icon

Ako vybrať investičný byt?

lukas919
25. dec 2025

Ahojte,
mam 20 rokov a aktualne sa zahravam z myšlienkou kupy investicneho bytu na hypoteku. Povedzme že mam na 20% pri hypoteke 100 000 euro ale neviem vybrat byt a či mam kupovat byt priamo v cadci alebo niekde inde, popripade vyuzit moznost niakeho maklera alebo nieco podobne.

veklipo
25. dec 2025

Určite cez makléra.

matus229
25. dec 2025

Oplatí sa investičný byt v malých mestách, z ktorých sa ľudia sťahujú alebo dochádzajú do väčších?
Nájdeš tam reálne nájomníkov?

anonym_9c7493
25. dec 2025

Ked uz riesis Cadcu, tak urcite radsej Zilinu, za rohom.

lukas919
autor
25. dec 2025

prave to je moja otazka že či to ma zmysel v čadci pretoze vecsie mesto vyssia cena

anonym_4c15b7
Odpoveď bola odstránená
anonym_aa5f17
25. dec 2025
@lukas919

prave to je moja otazka že či to ma zmysel v čadci pretoze vecsie mesto vyssia cena

@lukas919 neviem neviem. Investicny byt teraz a tu a duplovane v nejakom mensom meste bez perspektivy? Pri dnesnych cenach a urokoch? Vsetko ide dole vodou? Radsej si nastuduj akcie a etf...

lukas919
autor
25. dec 2025

ahoj v akciach uz aktualne mam celkom dost uspor a chcel som viac diverzifikovat dalsie investicie do viacerych sektorov

lukas919
autor
25. dec 2025

ak maš niaky typ o dalsich moznostiach investicie tak budem rad aktualne mam velmi vela v akciach firiem a taktiez vlastnim aj niake tie komodity. Rozmyslal som nad kryptom ale nechcem sa pustat do veci o ktorych neviem vela preto sa rad poradim

martinka13
25. dec 2025

Odpoveď je jednoduchá. Pokiaľ je dopyt po prenájme, oplatí sa a paradoxne lepšie v menších mestách. Viem z vlastnej dlhoročnej skúsenosti. Menšie najlepšie 1-izbak. Pozri aj dlhopisy. Napr.v Privat banke.

lukas919
autor
25. dec 2025

Dakujem za nazor a aky mate nazor na garzonky ?

anonym_aa5f17
25. dec 2025
@lukas919

ahoj v akciach uz aktualne mam celkom dost uspor a chcel som viac diverzifikovat dalsie investicie do viacerych sektorov

@lukas919 ak mas v akciach cez milion, tak si dosetri a kup si teda poriadny byt... Ale osobne by som v tejto dobe s touto vladou (volicmi) a v tejto geografickej oblasti byt nekupoval..
Ak chces diverzifikovat, kup si REITs... nic viac ako diverzifikovat akcie sa neda... (a to prenajimam niekolko bytov)...

lukas919
autor
26. dec 2025

dakujem za nazor tvoja sprava znie celkom rozumne co sa tyka reits to my vobec nenapadlo ale uz som o tom pocul. A ano co sa tyka lokality a aktualnej vlady z toho mam mensi strach keby som siel do bytu.

jaroslav81
26. dec 2025

Ja by som inde ako v krajských mestách už nekupoval. Ľudia sa z malých miest sťahujú do krajských a trend bude pokračovať. Niekde v malom meste kúpiš byt za 50 000 ale neprenajmeš za veľa, ak vôbec ...

matusformanek
29. dec 2025

@lukas919 nechajte si v tomto poradiť od ludi, ktori sa vyslovene venuju inv nehnutelnostiam v SR. Je vam na nič byt, ktory nebude prinašať zelany vynos

matusformanek
29. dec 2025
@lukas919

dakujem za nazor tvoja sprava znie celkom rozumne co sa tyka reits to my vobec nenapadlo ale uz som o tom pocul. A ano co sa tyka lokality a aktualnej vlady z toho mam mensi strach keby som siel do bytu.

