Ako spravne hospodarit s peniazmi v rodine?
Poradte mi ako viest domacnost bez toho, aby sme kazdy mesiac zostavali v dlhoch. Som na MD(budem este 3, 5 roka), manzel ma taky normalny plat, ziadny managersky, ale zase ani ako pokladnik v supermarkete.Mame vydavky asi ako kazda mlada rod. v dnesnej dobe: hypoteka, splatka a ostatne bezne ucty. Problem je , ze my z tych penazi, co nam ostanu nikdy nevyjdeme. Oblecenie som si naposledy kupila v roku Pane, ak nepocitam drobnosti typu pancuchy, ponozky, tunika za 6 E a pod. Topanky mam roztrhane, kabat vyzera ako handra(uz ma nan v rodine taktne upozornuju), muz ani nehovorim... detom kupime, co prave potrebuju, a trosku aj starsieho syna rozmaznavame roznymi drobnostami(manzel aj vacsimi vecami). Hl. problem je v jedle. Vsetko ide do potravin. Nedokazem kupit lacne potraviny, kupujem kvalitne a dobre (napr. prosciutto, styri druhy syrov, drahe jogurty, najdrahsie cerealie...,dcerine obl jogurty stoja 4 ks 3, 2 E). Mozno sa to zda, ze problem je vyrieseny, ked viem, kde je pes zakopany, ale noe je to take lahke??? Ako to robite Vy???
@evatko Neviem ale už ani ja dosť dobre nerozumiem tvojej otázke ako hospodáriť. Napísalo ti tu kopec kočiek veľa dobre mienených rád, ale ako vidím, to je ako hrach o stenu hádzať. Načo sa pýtaš ako to robia druhý? Keď som ti napísala ako si ja strážim zbytočné Éčka v potravinách, označila si ma za sedlaňu. Je to preto, že sa snažím urobiť si maximum vecí doma? Ako si napísala, máš VŠ, pasuješ sa evidentne za inteligenta, tak si poraď sama. Týmto som skončila.
je zaujimave sledovat ako sa vyvija tato diskusia. @evatko na zaciatku pises, ze problem hospodarenia je vlastne v nakupovani drahych, kvalitnych potravin. a ako diskusia plynie, tak to vyzera ze sice kupis aj nieco drahe, ale v akcii, zbytocne predrazene veci uz nekupujes, varis lacne jedla... najjednoduchsi sposob ako hospodarit, je bud vyclenit si na kazdy den urcitu sumu penazi, ktoru ale nesmies prekrocit a potom si na konci mesiaca nemusis poziciavat. mne sa lepsie osvedcilo si 2-3 mesiace viest podrobnu evidenciu vsetkych nakupov a na konci mesiaca pekne vidis a zhodnotis si, kde sa da usetrit. Najvacsie plytvanie je vyhadzovanie jedla a nakupovanie v drahom obchode - Jednota. Isty cas sme byvali na mieste kde rovno pred barakom bol drahy obchod, ale radsej som sa presla dalej, resp. vyslala na nakupy mm. U nas sa vyhadzovalo neskutocne mnozstvo chleba, nedojedenej sunky. Tak som zacala mrazit a vzdy vyberiem len tolko co sa zje.
Apropo, bryndzove halusky nasa dcera tiez nechce, ale my ich mame radi. Dcere davam namiesto bryndze cottage syr a je to fakt mnam a zdrave. No a kazdodenne varenie a zbytky? U nas sa to doje na druhy den, ale chapem ze su ludia, ktori chcu kazdy den ine. To potom skusit zamrazit a vytiahnut o tyzden (usetreny cas na varenie), ale poznam osobne ludi, ktori napr. ohriate jedlo z mrazaku uz nezjedia. Tam uz sa teda radit neda.
@evatko Precitala som si o co ide a mam 3 pripomienky, ktore by ti mohli poradit, ako usetrit.
