icon

Ako sa zdaňuje odmena pri plate 800 €?

12. aug 2025

Ahojte, ak mi firma ponuka plat v čistom 800€ a k tomu odmenu 200€ pri splnení plánu, celková cena prace sa vypočíta tak akoby som mala v čistom 1000€ alebo sa cena práce za odmenu zdaňuje rozdielne ako cena práce za TPP?
800€ je okolo 1400€ cena práce, ak priratam odmenu 200€ v čistom, za ňu by cena prace mala byt okolo 350€, alebo sa zdaňuje nižšie, resp.vobec?
Ďakujem!

petamich
12. aug 2025

Odmeny sa normalne zdanuju, takze sa treba spytat, ci odmena je 200€ brutto alebo netto. Ak brutto tak sa ti este zdani ak netto tak to uz je po zdaneni.

autor
12. aug 2025
@petamich

Odmeny sa normalne zdanuju, takze sa treba spytat, ci odmena je 200€ brutto alebo netto. Ak brutto tak sa ti este zdani ak netto tak to uz je po zdaneni.

@petamich 200€ v čistom… to je 270€ v hrubom a cca 370€ cena práce?

autor
12. aug 2025
@anonym_autor

@petamich 200€ v čistom… to je 270€ v hrubom a cca 370€ cena práce?

@anonym_autor ide mi to, aby som vedela cenu práce a či je pravda ako mi povedala pani majiteľka, že ja ako zamestnanec ju stojím ako zamestnávateľa plnú sumu ceny práce. Naozaj plnú sumu ceny prace odvádza len zamestnávateľ? (veď v cene práce nie je aj daň ktorú stiahnu mne?) naozaj sa nevyznám v týchto veciach 🙈

anonym_7b8bf8
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ide mi to, aby som vedela cenu práce a či je pravda ako mi povedala pani majiteľka, že ja ako zamestnanec ju stojím ako zamestnávateľa plnú sumu ceny práce. Naozaj plnú sumu ceny prace odvádza len zamestnávateľ? (veď v cene práce nie je aj daň ktorú stiahnu mne?) naozaj sa nevyznám v týchto veciach 🙈

@anonym_autor daj si hocaku kalkulacku mzdy na nete, daj hrubu mzdu a ukaze ti aj celkovu cenu prace. Tak z brucha to bude 2 nasobok cistej mzdy... to je take hranie sa so slovickami, kto plati statu co. Hruba mzda je vpodstate konstrukt, co nic neznamena. Celkova cena prace je to co stojis zamestnavatela a cista je to, co zaujima teba... zvysok ide statu...

petamich
12. aug 2025

Neda sa to vypocitat izolovane bez zakladneho platu. Kedze do vypoctu cisteho prijmu ti to bude vstupovat so zakladnym platom.

Ja asi nechapem tvojej otazke 🙂 zamestnavatel za teba plati odvody vo vyske 35.2% z hrubej mzdy. Ak mas nejake odmeny v niektorom mesiaci tak zakladna mzda plus odmena a z toho on odvadza 35.2% (socialne a zdravotne).

Tebe sa zdanuje a odvadza nieco uplne ine a predstavuje to rozdiel medzi hrubou a cistou mzdou. To su odvody a dan, ktore ti zamestnavatel strhne a odvedie statu za teba (dan z prijmu, socialne odvody - starobne, invalidne, nemocenske, poistenie v nezamestnanosti atd.)

Ako sa pise vyssie daj si to do kalkulacky napr. na stranke cista mzda a tam to uvidis.

luccija
12. aug 2025

@anonym_autor len, aby bol plán splnený často tým nalákaju ľudí na odmeny a odmeny nebudu

simca06022011
12. aug 2025

o aku pracu ide?? lebo zaklad 800EUR je dost malo.. 816EUR je minimalka pre prvy stupen... druhy stupen je 932
Ale inak k otazke s odmenou ide o hrubu mzdu 1000EUR, presnu sumu "cena prace" si vyratas potom cez kalkulacku mzdovu hocikde.
CO sa tyka toho, co si ty zaplatis.. pravda je, ze sa to stahuje "z tvojej casti", ale celu tu sumu predsa plati zamestnavatel, cize ak je celkova cena prace napr. 1500EUR a zamestnanec dostane 1000EUR a zvysok su odvody, dane tak zamestnavatela stojis 1500EUR... nech je na papieri cokolvek (ano z dani, z odvodov tiez plati cast zamestanec, ale prakticky to uhradza zamestnavatel)

petamich
12. aug 2025

A hlavne nerozumiem, co ta co ma zaujimat kolko ty stojis zamestnavatela 🙂 ci v akom kontexte ti to povedala. Akoze chce ti dat nizsiu mzdu, lebo sa ohana tym, kolko za teba odvadza alebo?