@lukas919 REIT sa sprava ako akcia nesuca dividendy. Je to dynamickejšie než napr 1. realitny fond od znamej spoločnosti IAD

zuzu003
Autor odpoveď zmazal
misanthropicdann
30. dec 2025

@lukas919 no najprv si zisti po koľko sa byty prenajímajú v lokalite kde chceš kúpiť.
Nemá význam kúpiť investičný byt tam kde z neho budeš nízky príjem z prenájmu.. A teoreticky budeš stratový, to ma význam len tam kde budeš mat slušne zhodnotenie nehnuteľnosti

Keď si aj nájdeš byt zisti si koľko sú jeho náklady, ak je vysoký fond oprav hľadaj ďalší byt.
Fond oprav nemôžeš preniesť na nájomníka, jedine ze by si ho skryl do nájomného mimo energie.
Hľadaj byt ktorý má slušne výnosov percento
To znamená čisté nájomné (bez energií a ostatných nakladov) x 12 / kúpna cena nehnuteľnosti.

Nemám prehlad o lokalitách mimo okolia BA a ani aké % je možné tam dostať ale predpokladám ze v okolí Čadce by si nemal ísť pod 5-6 %.

Ale osobne by som fakt nekupoval byt mimo krajské mesto prinajhoršom v dakom dobrom satelite krajského mesta.
Mimo byt bude mať mizerne zhodnotenie.

Investičný byt ti hlavne zarába rastom hodnoty nie nájmom. Najom je len malá čerešnička.

misanthropicdann
30. dec 2025

@lukas919 a ak ideš kupovať investičný byt jednoznačne zjednavaj cenu, určite ti kvôli tomu zopár bytov padne ale po pár zjednavackach sa ti na nejakom podarí 10-20% vyjednať.

Kým je kataster bezplatne môžeš ísť cez neho. Nájdi si lokalitu kde by si chcel byt, vygeneruje si kompletne listy vlastníctva a hľadaj tie ktoré boli nadobudnuté dedičstvom za posledný rok.
Je predpoklad ze niekto ten byt bude chcieť predať a môžeš byť ty ten co prvý prejaví záujem (lebo nebude ešte nikde zverejnený) a teoreticky môžeš kúpiť za výrazne lepšiu cenu.

lukas919
autor
4. jan 2026
@misanthropicdann

@lukas919 no najprv si zisti po koľko sa byty prenajímajú v lokalite kde chceš kúpiť.
Nemá význam kúpiť investičný byt tam kde z neho budeš nízky príjem z prenájmu.. A teoreticky budeš stratový, to ma význam len tam kde budeš mat slušne zhodnotenie nehnuteľnosti

Keď si aj nájdeš byt zisti si koľko sú jeho náklady, ak je vysoký fond oprav hľadaj ďalší byt.
Fond oprav nemôžeš preniesť na nájomníka, jedine ze by si ho skryl do nájomného mimo energie.
Hľadaj byt ktorý má slušne výnosov percento
To znamená čisté nájomné (bez energií a ostatných nakladov) x 12 / kúpna cena nehnuteľnosti.

Nemám prehlad o lokalitách mimo okolia BA a ani aké % je možné tam dostať ale predpokladám ze v okolí Čadce by si nemal ísť pod 5-6 %.

Ale osobne by som fakt nekupoval byt mimo krajské mesto prinajhoršom v dakom dobrom satelite krajského mesta.
Mimo byt bude mať mizerne zhodnotenie.

Investičný byt ti hlavne zarába rastom hodnoty nie nájmom. Najom je len malá čerešnička.

@misanthropicdann ahoj čo sa týka kúpy bytu tak to určite nebudem riešiť sám lebo nemám žiadne skúsenosti ale naozaj ďakujem za toto čo si napísal, urcite tieto informácie využijem 😊