1. znackove veci- kde je napisane, ze ZNACKOVE oblecenie je jedine kvalitne oblecenie?? Nemusis zrovna pouzivat extrem ZNACKOVE versus od CINANOV
Ale podla tvojej financnej situacie by si detom nemala kupovat znackove oblecenie, lebo na to nemas. Kruto napisane, ale asi je to pravda, lebo si musis poziciat nejake to euro na konci mesiaca.
Prva rada: zredukuj znackove oblecenie a kombinuj ho s neznackovymi kuskami
2. Kazdodenne varenie a odhadzovanie zostatkov- tak to nejde iba do penazi ale aj do CASU a NEHORAZNE.... ako pracujuca matka si ani neviem predstavit, ze by som mala varit kazdy den. 😨
Nebudem ti tu radit, co mas kupovat a varit ( to si mohli ostatne matky odpustit....ved nie si dement) 😝 Myslim, ze sa stravujete zdravo a racionalne podla toho, co pises. Ja sa priznam, ze na strave tiez nesetrim....
A asi by sa tu vsetkym prispievajucim otacali hlavy, keby som tu prezradila sumu, aku ja miniem na stravu.. 😒
Ale uvedomujem si, ze kupujeme KVALITNE a DRAHSIE vyrobky. No medzi nami je jeden rozdiel- JA NEVYHADZUJEM NIC a nevarim kazdy den.
Druha rada: Treba zacat dojedat...naozaj. Treba uvarit viac a dat zamrazit (ak sa da) Musis byt trosku kreativna- pouzi zvysky jedla a urob z neho ine 😉
3. Rozdielne jedlo pre deti a pre teba: Raz za cas ANO, varit zvlast pre deti a pre seba NIE. My tiez s manzelom mame radi jedla, ktore pre deti este nie su vhodne, alebo su prilis gurmanske. Ale aby som kazdy den varila zvlast pre deti a zvlast pre nas, to si vo vasej situacii uplne vyhod z hlavy.
Tretia rada: bud sa prisposobite vy detom, alebo sa zacnu prisposobovat deti vam (aspon ciastocne), aby si nemusela varit stale oddelene.
A posledna financna rada: vyrataj si kolko ti z penazi zostava na jedlo. Rozdel tu sumu na 4 tyzdne. Z kazdeho tyzdna zober 10Euro prec. To daj bokom. To budu vase "pohotovostne peniaze" na extra vydavky.
Musis mat pevnu volu, nepovolit a dokazat to usetrit. Je len na tebe, ci to zvladnes.
Zelam vela stastia pri setreni.....setrit by mal aj clove, co ma dostatok penazi....nikdy nevies, co sa ti v zivote prihodi... Uraz-strata prace- smrt manzela/manzelky na vsetko treba mysliet....hlavne ak mate deti. 😵
ja sa nejdem velmi montovat, ale Evaka, baby ti uz vlastne poradili. Ty musis lne zmenit svoje zmyslanie. Viem, ze je to tazke, ked si roky zila inak, ale ked ste stale v minuse a muz az tak zle nezarobi, tak nieco nerobite dobre.
Ja ti zial ziadne cisla na porovnanie nemozem dat, hlavne co sa tyka potravin, lebo v Nemecku us potravinxy lacnejsie ako na SK. Mam to stastie, ze nemusim obracat kazdy cent 5 krat ale je tu tiez pozicka, velke vydavkyx na byt, poistky, sporenie, nehorazne cestovne, benzin, mhd atd. na tomto vsetko vsak neusporim, preto sa snazim na potravinach a obleceni. Ja chleb nekupujem, peciem sama z celozrnnej muky, cize viem co v nom je, jogurt tiez robim sama, je sice len biely ale tiez bez vselijakych konzervantov a pod. a sladky si urobime pridanim lekvaru, vlastnorucne uvareny od mojej mamky. Cestoviny tiez nekupujem, robim ich sama, vzdy cerstve, nic sa neskladuje. Ovocie a zeleninu sezonnu. Sledujem akcie. napr. na pracie prasky, ale aj kavu, vou a pod. Sladkosti sa kupuju velmi malo, uoeciem radsej nejaky kolac a zase to mam bez ecok a pod. ,nejake sladke cereali vobec.
