Ako si čo najviac ušetriť na odchod po rozvode?

27. júl 2023

Mate skusenosti ako si co najviac usetrit na odchod od manzela a na rozvod?
Najradsej by som podala teraz hned o rozvod,no mam este malo nasetrene.
Pracujem,zarabam cca 1300 mesacne zo vsetkym.Ako ratam vedela by som mesacne 500 eur usetrit ak by som nic navyse nekupovala len to co je potrebne,len poplatit poplatky a za stravu.
Este dva roky mame fix na hypo,za ten cas by som cca 10 tisic usetrila.
Keby sa dalo najst si aj neaku brigadu na prilepsenie,len casovo neviem kedy to stihat popri praci a detoch..
Manzel mi bol neverny,hnusi sa mi,chcem sa rozviest.Len momentalne nemam tolko na ucte aby som to zvladla sama financne.
Poradte

kitycat
27. júl 2023

Peniaze su ale spolocne, mozno hotovost niekde schovat

autor
27. júl 2023

@kitycat Mame kazdy svoj ucet a kazdy svoje peniaze.

pralinka25
27. júl 2023

to nevadi ze mas svoj ucet peniaze su spolocne ked ich nadobudas pocas manzelstva

tykat
27. júl 2023

V manzelstve su peniaze spolocne. Ale setri v hotovosti. To sa tazko dokazuje ze si neminula.

autor
27. júl 2023

@pralinka25 Tak si ich vyberiem pred rozvodom.

muchotrafka298
27. júl 2023

Peniaze su spolocne bez ohladu na to, ci mas alebo nemas svoj ucet. Vyber si kazdy mesiac sumu, mozno menej penazi naraz, ale po castiach, kludne aj tych 500 EUR. Aby to nebolo podozrive, bude to vyzerat, ze proste si ich minula . Tieto bud niekde odloz aby si mala cash alebo ak mas niekoho spolahliveho komu veris a vies, ze bude na tvojej strane, uloz to unho (ci uz na jeho ucet alebo cash) - rodinny prislusnik, kamaratka a pod. Moze sa stat, ze on robi nieco podobne uz dlhsie alebo ked pride k rozvodu, tak vyberie vsetko z uctu on (toho svojho) a zrazu zistis, ze fuha, predbehol Ta a tebe neostane nic a este mu das polovicku zo svojich uspor.

mikadooo
27. júl 2023

Keď si ich vyberieš pred rozvodom, veľkú čiastku naraz, je to napadnuteľné, súd môže na to prihliadať, že si chcela "ogabať" manžela a tak či tak budeš musieť to zahrnúť do spoločného majetku.

autor
27. júl 2023

@muchotrafka298 On si nic take nerobi,ani si nesetri.Viem kolko ma na ucte mam k tomu pristup.Ja si kontrolujem kazdy mesiac ci odchadzaju povinne platby.
Inac co je to za blbost ze v pripade rozvodu peniaze su spolocne?Ok ked maju manzelia spolocny ucet berem to ze peniaze spolocne.Ale ked maju kazdy svoj ucet A kazdy si robi zo svojou vyplatou co uzna za vhodne.Preco by mali byt peniaze spolocne?

pribinak
27. júl 2023

Ale aj keď vyberieš peniaze z úctu pred rozvodom, tak to neznamená že sú len tvoje. Sú nadobudnuté počas manželstva, čiže sú spoločne.
Muž to môže na súde napadnúť, obzvlášť ak to bude velka suma a aj keď bude rozdelená na viac časti

autor
27. júl 2023

@pribinak Sestra sa rozvadzala,sice byvali u svokrovcov mali tam nezhody a normalne ich rozviedli na prvy krat.Sud vobec nepytal sa kto kolko ma na ucte ze si to maju rozdelit.Kazdemu ostalo tolko penazi kolko mal na ucte.Preto mi je divne preco by mali byt peniaze spolocne.

nikamia8316
27. júl 2023

je úplne jedno, že ty aj tvoj muž máte svoje účty a každý hospodári sám, určite by som nevyberala všetko naraz, ak ti dokážeš uštertiť 500€ za mesiac tak ich vyberaj v rámci daného mesiaca ale nie naraz ale postupne každý týždeň a vždy inú čiastku, tak sa to stratí akoby pri nakupovaní
a to že to neriešil súd pri tvojej sestre, neznamená že to nemôže urobiť pri vás

autor
27. júl 2023

@nikamia8316 Ale preco to ma riesit?Ved riesi sa vyzivne a majetok dom ako sa rozdeli.Insie nemame spolocne.Auto mame kazdy svoje,tak isto mame aj ucet kazdy svoj.Tym padom to by sa nemalo delit.

pribinak
27. júl 2023

To že to tak bolo pri rozvode tvojej sestry, neznamená že to tak bude aj u vás.
Ale urob ako myslíš

Ak by som si odkladala nejaké peniaze tak na takmasa niekde v práci do šuflíka, určite nie na účet na moje meno

Dokolecka ti tu baby vysvetľujú, že aj keď máte účty každý zvlášť, tak počas manželstva všetko vo nadobudnete je spoločne, aj príjem

Ale urob ako myslíš

muchotrafka298
27. júl 2023

Mozes tu polozit kludne otazku v skupine "Pravna poradna" (aj anonymne) a tam Ti pravnici vysvetlia, co to znamena "spolocne peniaze" a nie "moje a tvoje".

