icon

Ako sa zdaňujú zisky z termínovaného vkladu?

2. okt 2025

prosim pekne ako mi vysvetlite,
co znamena ak napr zarobim na terminaku 100 euro rocne, kolko z toho sa platia odvody?
chapem ze na cely cas vkladu sa nesmie suma vyberat, len ma zaujima ako sa to cele v konecnom dosledku dani. a kebyze vyberiem peniaze, ake sankcie mi hrozia? ze pridem o vsetky uroky?
dakujem vopred.

pako24
2. okt 2025

z úrokov z vkladov je daň zrazená priamo banku pri výplate úroku, daň je 19%, teda zo 100e ti zrazia 19e a vyplatia 81e, do daňového priznania to už nedávaš, odvody z toho neplatíš

pako24
2. okt 2025

sankcie pri predčasnom výbere sú zmluvné - záleží od banky, aké podmienky na TV uplatňuje, obvykle pri nedodržaní zmluvnej doby viazanosti nevyplatí žiaden úrok, vloženú sumu obvykle vráti celú, ale v rôznych bankách sa to môže líšiť, niekedy záleží aj od toho, ako bude s vloženou sumou ďalej naložené (či dôjde k výberu, alebo k presunu do iného produktu)

autor
2. okt 2025
@pako24

z úrokov z vkladov je daň zrazená priamo banku pri výplate úroku, daň je 19%, teda zo 100e ti zrazia 19e a vyplatia 81e, do daňového priznania to už nedávaš, odvody z toho neplatíš

@pako24 dakujem ti pekne za odpoved.

done
2. okt 2025

@anonym_autor napríklad ČSOB má sankčný poplatok pri predčasnom výbere 0,5 % z vyberanej sumy, min. 6,00 euro.

autor
2. okt 2025
@done

@anonym_autor napríklad ČSOB má sankčný poplatok pri predčasnom výbere 0,5 % z vyberanej sumy, min. 6,00 euro.

@done to znamena ze nie len prides o urok ale este aj o svoje peniaze?

done
2. okt 2025
@anonym_autor

@done to znamena ze nie len prides o urok ale este aj o svoje peniaze?

@anonym_autor ano, prídeš o svoje peniaze ak nepočkáš pár mesiacov. Úrok sa pripisuje mesačne. Až keď sa vyrovná úrok so sankčným poplatkom o svoje peniaze neprídeš ale o úrok ano.

autor
2. okt 2025
@done

@anonym_autor ano, prídeš o svoje peniaze ak nepočkáš pár mesiacov. Úrok sa pripisuje mesačne. Až keď sa vyrovná úrok so sankčným poplatkom o svoje peniaze neprídeš ale o úrok ano.

@done dakujem za vysvetlenie

matusformanek
10. okt 2025

@anonym_autor pri predčasnom ukončeni pridete o všetky uroky, to je fakt mega nevyhoda terminovanych vkladov. Za mna je lepšie použiť brokera a kupit si tam pomerne bezpecny cenny papier XEON.DE, ktory reflektuje medzibankove finančné toky a je naviazany sa sadzu ECB. Predat to môzete kedykolvek, viazanost ziadna, vykon lepsi ako u terminaku. same vyhody z mojho pohladu. akurat to chce vediet čo robim. Navyse, ak drzite cenny papier dlhšie ako rok, neplatite žiadnu dan zo zisku.
Info je tu: https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isi...

autor
10. okt 2025
@matusformanek

@anonym_autor pri predčasnom ukončeni pridete o všetky uroky, to je fakt mega nevyhoda terminovanych vkladov. Za mna je lepšie použiť brokera a kupit si tam pomerne bezpecny cenny papier XEON.DE, ktory reflektuje medzibankove finančné toky a je naviazany sa sadzu ECB. Predat to môzete kedykolvek, viazanost ziadna, vykon lepsi ako u terminaku. same vyhody z mojho pohladu. akurat to chce vediet čo robim. Navyse, ak drzite cenny papier dlhšie ako rok, neplatite žiadnu dan zo zisku.

@matusformanek dakujem, vidno ze sa vyznas

autor
10. okt 2025
@matusformanek

@matusformanek to je najlepsie riesit akoc ez financnika ci cez banku? mne napriklad aj banka ponukala kupit jej akcie. ale tak neviem

matusformanek
11. okt 2025
@anonym_autor

@matusformanek to je najlepsie riesit akoc ez financnika ci cez banku? mne napriklad aj banka ponukala kupit jej akcie. ale tak neviem

@anonym_autor ani financnik ani banka vam toto neponukne lebo na tom nezarobi. Je to alternativa pre tych, ktori sa na to citia a niečo si o investovani aj naštuduju. Kupit sa da totiž aj uplna hlupost a velmi nevhodny produkt. Vygooglite si niečo o indexovych fondoch, o ETF, o brokeroch, je toho plno. Solo akcie by som nikdy nekupil, a už vôbec nie akcie konkretnej banky (čo ked skonci?), ja si myslim, že diverzifikacia je lepšia. nakupim cely kôš akcií, napr tisice a tisíce v jednom jedinom etf. ked jedna akcia zanikne, netrapi ma to. toto su etf. etf však môžu byt aj na dlhopisy, zlato, striebro, alebo aj na penazny trh-to je prave spominany xeon. len musite vždy vediet čo robite a nikdy si nekupujte mačku vo vreci (pekny papierik, ale ani neviem čo ma to priebežne stoji a čo je vlastne vo vnutri) . moj nazor, nevnucujem.