Tiez ako to tu uz niekto pisal, ide vsetko z konta, ale kazdy mesiac si spisem polozky, ktore su kazdy mesiac rovnake a telefom, mobil viem zhruba kolko to bude. Prijem je kazdy mesiac rovnaky, vydaj viac menej tiez. Aspon na ten zaklad. Oblecenie a nejake extra sa nekupuje kazdy mesiac. Co sa neminie, ostane na konte. Cize keby aj odisla pracka alebo chladnicka, tak je z coho kupit novu.
A tiez to tu uz bolo, drahe veci nemusia byt vzdy dobre. Ja tiez studujem kazdy obal, v potravinach stravim hodiny, tiez kupujem len zdrave a kvalitne potraviny, vodu len v sklenenych flasiach ale aj pri takychto potravinach sa da usetrit. a vela si vyrobim doma. Nemam sice vela casu ale vzdy si ten cas najdem. Varim kazdy druhy den, v piatok je sucha vecera, lebo pridem neskoro domov. Alebo sa doje ak nieco ostalo zo stvrtka, popripade sa vyberie z mraziaku. Niektore veci varim hned vo velkom mnozstve, naporcujem a zmrazim, napr. slepaci vyvar (kedze taky riadny sa vari hodiny), omacku na cestoviny a pod.
@svetielkoand TN kraj
@ jasminet jasne, ze nekupujem prosciutto kazdy druhy den, ani ked je pred vyplatou, minule som chcela varit cestovinu s lososom a brok-smot. omackou (lososa sme nemali aj pol roka a chcela som detom pripomenut tu chut,aby to jedli na stedry vecer), ALE nezostali LOVE, tak boli take iste cestoviny bez lososa. Az zemiakova omacka je u nas dost casto, deti to miluju.
@ hranolka mm obcas nieco navyse zarobi, ale to su potom aj extra vydavky ako akvarko pre syna, druhy krat dovolenka na styri dni na SK, pripadne doplnenie debetu, ci knizka pre neho, mna aj syna(sme knihomoli)
Ale chapete, o co mi ide. kamoska ma styri deti, jej mm zaraba mozno o trosku viac ako moj, ale tiez nespusti z narokov. Ziju zdravo, kvalitne, a napr taka blbost ako su papier vreckovky. Tak tie ona aj ja kupujeme len v Lidli, tie modre Floralys za 0, 75 Eura tusim. Ja mam alergiu, denne vysmrkam dva balicky, ale nikdy by som si nekupila nejake za 0, 40 centov, z kt sprepacenim preteka a prepija sa sople(sorry, za nechutnost) nejde o to, co kto vari, kde kupuju, ide o system, kt clovek ma. Ona s peniazmi vychadza.
Napr ja som asi tyzden dozadu kupila plienky, kt som si povedala, ze NIKDY nekupim, pritlacili ma prach. Uz 12 rokov pouzivam klasicke PAMPERS( nachvilku ich nahradili Tesco tie lepsie, ale pred dvoma rokmi im znizili brutalne kvalitu(nie som sama tochto nazoru, vela kamosiek ich prestalo pouzivat)a zvisili cenu), tak som kupila Pamers Sleep and Play, co boli v akcii a raz som ich uz mala a povedala som nikdy viac. A predsa som kupila. no velmi som neusetrila, lebo musim malej plienku castejsie menit, lebo jej smrdi moc v nej(v pampers klasickej nikdy) a po hod apol ju ma az po kolena nasiaknutu a dokonca sa precikala. takze ake setrenie?
A este sa mi pacila ta diskusia na zaciatku a rychlejsiom splateni hypoteky. To si dovoli len niekto s velmi dobrym platom a nie niekto, kto si usetri par Eur mesacne, ci ten, kto si neusetri nic, lebo nema z coho.
