Ako správne používať podnikateľský účet ako SZČO?
Je tu nejaka uctovnicka? Zaujimalo by ma, ako sa moze vyuzivat podnikatelsky ucet, ktory je povinny od 1. aprila? Som SZCO. Doteraz som vyuzivala bezny ucet aj sukromne, aj na podnikanie. Mozem z podnikatelskeho uctu platit napr. potraviny, aj ked to s podnikanim nesuvisi? Resp. ake vydavky si tam mozem uplatnit? Mozem len tak vyberst hotovost, alebo previest hocijaku sumu na bezny ucet? Alebo musim odvody platit z tohto uctu? Alebo pridavky na deti maju chodit na podnikateksky alebo bezny ucet? Nerozumiem uplne ako tento podnikatelsky ucet pouzivat.
@alikaa asi sa nerozumieme, nevadí. To je jedno, či si robíš evidenciu v exel, alebo účtovníctvo, načo si to komplikuješ platbami z rôznych účtov, nie je prehľadnejšie mať všetko na jednom mieste?
Ale ako chceš, tak rob, len neviem načo sa potom pýtaš, keď na všetky rady argumentuješ prečo nie. Veď sa teda spýtaj tej účtovníčky, čo ti radila robiť v exeli.
@alikaa ja som tiež mala doteraz jeden účet, mne týmto tiež skomplikovali život a mienim to robiť najjednoduchšie, ako sa dá, čiže z podnikateľského mám trvalé príkazy na odvody a raz za čas si peniaze prepošlem na súkromný a všetko ostatné budem platiť z neho. Ja idem na paušál, takže tiež nepotrebujem evidovať výdavky.
Dievčatá a ajo je to, keď som szco, no keďže mám nižšie príjmy, nemám povinnost platiť si odvody, teda si platím dobrovoľne odvody. Platím ich z podnikateľského účtu. No teraz som na PN a chodí mi PN tiež na podnikateľský účet. Co je podľa mňa zle, lebo potom musím z týchto peňazí od soc. Poist. Platiť trans.dan. môžem si v soc.poist nahlásiť, aby mi PN a iné dávky v budúcnosti (materskú, rodičovsky) posielali na súkromný účet, no ak zas budem platiť odvody, budem ich posielať z podnikateľského?
@martul rozumiem, no uvažujem nad tým, že ak by som si potom tu pn istá vybrať z bankomatu z podnikateľskeho účtu, alebo si ju previedla na súkromný, aby som vedela platit z toho súkromné platby, tak platím transakcnu daň. Ak by som v soc.poist.nahlasila posielanie na súkromný, tak sa tomu vyhnem. Len neviem, či môžem mať v soc.poist na vyplaty nahlásený súkromný a odvody platit z podnikatelskeho.
Ahoj, vidim ze ti tu kazdy pise dristy a nikto neodpoveda na otazky. Vieme si nejak napisat? Mam podobnu situaciu
@patkapatuska ahoj, ak myslis mna, mozes mi napisat, nie som anonym. Uz mam zalozeny ucet a rozhodla som sa odvody platit zo sukromneho uctu. Ked mi pridu nejake peniaze na podnikatelsky ucet (za faktury) a kedze nemam ziadne podnikatelske vydavky, tak si tie peniaze budem posielat vramci svojej banky na sukromny ucet, cize nebudem platit ziadne transakcne dane.
@alikaa na to je ten podnikateľský účet, aby si si z neho platila náležitosti ohľadom podnikania, nechápem prečo to chceš obísť…pošli si peniaze zo súkromného na podnikateľský a úhraď z neho odvody..
Nedopustíš sa krátenia tejto dane aj keď to zaplatíš zo súkromného, lebo z odvodov sa transakčná daň neplatí, ale máš živnosť☝️musíš mať podnikateľský účet z ktorého platíš všetko ohľadom podnikania a treba to rešpektovať ako každý szčo.. čo bude, keď to tak neurobíš ešte nevieme, keďže je to novinka..
