Ako ušetriť na potravinách pri zdražovaní?
Sme rodina s 2 deťmi do 10 rokov a teda nezvládame posledné mesiace. Všetko išlo hore, hlavne to vidíme na potravinách kde doslova zdražela asi každá položka. Máte nejaký trik ako ušetriť? Už len také veci ako pečivo jogurty šunky sú niečo čim musíme šetriť a dávať ich pomaly na prídel. A to obaja s mužom pracujeme.
@lienka.7 ibaze to je smutne, ze ked chces keksik, ci inu drobnost, tak uz to mas vnimat skoro ako povyrazenie, ci pomaly luxus, co si doprajes obcasne a nie z tvojej vole, ze zrovna nechces, ale z nudze, ze castejsie nemozes.
A to tato vlada dokopala.
Prvú infláciu a zdražovanie spôsobil covid a proste tlačenie peniazí a rozdávanie ľuďom bez toho že by nejako prispeli ekonomike. A druhé vojna na Ukrajine, ekonomické vojny medzi štátmi a aj príliš tlačenie na zelenú politiku v EÚ. Teda vláda hoci je to otras čo nám vládne s tým veľa nemá a keby je aj PS vo vláde alebo kto oveľa lepšie to nie je. Poradiť neviem. Pre mňa horšie ako jedlo je cena všetkého ostatného. Že u veterinára som pred rokom nechala za očkovanie 30 eur, tento rok 60, že napríklad 2020 som prezula auto za 30 eur, tento rok za 75 eur, že malé auto sa dalo kúpiť napríklad 2017 za 13 000 eur, teraz stojí 19 000 eur a viac, že opaľovací krém stál 12 a stojí teraz 24. Proste všetky výdavky a ceny okrem energií vrátane jedla išli napríklad oproti roku 2019 hore o 70 až 100 percent a väčšina ľudí nezaraba viac o 70 alebo 100 percent viac ako 5-6 rokov dozadu a fakt je to ťažké.
@maminkadeticiek žiaľ voliči smerohlasu veria že na vine je simecka soros matovic korona zle pocasie zlá Amerika ….
@marsmykkok nielen na Slovensku, všade išlo hore. Minulý rok som SKI pas v Poľsku platila 16, toho roku 22., za kávu v tej istej restike v Poľsku minulý rok 1,30, toho roku 2,90.
@pribinak Lebobsu jednoduchiba sprosti.Sorry volici,ste,fakt ste.Zadubeni a jednoduchi.
@kittykat22 Ďakujem, za radu, ale dcéra si už zvykla na ovsené Not Milk Alpro, iné mi už nechce. Najväčšia palka, sú maslo, syry, smotany. A to nehovorím, keď mám niečo pre ňu upiecť. Našťastie nie je na sladké.
@maminkadeticiek nuz taki su skor ti ktori veria ze je to lebo fico
dovody mas uz popisane vyssie (covid, tlacenie penazi, vojna na ukrajine, ..) ale Fico takyto vplyv nema
zdrazovanie je aj v okolotych krajinach a aj vacsie kedze tam nestropuju ceny energii ako u nas (ani napr v Cechach) a este su aj vyrazne nizsie rozne davky resp nie su alebo su obmedzene (tehotenske kocikove atd
Pri platení zatváram oči. Vyskúšaj
Ja by som kludne detom nedopriala šunku každý den, ani nedoprajem. Kludne aj vysvetlim preco. Jednak vobec nie je až tak zdravá, jednak je drahá. Este v 80kach bola pre nás šunka sviatok.
Ale áno, na strave sa dá usetrit, ano, jest sa sice musí, ale ked pripravujes jedlo doma, aj trebars pomazánky, nekupujes polotovary ani inak dopredu pripravene jedlá, kupuješ napr. základne jogurty, nie značky, tak usetris.
Dievčatá a aké pomazánku robievate? My najčastejšie tuniakovu, vajíčkovú, syrovo-mrkvovu.....pre inšpiráciu...
Ďakujem všetkým za rady. Samozrejme snažíme sa ušetriť kde sa dá, rozmyslim si či kúpim pol kila sušených cestovín za 70 centov alebo 250g chladených za raz taku cenu. Aj keď chladené sú chuťovo a asi aj vyzivovo na tom lepšie. Toto ma mrzí, že niečo čo sme pred pár rokmi nemuseli riešiť, teraz treba vyslovene hľadať tu najlacnejšiu verziu. dalsia vec je zelenina, pokiaľ chcem ponúknuť k jedlu aj surovú, tie ceny za paradajky, farebné papriky, ktoré sa u nás jedia najviac, sú fakt vysoké.
