Ako spravodlivo prispievať do domácnosti pri rodičovskej dovolenke?
Ako máte s manželmi podelené prispievanie do spoločného rozpočtu keď ste na rodičovskej? Rátali ste to z percenta príjmov? Máme čerstvo založený spoločný účet a každý si nechal aj svoj osobný. Dali sme si manželov príjem + môj príjem mínus výdavky ÷ 2 a to nam vyšlo ako vreckové. Napr muž zarobí 2000 ja 500 to je 2500 príjem domacnosti mínus náklady 2000 teda nam ostane 500€ rozdiel. To si pošleme na osobný účet ako vreckové kazdy po 250€. Je to takto ok? Aby to bolo pre oboch fer. Starame sa o deti oveľa a ja viac o domácnosť keďže som doma ale plus mínus je to rovnako. Ked som pracovala platili sme na polovicu. Ako to mate vy?
Podla mna je to takto idealne, tymto sposobom sa medzi vami vyrovna nepomer prijmov vzdy. Ze ani jeden nepociti, ze ma vyssi prijem ako ten druhy a nevydeluje ho
@anonym_4a7fa6 a na koho je ten váš "spoločný" účet?
@sasa1310 na mňa predstavte si , tam nejde o to na koho je, smrť sa v dnešnej dobe dá poistiť ako živé chcete. Ale aby sme niekto rozdeľoval niekomu peniaze ? To čo je ?
@anonym_autor máme tiež spoločný, ale aj každý svoj. Nejako to neriešime, čo potrebujeme to kúpime kedy kto. Napríklad pokazila sa práčka, tak som si vybrala, on skontroloval parametre, výkon a uhradila som ju z môjho účtu. Muž sa rozhodol, že chce otvárací sprchový kút, objednal, zaplatil tiež zo svojho účtu. Zo spoločného ide jedlo, platby. No často uhradí muž aj zo svojho účtu. Veď vyskúšate a uvidíte, či vám zvolený systém vyhovuje, ak nie, zmeníte to potom.
@sasa1310 ano, cize muz teda plati a ona mu dáva vreckové. Nebolo by tomu tak, keby jej celých 500€ ostalo a mala navyše tých 250 ako "vreckove". Jej príspevok sa do toho ich spoločného rozpočtu nema počítať, lebo to nie je príjem ale stále iba príspevok.
@anonym_19cbc7 a nie je to jedno či je to príjem alebo príspevok?
@sasa1310 na mňa predstavte si , tam nejde o to na koho je, smrť sa v dnešnej dobe dá poistiť ako živé chcete. Ale aby sme niekto rozdeľoval niekomu peniaze ? To čo je ?
@anonym_4a7fa6 ja nikde nepíšem ohľadne smrti. Samozrejme, že každý zodpovedný má životné poistenie. skôr ma zaráža, že niekto je ochotný nemať vlastný účet na vlastné meno. V dnešnej dobe, kedy majú vlastné účty už aj 12 ročné deti
Ja to skúsim vysvetlit za autorku, ako to chápem ja, lebo viaceré vôbec nechápete.
Za príjem si dosaďte čo len chcete - príjem z pracovnej činnosti, príjem z nejakej činnosti, príjem z prenájmu nejakej nehnuteľnosti, materská, rodičovská, invalidný dôchodok … Manželia dajú všetky príjmy dokopy, čiže majú spoločné peniaze, z tých odrátajú ich mesačné náklady a iné výdavky a čo im zostane si rozdelia medzi sebou, aby každý mal nejaké mesačné “vreckové”, s ktorým si naložia podľa vlastného uváženia. Niekto si nechá všetky peniaze na spoločnom účte a každý si berie podľa potreby, niekto chce mať určitú sumu na vlastnom účte, niekto má oddelené účty (aj keď peniaze na nich sú spoločné) a niekto, ako autorka sa snaží nájsť nejaký spravodlivý systém a rozdelila zvyšujúce peniaze na polovicu.
