icon

Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?

junova
23. máj 2015

Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?

regina22
23. jún 2015

@tilly A kde rezervuješ karavany?

misaddd
23. jún 2015

@junova nečítala som diskusiu, ale podľa mňa je rozumné že chce splatiť čím skôr, to je na dlho rokov, môže dlhodobo ochorieť, prísť o prácu a nájsť si menej platenú a potom ľahko o byt prídete a budete ľutovať že ked ste mali prachy preflákali ste ich.
čo sa týka dovolenky k moru, treba sa dohodnúť na kompromise, napríklad chorvátsko so skromnejším ubytovaním nevyjde veľa alebo ak ti chýba hlavne že nejdete mimo slovenska nejaký jeden-dvojdňový výlet za hranice by tiež veľa nestál

libka1
24. jún 2015

@misaddd pan je extremista. Bud all inclusive alebo nic 😅

misaddd
24. jún 2015

@libka1 tak potom jedine jeden-dvoj dňový výlet niekde do zahraničia alebo nech ide sama s deťmi a ešte s niekým/napríklad mamou, sestrou na skromnejšiu dovolenku k moru. ak by zobrali niečo lacnejšie, väčšinou sú deti zadarmo alebo za malý poplatok, ona by platila iba za jednu dospelú osobu, tak by ich to veľa nevyšlo

junova
autor
24. jún 2015

@libka1 pána som už presvedčila na lacnejší viarant dovolenky budúci rok. Buď Chorvátsko alebo Bulharsko s polpenziou. 🙂

sisaka
24. jún 2015

@junova to je super, ze si taka optimistka. Buducorocna dovolenka je v nedohladne, tvoj muz bude mat aspon cely rok pokoj od tejto temy a kopec casu premysliet si, preco ani tento rok nie...(velmi dobra strategia, nie je on vojak?)

libka1
24. jún 2015

@junova tak sa tesim s tebou. Lebo ja som po 6 rokoch prave v chorvatsku, sice mame kombinaciu aj s all inclusive, ale tam ideme az od soboty a zistila som ze pri malom babu mi apartman vyhovuje. A to som bola all inclusive extremista tiez 😀 takze mozno sa vam zapaci..

zenazaba
24. jún 2015

A kde vlastne vidis problem? O 5 rokov budete mat splatenu hypo a mozete si uzivat dovolenky dosyta... Zatial co ty budes o 5 rokov v klidku, svagor moze polku zivota trpnut, ci nepride o strechu nad hlavou, ked on alebo manzelka ochorie......priority dievca, priority.

sisaka
24. jún 2015

@zenazaba - suhlasim s poslednymi slovami PRIORITY, PRIORITY. Vzdy je problem, ked sa stretnu partneri, kde jeden chce MAT a druhy chce BYT, cize rozdielne prirority. Napriklad ja by som nikdy nechcela MAT na ukor BYT - neviem, ci preto, ze som uz stara korcula, ale v tomto mam jasno, radsej menej mat a viac zit, ako mat vela a zabudat zit.

libka1
24. jún 2015

@sisaka asi tak. Zgrlit na byt, potom ked dozgrlim, tak zase na dom, a potom zas na nahrobny kamen a miesto na cintorine 😀

eeffka
24. jún 2015

@libka1 moji svokrovci si uz kupili miesto.... skoro som odpadla 😀 😀 😀 mamo a vy niekam idete? 😀

natalym
24. jún 2015

@eeffka A tak zase keď zomrú a nebudeš musieť riešiť tieto veci, tak oceníš ich predvídavosť. 😀

eeffka
24. jún 2015

@natalym ale zasa nie som skrob, sak daku sedemdecku na popol doma najdem 😀

libka1
24. jún 2015

@eeffka sak teda! Nech to maju na poriadku. 😀 pockaj ked my budeme stare ze co vyspekulujeme 😀

natalym
24. jún 2015

@eeffka Ma rozosmievaš dievča. 😀

rawmamka
24. jún 2015

@tilly Aj my sme karavanisti, ale máme vlastný, ja totižto nerada spávam v cudzích perinách 🙂. My už pomaly inak ani nedovolenkujeme, samozrejme v zime sa musíme uspokojiť s hotelmi. I love camping 😉.

sisaka
24. jún 2015

@rawmamka tebe by sa strasne pacilo u nas v Kanade. Tu je to narodny "sport" takto travi vacsina ludi vikendy, predlzene vikendy, dovolenky, je tu mnozstvo campgrounds s roznym stupnom vybavenia, je tu vsetko od odlahlych campgrounds niekde v lese, po masovky, niekde pri jazere, ci mori ...

