Ako ušetriť na potravinách pri zdražovaní?
Sme rodina s 2 deťmi do 10 rokov a teda nezvládame posledné mesiace. Všetko išlo hore, hlavne to vidíme na potravinách kde doslova zdražela asi každá položka. Máte nejaký trik ako ušetriť? Už len také veci ako pečivo jogurty šunky sú niečo čim musíme šetriť a dávať ich pomaly na prídel. A to obaja s mužom pracujeme.
Necitala som vaetky odpovede, ale zo skusenosti si myslim, ze porcia varenej stravy na veceru vie byt o dost lacnejsia ako ta sucha, hlavne ak deti pojedia viac tej sunky, peciv, zeleniny, natierok, syrov a pripadne si potom este daju na zaver jogurt ako byva zvykom u nas. Je to samozrejme narocnejsie, riesit po praci a vsetkych povinnostiach este doma varenie. Ale casto to vyuzijem tak, ze necham aj porciu az dve naviac, aby bolo aspon pre manzela alebo aj mna do prace na dalsi den.
@mischy00 nad týmto uvažujem tento rok aj ja..ze urobíme s malou každému šibačovy jedno vajíčko, upečieme mafiny, kúpila som pekne košický so zapichovackami a zabalíme do celofánu plus každý dostane jedného kupovaneho zajaca, alebo kura alebo niečo co bude lacnejšie.. ja odmietam davat na toto desiatky eur a tí chalani aj tak nebudú vedieť co od koho dostali a tie sladkosti sú väčšinou fuj.
Ja poradím ak máš možnosť,nakupovať vo večerných hodinách napr.v Kauflande.Ovocie,zelenina za zlomok ceny,tiež chlieb/pečivo ,keď sa podarí,kúpiť viac a zamraziť.Ja mám síce veľké obchody ďaleko,ale keď niekde idem,zastavím sa a vždy pozerám aj precenené /zlacnené veci pred koncom záruky.2x sa mi podarilo kúpiť kilovú šunku za 6€,doma nakrájať,zamraziť a postupne vyberať podľa potreby.Tiež napr klobásy či párkya tie potom napr do hustých polievok.
Ja šunku kupujem v jednote, vždy je nejaká v akcii a krájajú ju tenko, takže 100g je až až.
Dnes som bola na nákup a dva krát som si skontrolovala účtenku, nechcelo sa mi veriť, že za tú tašku na pleci som dala 50€ 🫣 takže dva dni už do obchodu nepôjdem, radšej si I pečivo upečiem..
Zeny, ktore pisete, ze maso len striedmo..co varite? Lebo nas zelenivove/bezmasite jedla vyjdu tak 3krat tolko..o rybach ani nehovorim..zo strukovin mi deti zjedia len sosovicu - aj to so zeleninou...ako ony by prezili na cestovinach s paradajkovou omackou aj cely rok, ale zas treba aj nejaku vyzivovu hodnotu.
@amelie2017 to by zaujímalo aj mňa, však mäso je lacnejšie ako napríklad karfiol... Ja osobne sa napríklad nenajem z cestovín s vajcom špagiet s kečupom a tak. A zase niečo múčne zdravé nie je často. Teda ja jediné čo lacné robím robím je granadír raz za 2 týždne a raz za cca 2 týždne zemiakový prívarok, raz mesačne niečo sladké múkové ako šúlance a tak, raz mesačne palacinky alebo dolky, inak hlavne mäso, lacno vyjdú pečené kuracie stehná, dusené mäso a tak.
@amelie2017 ja strukoviny, tofu, syry..ta bielkovina je dôležitá..mozno len 1 deň v týždni mame niečo také navarene, kde nieje bielkovina a výživové hodnota žiadna.. keď ti to deti nechcú to ťažko.. ja robievam rôzne fašírky zo strukovín, privarky, rôzne omáčky ako dhal atď..
@marsmykkok ja napriklad varím na dva dni, lebo nemám čas po práci stať každý deň pri sporáku. Varím rôzne privarky, zapekané cestoviny, spravím aj francúzske zemiaky, teraz sme robili syrové fasirky, včera kuracie mäso v marináde, robíme si aj šaláty. U nás sa najviac šetrí na tom, že nepijem a nefajcime, sladkosti nekupujem, radšej upeciem. V lete mam zeleninu čerstvú bud od svokrovcov alebo si vypestujem niečo aj na balkone. A to kupujem veľa vecí lactofree kvôli sebe. Maslo väčšinou len do pečenia, pomazanky robím s cream cheese, keďže nám to viac chuti. A teda je to aj zdravsie
@amelie2017 bez strukovin to podjde podla mna celkom tazko. Quinoa ma vela bielkovin,mozes ju skusit pouzit miesto ryze. Ale zas asi je aj drahsia.
Ja som vege a tento tyzden napr varim toto:
Husta polievka s jacmennyni krupami, sosovicou, hrachom a mrkvou
Mexicka miska s halloumi syrom, miesanou fazulou na mexicky sposob, quionou, k tomu salat a trochu kvasenej kapusty
Gnocchi s paradajkovou omackou, pecenou zeleninou a cicerom
Curry s tofu, zeleninou a ryzou
V piatok ideme prec takze mam len menu na 4 dni
@marsmykkok ak deti lubia sosovicu, mozes skusit bolonske spagety a namiesto masa dat sosovicu. Alebo sosovicove fasirky
Dievčatá a aké pomazánku robievate? My najčastejšie tuniakovu, vajíčkovú, syrovo-mrkvovu.....pre inšpiráciu...
@andrea_ff Ahoj, ja robievam napr aj strukovinove na stylu humusu: napr. zlty poleny hrach/cervena sosovica alebo cicer uvarit plus jeden poharik susenych paradajok v oleji. To je taka rychlovka! Ked sa chcem viac babrat, tak tie susene paradjky vymenim za pecenu zeleninu - cuketa, hokaido, cervena repa alebo mrkva. Ale mozno by to nechutilo kazdemu 🙂

@autorka môj syn keď bol menší vždy doniesol za tašku tých zajačikov, vajíčok a nikdy to ani nejedol, kde co dostal, si uz vôbec nepamätal. Ja som tie sladkosti dávala sestre, pečie, tak to využila na plnku a podobne. Ale raz dostal niekde ručne maľované vajíčko a ten bol taký pyšný, hneď ako prišiel, musel mi ho ukázať a nech na neho dávam pozor 🙂. Čiže, niekedy tie deti dokážu oceniť inakost, keďže všade dostanú to isté.