@ sirell ja len podotykam, ze ANO, miname vela na potraviny, ale to pisu, ze vsetci. A teraz vsetci uvar privarok, uvar cestoviny, nekupuj slad vody a vela masa. Ale to ani nerobim, to ze detom kupim kvalitne veci a nam prosciuto t je podla mna uplne jedno. Niekto kupi klobasu a salam, ja prosciuto9dva razy do mesiaca). ja som chcela ziskat, nejaky dobry postup ako zacat hospodarit. Ja system nema. Pride rodicovsky, odide mi z neho splatka za gauc , zaplatim si telefony(lebo som mavala 3, 5 E upomienku, ked som cakala na mm vyplatu) , kupim co treba, potraviny, plienky, vlhc obrusky, teraz uz aj mlieko(kojila som 18 mesiacov bez par dni), no a kym pride mm vyplata okolo 24 minam na nakup materrsku, ale niekedy uz 5 dni mam len par Eur) Ked pride mm vyplata poplatim ucty a ostanem mi 95 Eur (ako tento mesiac) a to este nemam e zaplatenu stravu v MS, anglictinu v ms a jednej pani z rod dlzim 15 E za benzin(kt si nechce vziat, ale nechcem ostat dlzna). Ak treba prasok a pod veci do kupelne, ostane mi prdik
@digysa znackove veci mam z UK, ked som tam pracovala, a potom aj na SK pre dobre zabezpecenu rodinu(takze tie Dior pancusky, DKNY satocky a Cacharel mikinku, gapacke, nextacke, mothercaracke, M&S racke veci som nekupovala, no niektore ano, ale minimum) Ked mam nieco kupit, fakt radsej kupim kvalitne, lebo to posuvam sestre a dalej, a vecicky vydrzia. Napr body z tesca kupim, ale to ako sa natiahnu, vede to moze pouzivat este dalsi rok a s lepsimi sa to nestane, drzia pekjne pri krciku aj na brusku. Napr. mm som pred 12 rokmi kupila dve pyzama v UK v Marks and Spencer, Nosi ich nonstop, nejavia znamky poskodenia a az teraz trochu vybledli. *Su prijemne na dotyk, nevyprane. Mne mm kupil pred necelymi dvoma rokmi pyzo v Tescu nadherne, ale uz je ako plech. Mamine som zaviazala oci, lebo mi stale tvrdila, ze to body, co mi kupila kamoska v cinaku je 100 per bavlna, LEBO JE TO TAM napisane. Tak som jej dala jedno z mothecaru do ruky, druhe z ciny, takze, co asi povedala, kt je prijemnejsie a kvalitnejsie na dotyk???... o iste s jednym pyzom, co dostal syn od babinky druhej, mal ho dva krta tak sa v nom potil, ako v ziadnom inom. Tolko o kvalite, moj nazor, nikomu ho nevnucujem, riadim sa vlastnymi skusenostami
@ digysa hej, uz pol roka si vravime, ze musime dojedat. Ale mm nechce niekedy vecerat varu, da si misku cerealii a je vybaveny, v tej miske je pol litra mlieka 😲
@ bubulka722 som v soku, snazila som sa rychlo prebehnut, kde som ta oznacila za sedlanu. Ja praveze uznavam domace vyrobky, zeleninu, aj maso, keby bolo kde k tomu prist. Za sedlanu som nikoho neoznacila, len som reagovala na hoogy, ked sa navazala do mna, ze naco mam tretie dieta , REAGOVALA SOM, ZE NIE SOM DEBIL, KT SEDI DOMA, MINA MM PRACHY a nehne zadkom. Vravela, ze namiesto tretieho mimi som radsej mal ist do prace
asi som nechapava,ze o co ide v tejto teme..nechces zmenit nic na vydavkoch ale mat viac penazi,aby si vysla z nich..na toto ale riesenie nie je. ved ty chces s rovnakym prijmom a vydavkami usetrit.. 😕
@evatko Tak musite dojest vy, dospeli. Jedlo vyhadzovat je naozaj velka diera do rozpoctu. Ak to nedokazes, tak tazko nieco usetris. Ja kupujem steaky, kalamare, ustrice, lososov za viac ako 20E na 1kg. Ruku by som si odsekla, keby som to mala vyhodit!!!
