icon

Ako spravne hospodarit s peniazmi v rodine?

evatko
24. okt 2011

Poradte mi ako viest domacnost bez toho, aby sme kazdy mesiac zostavali v dlhoch. Som na MD(budem este 3, 5 roka), manzel ma taky normalny plat, ziadny managersky, ale zase ani ako pokladnik v supermarkete.Mame vydavky asi ako kazda mlada rod. v dnesnej dobe: hypoteka, splatka a ostatne bezne ucty. Problem je , ze my z tych penazi, co nam ostanu nikdy nevyjdeme. Oblecenie som si naposledy kupila v roku Pane, ak nepocitam drobnosti typu pancuchy, ponozky, tunika za 6 E a pod. Topanky mam roztrhane, kabat vyzera ako handra(uz ma nan v rodine taktne upozornuju), muz ani nehovorim... detom kupime, co prave potrebuju, a trosku aj starsieho syna rozmaznavame roznymi drobnostami(manzel aj vacsimi vecami). Hl. problem je v jedle. Vsetko ide do potravin. Nedokazem kupit lacne potraviny, kupujem kvalitne a dobre (napr. prosciutto, styri druhy syrov, drahe jogurty, najdrahsie cerealie...,dcerine obl jogurty stoja 4 ks 3, 2 E). Mozno sa to zda, ze problem je vyrieseny, ked viem, kde je pes zakopany, ale noe je to take lahke??? Ako to robite Vy???

zhrkz
8. nov 2011

@bodka13 @lenkagiec @evatko
Ahojte, takze vylepseny rozpoctovy excel si mozete stiahnut na tejto linke:
https://docs.google.com/open?id=0BxRLuuLIvEdiMm...

zhrkz
9. nov 2011

Opravene chybicky v rozpoctaku - nova verzia 🙂 uz vlozene data staci skopirovat do prislusnej tabulky.
https://docs.google.com/open?id=0BxRLuuLIvEdiMz...

domca1511
9. nov 2011

@evatko Ahoj.No my sme na tom asi tak isto.Kupily sme nadaavno maly dom tu pri mojej mame a svokre.Ked sme spolu chodily byvali sme u našich.Po svadbe až do augusta sme boli už aj s malou u svokry.No a mame vydavnky len na šeky su measčne 600eur.S toho mame všetko čo musime mať nič ine.Ved len hypoteka je 190eur,plyn100eur atak dalej.Pomahaju velmi naši ale už ich nechcem zaťažovať.Mame t jednotu a to kupujem všetko v akcii,plienky nemame,karton mlieka na mesia musi stačiť a tak.Ale m pracuje a zarobi na tuto dobu malo i ked si myslim že by mali dať viac ked skoro každy den chodi doštipany od čmeliakov.No my nevichadzame ani od vyplaty do vyplaty vyplatime čo mame a ešte nam aj dlhy ostanu ktore sa stupnuju:(

lenkagiec
10. nov 2011

@zhrkz tabulka je uplne super práve som tam nahádzala všetky výdavky od prveho do dnes no skoro ma porazilo ked som tak hned videla tú sumu kolko sme minuli ale je to dobrá psychologická zbran, už sa začínam v potravinách pozerať že čo a kolko stojí... My síce s peniazmi vychádzame ale nešetríme a toto mi dúfam trošku pomože!!!

elienka
10. nov 2011

@zhrkz Teda klobúk dole máš to vymakané, aj ja som si viedla takéto domáce účto 2 roky než ma manžel urazil, že som lakomá, tak odvtedy neriešim čo míňam, ale je pravda že sa nám polepšilo od dôb, ked som toto účto začala viesť. Tiež sa mi to ročne zratávalo a mesačne, dosť podobné to bolo, len tvoje je vizuálne krajšie.A tiež som bola zhrozená kolko míňame a pritom nekupujeme zbytočnosti (ak nerátam nejaké tie blbostičky v potravinách) Najšokujúcejšie bolo, že aj keď bývame len 5 km od mesta, tak 2 autá (rozumej opravy, poistky, benzín) nás stoja cca 1200e ročne a to manžel chodil dennodenne, ja max 2x do týždňa alebo autobusom.

