Ako si vyriešiť bývanie bez detí a partnera?
Predstavte si situáciu, že ste 38 ročná žena, bezdetná, bez partnera. Máte svoju nehnuteľnosť bez hypotéky-starý malý rodinný dom čo by sa dal predať za napríklad 90 000 a žiť už v ňom nechcete, lebo nemá Vám ho kto opravovať a majstri stoja majland. Byt vo Vašom meste stojí tak 130 000 eur, teda to Vám nevyjde, bola by tam treba hypotéka cca tých 40 000 eur, teda splátka do 300 eur mesačne na 30 rokov, s nákladmi za byt okolo 500 eur mesačne. Za tú sumu by Vám ale vyšiel už aj podnájom, teda bola by možnosť dom predať a ísť do podnájmu a platiť tých 500 eur mesačne s tým že možno kúpiť teoreticky z časti tých 90 000 eur nejaký pozemok alebo garsonku v inom meste ako investíciu do budúcna, aby bolo čo na dôchodku predať a časť peňazí čo ostane si užiť ešte teraz ako mladá a mať ich napríklad na cestovanie. Je možné, že do budúcna ešte jednu garsónku zdedíte, ale tak nikdy neviete že či áno, kým to nie je reálne. Ako by ste sa zariadili? Aby ste celý život nežili biedne a nezanechali po sebe majetky ak nemáte ich komu dať kedže deti nemáte ani súrodencov a teda nemáte ani netere/synovcov, ale zároveň aby ste sa aj trocha zabezpečili na dôchodok a neostali s tým, že nič nevlastníte, máte nulu na účte a neviete si ani zaplatiť domov dôchodcov? Už minule som si povzdychla, že keby som vedela, dokedy budem žiť bolo by to ľahšie. Predsa len ľudia čo majú deti tak to je iné, vedia že keby aj rýchlo umrú, ostane to deťom. Ale ja by som si radšej užila život za plného zdravia, nie na dôchodku, ale zároveň to chcem aj s rozumom, aby som nejako prežila normálne aj ten dôchodok, teda mala napríklad na ten domov dôchodcov alebo na bývanie a stravu.
Predala by som dom, vzala zvysok hypo a kupila si normalny byt. Hypo budes mat "smiesnu" a byvanie vlastne. Tu druhu moznost som asi nepochopila, resp nevidim vyznam kupit kdesi pozemok, ist do najmu a este peniaze aj rozflakat (akoze uzit si na cestovanie).
V 38 by mi ani nenapadlo nic ine ako v prvom rade si zabezpecit normalne vlastne byvanie. A potom ostatok.
Ak predáš ten dom za 90000 a budeš platiť nájom 500e tak ti to vydjde na 15 rokov. Aj to len za predpokladu, ze sa nebude zvyšovať co pochybujem. .
Sice co zarobis mas do plusu na svoje vydavky, ale aj tak sa mi to nezdá ako dobre riešenie.
ja by som išla do bytu v mojom meste a nebrala by som hypo ale nejaký spotrebák, na takú smiešnu sumu katastre a ťarchy zbytočne aj vybavovať ... ako píše @irusa - do 50-ky to máš zaplatené aj voľačo ušetrené - a keď budeš chcieť ísť do domova na staré kolená, dáš do podnájmu svoj byt ...
Predat dom, zobrat HU na byt, nastavit na HU co najnizsie splatky na co najdlhsie obdobie.
ja by som ostala v dome, vzala úver na prerobenie. možno o rok stretneš svoju celoživotnú lásku a budete mať deti , budeš vďačná za dom . možno ten majster čo ti tam príde robiť bude tvoj budúci muž 🙂 ale ak teda plánuješ byť bezdetná , tak sa ti oplatí byt .
Ak si slobodna, tak nebudes mat problem splacat mensiu hypo aj cestovat a uzivat si. My s detmi, najma studujucimi, mame ine vydavky. Ty si si mohla za tie roky aj nasetrit. Za mna podnajom nikdy. Bud si typ, co chce dom, tak hypo na prerabku, co ale odmietas, tak potom hypo na doplatok bytu, ak nemas uspory. Splatka bude urcite nizsia ako uvadzas.
