icon

Ako ste vykompenzovali stratu daňového bonusu?

5. feb 2025

rodiny s deťmi, ktorým to vykrývalo nevyhnutné náklady, vykonali ste nejaké opatrenia od tohto roka? aké? ako to zmenežujete pri zvýšení cien a znížený príjmov v rodine? prosím písať len tí, ktorým by chýbal, nie reči v zmysle: my sme zabezpečení, my sa nespoliehame na bonus, my sme mali vešteckú guľu🙂 a pod.

balerina2025
7. feb 2025

@zafir01 tak nepoznam stat co okresava taketo prispevky. ci ako to mam nazvat. vacsina ma stupajucu tendenciu, to len u nas sa to meni vzdy s prascami pri koryte. jeden rozdava, druhy utahuje.

zafir01
7. feb 2025

@dadis počkaj ..nerozumiem prečo 3000 a nie 3600 . Veď 300 x 12 ,ci som si niečo zle vyložila ?

balerina2025
7. feb 2025

@dadis nespavodlivost je to ze platis nemale peniaze kazdy mesiac, a v kolkych pripadoch ani nemas narok na ID ci sa ho ani nedozijes, lebo nesplnas ich zaujimavo nastavene podmienky. a podotykam nemale peniaze. takze napr ani taka SP nie je dobre nastavenam ani rodicaky, aby mali ludia s vyssim platom rovnaku vysku rodicaku , ako tie co riadne ani nerobili,...toho je naozaj vela. :/ cele zle

dadis
7. feb 2025

@zafir01 politici hovoria, ze 3600 je hruba mesacna mzda, nad ktory na danovy bonus nemas narok. V skutocnosti je to pri tom 50 eur bonuse 3000 eur, ak mas niektore mesiace bonusy, ci iny prijem navysr, tak budes musiet v rocnom zuctovani vratit bonus

zuzinabila
7. feb 2025

@dadis prosim ta,nevies ako to nakoniec dopadlo po tych opatreniach?vraj sa bude prijem rodicov scitavat a spolu nemoze presiahnut tych 3600 eur? Lebo najprv to bolo o prehadzovani bonusu na menej zarabajuceho rodica,teraz strasia o sucte prijmov.ja uz som z toho jelen, nie ze budeme vracat danovy bonus este🙂

bosorkabb
7. feb 2025

Muž poberal ročne. Po novom budem poberať ja a tiež ročne. Tak sme to poriesili my.

zafir01
7. feb 2025

@dadis hmm ,takže keď budem mať v apríly povedzte vyplatený bonus za rok 2024 , a teda príjem budem mať v tej mesiac 1200 v čistom plus daňový bonus na tri deti za rok 2024 .. teraz trepnem cca 4,5 tis€ ..tak za ten mesiac vlastne nesplní podmienky dostavia bonusu , hoci si ho dávam ročné vyplácať a tak budúci rok mám o jeden mesačný bonus menej ? Lebo som v danom mesiaci prekročila príjem ? Daňový bonus sa zohľadňuje v týchto príjmoch ? Tomu nerozumiem už ozaj ,

evatko
7. feb 2025

Baby, ja sa nerozumiem financiám. Totálne negramotna. 🫣 Pre mňa je to písané v arabčine, fakt netuším, čo čítam.
Ako je to s tým bonusom, keď sa nevypláca mesačne? Koho sa to týka? Ako si vie človek s 3 deťmi pomôcť?

zuzinabila
7. feb 2025

@bosorkabb a vyjde ti to?rovnaka otazka ako vyssie.ak vam prijem spolocny presiahne 3600 v hrubom mesacne,tak je to zajedno, ci? Stale sa suska o tom opatreni scitavania prijmov,takze v tom uz mam gulas

jozinzbazin22
7. feb 2025

My sme to nechali tak ako pred tym,samozrejme,ze muz tento mesiac nad 2400eur tak danovy bonus bol ponizeni,buduci ho mozno dostane cely,ak to nepresvihne.

bosorkabb
7. feb 2025

@zuzinabila scitavat príjem je na dobrovoľnej báze. Nie je to podmienka. Využívali to ľudia ktorý mali nízky príjem na to aby mali plný daňový bonus. Tak si zobrali príjem druhej rodiča. Tak taký to už nebudú môcť urobiť.
Ja manželov príjem nebudem riešiť len svoj.

bosorkabb
7. feb 2025

@zafir01 daňový preplatok ( čo dostaneš k výplate) sa neráta do príjmu predsa. Takže za ten mesiac o žiaden bonus neprídeš.