mataharyy
11. nov 2011

@domca1511 No když zůstávají dluhy, tak to je masakr, to se člověk dostane tak akorát do pěkného ... ☹ A pak se z toho strašně špatně vyhrabává 🙄

zhrkz
11. nov 2011

@elienka @lenkagiec Dakujem, snad pomoze najst miestecka na setrenie 🙂
My sa na potravinach praveze moc nesnazime setrit, ale snazime sa kupovat si kvalitne veci (nerozumej znackove z reklamy ;) v zivote som napr. nekupila ziadne Danone, Activiu raz na ochutnanie, Milka ma od cokolady na hony daleko a pod.).
To znamena, ze uprednostnujeme celozrnny alebo iny racio chlebik, (obcas aj upeciem z hotovej zmesi, vyjde to o polovicu lacnejsie), napr. sunku kupujeme podla moznosti v Lidli (ma 80-150% obsah masa, s inymi breckami sa to neda porovnat), jogurty robim doma, take vyborne smotanove, vajcia kupujeme aspon 2-ky (sliepky z vybehu, nie z klietok) a velkost L. Maso podla moznosti kupujem zo SK alebo CZ chovov (aj v bio kvalite ak nie je ine), vyhybam sa polskym mliecnym aj masovym vyrobkom, a vobec vsetkym polskym potravinam... velakrat ma sklamali svojou kvalitou a povedali sme si, ze to za tu usporu nestoji.
Inak si nepotrpim na bioveci a vobec sa nevyhybam lacnym produktom napr. Clever alebo Tesco value - ale najskor podrobne prestudujem zlozenie, spravim ochutnavku, porovnanie s inymi podobnymi produktami a az ked sa mi to kvalitativne aj chutovo pozdava kupujem pravidelne (konkretne napr. pre maleho Formage Frais - tvarohove ovocne dezerty Tesco value som vyhodnotila ako naj z ponuky v Tescu).
Vela usetrime na tom, ze ani jeden nepijeme kavu, ani nefajcime. V com sa vsak musime zlepsit je manazment chladnicky 🙂 -> aby sme nezabudali na nakupene veci a potom nemuseli vyhadzovat, co sa nam bohuzial stava...
Nastastie byvame v meste, takze mame obrovsku vyhodu, ze mame kopec druhov obchodov okolo, jeden aj pod bytom, takze ak nieco pochybi, nie je problem dokupit.
Tiez sa snazim vyuzivat kadejake akcie a vernostne programy, no nie na ukor casu. Napriklad vcera sme spravili megadrogeristicky nakup v DM-ku, snad na rok-dva dopredu. Sice narazovo za 155Eur, ale usetrili sme 60Eur oproti tomu, keby sme to kupovali postupne 🙂
Napriek vsetkemu, nechapem, ako mozu niektori ludia vyzit z 500-600 E na mesiac... To je strasne malo. Parkrat sa mi stalo, ze som este ako vysokoskolacka bola bez penazi, resp. od stipka k stipku a bolo to strasne stresujuce pocitat kazdu korunu a trikrat ju obracat v ruke, kym som si nieco kupila... Je to fakt nezavideniahodna situacia.A o zadlzovani sa uz ani nehovorim.
Takze drzim nam vsetkym prstiky, nech sa nam dari dobre hospodarit 🙂)

lji
12. nov 2011

@zhrkz toto je aj u nas problem - chladnička - niekedy sa stáva že nakupime a "zabudneme" 😅 nejak tam nechodime často a potom vyhadzujeme 🙄 ale zas na naše ospravedlnenie že dosť často je to niečo čo nám dali naši rodičia. je mi to luto lebo by sme ešte viac ušetrili ale ked si spravim nakup na pol mesiaca až mesiac a dosť planujem aj na par dni dopredu a niekedy si chystám veci dva dni popredu tak ma zrazu zaskočí ked mi mamina prinesie nejaké koláče,ked svokra nabali niečo navarene na čo sme ani chuť nemali tak to ani nejeme... 🤐 inak u ns je vyhoda že zatial byvame v menšom prostredí a chladničku máme teda v garáži a tam chodim fakt malo ked iba silno potrebujeme 😀

DM-ko je lacnejšie?? to ma len tak zaujalo.. a to na rok dva dopredu bolo prehnane či? 😅

mateson
12. nov 2011

@lji tiež ma zaujal ten megadrogeristický nákup 😅

zhrkz
12. nov 2011

@lji Tiez sa nam stava, ze co si sami neuvarime a nabalia nam nasi zabudneme v chladnicke 🙂) Alebo, ked kupujeme potraviny na dlho dopredu a zmenia sa plany ;), alebo to prezenieme s ovocim a zeleninou a potom akosi na to nemame chut alebo zabudneme... proste chladnickova slepota...

