlo odlozenie splatok o ja neviem 5-6 mesiacov. Za tu dobu by som si vedel nasetrit peniaze . Lenze neviem ci to je mozne umSLSP a 365 banky. Ma s tym niekto skusenosti ? Dakujem za odpovede

Strana
z2
zic
16. jan 2025

Nerozumiem velmi tomu, ze v prvej casti hovoris, ze nemas problem splacat a v druhej casti nedokazes splacat...
Bez ohladu na to ale by som skusil ist za financnym sprostredkovatelom, nech ti konkretne pomoze (pozrie vsetky tie splatky a poradi). Asi jedine riesenie je (skusit) refinancovat / spojit vsetky uvery do jedneho s co najlepsou urokovou sadzbou.
Ako druhe (alebo ako bonus) - skus najst brigadu a zarobit a splacat navyse / rychlejsie

arieska
16. jan 2025

osobný bankrot môžeš riešiť len keď máš 1 rok exekúcie. Odloženie splátok je možné, to treba riešiť s bankou ale neviem či na to nemusí byť nejaký dôvod - strata zamestnania, práceneschopnosť...

peter1peter9
autor
16. jan 2025

No ako to povedat, teoreticky nemam splacat problem, problem len zacnem mat. Problem je ze sa mi v zivote nakopili veci a teraz uz nemam peniaze a uvery na krku ktore su v enormnej vyske. Narobil som si dlhy (teoreticky tie dlhy nie su az take enormne, v principe o 2 roky budem mat len polovicnu splatku a to je vpohode), lenze som zasiel az enormne daleko. Potrebujem pomoct co sa tyka aj financnej aj psychcikej stranke a neviem si dalej rady…

januska12323
16. jan 2025

Lepšiu /druhú prácu, spojiť dlhy dokopy, zájsť za poradcom ako sa to dá riešiť a hlavne platiť načas aj keby si mal byť na holých rožkoch.

luccija
16. jan 2025

@peter1peter9 kde dávas všetky tie peniaze stavkujes?
Tu na MK je poradňa finančné poradenstvo skús mu napísať.Ked to nebudeš platiť príde exekúcia a vyhlásia bankrot, ale touto cestou by som nešla roky si poserieš život.Chod sa spýtať do banky na odloženie. .teraz prídeš o prácu či prečo to nebudeš vedieť splácať?

jozeffezoj
16. jan 2025

Ty potrebuješ šikovného finančného poradcu ktorý ti poradi ako tie úvery dat dokopy a ako z toho vyjsť vonku.

hellwant
16. jan 2025

@luccija pisal zle investicne rozhodnutia. Predpokladat môzeme- obchody na paku, derivaty, shitcoiny, intradenny trade a pod.

luccija
16. jan 2025

@peter1peter9 teraz pozerám, že už tu nemá tu poradňu toto je on Jakub Vojcik napíš mu dobre radi
@hellwant áno, ale píše, že úverov je viac atď...som myslela, že nie všetko išlo na zlý obchod

tyrkysovy_joekey
16. jan 2025

Fin poradca jednoznacne. Vsetky podklady a cisla nech pozrie a prepocita, potom vypyta ponuky od bank na refinanc, alebo navrhne ine riesenia/dohody s bankami. To chce hodinove stretko, to ti tu na MK nikto nevypocita, ani na to nemame dost info o detailoch.

Len ma napada, z toho investovania nezostalo nic co by sa dalo premenit spet na peniaze? Snad to neboli investicie do sportovych vysledkov alebo ovocka 🙈

Tu na MK ti skor poradime po tej psychyckej stranke.

hellwant
16. jan 2025

@luccija spomenul len investovanie. Takze asi latal zly risk obchod, druhym riskantnym a nevyslo

peter1peter9
autor
Odpoveď bola odstránená
jaja9098
16. jan 2025

@peter1peter9 nájdite si dobru financnu poradkynu, nech vám to refinancuje do jedneho, a už nikdy ,,neinvestujte,, lebo to skončí velmi zle

januska12323
16. jan 2025

@peter1peter9 no tak ešte k tomu pridaj liečenie zo závislostí a iných psychických chorôb ak máš. Všetko sa dá riešiť, držím palce.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
hellwant
16. jan 2025

@peter1peter9 Si krehky clovek, labilny a siel si do krypta, nuz, zabijacka kombinacia- ten poker uz len ceresnicka na torte😕 Vseobecne investovanie je hlavne o psychike a emociach ( duplom kolisave krypto) a nie ani tak o intelekte. Drzim palce nech sa z toho dostanes.

melanta
16. jan 2025

Máva omeškania na úvere. Takže finančný poradca mu nepomôže, pretože žiadna banka mu neurobí refinanc, ak má negatívny záznam v registri. Takže rady, že dobrý finančný poradca mu pomôže sú úplne mimo.

gribka1
16. jan 2025

No pokiaľ sa nezmeniš aj tak raz zle dopadneš. Pre tento raz skús refinancovanie alebo si nájdi brigádu.