simca06022011
12. aug 2025

ano majitelku stojis celu "plnu" cenu prace + stravne, lebo to neviem, ci sa tam pripocitava.. myslim, ze nie, ze sa dava az do priplatkov po zdaneni

autor
12. aug 2025
@petamich

A hlavne nerozumiem, co ta co ma zaujimat kolko ty stojis zamestnavatela 🙂 ci v akom kontexte ti to povedala. Akoze chce ti dat nizsiu mzdu, lebo sa ohana tym, kolko za teba odvadza alebo?

@petamich áno je to známa a ponúkla mi už v čistom mzdu 800€ a v čistom mesačnú odmenu 200€. Na to mi povedala že mi viac nevie dať lebo ja ju budem stáť skoro 2000€ mesačne že musím byt spokojná. Keďže sa nevyznám či hovorí pravdu alebo ma len balamutiť, tak sa radšej pýtam 😀

jaroe
12. aug 2025

@anonym_autor ak ti na účet príde 1200 eur (čistá mzda), zamestnávateľa budeš stáť cca. 2 180 Eur. Je v tom celá tvoja hrubá mzda (čistá mzda + tvoje odvody do zdravotky a sociálky + dan) a odvody zamestnávateľa vo výške cca 35 percent z tvojej hrubej mzdy.

autor
12. aug 2025
@jaroe

@anonym_autor ak ti na účet príde 1200 eur (čistá mzda), zamestnávateľa budeš stáť cca. 2 180 Eur. Je v tom celá tvoja hrubá mzda (čistá mzda + tvoje odvody do zdravotky a sociálky + dan) a odvody zamestnávateľa vo výške cca 35 percent z tvojej hrubej mzdy.

@jaroe ďakujem!

maranco
12. aug 2025

https://www.platy.sk/vypocet-mzdy
a ešte plus stravné takže ju naozaj budeš stáť vyše 2000€

zobaka
12. aug 2025

zamestnavatel ma pravdu, moj muz zamestnava ludi a vidim kolko zozerie štát za nic

anonym_065c6a
12. aug 2025

A kde su vsetky tie prachy,co pchame statu do krku.Bezodna studna a nic nevidime,ale do vacku si radi daju nase krvave,potom vydrete dane.1 praca,tolko zdanena a ked nahodou vratia dane aj tie znova zdania.
My mame komplet vsetky odmeny v hrubom,aj 13,14ty plat.Aspon toto by malo byt zakonom opatrene,ze tieto platy budu v cistom.Hned by aspon o co si stupla vyplata.Jedina vyhoda,ze aspon ten danovy bonus zdanovat nebudu.

zobaka
12. aug 2025
@anonym_065c6a

A kde su vsetky tie prachy,co pchame statu do krku.Bezodna studna a nic nevidime,ale do vacku si radi daju nase krvave,potom vydrete dane.1 praca,tolko zdanena a ked nahodou vratia dane aj tie znova zdania.
My mame komplet vsetky odmeny v hrubom,aj 13,14ty plat.Aspon toto by malo byt zakonom opatrene,ze tieto platy budu v cistom.Hned by aspon o co si stupla vyplata.Jedina vyhoda,ze aspon ten danovy bonus zdanovat nebudu.

@anonym_065c6a ano, tiez nechapem preco odmena, ktora je vydrená a zasluzena sa ma zdanovat, to sme boli tiez v praci vzdy sklamani, ked polovica odisla užerníkom

maranco
12. aug 2025
@anonym_065c6a

@anonym_065c6a polovicu tvojej výplaty si zoberie štát a z tej druhej polovice čo dostaneš na účet si kupuješ tovary a služby kde navyše platíš štátu ďalšiu 23 % daň
a stále nemá dosť