@iji @mateson Co sa DM-ka a meganakupu tyka: po prvy krat som si porovnavala ceny toho, co som chcela kupit v Tescu a DM-ku (mala som to pod jednou strechou) a DM z tohto porovnania vyslo skutocne lacnejsie (okrem jedneho - Lovela gel na pranie 5l - ten v DM 5l nemaju).
Ak aj nahodou bol nejaky vyrobok v DM o par centov drahsi, planovala som vyuzit (a aj som vyuzila) zlavovu knizku, a teda 15% zlavu na cely nakup - takze to v sucte vyslo urcite lacnejsie. Aj toto bol dovod, preco sme robili tento velikansky nakup - proste vsetko bolo o 15%lacnejsie ;)
Okrem toho, vyuzila som aj tie dalsie kupony z DM zlavovych kniziek, vynimocne tam boli veci, ktore sa nam zidu 50% a 25% zlavy na vybrane produkty, plus ta 15% zlava k tomu ;) Takze mame doma napr. 4,5l Palmexu za 8,48E.
A nakoniec, oplieskat 150E za drogeriu nie je moc umenie... a to som si ani ziadne kremiky a telove mliecka ani dekorativnu kozmetiku nekupila... len zakladne hygienicke potreby pre nas a domacnost (gely na pranie, veci na cistenie domacnosti, umyvacko drogeriu, nase sprchace a sampony, pasty, mydla, deodoranty, holiacky a podobne veci) Vsetko veci, ktore sa proste za rok nepokazia a vydrzia. Ved zubna pasta nie je liptovska salama, no nie? ;))

Este k tomu, ci je DM lacnejsie - vzdy sa na veci pozerame optikou pomer cena/vykon, alebo inymi slovami z onehdej reklamy: nie sme taki bohati, aby sme si mohli kupovat lacne veci, alebo naopak, nechceme zbytocne platit len za znacku, ak za menej penazi mozeme mat viac muziky 🙂
Vela drogerie do domacnosti (cistice na podlahy, WC a pod) aj na nas (tekute mydlo) kupujem tu DM znacku - DenkMit alebo Balea - kvalitativne nam vyhovuju viac nez napr. Tesco Value (ktoru to som parkrat skusila, ale nebola som spokojna - volako rychlo sa to minulo a ucinok biedny...) DenkMit cistice su lacnejsie ako znackove (napr. bref, cif a bohvie co este) a funguju fakt dobre. (boooze, teraz to vyznieva ako reklama, ze?? ;) ) Detto avivaz... takze tak.

No, zapisem si vydavky do rozpocto-exceliku a uvidim, kedy najblizsie budeme mat kategoriu "drogeria" vyplnenu ;))

Dobru noc 🙂

dada1212
12. nov 2011

@zhrkz s tou dm-kou som si aj myslela, že si kúpila aj ich privátne značky a že máš aj nejaké kupóny, ja kupóny nemám a ked sa do úvahy neberú privátne značky, tak je to podľa mňa najdrahšia drogéria, lebo ceny majú dosť vysoké a akcií je málo-myslím to z pohľadu zákazníka, čo ich značky nekupuje a nemá ich kartu.
čo sa týka denkmit, tam mala som len pár produktov od nich ale bola som celkom spokojná, ale balea pre mňa nič moc.
ja nakupujem drogériu hlavne v Tescu, tam je skoro vždy na nejakú značku akcia a kedže nemám nejaké vyhradené značky väčšinou tak mi je jedno, že či kúpim kúpim napríklad wc čistič bref, domestos alebo savo, zoberem to čo je v akcii.