Kvalita oblecenia- ja chapem o com hovoris....tiez kupim menej a kvalitne ako viac a nekvalitne.
Ale aby si este myslela na to, ze mas sestre odkladat veci a musia byt kvalitne aby vydrzali este aj jej detom....
To by mna asi moc nezaujimalo.
Ak chces plan....tak si napis zurnal. Kazdu korunu si tam zaznac, ktoru minies. Rob to aspon 2-3 mesiace. Po stvrt roku by si mala zisti 2 veci:
1. kde minas peniaze najviac
2. z ktorej polozky mozes usetrit (su polozky ako voda/kurenie ktore sa nemenia)
Musis si vsetko pisat.....podla toho, co pises ty iba potrebujes zistit, kde sa ti najviac kotulaju peniaze.
A posledna vec.... myslis prilis negativne. Na kazdu radu odpovedas "argumentom typu"- Musim mat znackove veci, musim mat kvalitne plienky alebo vreckovky, musim mat dobre jedlo.....inak to nejde....
Ja ti poviem, ze ja si utieram nos aj s toaletnym papierom, ked uz nie je co..... 😀 😀 😀 a to naozaj zijem v inej financnej situacii, ako ty.
Zoberme si tu otazku inak......opytam sa ja teba- kde by si mohla usetrit? Co by ta mrzelo najmenej,keby si nemala?
A posledna vec, porovnavas kamaratku, ktora ma eventualne rovnaku financnu situaciu, ako ty.... Na to zabudni. Az tak hlboko do jej "hrncov" nevidis.....ona ti predsa neukazuje muzovu vyplatnu pasku, ani ti nehovori co, kedy, naco minula....alebo hej?? 😕
@digysa 😀 v noci, ked dostanem kychaco smrkaci zachvat miniem pol rolky toaletaku, lebo nechcem smatrat v skrini a suchotat s vyberanim vreckoviek, takze to poznam... a mm ze kde mizne ten toaletak???
s tou kamoskou mas pravdu, lebo myslim, ze jej mm je trolinku taky kseftarik, neviem to povedat, ale tiez sa cudujem ako vychadzaju. Co viem na sto pro je ze vari a vari, lebo synovia jedia a jedia, a vari kvalitne, ale zase veeela zo zahrady ma. Len mi je blbe sa jej spytat a hl hospodari muz, minule sa ma pytala, ze kolko je rodicak 😲
Ja ale nechcem byt lakoma, jedna z rodiny ma sama vacsi rijem ako my dvaja s mm dokopy, plus jej muz a to, co robi je podla mna sialene. Navstevam kaze v sprch zastavovat vodu pri mydeni(navteva je dva krat do roka), ked niekto ukmyva riady, pride a "stisi" mu vodu, svetla ma rozdelene podla ziariviek, jedno sa moze pustat aj na kratsiu dobu, druhe zase len na dlhsiu, ked neodchdzas hned z izby. V noci sme po sebe nemali splac
hovat 😲 , do chladnicky mi privrela ruku, lebo som tam bola dlhsie ako 5 sek, vyhodila som kasu po malej, lebo ju uz nechcela, tak som ju mala dat dojest jej, jej mm si ma dat na rozok bud sunku, alebo syr a to druhe na dalsi den. ATD atd. Ma plat jak blazon, vsetky zel ovocne produkty ma z maminej zahrady a na jedle velmi setri.
Ja neviem, ja si myslim, ze kebyze mam v tom system, tak mi to vyjde, tak ako to vravia baby s rozdelovanim tych penazi na den, ci tyzden. len nechapem, ked dojdu plienky, ci to je akoze navyse, alebo nie a napr lieky, Teraz sme tri mesiace v klidku, ale predtym sme boli neuveritelne casto chori, vlastne nonstop a tie prach, co sli do liekov...
