icon

Ako správne riešiť daňové priznanie zo ziskov z podielových fondov?

11. júl 2024

Ahojte,
vedeli by ste mi niekto poradiť vo veci zisku z podielových fonodov a následného DP?

Situácia:
V roku 2021 som dostala do daru 4100€ vo forme podielových fondov - súčasťou bola aj sporiaca časť, kam som mesačne posielala 50€.
Toto celé by som chcela vybrať a investovať inam - je tam aj nejaký zisk ale nie nejaký šialený, tá suma je vyššia hlavne o to, čo som tam našporila za tie 3 roky.

Logicky by som to mala uviesť v daňovom priznaní za 2023, ale neviem vôbec ako to je, keď tá prvotná suma bola dar, ktorý sa podľa mojjej vedomosti nezdaňuje a z veľkej časti zvyšok moje sporenie.
Netuším ani, aké dokumenty potom z toho potrebujem k DP, alebo len do nejakej kolónky niečo vypĺňam, či na toto DP potrebujem účtovníčku zvlášť alebo mi to vie spraviť aj tá, čo máme v práci..

Akékoľvek info a rady veľmi pomôžu.

melanta
•
11. júl 2024

Ak ide o fond registrovaný na Slovensku, ten pri výplate daň zrazí automaticky a ty nemusíš nič. Iné je, ak ide o fond registrovaný v zahraničí.

maranco
•
11. júl 2024

Pokiaľ viem tak sa zdaňuje iba ten zisk, vyberieš viac ako si tam vložila ten rozdiel je zisk.

neviditelnypes
•
11. júl 2024

Uprimne, ten zisk je asi taky maly, ze ak by som mal ja robit DP len kvoli tomuto, tak sa na to vykaslem. 🙂 Tiez neviem ako ratat ked sa tam pravidelne vklada.

jarka_black
•
11. júl 2024

@neviditelnypes Výpis začiatkom roka nedostávate? Prípadne si ho vygenerujte.

autor
•
12. júl 2024

No práve, že čo som pozerala tak v porovnaní s vkladom je tam zisk len to, čo som tam mesačne vkladala. Čiže zisk je akoby 0, keďže všetko je vklad že?

A výpis teda si nepamätám či som dostala, niečo asi áno ale keď chcem teraz dať v aplikácii že výpisy, tak mi to vyhadzuje chybu...

jarka_black
•
12. júl 2024

Zisk je zhodnotenie. Stav k 31.12.2023 si zapíšte. Odrátajte od neho stav k 31.12.2022 a aj všetky vklady za rok 2023. Zdaňujete kladné číslo.
Otázkou a záhadou pre mňa ostáva, prečo (pravdepodobne) nemáte zisk čiže zhodnotenie... V roku, keď rástlo prakticky všetko - akcie, dlhopisy, komodity, drahé kovy. V tomto by som Vám vedela pomôcť. Minulý rok zisk 2000 eur, rok predtým 3000 €.

jarka_black
•
12. júl 2024

V DP je to kolonka Príjmy z kapitálového majetku.