icon

Ako určiť daň z predaja skolaudovaného domu?

matis28
24. mar 2025

Dobry den, rada by som sa spytala na dan z predaja nehnutelnosti. Rozumiem ze pri predaji nehnutelnosti sa plati dan z rozdielu medzi kupnou a predajnou cenou. Ako sa vsak postupuje, ak kupna cena bola pre rozostavany dom (zapisany aj v katastri ako rozostavana stavba) ale predava sa uz hotovy skolaudovany dom. Plati rovnaky princip alebo sa za kupnu cenu povazuje buduca hodnota stavby, ktora bola uvazdana aj v znaleckom posudku pre banku? Vopred velmi pekne dakujem za kazdu radu.

done
24. mar 2025

Nie som z oboru, ale malo by platiť, že pri predaji sa vychádza z nadobúdacej ceny nehnuteľnosti ku ktorej sa pripočítajú všetky náklady na zhodnotenie. Teda všetko, čo ste do domu investovali po kúpe až do dňa predaja. Potrebujete však od všetkého faktúry, aby ste to vedeli vydokladovať. To je môj názor, treba si to však overiť.

patka06
24. mar 2025

Od predajnej ceny sa odpočítava kúpna cena + zdokladovateľné investície, tzv. bloky + faktúry /musia byť vystavené na meno majiteľa nehnuteľnosti/
Daň a následne aj odvody do zdravotnej poisťovne platíš z rozdiel, to je tvoj príjem / zisk
Ono to nie je daň z predaja, ale daň z príjmu