Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?
Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?
my sme 12 rokov neboli na dovolenke a skoro sme na to doplatili zdravím, treba ísť sa zrekreovať, mala by to byť priam povinnosť pre človeka
a Chorvátsko sa dá urobiť za málo peňazí, prenajať si apartmán cez booking.com, sami si variť...
Mne pride cela tato diskusia zbytocna, lebo zakladatelka doma ani nerozhoduje ani nespravuje peniaze. Vsetko odovzdava muzovi a ten naklada podla svojich uvah, takze je jedno ci suhlasi alebo nie.
A ohladom domu uz tu niekto pisal, ze potom pridu vydavky na kosacku, pravdepodobne na nove vybavenie v domacnosti alebo mimo. Tiez pochybujen ze potom niekam pojdu.
@marta1984 no vyzadovala to banka, pretoze je to vysoka hypoteka a keby sa muzovi nieco stalo, ja mam prijem nieco nad minimalnou mzdou ( teraz som ale na RD). Dom mojich rodicov mal dostatocnu hodnotu, ale ak by mm nemal poistku, tak im ten dom zoberu a isli by na ulicu. Nie je to poistka na krytie hypoteky ale v podstate nas chrani pred tym, aby sme sa vsetci stali bezdomovcami. Bola to csob inak. A ak sa mu nic nrstane, peniaze dostane spat, ked dozije, takze nejdu do luftu uplne. Mozno na tom nezarobime, ale o peniaze neprideme. A take prilepsenie ku dochodku sa tiez zide.
Ako tak poviem, keby sme vedeli, ze sa mu najblizsich 25 rokov nic nestane, tak jasne, ze kaslem na poistku, ale to bohuzial nevieme. Aj my si tvorime rezervu, ale kym sa tam nazbiera suma, ktora by nas zabezpecila, tak to nejaky rocik potrva, kdezto pri poistke mas peniaze "hned". Bohuzial my sme zacinali uplne od nuly. Ja z mojho platu som okrem poistenia nic nremohla nasetrit, lebo som si platila VS a mm sice mal stavebko, ale tam dostal dokopy dakych ani nie 9000 eur. Len som tu chcela povedat, ze nech sa nespolieha na to, ze od armady dostane neviem ake velke peniaze. Aby potom nebolo placu este viac. Vsak si nemusi uzatvorit taku poistku ako mame my, da sa aj na mensiu sumu a teda aj lacnejsia, ale ja osobne si myslim, ze je to dobra vec, lebo potom zeny placu, ze im umrel muz a nemaju z coho zit.
Ja si teda neviem predstavit, ze by sme nemali s muzom zivotne poistky. Jednu mame s minimalnymi splatkami, tu v Kanade automaticky ponukana bankou, v pripade umrtia je vyplateny zvysok hypoteky (to su statisice dolarov, na taketo sumy sa fakt velmi tazko setri a to treba mat poistene ) plus mame setriacu poistku, ak sa nic nestane budeme mat vyplatenu krasnu sumu, tam uz ale platime vela, ale oplati sa, berieme to ako setrenie na dochodok, lebo aj na to treba mysliet. Keby sa muzovi nieco stalo, tak neviem neviem, ci by som to utiahla bez poistiek, mozno este predat Dom a kupit nejaky malicky byt a deti sa mozu ist past....
@junova super moja ..tak vidis ..dospeli ste k nejakemu kompromisu ..to je super.
inak su vyborne tie asertivne komunikacne techniky..mne velmi pomohli v jednani s ludmi ..je ich zopar a mozno dakomu pomozu sa posunut dalej
http://sk.wikipedia.org/wiki/Asertívne_komunika...
vy ste dospeli ku asertivnemu kompromisu 😀
@mima86 len poznámka: je to hlúpe tvrdenie "ak sa mu nič nestane, peniaze dostane späť". Poistné, ktoré sa platí, nedostaneš späť nikdy, pretože je určené - rovnako ako pri poistkách nehnuteľnosti, domácnosti, auta.. - jedine na krytie zmluvne daných vecí. Je síce možné, že poistník sa nechá "poisťovákom" nahovoríť, aby bola poistka o niečo vyššia a tá suma, o ktorú je poistka navýšená ide na samostatné sporenie v tej istej inštitúcii-poisťovni. Pre poisťovňu to je výhoda, pretože získa dva v jednom, nielen poistenie danej osoby alebo veci, ale zároveň aj sporiaci produkt. No pre obyčajného človeka je podľa mňa oveľa rozumnejšie platiť len poistnú časť poistovni a ak si chcem šetriť, zvoliť si na trhu z množstva rôzne výhodných sporiacich produktov a nie sa nechať obalamutiť poisťovákom, že o peniaze neprídete - neprídeš len o tie, ktoré idú na šetrenie, ale o tie by si neprišla ani keby si ich dala v banke na nejaký oveľa výnosnejší termínovaný vklad. No peniaze, ktoré sú určené ako samotná poistka, už nikdy nebudú Vaše - veď vďaka nim máte mať istotu, že neostanete na ulici. Takže to len tak na vysvetlenie, že v samotnej podstate hoci idú na rozumnú vec, uvidieť ich už neuvidíte!
no OK, ved ja sa nehadam, kazdy nech si spravi ako chce, kazdopadne, od nas to banka vyzadovala, tak sme museli. je to vela penazi. a na taketo sumy ani tie poistky nie su lacne.
aj za auto platime a viem, ze peniaze sa mi nevratia vsetky, je o logicke. pre mna je tam ale jeden podstatny rozdiel. tuto poistku ma asi dva roky, ak zajtra umrie dostanem peniaze na vyplatenie uveru. ak by ju nemal a sporil si na terminovany ucet ako hovorite a zajtra by umrel, tak odtial vytiahnem mozno dakych 2000 eur a mozem sa past. pre mna je to dost podstatny rozdiel a neverim, ze niekedy na terminovanom ucte zarobim tolko, co mi bude treba na splatenie hypoteky.
no necitala som vsetky komenty, ale moja reakcia na prispevok zakladatelky je takato: zaraza ma, ze pokial ti svagor nedal podnet na to, ze SR dovolenka je malo, resp. nespochybnil tvoju spokojnost, vsetko bolo ok... nech si svagor chodi kam chce... kazdy mate svoje rodinky a uzivajte peniaze tak, aby ste vy boli spokoni... nie vase okolie...

@junova no vies, ja s mojim prijmom by som si sama nemohla dovolit splacat ani 16000. Ano, dostane peniaze v pripade dozitia. Ale spori si este na dvoch inych uctoch. Jedno sporenie ma na dochodok, kedze vysluhovy po 25 tich rokoch je len 37 %, tak aby mal k tomu ( hlavne kvoli hypoteke) a druhe sporenie mame take dlhodobejsie na rychlejsie splatenie hypoteky. Navyse este mam aj ja zivotnu poistku a aj maly, tam mu aj sporime. A ano z platu nam vela neostava, musime sa uskromnit a na dovolenky nam nevychadza ani na tie slovenske. Pre mna je ale priorita dostavat, lebo my momentalne nebyvame vo svojom.