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
zuzinabila
7. feb 2025

@bosorkabb hej, toto viem, písala som o inom. zas to nejako zmenili, ale nemám odomknutý článok, len nejaké nejasné info: https://e.dennikn.sk/4452872/prilepkami-poslanc...

zuzinabila
7. feb 2025

@bosorkabb v článku je toto, takže rátam, že to na stredajšej schodzi vláda zas skomplikovala: Získať maximálny daňový bonus už nebude také jednoduché.

bosorkabb
7. feb 2025

@zuzinabila áno skomplikovala tak že už si nemôžu rodičia dieťaťa skĺbiť príjem v daňovom priznaní. Keď však manžel zarába veľa a na daňový bonus nemá nárok. Môže ho poberať manželka ktorá má nižší príjem. Ale už si nebude môcť ta žena zobrať príjem manžela. Tak zjednodušene napísané.

zafir01
7. feb 2025

@bosorkabb no veď za to ..len nechápem potom čo píše dadis ..prečo nedostanem údajne 3600 ale 3000 ..keď mám tri deti a príjem hrubý nemám ani nebudem mať ani v jednom z mesiacov väčší ako 2 tis v hrubom . A bonus bude platený rocne

slniecko5
7. feb 2025

@zuzinabila zuzi, dajte si to ročne, to je jediná istota zatiaľ...vravela mi účtovníčka. teraz sa to vkuse mení. Mihal nam chcel pomoct, ale v podstate nam trosku zavaril, ale vraj stale ostava v hre to spatne doplatenie, len uz to nechce verejne prezentovat. Len uctovnickam dat info.

slniecko5
7. feb 2025

@zuzinabila resp pri 2 pracujucich spatne nic, to len pri RD/MD, tam to dajte na menej zarabajuceho rodica, podla mna sa nemoze nic stat uz. ale nech ma opravi uctovnicka, ak sa mylim.

pomoni
7. feb 2025

@slniecko5 Prosím ta, takze keď sa dá ročne, nebude sa brat do úvahy, že v lete a zeme sú odmeny vďaka ktorým by sa to prekročilo? Či v zúčtovaní nakoniec aj tak sa pride o bonus za dva mesiace. Ďakujem

slniecko5
7. feb 2025

@pomoni ak prekročí, tak ročne je lepšie, či? Alebo to budú mzdárky prerátavať jazdy mesiac? Podľa mňa samé nevedia ešte.

bosorkabb
7. feb 2025

@zafir01 to ja už neviem. Všetko bude zreteľnejšie v čase podávania daňových priznaní v roku 2026. Vidíš čo sa deje ako plataju diery.

slniecko5
7. feb 2025

@bosorkabb tak tak, teraz je to chaos pre všetkých, potrebuje to vybublať, budúci rok to už bude cele jasne. Preto odporúčam ročný.

zuzinabila
7. feb 2025

@slniecko5 mne nasa danovacka odporucala mesacny, ale este overim.

zuzinabila
7. feb 2025

@zuzinabila nevadi, tak necham na ucte a pri prinajhorsom vratim, aj tak sa da🙂

bosorkabb
7. feb 2025

@slniecko5 hlavne už nebude platiť že vyplatený daňový bonus sa nevracia. Už ho budú niektorý musieť vrátiť ak sa zistí že nemali nárok. To tiež málo kto vie.

zuzinabila
7. feb 2025

@bosorkabb no, pokial viem, vracali aj predtym. napr.ked poberali obaja rodicia naraz a v plnej vyske, lebo chceli system oblbnut🙂alebo ked otec dietata cestne vyhlasil, ze ziju v spolocnej domacnosti a nezili a on si bonus nechaval na svoje ucely🙂

bosorkabb
7. feb 2025

@zuzinabila ja myslím iné. Nie podvodné konanie.

dadis
7. feb 2025

@zuzinabila
@jozinzbazin22 Od januara to bude fungovat tak, ze o rok sa scita cely prijem za rok 2025, porovna sa s vyskou vyplatenehio bonusu s vyskou naroku bonusu za cely rok - rocne zuctuvanie, bonus sa bude podla toho doplacat/vracat. Urcite sa oplati neuplatnovat si pri prijme 2400 mesacne, lebo je to hranicny prijem, staci par mesiacov s vyssim prijmom a lahko sa preklopis do ineho pasma. Lepsie si ho nechat vyplatit o rok naraz, lebo realne hrozi, ze budes mat nedoplatok na dani o rok.
Podobne to je aj z nezdanitelnym minimom.

ekira1
7. feb 2025

@dadis ak beriem mesačne, takže keď budem mať odmeny, ten mesiac mi budú bonus krátiť, ale v ročnom zúčtovaní mi ho doplatia ?