@evatko ja ti nerozumiem , podla rečí vyzeráš na intelignetnu babu a máš aj určité vzdelanie, napriek tomu ale ako keby si nevedela alebo nechcela pochopiť že ak chceš niečo mať ( vyrovnaný rozpočet ) musíš sa iného vzdať.
Ty chceš pri rovnakých príjmoch a rovnakých výdavkoch dosiahnut plus ked teraz dosahuje mínus. To sa jednoducho nedá .
Žiadny systém ti nepomôže ak si nebudeš ochotná pripustiť aj lacnejšie alternatívy. Z každého príjmu sa dá ušetrit aj ked len 5 EUR. Keď si povieš že toto sa nedá, toto sa nedá a ani toto sa nedá no tak fakt sa to nedá 😒 .
Začni trebárs tými papierovými vreckovkami, ja ich teda nekupujem , vysmrkáme sa aj do toaletného papiera.
celkom ma zaujala táto téma....aj my by sme potrebovali znížiť výdavky 😒 ...píšete tu dobré rady,skúsime sa podľa toho riadiť....ak je tu nejaká kočka čo si zapisuje výdavky do excelovej tabuľky mohla by ju sem prosím hodiť 😉 🙂 ...ďakujem
@evatko celkom ma zaujala diskusia, neprecitala som vsetko, ale podla mna je zaklad uvedomit si, co naozaj potrebujes napr. vlhcene obrusky, vela drogerie( ja umyvam kupelnu octom, periem pracou gulou, jogurt ktory jeme na ranajky robim, alebo kupujem 500 g vzdy biely a dam do toho domaci dzem, nikdy som nekupila cerealie - kupujem balik vlociek za 30 centov a pridam trochu orechov a hrozienok, robim natierky, malo kupujeme pecivo, skor dobry chlieb...takto by som pokracovala, tiez mi chvilu trvalo, kym sme si zvykli, ale teraz nemame problem
@evatko ako ja neviem preco sa na mna osopujes; pytala si sa ako nebyt v dlhocha a potom tu naspises ze deti nosia znackove veci a ci viem co je v granku. tak si deti zavri do sklenika nech jedia bio zeleninku. ja si myslim,ze ty nestojis o radu len chces vediet kto kolko minie na mesiac alebo tyzden. a ja keby nosim taky stary kabat za ktory sa uz aj moja rodina hanbi tak idem radsej do roboty a necham si tretie dieta na neskor. si uvedom co vlastne chces.
@tortelinka pokracuj... celkom ma tvoj prispevok zaujal, napis co este a ako setris. prosim
@evatko kazdy ma svoj system hospodarenia, ale je naozaj tazke radit, ked sa nechces nicoho vzdat, v casoch, ked sme nemali peniaze som ani len nerozmyslala nad znackovymi vecam a do takych obchodov som ani nevliezla, nakupila som vsetko potrebne vo velkych obchodnych retazcoch s "no name" brands alebo v second handoch, aj tie neznackove dietatu vydrzali, kym z nich nevyrastla, v obchode som kupovala podla ceny a na nejake kruzky mohla dcera rovno zabudnut, NIKDY som si nemusela od nikoho pozicat ani $ a este mi na konci mesiaca aj zvysilo, zili sme v prenajme, mali sme jedno auto, jeden mobil, nemali sme ani kablovu televiziu, o dovolenke sme mohli snivat, alebo sme isli, na nejaku lacnu, ked sme si na nu nasetrili. Ste dospeli ludia, nie male deti a niekedy si treba jednoducho povedat nie a uskromnit sa, sama pises, ze manzel prinesie extra peniaze, ktore hned miniete a idete na 2. dovolenku, vsak ked ledva vychadzam mesacne, tak tie peniaze ulozim a mam ich ako rezervu, ked pride mesiac, ze nevyda a som v minuse, vravis, ze mas VS, ale matematika asi nebude tvojou silnou strankou, pre dobre hospodarenie je klucove neminut viac ako zarobim, takze ziadne poziciavanie, ziadne chodenie do minusu na ucte, pisala si, ze dceru si kojila do 18 mesiacov a uz jej