icon

Ako sa zmenili ceny energií v roku 2026?

pako24
12. jan 2026

Záver roka 2025 a začiatok 2026 bol plný správ o "energopomoci". Koľko je vlastne tá energopomoc? Ale viac by ma ale zaujímalo, ako zdraželi pre domácnosti elektrina a plyn od 1.1.2026 - či už s energopomocou, alebo bez a či budú ceny energií v roku 2026 nejako stabilné, alebo sa budú v priebehu roka meniť. Vie to tu niekto popísať?

viestta
12. jan 2026

V KE stupla cena tepla na kurenie a pripravu TUV o 21%, dnes sme dostali novy vymer zaloh.
Ceny energii sa v priebehu roka nemenia, urad pre regulaciu schaluje dodavatelom ceny na cely rok, este sa nestalo (alebo si napamatam), ze by sa cena pre domacnosti menila v priebehu roka.
Co sa tyka elektriny a plynu, najdes to na internete. Vsetky rozhodnutia Uradu pre regulaciu su dostupne. Maju ich aj dodaatelia uverejnene na svojich weboch

billy_jean
12. jan 2026
@viestta

V KE stupla cena tepla na kurenie a pripravu TUV o 21%, dnes sme dostali novy vymer zaloh.
Ceny energii sa v priebehu roka nemenia, urad pre regulaciu schaluje dodavatelom ceny na cely rok, este sa nestalo (alebo si napamatam), ze by sa cena pre domacnosti menila v priebehu roka.
Co sa tyka elektriny a plynu, najdes to na internete. Vsetky rozhodnutia Uradu pre regulaciu su dostupne. Maju ich aj dodaatelia uverejnene na svojich weboch

@viestta my sme v KE dostali novy predpis a mam o 1,6% viac.. tak neviem..

viestta
12. jan 2026
@billy_jean

@viestta my sme v KE dostali novy predpis a mam o 1,6% viac.. tak neviem..

billy_jean
12. jan 2026
@viestta

@viestta no ano, ale pise tam dole SBD, ze to premietli do cien v minulom roku. Teda ten narast celkovej ceny je iba 1,% a aj to navysovali tie svoje poplatky povacsinou za spravu apd. Preto tu ani ludia na energopomoc nemaju narok... co som vyrozumela od ostatnych, ktori splnaju podmienky.

maranco
12. jan 2026

@pako24 prišiel nový výmer záloh za elektrinu, už s cenami pre energopomoc a je o 8% menej ako predtým

klarissa25
12. jan 2026

A to sa tyka vsetkych ci ako? My mame zalohove platby stale take iste…

arek00
12. jan 2026

Dnes som bol na SSE a pytal sa na to. Elektrika pre ludi s energopomocou pojde o 10% hore a ludia bez naroku budu mat o 40% navysenie. Plyn ma byt o poznanie menej. Mozno 5 az 10%.
Ale ani oni nevedeli so 100% istotou, ako to bude. Pomoc bude plne automaticka.

viestta
12. jan 2026
@billy_jean

@viestta no ano, ale pise tam dole SBD, ze to premietli do cien v minulom roku. Teda ten narast celkovej ceny je iba 1,% a aj to navysovali tie svoje poplatky povacsinou za spravu apd. Preto tu ani ludia na energopomoc nemaju narok... co som vyrozumela od ostatnych, ktori splnaju podmienky.

@billy_jean otazka bola ako zdrazeli energie, nie o kolko nam zdvihli zalohy

billy_jean
12. jan 2026
@viestta

@billy_jean otazka bola ako zdrazeli energie, nie o kolko nam zdvihli zalohy

@viestta On sa pytal: ako zdraželi pre domácnosti elektrina a plyn od 1.1.2026 - či už s energopomocou, alebo bez a či budú ceny energií v roku 2026 ...

billy_jean
12. jan 2026

Od nasho dodavatela elektriny zatial nemame novy zalohovy predpis a teda nevieme zvysenie cien elekriny. Vraj to posielali postou a emailom, zatial nam nic nedoslo.

pako24
autor
12. jan 2026

nám zatiaľ nijaké nove predpisy za elektrinu a plyn ani info o energopomoci neprišli... z toho usudzujem, že energopomoc nedostaneme... preto sa zaujímam, ako vlastne energie zdraželi...na podnet @viestta pozerám na stránkach dodávateľov, SPP aj SSE majú rovnaké ceny v mojej tarife D3 - doma spálime na kúrenie v dome asi 2000 m3 plynu za rok (cca 20 MWh),

cenník SSE pre tarifu D3 cena za odobratý plyn je
s energopomocou 34.93 e/MWh (vrátane 23% dph),
bez energopomoci 53,63 e/MWh (vrátane 23% dph)
- rozdiel je približne 20e/MWh
čo pri mojej spotrebe 20 MWh/rok predstavuje 20x20=400e ročne energopomocový rozdiel
v roku 2025 bola cena plynu 34.69 e/MWh - teda zhruba na úrovni ceny s energopomocou pre rok 2026

