icon

Ako si mladí ľudia kupujú dom?

30. júl 2025

Ako si mladi ludia kupujete dom ked stoja 350k+? Na tolko vam vyhde hypoteka ? A nebojite sa ako to budete splacat pocas materskej (rodicovsky prispevok)?

Strana
z5
koniarova
30. júl 2025

Budú tí tu tvrdiť, že z brigád v mladosti. 😁😁😁

procrastique
30. júl 2025

V podstate, človek ktorý má vysoký plat a následne dosiahne na hypošku napríklad pol melóna je menej riskantný klient banky, ako človek, ktorý zarába minimálku a zoberie si hypotéku 80tisíc a potom to ledva spláca.
U nich sa nebojíš, že ako to budú splácať počas rd? Však to je úplne rovnaká situácia, rovnaký pomer plat/hypo , len iné cifry.

anonym_1c5466
30. júl 2025

Nie všetci chcu mat deti, takže poklesu príjmu sa nemusia báť, aj ked maju vyssiu hypotéu...a zároveň su ludia co dobré zarábajú 🤷‍♀️

doriiis
30. júl 2025

Pri 30 tich rokoch splácania je MD/ RD najmenší strašiak.

gribka1
30. júl 2025

Keď im vychádza na splátky plus ostane slušne na bežný život, tak normálne z príjmu. Ak niekto na to nemá, tak treba sa s tým zmieriť a skákať do výšky svojho platu.

klarissa25
30. júl 2025

Dom sa da postavit aj za 180 000. A ano hypoteka 😀😀

petamich
30. júl 2025

Ja uprimne neviem ako to robia mladi ludia (lebo u mna mlady mlady je do 25 rokov 😆😆), my mame pred 40, dostatocny a stabilny prijem, uspory, aby sme vedeli v pohode splacat aj pri vypadku prijmu a najviac nam to ulahcilo, ze uz sme mali 1. byt, ktory sme opat zalozili ciastocne a tym padom nam banka prefinancovala 100% noveho ale zasa mame vyssiu hypoteku a splatku.

Matersku uz neplanujem ale vypocitali sme to tak, ze aj v pripade dlhsieho vypadku jedneho prijmu by sme to zvladli ale urcite by som doma nebola 3 roky (ak by nahodou).

olga_hurajova
30. júl 2025

@anonym_autor my sme tiež postavili dom za pomerne veľkú hypotéku ale mali sme dosť peňazí z predaja bytu ktorý bol z časti splatený avšak jeho hodnota narástla za 7 rokov o viac ako 100%. Myslím, že takto to robí veľa ľudí. Kúpia prvé bývanie 2-3i byt ktorý následne somziskom predaju a z toho majú značnú časť peňazí

autor
30. júl 2025
@klarissa25

Dom sa da postavit aj za 180 000. A ano hypoteka 😀😀

@koniarova presne, toto citam vecne, ja ked som brigadovala tak som nemala ani 5€ na hodinu a do toho som sa potrebovala este ucit a chodi do skoly 😂

@klarissa25 Ja nevravim kolko stoji stavba domu. Ak nemate pozemok tak ked kupite aj pozemok tak nie ste na 300 000€?

lienka.7
30. júl 2025

@anonym_autor ručí im celá rodina svojimi bytmi/domami.

autor
30. júl 2025
@procrastique

V podstate, človek ktorý má vysoký plat a následne dosiahne na hypošku napríklad pol melóna je menej riskantný klient banky, ako človek, ktorý zarába minimálku a zoberie si hypotéku 80tisíc a potom to ledva spláca.
U nich sa nebojíš, že ako to budú splácať počas rd? Však to je úplne rovnaká situácia, rovnaký pomer plat/hypo , len iné cifry.

@procrastique jasne, nevravim o ludoch ktori maju na pol milionovu hypoteku 🙂 napisali ste 2 extremne priklady oproti sebe

gribka1
30. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 Toto je riskantné, ja by som do tohto nešla 😂

autor
30. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 a to je vobec mozne, zalozit viacero nehnutelnosti naraz?

procrastique
30. júl 2025

Rovnako to sedí aj na hypotéku 300 000, aby ju človek dostal, potrebuje dajme tomu 3ku v čistom. Splátka bude cca 1200e.