beatrixka77
24. jún 2015

@junova podla mna tvoj muž rozmýšla dobre, ja tiež niekedy frflem, že nemame to alebo to ked vidim kamošky ale moj muž tiež takto rozmýšla, najprv splatit dlhy, ani my nejdeme na dovolenku ALE vy budete mat o 5 rokov splatenu hypoteku a potom si budete moct uživat 2nasobne oproti iným. aj ja som sa s tým zmierila a hlavne asi mate male deti, nas syn ma 2 roky a je fakt že by si tieto dovolenky ani nepamatal, takže klídek, mas zodpovedného muža, lebo tak ti poviem, ak by sa božechran niečo raz stalo, ty budes v klude, nebudeš mat hypotéku a male deti sama na krku, ale svagrova žena ano...

zenazaba
24. jún 2015

@sisaka 5 rokov nie je dlha doba, ubehne to ako nic a potom moze autorka diskusie dovolenkovat po zvysok zivota aj niekolko krat do roka...

rawmamka
24. jún 2015

@sisaka Možno raz zakotvíme v Kanade, žije nám tam kopec príbuzenstva 🙂 .

sisaka
24. jún 2015

@zenazaba nadej zomiera posledna... Z vlastnych skusenosti (nastastie nie priamych ale odpozorovanych) o 5 rokov bude treba spravit podkrovie, kupit nove auto/druhe auto, bazen na zahrade, deti budu prilis male, v zlozitom veku....

junova
autor
24. jún 2015

@sisaka Áno, je. Ja som si ho poistila. Pôjdeme aj s mojou kamarátkou a jej rodinou. Tak sa nebude môcť vykrutit.

junova
autor
24. jún 2015

@sisaka Ale my chodime na výlety ale nie k moru. Aj ja túžim po peknom domčeku. A ked si predstavim, že o pár rokov budeme bez hypotéky v domčeku ešte stále 30 - tnici, myslím, že je to super. Auto sme si kúpili nové pred pol rokom, tak o päť rokov ho ešte nebude treba meniť. O rok dáme more a potom sa zase uskromnime.

junova
autor
24. jún 2015

@beatrixka77 Áno, tiež si myslím, že bude lepšie žiť,bez hypotéky.

junova
autor
24. jún 2015

@libka1 Ak mám pravdu povedať, tiež mám radcej all inclusive ale viem sa aj uskromniť. Na jeseň ideme na víkend do Prahy, veľmi sa tam teším.

junova
autor
28. jún 2015

Ak mám pravdu povedať, po teroristických útokoch som vážne rada, že nejdeme k moru. Slovensko to istí. A budúci rok jedine Chorvátsko s polpenziou 🙂

andreanova
28. jún 2015

nečítala som iné príspevky, tak ak sa opakujem, prepáčte...u nas v obci v priebehu 2 rokov banka predala dražbou asi už 10 domov, ktorých majitelia nestačili splácať hypotéku....z rôznych dôvodov. Ak by som hypotéku vzala, tak by som sa snažila mať ju splatenú čo najskôr a aj mať nejakú rezervu na nepredvídateľné okolnosti, alebo pre prípad, ak by som prišla o prácu....Ak však zarábate veľa, našetrené máte veľa a Váš životný štýl Vám to dovoľuje bez nejakých rizík, tak myslím, že nie je problém si ten život aj nejako ináč užívať....

tilly
28. jún 2015

@rawmamka praveze aj v zime je karavan super, mozes parkovat rovno pod svahom a zimne kempy su dobre vybavene, wellness a pod 😉

ali08
28. jún 2015

@junova ahoj.nečítala som všetky príspevky ale napisem našu situáciu.síce nemáme hypotéku ale zato máme kopec iných výdavkov a napr.na dovolenku nechodím vôbec.mm veľa nezarobi ale zase dosť šetrí on je až moc setrivy keď sa ho opýtam prečo tak mi povie ze myslí na budúcnosť a keby sa náhodou niečo stalo aby mal odložené. Má pravdu ale zase rada by som išla niekam a nielen sedieť doma.deťom sa snažím dať viac ale musím aj myslieť aby sme vyzili do ďalšej výplaty. Pozri ak splatí tvoj mm ten byt možno potom bude viacej míňať na vaše pôžitky.mať hypo v dnešnej dobe je dosť veľká položka.skus sa s ním porozprávať a povedz ku čo ti povedal švagor.

regina22
28. jún 2015

@andreanova a prosím ťa odkiaľ si, stačí okres