sashka22
16. jan 2025

@peter1peter9 exekúcia nepríde tak skoro, banka sa Ti bude snažiť vyhovieť, tiež chcú svoje e naspäť. Zarábas dobre, príjem je, len musíš chladiť hlavu aby Ťa ona nepotopila. Máš pred sebou ťažké dva roky, ale keď si to zvládol doteraz ,potom to už dáš! Určite to nelep ďalšou pôžičkou, to by bol klinec do rakvy. O dva roky budeš mat polovičné splátky a keďže si už asi zvyknutý žiť z mála, aby Ti to vystavalo, tak o tie dva roky zvyšok e odkladaj. Véd do SLSP vôbec nemusíš ťahať 8 ročný úver ak sa Ti to podarí mimoriadnymi splátkami splatiť skôr. Väčšinou sa da taka splátka dat raz ročne, tak o tie 2 roky si začneš odkladať e navyše, presne na takúto splátku. Len sa opatruj, aby Ti z toho nezačalo drbkat ešte viac. Tiež som v dlhoch a nie ze po krk,ale úplne utopena, viem ako sa cítiš. U mňa to nebolo hazardom, to by som si skôr mohla nadávať, že svojou vinou som tam kde som. Stráž si hlavičku hlavne, skus otužovanie, turistiky, to máš všetko zadarmo a pomôže Ti to prekonať tieto ťažké časy. Ak máš pomyslenia na hazard, zvaz liečenie. Drzim Ti palce, určite si už zvládol aj horšie veci. O pár rokov sa na tejto situácii zasmejeme ale úvery už v živote vidieť nechcem 😅

user62056819
Odpoveď bola odstránená
zic
Autor odpoveď zmazal
idamia
Autor odpoveď zmazal
katika901
16. jan 2025

@luccija poradňa je tu stále

sissy27
16. jan 2025

@peter1peter9 pardnove omeskanie so splatkami nemusi hned znamenat problem. Vypis z uveroveho registra si vies vyziadat a uvidis, na com si. Mozno tam sanca na refinanc s nizsim urokom (a mozno aj na dlhsie obdobie s nizsimi splatkami ) je.

domkakvet
16. jan 2025

@peter1peter9 je dobre, ze mas pracu a mas to z coho platit, ano je to velka suma, ale nic ti neostava iba platit a zmierit sa s tym, ze inu moznost nemas, skus si to este refinancovat, znizit urok nejakym sposobom a poradit sa.

ahhola
16. jan 2025

Bez ohladu na dobu a technicky pokrok sa asi kazdy pri vstupe do zivota musi financne spalit. Za nasich cias rucenim za mladomanzelsku pozicku, ktora sa neplatila, s dvojmagicom za 3 vyplaty, co rakosnik doviezol za par stovak, neskor nakupom herbalife, min. za 7 000sk ,nikto to nepredal, kazdy prerobil a kedze tu mame ten pokrok v krypto, si tu ty, obet rychleho dopaminu. 365 na 2 roky, slsp na 8...hadzes cisla vidlami. Uvedomujes si, ze maly uraz a tvoje uvery sa budu nabalovat, ako snehova gula? Ries tu SS prioritne, pekne sebavedomo sa pytaj, co sa s tym da a nepolavuj, pytaj sa dookola, nieco z nich len vypadne. Prachy maju, v TT rozdrbkali krasnu utulnu pobocku, R. O. Straka tam narvala miliony a uz par rokov sa v nej len mysi prehanaju. 🍄

matej2227
17. jan 2025

90% Slovákov je zadlzenych.. A potom plaču....

zero1
17. jan 2025

Treba poslušne splácať aj keby si mal byť na rožkoch. Dva roky nie je veľa. Avšak ty potrebuješ aj odbornú psychologickú pomoc lebo zase do toho spadneš. Keď úvery splatíš, tak si vezmeš ďalšie lebo ťa nakopne sebavedomie. A zase budeš točiť krypto a poker. A budeš si myslieť že tentokrát to vyjde. Ľudia ako ty nedokážu pracovať s vlastnými peniazmi a potrebujú pomoc.

pieksamaki
17. jan 2025

@peter1peter9 priateľka sa ako k tomu stavia? Ak sa môžem spýtať....myslím si, že najviac robia výdavky v domácnosti.....ako potraviny.....a bývanie.....nerozumiem....kym ti niekto plati tieto základné položky nenaučis sa hospodáriť, vždy to bude skreslene.....úver mat nie je zle....ale vedieť hospodáriť s tým co clocek ma je aj na papier napísať.

alkoholik
17. jan 2025

@matej2227 Nieje problem zadlzenie. Ale financna gramotnost. Uz len to ze si zoberiem s 18% urokom je uplna pi... A naliat vsetky peniazky do veci ( crypto a ine) je max nezodpovedne. Zaklad pre dlhodobe udrzanie nizkych splatok je hypoteka s dlhou viazanostou na urok.
Radsej budem mat 2-3-4 hypo a spotrebak/nebankovka.

marca12
17. jan 2025

Hlavne klud,vsetko sa da riesit. Najdi si dobreho financneho poradcu,ktory ti pomoze zlucit uvery do jedneho. Pokial nemas velke omeskania,je to riesitelne.

Strana
z2