Vyberaj si male sumy, ktore nie su podozrive pocas mesiaca, lebo napriklad si kludne mozes vybrat tyzdenne 100 EUR a povedat, ze si potrebovala na kadernicku, kozmeticku a podobne. Toto neskuma nikto, ci si to minula a kde. Lebo naozaj ked vyberies tisice naraz, tak to bude podozrive ze chces si utrhnut viac a "ukradnut" muzovi.

Ze tvoja sestra sa rozvadzala a neriesili financie, je mozne, ze sa dohodli na tom, ze ako to bude a co si kto necha/nenecha. To ale vobec nemusi byt tvoj pripad.

Pozri si tu diskusie, ze ako zufale zeny dosli o peniaze, lebo si tiez mysleli, ze v pripade rozvodu co je na ich ucte im ostava a zostali s holym zadkom. Lebo museli zo vsetkeho dat polovicku ex.

Co myslis, preco si ludia nechavaju nehnutelnosti nadobudnute za slobodna? No vacsinou ako poistku, pre kazdy pripad, lebo na to nema v pripade rozvodu partner narok. Lebo to bolo nadobudnute pred manzelstvom.

petamich
27. júl 2023

rozvod je jedna vec a vysporiadanie BSM je druha vec - vy skratka (ak ste si nerusili/nezuzili BSM) mate aktualne vsetky financie spolocne a kazdy z vas ma narok v pripade rozvodu na polovicu cohokolvek, co ste nadobudli pocas manzelstva vratane prijmu a je uplne jedno ci mate ucet spolocny alebo nie alebo ci dostavas vyplatu v hotovosti

cize ak by si si pred rozvodom vybrala velku sumu a exmanzel pocas vysporiadania BSM by to chcel riesit, tak by si mu skratka tu polovicu musela dat

priklad, zena je na rodicovskej dovolenke 9 rokov, ma teda znizeny prijem, manzel viac menej financuje vacsinu vydavkov domacnosti, idu sa rozvadzat, zena ma narok este aj na polovicu splatok hypoteky, ktore platil manzel pocas manzelstva, lebo BSM a nikoho nezaujima, ci mala prijem, ci mu davala polovicu...

dobre ti radi @muchotrafka298 a ostatne diskutujuce

nikamia8316
27. júl 2023

tak ako ti píšu baby, je úplne jedno či sú peniaze na jednom účte, alebo aj na 10, pred súdom je to rovnako spoločný majetok ako dom

a sama píšeš, že máš prístup na jeho účet

autor
27. júl 2023

@muchotrafka298
@petamich V poriadku,mozno odvtedy sa zmenili zakony.No neviem si predstavit kam by som ukryvala peniaze keby som mala mesacne vyberat z uctu a skryvat to az do rozvodu.To by skor niekto nasol manzel alebo deti priklad pri upratovani.
@nikamia8316 Mam pristup na jeho ucet lebo kontrolujem ci odisli platby za hypo a poistky.On na moj nema pristup.

autor
27. júl 2023

Ale inac piseme si od veci.Pytala som sa ako co najviac usetrit do rozvodu.Na to mi dajte rady a tipy.Dakujem

petamich
27. júl 2023

tak pises, ze by si vedela usetrit 500€, ja netusim, co platis ty a co plati manzel ako to mate podelene - cize ano ty kupovat nevyhnutne veci a pripadne co sa da, prehodit na manzela, poslat ho na velky nakup potravin, ak teraz ho financujes ty, tazko sa radi, ked netusime co vsetko platis ty, spis si to a pozri sa, kde je priestor

a co sa financii tyka, ak ich nechces mat doma, tak pripadne nech si otvori ucet niekto, komu doverujes, ak taky existuje a tam ich vkladaj 🤷‍♀️ aj ked hovorime o peniazoch a tam treba byt opatrny

muchotrafka298
27. júl 2023

Tebe sa zda, ze piseme od veci. Ale my piseme k veci a to tej, ze pokial si tie prachy nechas na ucte, tak polovicka je exmanzela. Lebo v uvode si napisala, ze vies usetrit 500 EUR. Kde si ich mas schovat? To je uz na tebe. Mozes si prenajat napriklad v banke bezpecnostnu schranku. Nechat ich niekde na bezpecnom mieste, kde vies, ze ich nemoze nikto najst. Ulozit u doveryhodneho cloveka. Mas moznosti kolko len chces. Nezakladaj si ziadny dalsi ucet ani nic na svoje meno.