Kalkulacka na vypocet hypo vypocitala, ze 40.000 pri 4% uroku na 27 rokov (neviem presne do kolko davaju hypo... mas uz 38, tak ci ti na 30 rokov daju) je 202.08 eur
@la_dolce_vita úspory mám, ale nie vysoké, nejakých 22 000 cca, kedže bolo treba aj v minulosti pár tisíc vraziť do domu na nevyhnutné opravy aj kúpiť auto si, kedže tu je spojenie biedne. S nimi teda nepočítam, lebo časť si nechám do rezervy a časť by išla na zariadenie toho kúpeného bytu.
do najmu by som nešla ani za nič
predať dom , kupiť byt podla toho aku vysoku hypo dostanem
casom by som prenajimala tu zdedenu garsonku ( ak teda bude) platila z toho hypo potom predala a vyplatila hypo
a budeš sa mať fajn
Ja zase nerozumiem ako nemoze mat 38 rocna bezdetna zena uspory? A teraz k veci. Predat dom zobrat hypo a kupit byt. Dom ta bude stat cely zivot peniaze a pri dnesnych cenach za magerial robotu atd by som do domu nesla. Podnajom je blbost
Chapem, ale mas fajn na vyber, na dochodok mozes vzdy predat nehnutelnost a zaplatit si lepsi domov dochodcov. Urcite mas moznost vyberu a zvladnes to, ide o to, co ti viac vyhovuje. Najom je neistota a jedina moznost pre ludi, ktori nemaju nic a to ty nie si.
@puertorico nie som moc dedinský typ ani záhradkársky, skôr mestký. Hoci teda veľa rokov som čakala čo bude, presne keby bol partner a prípadne dieťa, počítala som aj s možnosťou že ostaneme žiť tu a rovnako aj s možnosťou že pôjdeme napríklad k nemu a ja toto predám a kúpim si nejaký investičný byt. Len roky plynú a ja som týmto čakaním len stratila, lebo som mohla mať už dosť splatené a boli kedysi o dosť nižšie úroky. Deti už asi neplánujem a vzťahu sa nebránim, ale kedže som zvyknutá už na samotu, tak asi už len vzťah bez spoločného bývania.
@la_dolce_vita
presne, vsak predaj dom, si mlada, byt ti staci, ja osobne by som sa s takym byvanim uspokojila. a budes si sama kralovat, nic ti chybat nebude.
Veď je v tom veľký rozdiel, platiť 500€(hypo+náklady) a len nájom niekomu 500-600€..
V prvom prípade ti zostane byt a v druhom nie, nie je nad čím rozmýšľať😊
Ja som jednoducha bytost. V zmysle - mam rada ked su veci co najmenej komplikovane. Predala by som dom a kupila si za to byt na moje byvanie a pomaly by som si popri tom splacala hypoteku. Tych 40k je fakt nic.
Mne príde, že som dočítala príspevok od 70 ročnej ženy. Kúp si byt a prestaň sa chystať do domovu dôchodcov. Koľko ľudí v tvojom veku platia dvojnásobok hypotéky. Ty si na tom ešte veľmi dobre.
nehnuteľnosť... vieš si predstaviť žiť v tom meste kde aj doteraz žiješ? nemáš tam problémy ako pani čo pred chvíľou písala že vedľa za susedou má neprispôsobivých ktorí tam jej denno denne hádžu petardy - v tom prípade by som utekala čím skôr preč.
len ak si spokojná so susedmi, miestom bývania - ja by som ten dom si nechala... skúsila dať opraviť . skôr si zmeň život . nájdi si kámoša - hoc aj s deťmi odrastenými a skús ešte žiť partnerský život.
minule na mňa vybehol v Žilinak inzerát že poriadajú pre nezadaných stretnutia... pre vekovú kategóriu do 35 r a druhá veková kat. 35+... možno by zato stálo sa popozerať o čom je táto akcia.... lebo inak píšeš ako by si mala vek 70+...
Ake naklady 500€ na byt? Ked uz ratas hypo zvlast? 🤨
Ked nie si dedinsky typ, tak predat dom, kupit byt. Hypoteka 40 000 na 30r je okolo 190e mesacne. Sama byvat dome nie je ziadna vyhra.
Kúp si byt v meste. Nevidím zmysel si kupovať nejakú garsonku/pozemok a ísť platiť drahý podnájom. Na čo keď vieš mať svoje bývanie
Ahoj, sama si si odpovedala - nie si dedinský tip.
Od toho by som sa odpichla. Samozrejme život sa môže zvrtnúť, ale na teraz by som išla do bytu a dom predať.
Zobrat hypo, kupit byt v ktorom budes byvat, dom prenajimat a bude ti splacat hypo. Ak sa ti zivotna situacia zmeni mozes sa vratit byvat do domu, ak nie tak na dochodok budes moct jedno alebo druhe predat, alebo aj oboje a spokojne dozit

no neviem , či mne nejak ta matika nejde...40 000 tisíc eur...splátka po 300 na 30 rokov ???? veď tak za 12 to máš splatené....
predala by som dom, zobrala pôžičku tých 40 a kupila si byt...máš 38 a ešte nevieš , čo ti život pripraví....nie si dôchodkyňa