Keďže ide o manželov mne to príde celkom spravodlivé, určite lepšie ako napríklad vypoćitavanie percent z prijmu, že každý dá povedzme 50%, potom sa môže stať, že jednému partnerovi ostáva na míňanie povedzme 1500 eur a druhému 500. Tento model vám príde lepší? Alebo žena si nechá povedzme celý rodičovský a muž platí všetko a neostane mu ani 200€. Mne osobne napríklad tieto možnosti neprídu spravodlivé A na to sa autorka, podľa mňa pýta.
Nie či je prispievanie do domácnosti je formou rodičovského príspevku či príjmu a či by mala popri rodičovskom ešte zarábať….
Pri spoločných peniazoch je to irelevantné, skratka dajú všetky príjmy dokopy.
Ked som bola na materskej, vsetko platil manzel... ak ti 250e vreckove staci, tak ok, ked nie, tak proste povedz muzovi, ze ti treba viac. Zavisi aj, ake mate vydavky.
@anonym_e9f21b tak 2500- 2000 = 500. Či jej má davať i svoje " vreckové"?
Autorka nic v zlom ale naozaj si to napisala ako mongol, musela som precitat diskusiu, aby som pochopila co vlastne hovoris a chces…
ak chcu mat manzelia “vreckove” na vlastne blbosti vo vlastnych rukach tak ano, je najspravodlivejsie to mat stanovene fixnou rovnakou sumou pre oboch (bezohladu na to kto kolko zaraba).
Keď som bola na materskej všetko platil muž, ale hypo nemáme.Mne zostala materská a ešte mi každý mesiac dával peniaze
Ja to skúsim vysvetlit za autorku, ako to chápem ja, lebo viaceré vôbec nechápete.
Za príjem si dosaďte čo len chcete - príjem z pracovnej činnosti, príjem z nejakej činnosti, príjem z prenájmu nejakej nehnuteľnosti, materská, rodičovská, invalidný dôchodok … Manželia dajú všetky príjmy dokopy, čiže majú spoločné peniaze, z tých odrátajú ich mesačné náklady a iné výdavky a čo im zostane si rozdelia medzi sebou, aby každý mal nejaké mesačné “vreckové”, s ktorým si naložia podľa vlastného uváženia. Niekto si nechá všetky peniaze na spoločnom účte a každý si berie podľa potreby, niekto chce mať určitú sumu na vlastnom účte, niekto má oddelené účty (aj keď peniaze na nich sú spoločné) a niekto, ako autorka sa snaží nájsť nejaký spravodlivý systém a rozdelila zvyšujúce peniaze na polovicu.
Keďže ide o manželov mne to príde celkom spravodlivé, určite lepšie ako napríklad vypoćitavanie percent z prijmu, že každý dá povedzme 50%, potom sa môže stať, že jednému partnerovi ostáva na míňanie povedzme 1500 eur a druhému 500. Tento model vám príde lepší? Alebo žena si nechá povedzme celý rodičovský a muž platí všetko a neostane mu ani 200€. Mne osobne napríklad tieto možnosti neprídu spravodlivé A na to sa autorka, podľa mňa pýta.
Nie či je prispievanie do domácnosti je formou rodičovského príspevku či príjmu a či by mala popri rodičovskom ešte zarábať….
Pri spoločných peniazoch je to irelevantné, skratka dajú všetky príjmy dokopy.
@sisaka jejda dakujem pekne, ze si to tak zhrnula. Ano je to presne ako si napisala. Mozno som sa zle vyjadrila ked to toľké nepochopili
Autorka nic v zlom ale naozaj si to napisala ako mongol, musela som precitat diskusiu, aby som pochopila co vlastne hovoris a chces…
ak chcu mat manzelia “vreckove” na vlastne blbosti vo vlastnych rukach tak ano, je najspravodlivejsie to mat stanovene fixnou rovnakou sumou pre oboch (bezohladu na to kto kolko zaraba).