tortelinka
13. nov 2011

uz som to tu pisala, ale v drogerii sa da usetrit ovela ovela viac staci si uvedomit co z drogerie treba naozaj (sprchace, cistice a pracie prasky prakticky nepouzivam...setri sa ovela viac

evatko
autor
13. nov 2011

@zhrkz tak ked mm donesie pc z prace, popozeram tie tabulky, ak im budem chapat 😀 ... na mojom mini pokazenom prditku to ani poriadne nevidim. a teda do konca roka a zac noveho to bude huste, lebo som momentalne v dlhu 100 E, mm v debete, sviatky pred nami, zimne veci este nekupene, no ale vsak nejako bolo, nejako bude. Viete, co je inak zaujimave? ze my sme sa s mm za tie roky este ani raz o peniazoch nepohadali, ani len konflikt malicky, ...hlavne, ze sme zdravi

ada4326
13. nov 2011

@evatko no moja zlatá, keby si bola v takej situácia ako ja, tak by si šetriť musela, lebo - a to bez urážky - zatiaľ mám dojem, že o šetrení ani len neuvažuješ. Môj priateľ je momentálne bez práce, ja som na rodičovskom, máme 2,5 ročného syna. Pracujem doma, lebo keby že nepracujem, tak si asi tiež požičiavam, ale to nie je môj štýl. Radšej si zarobím, ako by som mala byť niekomu dlžná. Pracujem po nociach keď syn už spí. Na dovolenku chodím k rodičom na východ, nakupujem s rozumom, synovi nekupujem žiadne značkové veci, zväčša mu veci nakupujem na takýchto fórach, kde mamičky predávajú veci po svojich detičkách a to môj syn nechodí obtrhaný ani nijak nezaostáva za rovesníkmi. Také malé dieťa predsa nevie rozlíšiť čo je značkové a čo nie a zababre sa rovnako. Ešte sa mi nestalo aby som na konci mesiaca nemala aspoň akú takú zásobu na účte. Nemám síce systém obálok, ale mám kalkulačku a dokážem si zráť, koľko zarobím a koľko môžem minúť. Jednoducho vyskakujem len do výšky mojej peňaženky.

gemini2
13. nov 2011

@ada4326 smiem sa spytat kde pracujes?resp.co mas za pracu z domu...

ada4326
13. nov 2011

@gemini2 robím účtovníctvo. Venujem sa tomu od ukončenia školy, keď som otehotnela nechcela som v tejto profesii ostať mimo 3 roky, tak som si našla prácu na dohodu. Pracujem doma, ale nie je to ľahké, pretože pracujem po nociach, čo znamená, že začínam cca o 22.00 hod a končím ako kedy - 01.00, 02.00 hod. Ale bez toho to nejde.

zhrkz
13. nov 2011

@ada4326 Obdivujem Ta. Ja tiez cca v tomto case (21.00-00.00) robim veci, ktore sa cez den nedaju - moje hobby - sijem, ale len ked sa mi chce, v tom je ta vyhoda. Mozno by som vyrobky mohla casom skusit predat ;) Zatial je to ale v stadiu darcekov pre najblizsich znamych... ved idu Vianoce ;)

Inak videla som na webe blog, v ktorom jedna maminka radila ako si prilepsit na RD. Vymenuvala mozne druhy prace, ktore sa daju robit z domu - od korektur textov, po prispievanie do casopisov, ci pisanie popiskov do e-shopov, rucne prace ci umelecke prace. A asi aj ine by sa dalo robit... treba sa poobzerat na nete a skusit spenazit svoje zrucnosti 🙂

kamilka22
25. nov 2011

treba si inak vybrat, aby ste sa do svojho rozpoctu zmestili a my sme zistili nasledovne - nemozeme chodit nakupovat s nasimi detmi, lebo ked idu s nami oni, tak nam v kosiku pribudnu veci, ktore by sme inak nekupili. Tym nechcem povedat, ze svojim detom nekupim sladkost, ci drobne prekvapenie. Tak chodim vzdy ja alebo manzel. Aspon v klude nakupime. Tiez suhlasim s nazorom, ze nie vsetko drahe je kvalitne. Napriklad som minule citala nejaku recenziu ohladom kecupov, tak kecup z lidla to vyhral, vraj obsahuje 70% rajcin, dokonca Heinz bol tusim niekde okolo 10 miesta, takze nie vzdy cena zarucuje kvalitu. A ked raz na nieco nemam, tak si to nekupim, ze ano.

