icon

Ako správne načasovať predaj a kúpu bytu s hypotékou?

Včera o 14:05

Ahojte, prosím má niekto skúsenosť alebo by mi vedel nejako v bodoch napísať postup a čo treba zariadiť v takejto situácii?

Máme byt kupovaný na HU, ešte neubehlo 5 rokov. Chceme ho predať. Odvod viem, že budeme platiť a asi aj nejaký poplatok za predčasné splatenie úveru pri predaji?
Chceme sa sťahovať do iného mesta vzdialeného a tam tiež budeme musieť kúpiť nehnuteľnosť na HU.
ALE! Obaja sme teraz zamestnaní tu a ja neviem, ako načasovať predaj, schválenie nového úveru, sťahovanie a výpovede zo súčasného zamestnania, aby niekde nevznikol problém.

anonym_b28b9a
Včera o 14:23

Predaj jeden byt,vyplat hypo.Odstahuj sa,zozen zatial podnajom,pracu a potom opät kupu bytu na hypo.
Alebo ak mate super prijem teraz,tak zhanaj byt tam,kup ho stahuj sa,hned predaj tohto bytu vyplatenie hypo.A hladanie si prace,ci ako???To chces inak riesit.

autor
Včera o 14:30

No moja predstava bola taká, že tento dáme do ponuky a predáme s tým, že kupujúcich hneď na štarte informujeme, že voľný bude až o mesiac-dva (videla som tak spísané inzeráty). Keď sa predá a vyplatia ho, vyplatíme úver a kým sme ešte zamestnaní, požiadame o nový úver na byt v inom meste, čo by sme zatiaľ pochodili obhliadky, vybrali. A keď nám ho schvália a načerpá sa, dáme výpoveď... lebo na nový úver musíme byť predsa aspoň 6 mesiacov zamestnaní, nie? No a zatiaľ čo budeme sťahovať a hľadať prácu, prežijeme a poplatíme veci z úspor.
Len neviem či je to takto možné a či dobre rozmýšlam alebo je niekde nejaká diera...?

kitycat
Včera o 14:44

Ono to mozne je, ale je tam vela premennych.
Ak najdete skor byt, ktory vam vyhovuje nez predate, bude predajca ochotny cakat?
Ano da sa podpisat rezervacna zmluva... ak budete kupovat trebars novostavbu s terminom odovzdania a tak nastavite aj vas predaj, kupca bude, ale projekt sa oneskori?
Mozete predat s tym, ze ho budete uzivat este 3m s platbou najomneho.. pripadne jeden z vas by si mohol novu pracu hladat uz teraz?
No a chce to skuseneho poradcu co vam to pomoze obehat

sasa1310
Včera o 15:19
@anonym_autor

No moja predstava bola taká, že tento dáme do ponuky a predáme s tým, že kupujúcich hneď na štarte informujeme, že voľný bude až o mesiac-dva (videla som tak spísané inzeráty). Keď sa predá a vyplatia ho, vyplatíme úver a kým sme ešte zamestnaní, požiadame o nový úver na byt v inom meste, čo by sme zatiaľ pochodili obhliadky, vybrali. A keď nám ho schvália a načerpá sa, dáme výpoveď... lebo na nový úver musíme byť predsa aspoň 6 mesiacov zamestnaní, nie? No a zatiaľ čo budeme sťahovať a hľadať prácu, prežijeme a poplatíme veci z úspor.
Len neviem či je to takto možné a či dobre rozmýšlam alebo je niekde nejaká diera...?

@anonym_autor v prvom rade treba ísť do banky a opýtať sa či vôbec za aktuálnych podmienok vám vedia poskytnúť hypotéku. To, že vám pred rokmi dali, ešte neznamená, že ju dostaneš rovnako ako vtedy. Bez toho by som ani nič neriešila
A keď budeš v 2mesačnej výpovednej lehote, chceš kde bývať?

autor
Včera o 15:22
@kitycat

Ono to mozne je, ale je tam vela premennych.
Ak najdete skor byt, ktory vam vyhovuje nez predate, bude predajca ochotny cakat?
Ano da sa podpisat rezervacna zmluva... ak budete kupovat trebars novostavbu s terminom odovzdania a tak nastavite aj vas predaj, kupca bude, ale projekt sa oneskori?
Mozete predat s tym, ze ho budete uzivat este 3m s platbou najomneho.. pripadne jeden z vas by si mohol novu pracu hladat uz teraz?
No a chce to skuseneho poradcu co vam to pomoze obehat