kupujes mlieko, ak si mala na mysli umele, tak to su vyhodene peniaze, kedze od 12 mesiacov moze pit normalne, neviem, ake stare je tvoje starsie dieta, ale ak nechodi do predskolskej pripravky, naco ho davat do skolky, ked si doma, usetris za skolku + za kurzy anglictiny, niekto tu necitlivo napisal, ze naco 3 dieta, ked nevychadzate, no nie je to zabalene vo vaticke, ale ma pravdu, zit z lasky sa neda a ked nemas volu sa uskromnovat s dalsim dietatom to bude, podla mna, este tazsie, kedze to znamena dalsie vydavky na plienky, na znackove oblecenie, stravu a dalsie roky stravene doma s minimalnym prijmom a znizena sanca sa zamestnat s takou obrovskou medzerou v zivotopise
@xlucia teraz fakt neviem ci to bolo ironicke, alebo naozaj 😕
@evatko a este nerozumiem tomu,ze ty povies ze ste stale v debete,ale ked mm nieco navyse zarobi tak idete druhy krat na dovolenku. ako ja ked nemam peniaze tak setrim kazdy cent. a prestav si ze aj moj mm bol bez roboty takze viem co je to nemat. a zboznujem ako si vsetci na slovensku predstavujete ze ked zijeme v zahranici tak sa mame.ale to ze skolka, poistka na auto potraviny, oblecenie elektronika vsetko je drahsie ako na slovensku. takze plat je adekvatny. plienky to ti beriem ani ja som nemienila pouzivat ine ako pampers kym neprestali na slovensko dovazat z polska a z tych sa mi maly vyhadzoval. tak som presla na DM.hlavna vec je podla mna prestan vyhadzovat potraviny nauc sa mrazit. a este jedna vec aj k masu z dvora sa da dostat. poskumaj na nete a najdes urcite aj v okoli aj kuracie aj ine. ale to zase napises ze sa nemas ako k tomu dostat.
aha, uz viem, myslela som, ze na druhy krat, akoze ked doniesol prvy krat kupil akvarko, ked doniesol druhy krat odlozil na "dovcu"
@sisaka to som pisala ja a nechcela som to ani tak necitlivo napisat,ale niekedy to inak nejde. a potdla mna toto je aj troska o mentalite. ludia na slovensku sa musia tvarit ze aj ked maju len 2 eura tak v skutocnosti maju aspon 200e.
ja som mala jednu kamaratku americanku a prve mesiace s mm vsetko co zarobili minuly na zaplatenie bytu a uctov a na jedlo im vela nezostavala.tak sa 3 mesiace zivili cornflakesami len preto aby si nemuseli poziciavat. je to extrem,ale poucny. a este jedna vec aj ked ma clovek vela penazi tak radsej si usetri ako zbytocne vyhadzovat lebo nikdy nevies kedy prides o pracu.
@tortelinka podla mna to ironicke nebolo, fakt pokracuj, dobre tipy...
@tortelinka nebolo to ironicke, bolo to naozaj. zaujma ma to. ked okupem chalanov, aj ja napisem kde a ako setrim, mozno tiez niekomu pomoze
@tortelinka tiez si myslim ze to nebolo ironicke 🙂
@evatko este jedna vec k tym darcekom dohodnite sa v rodine ze to budu vazne len malickosti. moj mm je tiez z velkej rodiny a kupuje vacsie dary len ked ma niekto okruhle narodeniny. inak len kvet alebo cokoladu. a detom len na vianoce kupujeme.tak sme sa dohodli a aj to tak dodrzujeme.

Jo na prasky miniem minimum-kupujeme ekologicke vo velkych mnozstvach. Avivaz ziadna. Kozmetiky radsej menej ako viac v zmysle menej farebne, menej vonave, skor prirodne a nie vela. Teda okrem sminiek, ktore su sice drahe ale na materskej mi skor spirala zaschne ako ju miniem. Co sa tyka sladkosti peciem doma, kupujeme nie vela, pretoze je to aj tak odporne presladene a prechemizovane.