Ako to funguje s PN a dovolenkou, keď pracujem na dohodu?

monika_xixi
7. aug 2019

Od zajtra nastupujem na pracu na dohodu. Budem robit od po do pia 5 az 6 hodin denne. Zamestnavatel povedal ze bude za mna platit odvody. Ako to bude ked budem napr. Na pn alebo dovolenke? A doteraz som bola evidovana na urade prace takze mam normalne priniest prac.zmluvu a nech ma vyradia? Dakujem

diaalex
7. aug 2019

@monika_xixi keď máš dohodu o pracovnej činnosti, tak dovolenku ani návštevu lekára ti neuznajú. Na úrad práce to treba zobrať a potom oni si pýtajú počet odpracovaných hodín a príjem za daný mesiac (ak poberáš nejaké dávky)...

ovaaa
7. aug 2019

Pri dohode o prac.cinnosti mozes pracovat do 10h/tyzden je to presme definovane. Ak budes pracovat ako pises tak zvysok dostanes zrejme peniaze do ruky. Bezne prakty usetrenia....a moznych problemov pre teba.Narok na dovolenku ako aj stravne listky nemas.

lula313
7. aug 2019

Ešte by som doplnila, že mozes na dohodu odpracovat max 40 dni, potom tá z úradu prace vyradia a aj ten zárobok za mesiac je obmedzený na nejakych 210 EUR. Podpísanú zmluvu musis odniest úradu minimálne deň vopred(alebo poslať mailom). Samozrejme na dovolenku, či zobrať si lekara nárok nemas, pravdepodobne len povies, že vtedy a vtedy neprídeš a ani za to nič nedostaneš.

lenka2710
7. aug 2019

@monika_xixi ja som tiež pracovala na dohodu,na papier som dostala pár supiek,čo som teda nosila na upsvar,zvyšok na ruku
Nemáš nárok na dovolenku,ocr,stravné listky,proste nic! My sme takto robili dve,robila som 12 každý druhý den,keď som chcela voľno, tak buď sme si vymenili sichty s kolegyňou alebo som voľno proste nemala

moonlight1210
7. aug 2019

@monika_xixi nebudes mat pracovnu zmluvu, ale dohodu.

podla typu dohody:
Dohoda o pracovnej cinnosti - 10 hod/tyzden (tyka sa opakovanych cinnosti, napr. upratovacka), mas obvykle urceny presny cas a dni, kedy sa ma dana praca vykonavat, evidenciu odpracovanych hodin si vedies presne od-do (napr. 8:30-14:45)
Dohoda o vykonani prace - 350 hodin/kalendarny rok (od jan-do dec) u jedneho zamestnavatela (aj keby ti dal tych dohod viac za rok, spolu dokopy vsetky scitane u neho musia byt len na 350 hodin, nie viac. U ineho zamestnavatela mozes mat zas dalsich 350 hodin) - tyka sa jednorazovej prace, pre ktoru je urcene obdobie, za ake by sa mala stihnut vykonat (napr. skatalogizovanie vyrobkov za mesiac januar - nesmie to byt nic, co by pripominalo opakovanu cinnost), cas si rozvrhnes sama. trebars aj desat hodin jeden den a dalsie dva dni nebudes robit nic, potom zas budes na tom pracovat pat hodin - zalezi na tebe, nemali by ti to diktovat. existuje pre teba len termin odovzdania hotovej prace. Evidenciu prac doby si pises napr. 5.8.2019 - 3 hodiny, 6.8.2019 - 2 hodiny, 7.8.2019 - 0 hodin.

Obidva typy dohod sa mozu uzavriet len na 12 mesiacov (napr. 1.9.2019 do 31.8.2020).
Mala vyhoda - dohoda o vykonani prace na 350 hodin/rok:
ak mas dohodu napr. od 1.9.2019 do 31.8.2020, tak dohoda ti sice bezi cez rok, ale 350 hodin plati za ten dany rok.
Takze na takejto dohode mozes odrobit 700 hodin. 350 hodin od 1.9.2019 do 31.12.2019 a dalsich 350 hodin od 1.1.2020 do 31.8.2020. Potom ale u toho zamestnavatela do konca roka 2020 uz ani hodinu (na dohodu o vykonani prace).

Lekar, PN - doklad mozes doniest, ale tie hodiny ti nikto nepreplati. Ma to zmysel doniest len pri dohode o prac cinnosti. (Pracovny cas pri dohode o vykonani prace si riadis sama.)
Urcite by si ale PNku mala doniest na UP, ak si tam stale evidovana.

Odvody budes mat podla typu dohody (pravidelna, nepravidelna) bud plne ako zamestnanec (pravidelna), alebo na niektorych usetris (pri nepravidelnej).

stravne listky - nemas narok

Dovolenka - nemas narok, ale mozes si dohodnut volno, ktore ti vsak nebude preplatene (tiez ma zmysel len pri dohode o prac cinnosti).

Co sa tyka UP:
kopiu dohody by si mala doniest min den vopred (original si nechavas ty).
ako ti pisali, ta dohoda moze trvat max 40 kalendarnych dni do roka (od prihlasenia, do odhlasenia) u jedneho zamestnavatela. nezalezi, ci vsetky tie dni odrobis, zaujima ich, ze bezi v tom obdobi. Po 40 dnoch, ak dohoda stale bezi, ta automaticky vyradia z evidencie.
Ak skoncis do 40 dni, tak dalsich 40 dni mozes zas odrobit, ale u ineho zamestnavatela.
navyse to nesmie byt taky, u ktoreho si robila pred nastupom na UP, alebo si sa bola pytat o pracu a odmietol ta (skuma sa to pol roka dozadu).

tvoj prijem nesmie presiahnut 210,70 eur v hrubom za mesiac. Inak ta vyradia z evidencie.
prijem dokladujes na tlacive, ktore ti da urad prace a vyplni ho zamestnavatel. v najhorsom urad prace je prepojeny so socialkou a to, ze si zamestnana na dohodu (alebo inak) a tvoj mesacny prijem si vedia skontrolovat aj v ich evidenciach.
Prijem vacsina zamestnavatelov deli na oficialny a neoficialny. oficialny sa prizna na uradoch a neoficialny ti daju na ruku nacierno. samozrejme ze pri takomto postupe sa fixluju aj odpracovane hodiny, lebo prijem musi sediet podla dohodnutej odmeny na odpracovane hodiny.
ma to vyhodu, ze tebe to pomoze vydrzat na urade prace, aby ta hned nevyradili (ak ti to nevyhovuje). inak to ani nema zmysel.

monika_xixi
autor
7. aug 2019

@moonlight1210 ale praveze zamestnavatel mi bude platit odvody tak naco zostat evidovana na urade??

moonlight1210
7. aug 2019

@monika_xixi
Vsak ja nehovorim, ze tam musis ostat.
Zariad sa tak, ako ti je najlepsie.

29467
27. nov 2019

Chcela by som sa spitať pracujem na dohodu tych 40 dni do roka začala som 5 novembra do 14 decembra a chcem sa spitať ak vie niekto poradiť koncom mesiaca teraz novembra treba odniesť na úrad práce nejaký doklad ak ano tak do kedy to treba zaniesť keď 30 je sobota a čo tam musí buc uvedené ak máte niekto skúsenosti tak bola by som rada keby sťe poraďili