icon

Ako vybrať poistenie pre matku samoživiteľku?

27. mar 2025

Ahojte, som taky antitalent na tieto veci. Kedze som sa stala matka samozivitelka, chcela by som si na seba uzatvorit nejaku poistu - nech v pripade zdravotnych problemov neostanem na krku detom. Mala som uraz a som po plastike kolena. Ako mam na to ist? Do akej poistovne? Co si dat poistit? Fakt tymto veciam vobec nerozumiem. A vek 45 rokov. Poistia ma este vobec?

veverkaa2
27. mar 2025

Čo sa tohto poistenia týka tiež som zháňala, mám 37 rokov. V poisťovniach mi povedali, že dieťa by dostalo peniaze len v prípade mojej smrti, inak nič a to nebolo lacné poistné. Pokiaľ máte možnosť skúste sa spojiť z Finančným agentom, určite Vám poradia

chrobak7
27. mar 2025

Bez toho, aby niekto poznal tvoju finančnú situáciu, zdravotný stav, a najmä - že čo chceš tým poistením pokryť, ti nikto neporadí.

Chceš pokryť riziko smrti? Alebo chceš úrazové poistenie, kde pri konkrétnom type poškodenia zdravia by si dostala nejakú sumu? Čo myslíš tým "v pripade zdravotnych problemov neostanem na krku detom". Ak by sa stalo čokoľvek okrem smrti, tak vždy zostaneš na krku deťom. Taká poistka, že by sa niekto o teba ako ZŤP osobu doživotne postaral, neexistuje.

A v sociálnej poisťovni máš invalidné poistenie - že keby ťa uznali za ZŤP, tak by ti mohli priznať invalidný dôchodok.

Nemálo dôležitý je príjem. Koľko si ochotná a schopná platiť si poistenie mesačne?

Máš hypotéku, alebo nejaký úver? V prvom rade by bolo dobré pokryť ten nejakou životnou poistkou, aby v prípade tvojej smrti ten úver nezostal na pleciach detí.

Najlepšie je nájsť nejakého poistného poradcu, kde by ste toto všetko prediskutovali a verím, že by ti vedel ponúknuť to, čo naozaj potrebuješ za sumu, ktorú budeš schopná hradiť. Lebo poistku si vieš uzatvoriť aj na milión €, ale taká poistka bude mať poistné aj niekoľko tisíc € mesačne.

dadis
27. mar 2025

Ja mam 44 a robila som si poistku pred rokom u financneho poradcu..niektore poistenia som si ale nemohla dovolit a to i tak platim 80eur mesacne

dadis
27. mar 2025

Najdrahsiu mam smrt s progresiou (postupnym znizovanim poistnej sumy) na hypoteku, (na 14 rokov do konca hypoteky, 60 tisic vyska hypoteka).. ked zomriem, aby deti vyplatili uver..to platim cca 60 eur mesacne, potom take lacnejsie pripoistenia mam - 5000 na smrt (vydavky na pohreb cca), inavlidita, nasledky urazu..ale chcela som najma ty hypoteku si poistit, aby som nenechala deti a mojich rodicov v problemoch..

mischy00
27. mar 2025

Poistenie si vieš vykladať podľa svojich potrieb a príjmu. Samozrejme je dôležitý zdravotný stav to koleno už budeš mať do budúcna vylúčené. Ako samoziviteľ je dôležité mať poistenú PN - dlhodobú, krátkodobú človek dokáže vykryť ale nie ak trvá viac mesiacov, kritické choroby, invalidity ( môžeš jednorazovú, aj s rentou). Úraz, hospitalizácia, ok.....ale základ je to, čo ti dokaze dlhodobo znížiť príjem. Úmrtie, v prípade ze chceš zabezpečiť dieťa, ale ak nieje plnolete, peniaze dostane zákonný zástupca.
Ak máš hypotéku, určite úmrtie s klesajúcu poistnou sumou, nech dedičom nezostane na krku.

autor
27. mar 2025

@mischy00 toto by som chcela. Vďaka za taký všeobecný prehľad. Vykryť dldhobodu PN, napríklad ak by bolo nádorové/neurologické ochorenie. Hospitalizácie atď. Úver nemám žiaden.

mischy00
27. mar 2025

@autor napíš mi ak chceš správu

dadis
27. mar 2025

Na to su pripoistenia kritickych chorob.. za mna su PN poistenia drahe (vela sa zneuzivali, co poistenie predrazilo a sprisnilo podmienky cerpania)

mischy00
27. mar 2025

@dadis a ak bude PN s úrazom? Je výluka na chrbticu 2 roky, to bolo najčastejšie zneužívané ochorenie. Ale na PN môže zostať aj s menej závažnou diagnózou, ktorá nieje v kritických chorobách. Vzdy treba pravdivo vyplniť zdravotný dotazník, nezmlcovat, poisťovňa si aj tak zisti všetko.

dadis
27. mar 2025

@mischy00 mozes zostat aj s menej zavznli dg, ale nie vacsinou tak dlho (aj tak tusim prvych 10/30 dni sa pri lacnejsich pn poisteniach nepreplaca)...ja mam pripoisteny aj ten uraz aj inavaliditu ako samostatne poistenie.. ja mam pomerne dpbry prijem (3000 eur) ak by som isla pn, tak mi prijem poklesne na 1300 (co je cca o 1000 menej ako cisty prijem), cize by som pptrebovala poistenie cca na 30 eur na den...kolko musim mesacne platit pre take poistenie? Asi velmi vela a pritom nekryje chrbticu, co je najvacsia pravdepodobnost, ze s tym by dospela osoba isla na pn... je to len moj nazor, ja som si radsej vybrala poistenie kritickych chorob, trvalych nasledkov urazu a invalidiitz na sumu 20.000 - co nie je velka suma, ale cca na rok ti pomoze...a najma to je neporovnatelne lacnejsie ako pn poistenie

mischy00
27. mar 2025

@dadis vzdy je to o tom, či ten človek má rezervu a vie pokryť chýbajúci príjem, alebo jednoducho žije od výplaty k výplate a keby zostal doma, tak mu zostane polka platu. A je v háji.....ak zarabas 3000 eur ale reálne na život potrebuješ polku, ok...vtedy nepotrebujes vykryť PN a co dostaneš zo sociálky, ti stačí na život a náklady. Toto je skôr pre ľudí, čo nemajú úspory a ich plat ide celý na životné naklady..
Chrbtica je vylúčená na 2 roky, potom s nou môže PN - kovat. Ale to iba v prípade, že pred uzatvorením zmluvy sa už na chrbticu nelieči. A tých diagnóz s ktorými môžeš zostať doma dlhodobo je neúrekom, chrbát je len jedna z nich.

dadis
27. mar 2025

@mischy00 Uspory mam, ale 1300 mi na zivot teraz urcite nestaci.. kolko stoji to 30e pn poistenie?

megyjoel
Odpoveď bola odstránená