Zaujímavé že koľko žien tu píše že ako ušetriť na potravinách a keď človek príde o obchodu ta sa pomaly nevojde a košíky preplnené.
Šetriť treba inde, nie na potravinách. Treba sa pozrieť na všetky mesačné platby, čo všetko človek platí a kde idú peniaze. Možno zbytočne drahé paušály, stačí kredit, 2 auta v rodine kde jedno viac stojí ako jazdí, predplatené filmy, aplikácie, hry a neviem co všetko, fitko, tréner, drahá kozmetika? To co človek zaplatiť musí, ok....skôr sa zamerať na tie, menej dôležité pre život. Možnosť si dat úvery, splátky do jednej platby, predať vecí, ktoré sa nevyužívajú ( bicykle, kolobežky, korčule, fitnes náradie atď). A hlavne nezabudnúť na finančnú rezervu, neziť na doraz ak je to možné
Teraz som si pozrela len tie veľkonočné figúrky, ved to je neskutočné co za to pýtajú.....a po veľkej noci to predávajú za polovicu a ešte na tom zarobia. No nebudem to kupovať, ani teraz ani potom.
@mischy00 toto som tiez hovorila...uz nevedia co pytat za veľkonočných zajacov...akoze kupila som detom po jednom, este nejake ine sladkosti a bude musiet stacit...
@michal711 mňa keby stretneš, áno mám preplnený košík, ale to, že som tam bola pred 1-2 týždňom to nevies🫢😉 a kupujem pre 5ludi🫣
@deedol Ale aka to je mnamka 😁
K tým figúrkam a vajíčkam, tiež som sa pozastavila nad tými cenami. Deti majú spolužiakov a kamarátov ktorí k nám chodia sibat na veľkú noc, kúpila som aspoň to čo vychádzalo ako taká výhodne a nebola to len kakaova hmota, ale teda zas ďalšie zbytočné výdavky
Mala si upiecť hrncekovy kolac a namiesto 5 zajacov po dve eura by si mala dva plechy pre tridsať kupačov.
Z kila múky a pár vajec si od lasagne po tagliatelle vieš urobiť cestoviny za neporovnateľné chutnejšie a lacnejšie. Ak nemáte záhradu aj na balkóne sa dajú pestovať paradajky a papriky
@zeldia samozrejme, ale sú to ešte relatívne malé deti, ktoré koláč neocenia a skor ich poteší nejaké vajce/zajac a nejaké drobné. Tiež sa mi to nepáči a ten koláč by bol aj zdravší, ale nechcem aby sa kvôli tomu na deti pozerali nejako cez prsty.
@autorka keďže si anonym, neviem odkiaľ si. Ja mam v okruhu 2 km od domu všetky obchody a áno, ceny ovocia a zeleniny sú vysoké, pokial ich kupuješ v 1 obchode. Ale jednoducho pozerám katalógy a co kde je v akcii, tam jednoducho kúpim. Banány tam, jablká tam, papriku tam, paradajku tam, tam syr tam, termíx tam... detto mäso. Dokonca si pamätám, ze lidl raz mal "akciu" ze uhorky za 2,49€! a s tou ich aplikáciou 0,89€! Aj keď som odporca aplikácií, tak som si ju proste stiahla, lebo ten rozdiel bol proste Marianny, aj keď neviem teda preco.
Co sa tyka cestovín, tie sa dajú urobiť aj doma, detto upiecť na veľkú noc. Nejaké čokolády by som absolútne nekupovala, kúpila by som, na co jednoducho mam a radšej menej. si pamätám ze uz za mojich cias to bolo vylucna "vychcanost" ze k nám došla šibat polka ulice len kvôli kinderku a 20 korunam... a ako bol rok dlhý, pomaly ani poriadne vonku nepozdravili. Potom sme to zrušili uplne (okrem rodiny teda) a radšej šli von.
@anna777115 teraz kaufland má v akcii...ja mam tiež alergie a nic ani žiadny príspevok ani nič. Ako keby som si ja vybrala byt alergická na laktózu a mliecku bielkovinu

@liliana8 nie niesu .. ceny za energie su ovela vyssie , poplatky ,dane , jedlo , oblecenie ... ked som si spocitala vydavky odratala od zarboku som na tom orsie ako priemerny clovek na slovensku ... to len slovaci neskutocne porovnavaju a nadavaju na vsetko a vsetkych ,ale pravda je taka,ze mozno nieco je lacnejsie ale zas ine drahsie no suma sumarov je to rovnake .. a chodobnych ludi je vsade viac a viac