A ze mas pristup k jeho uctu? To nic neznamena. Dnes ho mas, zajtra nemusis. Si spoludisponent? Ak ano, tak on ako majitel uctu Ti moze toto pravo spoludisponenta zrusit za 5 sekund.

autor
27. júl 2023

@petamich Manzel plati hypoteku a poistky,ja platim energie.Stravu platime napoly.Detom skolu skolku jednemu ja druhemu on.Aby to bolo spravodlive napoly.
@muchotrafka298 Nie som spoludisponent,len viem jeho prihlasovacie udaje do jeho internet bankingu.On mi to dal na zaciatku ako sme zacali spolu byvat nech mam pod kontrolou vsetky uhrady a platby,aby on sa s tym nemusel zapodivat.

muchotrafka298
27. júl 2023

No tak ked uz teraz mate "spravodlivy system vsetko na polovicku" tak pockaj pri rozvode to bude bitka na zivot na smrt. On vie, ze sa chces rozviest alebo to je len taky tvoj "napad"? Ze s nim nechces byt a je ti odporny ako pises.

autor
27. júl 2023

@muchotrafka298 Nie nevie o rozvode nic.

muchotrafka298
27. júl 2023

Podla mna nie je zle usetrit mesacne 500 EUR pri dnesnych cenach a z nie uplne velkeho platu. Za rok mozes mat 6000 EUR a s tym uz vies samostatne existovat, ked mas staly prijem aj s detmi niekde v podnajme. Ked sa rozhodnes podat ziadost o rozvod, tak by si mala mat uz toto nejak osetrene, aby Ti skutocne nesiahol na tieto uspory, lebo v manzelstve je vsetko spolocne. Tak isto napriklad auto, nie je tvoje, ale je vase, jeho tak isto. Nehnutelnost, uspory, drahe hmotne veci, toto vsetko bez ohladu na to kto to pouziva si moze narokovat kazdy. Nemozes sa spoliehat na to, ze on bude gentleman a vsetko Ti necha (toto uz je asi len v rozpravkach, kamarat sa napriklad s byvalou sudil o dom, ktory si kupili z penazi z predaja jeho bytu, neboli manzelia).

hendikep
27. júl 2023

ved jej vysvetlite kokos zakon o BSM - bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov … s tym suhlasite uzavretim manzelstva ked to pravne nenastavite inak alebo nezrusite. A zakon hovori o tom ze vsetko nadobudnute pocas manzelstva je Vas oboch … napoly …aj ked ste napriklad zobrali spolu byt alebo ak byvas vo svojom vlastnom alebo manzelovom vlastnom byte a hypoteka sa platila pocas manzelstva tak mas Ty alebo on narok na preplatenie polovice splatok hypo podla toho cij je ten byt … to neni len tak ze rozvod a ide kazdy svojou cestou … ak bude chciet bude Ta mohol pekne “ potrapit “ alebo aj nie .. Ty ho poznas 🤷🏼‍♀️

pralinka25
27. júl 2023

dievcata ti tu dobre radia. ty ani len netusis ako sa tvoj muz zachova pri rozvode. nevies si predstavit coho su ludia schopni aj ked si myslis ze ich dokonale poznas. v manzelstve su peniaze spolocne tak to jednoducho je. mozes kopat nohami a pytat sa dokola preco ale to ti nepomoze. rozvod a vysporiadanie majetku su dve odlisne veci.
a spolocny ucet neexistuje. nechapem kde to stale vsetci beru.
daj si poradit pretoze mozes setrit ako diva ale pohoris na tom co ti tu vsetci pisu. pri rozvode sa ludia ukazu takmer vzdy v uplne inom svetle.

lukbe
27. júl 2023

Neverím,že niekto môže byt takto,pokiaľ ide o rozvod,delenie majetku,spoločný majetok ,účty, finančne negramotný.

letfenixa
28. júl 2023

@lukbe no lebo sestra to tak nemala a musel sa nedávno zákon zmeniť predsa!
Právničky, ako dávno platí BSM v manželstve?

mirkam3
28. júl 2023

Píšeš, že máte hypo a platí ju “zo svojich peňazí” manžel - pri tej logike s “tvojimi peniazmi” sa nebojíš, ze on bude pri rozvode tvrdit, že nehnuteľnosť spláca on, tak je vlastne jeho (a preplatok na energiách zas tvoj….)? Nehnevaj sa, no ako píše @lubke, tiež neverím,že niekto môže byt takto finančne negramotný, pokiaľ ide o rozvod,delenie majetku, spoločný majetok,… odporucam situáciu konzultovať radšej osobne s právnikom, možno on ta skôr presvedčí ako my na MK.

1fifinka1
28. júl 2023

Stačí, že sa ti bude chcieť muž pomstiť. Alebo si nájde šikovnú zienku, píšeš ze ta podviedol, taka mu dá rozumy ein zwei. A osklbe ta o všetko. Ach ani ja neverím, že niekto si myslí, že počas manželstva sú veci moje a tvoje. Nie sú. Preto sa ľudia berú. Aj preto. Aby v prípade, že sa niečo stane boli zabezpečení. A k otázke, ak dokážeš ušetriť 500€ mesačne žiadne rady nepotrebuješ.