Zatiaľ čo bežný jedinec zoberie hypo 150 000 , zarába v čistom 1500 a splátka bude 600.. čiže tomu zostane na život úbohých 900 eur
zatiaľ čo spomínanému príkladu hore zostane na život 2 000 z čoho sa žije o čosi lepšie než z 900, keď ešte treba zaplatiť xy vecí.

anonym_910356
30. júl 2025

Normálne kúpia starší v lepšom stave mimo mesta za 80 000 prerobia majú aj pozemok aj dom. A hotovo..dom za 350000 stojí toľko len pre to že ešte stále sa nájdu blbci čo si takú hypo zoberú a kúpia...🤷

autor
30. júl 2025
@anonym_910356

Normálne kúpia starší v lepšom stave mimo mesta za 80 000 prerobia majú aj pozemok aj dom. A hotovo..dom za 350000 stojí toľko len pre to že ešte stále sa nájdu blbci čo si takú hypo zoberú a kúpia...🤷

@anonym_910356 no ak ma clovek praci v BA/KE neviem ako daleko by musel kupit dom za 80k… asi sa neprestahuje do hladovej doliny pre dom za 80K ked tam nebude mat pracu.

anonym_910356
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_910356 no ak ma clovek praci v BA/KE neviem ako daleko by musel kupit dom za 80k… asi sa neprestahuje do hladovej doliny pre dom za 80K ked tam nebude mat pracu.

@anonym_autor nepíšem že má ísť do hladovej doliny ;) my sme tak kúpili a sme len 14 min od mesta

zuzana76
30. júl 2025

tak nemusia mat hned velke oci a stavat dom za 350000, ak ma pracu v Ba a Ke tak stavaju len ti, co nato maju, ostatni byvaju v panelakoch, podnajmoch, u rodicov, pripadne kupi nieco starsie v Pezinku a okoli, Kvetoslavov, Hviezdoslavov atd....

anonym_e763cd
30. júl 2025

@anonym_autor da sa postavit aj za menej dokonca aj s pozemkom.

anonym_5bbbe8
30. júl 2025

Kto má dobrý rozum, ten vyštuduje niečo perspektívne a dobre platené - medicína, informatika... Časom sa vypracuje, nasetrí. Kto nie je na učenie, ten sa dá na remeslo - elektrikár, vodár, tesár... Aj ten dokáže potom dobre zarobiť a navyše si dokáže veľa vecí spraviť sám a ušetrí.. Poznám oba typy ľudí a domy majú, bežne tak vo veku 30+ a v pohode žijú a splácajú, aj s deťmi.
Tí, ktorí domy nemajú, sú rozumovo menej zdatní, ale pritom študovaní. Majú titul a robia na nejakom úrade na bezvýznamnom mieste za pár stoviek alebo niečo podobné. Väčšinou nie sú ani veľkí pracanti.Takí si radí, že raz získajú vlastný malý byt. A ešte je možnosť narodiť sa do dobrej rodiny. Ideálne obaja z páru.

anonym_910356
30. júl 2025
@zuzana76

tak nemusia mat hned velke oci a stavat dom za 350000, ak ma pracu v Ba a Ke tak stavaju len ti, co nato maju, ostatni byvaju v panelakoch, podnajmoch, u rodicov, pripadne kupi nieco starsie v Pezinku a okoli, Kvetoslavov, Hviezdoslavov atd....

@zuzana76 presne tak

autor
30. júl 2025
@anonym_910356

@anonym_autor nepíšem že má ísť do hladovej doliny ;) my sme tak kúpili a sme len 14 min od mesta

@anonym_910356 a od akeho mesta a v akom roku ste to kupili prosim vas ?

zuzana76
30. júl 2025
@anonym_910356

@anonym_910356 tak nehnutelnost stoji 350000 - 400000 aj kvoli lokalite a pouzitym materialom, su aj drahsie nehnutelnosti, vily atd... Vzdy sa najde niekto, kto chce mat nieco pekne, nove, v dobrej lokalite, nechce prerobeny starsi dom z 80-tych rokov a kupi to. ved je rozdiel kupit maly bungalov 3-izbovy a velky 6-izbovy dom s bazenom, napr...

autor
30. júl 2025
@anonym_e763cd

@anonym_autor da sa postavit aj za menej dokonca aj s pozemkom.

@anonym_e763cd ak idu v danej lokalite pozemky po 150k, tak si to neviem celmi predstavit … a to nehovorim o max lebo vidim aj 300k a nie su to par hektarove majere alebo v centre mesta

zuzana76
30. júl 2025
@anonym_910356

@anonym_910356 my sme stavali dom, nekupili a teda nas vysiel viac nez 350 000, nesetrili sme na materialoch a ano velka polozka bol aj dvor a bazen a kebyze ho predavame, tak pod cenu nejdeme, kedze bazen si so sebou nevezmeme, napr.

anonym_e99221
30. júl 2025

@anonym_autor hypoteku mame 400000 a kupovali sme byt, lebo sme nemali velke oci a nepozerali dom za 1,5 miliona. Mame 2 deti, sice ani s jednym som nebola doma cele 3 roky, ale kym sme si vzali uver a spravili deti, tak sme jednoducho odkladali prachy a vedeli sme, ze to manzel utiahne z jeho platu aj ked budem na materskej. Zacinali sme ale v 2izbovom byte. Podla mna je lepsie sa na zaciatku mozno trosku uskromnit a kupit nieco mensie s mensou hypo. Mat ako prve byvanie rovno dom je velky nadstandard, aspon teda v Bratislave urcite.

anonym_2d9055
30. júl 2025

Nas byt stal v novostavbe s garazou a pivnicou 320 000 v roku 2019, 30 000 nam dali rodicia, 20 000 sme nasetrili (zarabali sme ja 1300 a manzel 2500 € v tom case, odkladali sme mesacne skoro celu moju vyplatu, za 2 roky sme to mali).