katarinajurikova
25. nov 2011

Super tema,no my sme tiez boli stale v minuse...stale hadky a pod. ☹ ☹ Pomaly prichadzame na to ,ako usetrit,muz kupuje zo stravnych listkov vzdy kurence,br.maso,naporcujem si na kazdy den do mrazaku.Tim sa vela usetri,potom zemiaky aspon 10kg,jogurty kupujeme vselijake urcite nie nad 40 centov,z Tescovych mi najmensi vracia.Baby maju pravdu,ze Lidl je najôespi,najlacnejsi chlebik a najlepsi.Syry lacne,zelenina v akcii.Nevravim,ze teraz si zijeme ako pani,ale tim mäsom sme si to ulahcili.

katarinajurikova
25. nov 2011

Jaj a este ma napadlo,ze ked si tehu a nevadzes(posli muza)ked ma volno !!!Nech pokupi aspon na 5 dni dopredu,napis mi listok a nech ide do Lidla popr.Tesca a nakupi lacno.

lenkagiec
25. nov 2011

och baby som nešťastná ked počujem slovo šetriť ved idú vianoce!!!!!!!!!! zapisujem poctivo každé euro do tabuľky,ktorú som si stiahla a až teraz vidím ako sa peniaze rozkotuľavajú je to neskutočné...

vierkasteffi
25. nov 2011

@lenkagiec o aku tabulku ide?

lenkagiec
25. nov 2011

@vierkasteffi zhrkz tu dávala odkaz na stiahnutie exelovskej tabulky na rodinný rozpočet, je to na tejto stránke uplne hore, vynikájúca vec človek má prehľad o tom kolko a kde minul...

gemini2
26. nov 2011

tabulka je dobra ale co s tym ked predpokladane vydavky mam vyssie nez skutocny prijem? 😅

dada1212
26. nov 2011

@gemini2 tak musíš znížiť nejaké výdavky alebo zvýšiť príjem, iná možnosť nie je. hoci viem, že aj jedno aj druhé je ťažké hlavne v dnešnej dobe, ale inak sa nedá a byť v mínuse stále nie je bohviečo

lenkagiec
26. nov 2011

@gemini2 no ved o tom to je ked presne vieš kolko a kam dávaš penazí tak potom aj vieš kde sa dá ušetriť. Ja napríklad píšem výdavky už druhý mesiac a tento mesiac sa mi podarilo znížiť výdavky na stravu tedy zatiaľ ešte nie je koniec mesiaca. Ale kedže idú vianoce tak som ušetrené minula na darčeky a to ešte nemám nakúpené všetky.

atemi
31. jan 2012

BABYzlava.sk uz coskoro spusti predaj zlavovych kuponov na zlavy 40-80%. Zatial sa mozete zapojit do sutaze na facebooku a vyhrat pekne a hodnotne ceny (nakup za 100,-eur v dm, kocik, autosedacka, baby sitter,...):
http://www.facebook.com/BABYzlava.sk?sk=app_357...

vierkasteffi
31. jan 2012

ako sa da stiahnut ta tabulka aby sa dalo do nej doplnovať ja som v tomto uplny antitalent ☹

svetielkoand
31. jan 2012

@vierkasteffi ahoj, kliknes na odkaz, potom v pravo hore je taky cierny mini trojuholnik, na ten kliknes a vyberies download. Otvori sa ti okno otvorit pomocou... ulozit subor... odteraz robit so vsetkymi... tak s tychto troch vyberies ulozit subor a potom kde to chces ulozit, napr. plocha. Ak nebudes mat moznost kde to chces ulozit, tak to najdes v preberanych suboroch a jednoducho si to potiahnes napr. na plochu 😉

vierkasteffi
1. feb 2012

@svetielkoand mne to nefunguje ja tam nemam nijaky trojuholnik 😒