A teraz napríklad v SLSP je zadarmo navždy + osobný účet zadarmo na tri roky
@macatt preto som Ťa označila, lebo Tvoj príspevok som čítala ako posledný. Že sa musia oddeliť financie súkromné od podnik., ale tu je to na zamyslenie, lebo ak nemám peniaze na odvody (a to tak nemusí byť celý čas, že teraz budem rušiť živnosť) tak aj tak ich musím zaplatiť. SZČO nemá oddelený majetok. Ručí celým svojím majetkom. Čiže podľa mňa je to zdravotke a socpoist tak jedno, že z akého účtu to zaplatí. Ale zaplatiť to musí. Tu ide hlavne o príjmy a výdaje z podnikania. Ale zbytočne sa ja tu budem zamýšľať. Nech zavolá napr. na živnostenský alebo neviem, kde by jej to vedeli povedať. Alebo nejakú ekonómku nech osloví.
@ramzesa áno, ale načo sa nad nejakou výnimkou vôbec zamýšľať?!
Kto podniká ma nariadené vládou mať podnikateľský účet na všetky náležitosti ohľadom podnikania, je dosť osvety ohľadom toho.. posielanie hotovosti zo svojich účtov nie je nijak spoplatnené, ani to nikoho nezaujíma..
Tak riešiť nejakú výnimku mi príde odveci.. mne skôr príde, že autorka má len podnikateľský účet a súkromný má len manžel, v tom prípade nech jej v banke dá možnosť disponovať s tým účtom, nech je aj vedený na ňu… prípadne tých pár drobných čo jej dopošle na tie odvody vôbec nemusí riešiť, keď sú manželia a účet je spoločný..
@alikaa prečo by som si nemohla poslať peniaze na SZČO účet, aby som mohla zaplatiť výdavky? Je to niekde vyslovene zakázané, že nemôžem spozorovať svoje podnikanie? To by mi nedávalo zmysel.
@strawfield a ako to zauctujes? Na vsetko potrebujes doklad. Ma to byt podnikatelsky ucet, kde vsetky prijmy a vydavky suvisia s podnikanim. Tak ako nemozem platit len tak potraviny z podnikatelskeho uctu, nemam si co posielat tam sukromne peniaze. Kazdopadne mi pride zlozitejsie posielat peniaze sem a tam, ako platit z uctu, kde tie peniaze vzdy su. Naco to komplikovat?
@alikaa zaúčtujem kam? Keď si budem posielať "výplatu" zo SZČO účtu na súkromný, tiež k tomu nebudem mať doklad, ale kto by si ho odo mňa pýtal?
Ja som si ten účet teraz založila. Ešte na ňom teda nemám príjmy, ale potrebujem si z neho zaplatiť výdavky na podnikanie. Takže nevidím inú možnosť, a netušila som, že by s tým mohol byť problém, veď ľudia bežne investujú svoje peniaze do podnikania, tak snáď na to musí byť spôsob? Ako by sme potom podnikali?
Možno mi niečo uniká, som dosť zmätená, že ako to teda má po novom fungovať.
@strawfield nič ti neuniká, so svojimi peniazmi si môžeš robiť čo chceš..
Na to ako si kto bačuje slúži daňové priznanie, kde sú zaúčtované faktúry, registračná pokladňa atď..
Iné sa nič nepreukazuje, nie je komu..
Novinkou chcú len nahnať nejaké ,,drobné do štátnej kasy,, pri väčších obratoch hlavne.. tak to chápem ja..

@martul pisala som vyssie. Nemam ani taky prijem, aby som musela podavat danove priznanie. A aj preto mi davnejsie jedna uctovnicka poradila, ze si ani nemusim robit uctovnictvo, iba viest vykaz prijmov v exceli. Ked zacnem tuto hranicu prekracovat, tak zacnem platit odvody z podnikatelskeho uctu