@bg92 ano uznávam mas pravdu
Je uplne jedno,co budes robit, kolko budes davat, je to tvoja osobna vec. Nikdy vsak nerus vlastny ucet. Pretoze nikdy nevies, kedy ho budes potrebovat. Lebo v pripade smrti napriklad, tak ak mas spolocny ucet, tak v SR je iba jedina banka, kde je mozne mat dvoch majitelov uctu a toje mBank. Ostatni maju momentalne len majitela a disponenta. Pravo disponenta zanika smrtou majitela uctu a k peniazom na nom sa dostane len dedic po ukonceni dedicskeho konania. Co moze trvat mesiace.
Moja kamaratka na toto doplatila, nahle jej zomrel dlhorocny partner a ona zostala bez prostriedkov v zahranici, kde on pracoval a ona bola doma s detmi (obaja Slovaci).
@anonym_4a7fa6 ja nikde nepíšem ohľadne smrti. Samozrejme, že každý zodpovedný má životné poistenie. skôr ma zaráža, že niekto je ochotný nemať vlastný účet na vlastné meno. V dnešnej dobe, kedy majú vlastné účty už aj 12 ročné deti
@sasa1310 a čo máte z toho akože 😃 raz keď ste manželia nemáte nič vaše. Už aj tie ponožky máte spoločné. Čo mám z pocitu že mám účet ? To je taaaak povrchné. Máme jeden účet. Vieme si sadnúť a povedať si aha posledné 3 mesiace míňame všetko nič nešetrime čo s tým ? Alebo niečo sme ušetrili investujeme to ? Dáme to tam alebo tam ? Aj o tomto je manželstvo o spoločnom hospodárení o spoločnej zodpovednosti za toho druhého a za deti. A nikto nikoho nekontrolujeme, normálne komunikujeme, rešpektujeme svoje koníčky a keď chce niekto niečo väčšie, porozprávame sa. Akože k čomu vám je účet na vaše meno keď aj tak nie je po slove áno beriem váš? Wtf. A deliť peniaze? Vreckové ? Či čo som tu čítala...
@bg92 cize na konci mesiaca si rozdelia co ostane? Lebo určite nie sú výdavky stále totožné.
@anonym_autor Nie sme manzelia, ale ked sme aj chvilu mali oddelene ucty, a potom spolocny, nikdy sme to nedelili moje-tvoje, boli nase aj pocas mojej rodicovskej.
@anonym_19cbc7 no vidis takto to podla mna nie je myslene… pise ze 250€ z kazdej vyplaty (nazaciatku) maju na svoje ucely ako vreckove, inak su peniaze spolocne. Aspon ja som to nakoniec tak pochopila. Ziadne delenie neriesi
Ked som bola na materskej, vsetko platil manzel... ak ti 250e vreckove staci, tak ok, ked nie, tak proste povedz muzovi, ze ti treba viac. Zavisi aj, ake mate vydavky.
@anonym_e9f21b ak by to bolo ale tak ako napísala tak tam by už nešlo o to že jej také vreckové nestačí ak by ich spoločné príjmy mínus výdavky boli 500 eur (teda ja neočakávam že ak mi je málo musí manžel viac zarobiť). Mne ale v Tom výpočte chýba ešte že niečo si odložíme. Mne by to tam chýbalo. Ak to teda nieje zahrnuté už v tých výdavkoch. Nerátame to z mužom takto presne na polovice ale v princípe to tiež tak máme máme spoločný účet každý kupuje čo treba a čo uzná za vhodné máme taký spoločný cit pre šetrnosť ale tiež sme si zaviedli "vreckove mesačné" nech nemusíme navzájom spolu riešiť každú pakovinu ale zároveň aby sme sa cítili v bezpečí že nám nevytekaju peniažky z rodinej kasy bezbreho bez toho aby o Tom ten druhý vedel.

@anonym_19cbc7 ona neprispieva polovicou príspevku. Keď si prečítaš poriadne, platí všetko on a jej 500 eur rozdelí ona medzi nich dvoch ako vreckové.
@sasa1310 ano, cize muz teda plati a ona mu dáva vreckové. Nebolo by tomu tak, keby jej celých 500€ ostalo a mala navyše tých 250 ako "vreckove". Jej príspevok sa do toho ich spoločného rozpočtu nema počítať, lebo to nie je príjem ale stále iba príspevok.