@kitycat No veď to, že veľa sa toho môže pokaziť :( Riešenie s dočasným podnájom beriem ako poslednú možnosť, lebo tam by sme sa zasekli zas na rok-dva :/ A tam, kde sa chceme sťahovať, neviem či budeme mať také platy, ako máme teraz a ani to nie sú vysoké.
Práve nevie sa ani jeden z nás zatiaľ tam zamestnať, pretože je to cca 100km od mesta, kde žijeme teraz.

autor
Včera o 15:23
@sasa1310

@anonym_autor v prvom rade treba ísť do banky a opýtať sa či vôbec za aktuálnych podmienok vám vedia poskytnúť hypotéku. To, že vám pred rokmi dali, ešte neznamená, že ju dostaneš rovnako ako vtedy. Bez toho by som ani nič neriešila
A keď budeš v 2mesačnej výpovednej lehote, chceš kde bývať?

@sasa1310 no to jednoznačne, to je prvý krok, len čakáme, kým sviatky skončia všetky, budúci týždeň to chcem začať riešiť. No a v tom čase buď ak to dobre načasujeme a všetko klapne a dohodeme sa tak stále v aktuálom byte, preto som písala, že by bola dohoda alebo už v inzeráte, že byt k dispo až o tie 2 mesiace alebo je ešte núdzové riešenie krátkodobo vieme byť u rodiny, ale veci neviem kam napcháme :/

sasa1310
Včera o 15:34
@anonym_autor

@sasa1310 no to jednoznačne, to je prvý krok, len čakáme, kým sviatky skončia všetky, budúci týždeň to chcem začať riešiť. No a v tom čase buď ak to dobre načasujeme a všetko klapne a dohodeme sa tak stále v aktuálom byte, preto som písala, že by bola dohoda alebo už v inzeráte, že byt k dispo až o tie 2 mesiace alebo je ešte núdzové riešenie krátkodobo vieme byť u rodiny, ale veci neviem kam napcháme :/

@anonym_autor treba si to poriadne premyslieť. Lebo to, že ti tvoj kupujúci počká ešte neznamená, že aj tvoj budúci byt bude hneď k bývaniu. Aby ste nakoniec neostali tak, že budete nútení už kúpiť hocičo, lebo sa budete musieť už sťahovať. Jedine sa naozaj spýtať v banke aj na tú možnosť, že by ste už teraz zobrali novú hypo, kúpili tam byt a až potom tento predali a vyplatili starú hypo s predajom. Ale to všetko závisí od vašich príjmov. Neviem či idete do mesta, kde bude lacnejšie bývanie alebo opačne. Ak by vám to príjmom vyšlo, riešila by som to tak.

autor
Včera o 15:47

áno, ideme do mesta, kde je lacnejšie bývanie. Myslím, že na riešenie novej hypo a potom predaj nám mzda nevystačí určite. Neviem či neexistuje niečo také, že banka nám scháli novú hypo s podmienkou vyplatenia starej alebo také niečo?

sasa1310
Včera o 15:48
@anonym_autor

áno, ideme do mesta, kde je lacnejšie bývanie. Myslím, že na riešenie novej hypo a potom predaj nám mzda nevystačí určite. Neviem či neexistuje niečo také, že banka nám scháli novú hypo s podmienkou vyplatenia starej alebo také niečo?

@anonym_autor nie, to neschváli.

kitycat
Včera o 16:15
@anonym_autor

@kitycat No veď to, že veľa sa toho môže pokaziť :( Riešenie s dočasným podnájom beriem ako poslednú možnosť, lebo tam by sme sa zasekli zas na rok-dva :/ A tam, kde sa chceme sťahovať, neviem či budeme mať také platy, ako máme teraz a ani to nie sú vysoké.
Práve nevie sa ani jeden z nás zatiaľ tam zamestnať, pretože je to cca 100km od mesta, kde žijeme teraz.

@anonym_autor a v com ma byt ta pridana hodnota tejto velkej zmeny? Platy obycajne a praca tiez nejaka, ze to chvilu potrva nieco najst, ak dobre chapem? Chcete ist z bytu do domu? Asi stupla cena vasej nehnutelnosti, ale to aj vsetko okolo + dan zo zisku... v podstate ak mate pekny byt a pracu preco ta zmena?