Vedeli sme ze ideme mat deti,na vsetko sme mali peniaze len sme vedeli ze setrit budeme proste menej.
Splatka hypoteky: 1000€ + 300€ naklady na byt.
Mame 2 deti,zvladli sme to,aj sme dokazali stale niečo usetrit (ale manzel uz aktualne zaraba v cistom 4000€)

uprimne uplne uprimne- keby moj muz nemal takyto job a mal by taky ako ja tak by sme to v zivote nedali,na novostavbu v hlavnom meste proste v ziadnom pripade ani na vypadok jedneho prijmu atd.

takze uplne chapem ze dneska mladi ludia s klasickym a nie nadstandartnym prijmom a bez pomoci rodicov to maju extremne narocne naozaj. ja sa vobec nehram na hrdinku a nevypisujem na kone ako si mas nasetrit 400 000€ na brigade alebo ako stavam na pozemku po babke bungalov s kamosmi z dediny - lebo viem ze ta realita ak nemas ziadnu pomoc je fakt tazka a naozaj to nemusi byt nikoho vina (ja mam napr job v korporate, ovladam 2 svetove jazyky ktore denne pouzivam, ale proste nie som manazerka ani itčkarka ano consultant, a zarabam v hrubom 2000€ - akoze ok, nestazujem sa ale nie je to nič ohromujuce pri dnesnych cenach všetkeho)

anonym_d4f7cb
30. júl 2025
@anonym_5bbbe8

Kto má dobrý rozum, ten vyštuduje niečo perspektívne a dobre platené - medicína, informatika... Časom sa vypracuje, nasetrí. Kto nie je na učenie, ten sa dá na remeslo - elektrikár, vodár, tesár... Aj ten dokáže potom dobre zarobiť a navyše si dokáže veľa vecí spraviť sám a ušetrí.. Poznám oba typy ľudí a domy majú, bežne tak vo veku 30+ a v pohode žijú a splácajú, aj s deťmi.
Tí, ktorí domy nemajú, sú rozumovo menej zdatní, ale pritom študovaní. Majú titul a robia na nejakom úrade na bezvýznamnom mieste za pár stoviek alebo niečo podobné. Väčšinou nie sú ani veľkí pracanti.Takí si radí, že raz získajú vlastný malý byt. A ešte je možnosť narodiť sa do dobrej rodiny. Ideálne obaja z páru.

@anonym_5bbbe8 tvoje deti by nemali chodit do skolky ani do skoly,lebo ucitelia su podla teba nerozumni ludia ked vystudovali ucitelstvo. Ani by si nemala chodi nakupovat,mala by si sa v zivote zaobist bez nerozumnych predavaciek. Ked raz budes stara a nevladna,staraj sa o seba sama,lebo socialni pracovnici su tiez v skupine nerozumnych.

anonym_9f84f2
30. júl 2025

Mame okolo 30 rokov, hypo na 180tis, stavali sme drevodom na kluc, do vybavenia investovali taky stred.Uvedomujem si ze sme mali velke stastie a pozemok mali darom vramci rodiny. Ale prestahovali sme sa za nim 100km, ja som zmenila pracu, vytrhli sme sa z nasej "bubliny" vo velkom meste a vratili sa naspat k rodnemu malemu mestu. Od skoncenia vysokej skoly sme setrili, najprv to islo do svadby, potom do stavby. Pocas stavby sa zadarilo babo. Muz to dokaze utiahnut aj ked RD je chaba, ma 2 prace. Aj pekne mesacne usporime, ide to ale zase do domu a pozemku. Nerozhadzujeme, obcas si doprajeme jedlo z restiky, obaja chodime na masaz a fyzio aby sme sa nerozpadli a mohli dalsich 28 rokov splacat hypoteku 😅

anonym_226297
30. júl 2025

@anonym_autor ja som si kúpila dom za vlastné ale v zahraničí. Za hranica v Maďarsku. Dom za 10 tisíc e . Trebalo rekonštruovať ale aspoň netrebalo brať hypotéku na 200-300 tisíc

Strana
z5