pako24
autor
12. jan 2026

keďže cena za plyn sa skladá z
fixnej mesačnej sadzby za odberné miesto,
ceny za odobratý plyn,
ceny za prepravu,
ceny za distribúciu
a dph 23% k tomu všetkému,
tak v tarife D3 (kúrenie plynom) to vychádza 13.36e + 71.89e/MWh,
pri prepočte na moju spotrebu 20MWh/rok budú moje platby cca 133e/mes.,
za rok 2025 to pre rovnakú spotrebu vychádzalo 98e/mes.,
takže teraz len za plyn mi to vychádza o 35e/mes. viac (o cca 36% viac)

anonym_dcded1
12. jan 2026

U nás išlo teplo zo 142€ na 235€ čiže o 93€ mesačne viac. Aká bude výška energopoukážky ešte nevieme. Zatial ju nikto nedostal, ale nový výmer o 93€ vyšši už väčšina dostala. Tí, čo už mali vyúčtovanie za elektriku a plyn dostali nové zálohové platby znížene. My máme vyúčtovanie elektriny až vo februári a plyn až na jeseň.

rozculena
12. jan 2026

Ja zatiaľ neviem nič ohľadne elektriny ani plynu,zálohy som platila tak ako minulý rok.
Nemám ani nový výmer od správcu za vykurovanie.

billy_jean
14. jan 2026

Dnes som volala do VSE a povedali mi, že cena išla hore od januára o 30%. Ak som nebola informovaná o novej cene, tak máme nárok na energopomoc, čo aj ona v systéme videla. Prečo je to tak, nevieme, keďže domácnosť príjem prekračuje. Aleže teda cena nám zostáva nezmenená a rozdiel nám bude vrátený vo vyúčtovaní za 2026.

pako24
autor
14. jan 2026
@billy_jean

Dnes som volala do VSE a povedali mi, že cena išla hore od januára o 30%. Ak som nebola informovaná o novej cene, tak máme nárok na energopomoc, čo aj ona v systéme videla. Prečo je to tak, nevieme, keďže domácnosť príjem prekračuje. Aleže teda cena nám zostáva nezmenená a rozdiel nám bude vrátený vo vyúčtovaní za 2026.

tak zdá sa, že len teraz začínajú distribuovať informácie, na koho sa čo vzťahuje...

billy_jean
14. jan 2026
@pako24

tak zdá sa, že len teraz začínajú distribuovať informácie, na koho sa čo vzťahuje...

@pako24 áno, povedala, že informáciu o tom, kto má alebo nemá nárok na energopomoc zabezpečuje Ministerstvo, nie dodávateľ. Ale že teda, ak by sme ju nemali, tak by sme mali cenu od januára zvýšenú...

arek00
14. jan 2026
@billy_jean

@pako24 áno, povedala, že informáciu o tom, kto má alebo nemá nárok na energopomoc zabezpečuje Ministerstvo, nie dodávateľ. Ale že teda, ak by sme ju nemali, tak by sme mali cenu od januára zvýšenú...

@billy_jean aj ten, co pomoc dostane, bude mat na FA zvysenu cenu, ale odratanu o energopomoc (ale aj tak by mala byt o 10% vyžšia). Ten co energopomoc nedostane, ide mu hore o 40%... v oboch pripadoch bude konecna cena vyžšia.

billy_jean
14. jan 2026
@arek00

@billy_jean aj ten, co pomoc dostane, bude mat na FA zvysenu cenu, ale odratanu o energopomoc (ale aj tak by mala byt o 10% vyžšia). Ten co energopomoc nedostane, ide mu hore o 40%... v oboch pripadoch bude konecna cena vyžšia.

@arek00 no mne ostala rovnaka cena ako som mala minuly rok. Nezvysili mi elektrinu ani o cent.

rozculena
14. jan 2026

mne dnes prišiel email
Vážený zákazník,

dovoľujeme si Vás informovať, že Vaše odberné miesto v kategórii domácnosť s EIC:
xxxxxxxx
bolo zo strany Ministerstva hospodárstva SR identifikované s právom na uplatnenie adresnej energopomoci za dodávku elektriny v zmysle zákona č. 260/2025 Z. z. o adresnej energopomoci.

O uplatnenie energopomoci nie je potrebné požiadať dodávateľa, bude uplatnená automaticky. Ceny za dodávku elektriny so zohľadnením adresnej energopomoci Vám budú uplatnené vo vyúčtovacej faktúre v roku 2026.

V prípade nezrovnalostí alebo potreby bližších informácií o energopomoci týkajúcich sa Vašej domácnosti navštívte, prosím, webovú stránku www.energopomoc.sk alebo najbližšie pracovisko Okresného úradu alebo kontaktujte call centrum Ministerstva hospodárstva SR na tel. čísle 02/33003300.