Ako vyriešiť spor o vyplatenie nehnuteľnosti?
Ahojte . Potrebujem poradiť, ak sa niekto vyzná.
Manžel spolu s dvomi súrodencami žiada vyplatenie bytu(3. Izbový )od sestry na ktorú matka prepísala celú jej časť. Dali si urobiť znalecký posudok bytu kde cena vyšla 145 000€ s čím ona nesúhlasí a jej ponúka je 110 000€ , vraj si na tú sumu zoženie znalecký posudok.
Takéto byty idú aj po 160- 180 000€ ale manžel nechcel prestreliť sumu, chce to čím skôr vyriešiť.
Otázka je , keď to bude riešiť súd , privolá súdneho znalca alebo sa urobí priemer oboch posudkov?
Matka este zije? Preco by im mala sestra manzela nieco vyplacat?
Kto je vlastnikom 3 izboveho bytu? Len sestra ma cely byt na seba?
Matka este zije? Preco by im mala sestra manzela nieco vyplacat?
Kto je vlastnikom 3 izboveho bytu? Len sestra ma cely byt na seba?
@anonym_91a6b2
@anonym_f0fffb asi otcova čiastka je rozdelená medzi všetkých súrodencov
Trochu chyba kontext, matka za zivota prepisala svoju cast bytu na sestru? Byt bol v BsM mama + otec? Predpokladam, ze dedili 1/2 po otcovi mama + 4 deti… ?
Ak sestra dostala byt do svojho vlastnictva darovacou zmluvou, alebo aj kupno predajnou, to je jedno, tak nikomu nič bemusi vyplácať.
Matka môže byt prepísať na koho chce. Na základe čoho sa chcete súdiť?
@anonym_autor
1. Kto je vlastníkom bytu? A v akom pomere?
2. Ako nadobudla manželova sestra byt či podiel na byte?
3. Prečo žiada tvoj manžel vyplatiť podiel z bytu? Na základe čoho?
Ak má na to nárok, môže to žiadať súdnou cestou. Súd dá znalcovi vypracovať znalecký posudok, z ktorého bude vychádzať. Ako by dopadol súd, sa nedá dopredu povedať. Ale trvalo by to hodne dlho - cca 1-5 rokov.
Znalci nemôžu mať posudok na taký cenový rozdiel. Musia nehnutelnost ohodnotiť správne a podľa tabuliek.
Samozrejme že nárok majú, nechcú vyplatiť len tak.
Dedili po otcovi z polovice bytu a ostatok prepísala matka na tú jednu dcéru. Je to rozdelené na 12 podielov oni chcú vyplatiť svoj podiel PO OTCOVI nič viac už nechcú od nich. Už to riešia cez právnika pol roka a ona furt niečo vymýšľa , nereaguje a teraz povedala že jej sa tá suma nepáči , že ona dá Max zo 110 000€
Ide im hlavne o ten súd , pretože im bolo povedané že v prípade nedohodnutia by mal súd prizvať nezávislého znalca, ale právnik tvrdí, že súd urobí priemer z tých znaleckých posudkov. Tak sa pýtam , či má niekto reálnu skúsenosť.
Znalci nemôžu mať posudok na taký cenový rozdiel. Musia nehnutelnost ohodnotiť správne a podľa tabuliek.
@anonym_e43fa2 znalectvo odhadu cien nehnuteľnosti je pseudoveda, hra s číslami. Nemá nič s poločné s tržnou cenou a už vobec nie s kúpno-predajnou cenou nehnuteľnosti
110/2 =55; 55/4=13,750€
145/2=72,5; 72,5/4=18,125€
Stoji vam to za to? Tahat sa po sudoch pre 4,5k€. Je dohoda ze sestra ostava pri matke a doopatruje ju? Ja by som to zobrala a smerom sestra uz ani nepozrela.
Ale tipnem si - ide o princip…?
@anonym_e43fa2 znalectvo odhadu cien nehnuteľnosti je pseudoveda, hra s číslami. Nemá nič s poločné s tržnou cenou a už vobec nie s kúpno-predajnou cenou nehnuteľnosti
@anonym_919f8c a to kde píšem?
Svoju čiastku mama može prepisat na koho chce oni budu mať len po otcovi svoju čiastku.
@anonym_919f8c a to kde píšem?
@anonym_e43fa2 píšeš že nemóže byť taký rozdiel medzi hodnotam v dvoch posudkoch. Zjavne môže a môže byť veľký...
@anonym_e43fa2 píšeš že nemóže byť taký rozdiel medzi hodnotam v dvoch posudkoch. Zjavne môže a môže byť veľký...
@anonym_919f8c nie, nemôže. Riadia sa tabuľkami a pridáva sa do znaleckého posudku aj obdobný byt v danej lokalite, ktorý je na predaj pre porovnanie.
@anonym_autor poznám prípad, kde znalec nahodnotil nehnuteľnost na 98 000 a v skutočnosti mala hodnotu 150 000. Nebol zaujatý len vychádzal z tabuliek🤷
@anonym_autor a rieši to tá, čo nemá na nič nárok 👏
Súd nechá vypracovať nový posudok.
@anonym_autor poznám prípad, kde znalec nahodnotil nehnuteľnost na 98 000 a v skutočnosti mala hodnotu 150 000. Nebol zaujatý len vychádzal z tabuliek🤷
@kvoli Znalec musi postupovat zakonne a podla predpisov. To, ze niekto je blby a kupi nehnutelnost, co ma hodnotu okolo 100k za 150 je dotycneho problem... lebo "mat hodnotu" moze mat pre kazdeho inu.
@anonym_f84554 pardón , že muž nechodí na koníka 🙏🙏
@anonym_f84554 Úplne zbytočná poznámka. A ešte k tomu od anonymného užívateľa. Že ti nie je hanba.
@anonym_f84554 nárok možno priamo nie ale pokiaľ jej muž má priniesť do rodinného rozpočtu nie malú čiastku peňazí tak je logické ze sa aj ona zaujíma a chce partnerovi pomôcť získať informácie
Reálne sa poobzeraj po nehnuteľnostiach v okolí za čo sa predávajú - byty.sk, nehnuteľnosti.sk - aj vy si môžte zabezpečiť znalca - / dedilo sa : najskôr vysporiadanie BSM čiže polovica bytu mame a druhá polovica na 5 častí mama a deti / sestra vlastní celú časť od mamy ? Aj z BSM ?
@kvoli Znalec musi postupovat zakonne a podla predpisov. To, ze niekto je blby a kupi nehnutelnost, co ma hodnotu okolo 100k za 150 je dotycneho problem... lebo "mat hodnotu" moze mat pre kazdeho inu.
@anonym_88d5be ja som len chcela poukázať na to, že je možné, že každý znalec vidí hodnotu asi ináč aj keď postupuje zákonne.
Reálne sa poobzeraj po nehnuteľnostiach v okolí za čo sa predávajú - byty.sk, nehnuteľnosti.sk - aj vy si môžte zabezpečiť znalca - / dedilo sa : najskôr vysporiadanie BSM čiže polovica bytu mame a druhá polovica na 5 častí mama a deti / sestra vlastní celú časť od mamy ? Aj z BSM ?
@anouschka5 manžel už znalecký posudok vyhotovený má, ten poslal cez právnika tejto väčšinovej majiteľke.
Áno ,je to úplne vysporiadané , zapísané na katastri. Problém je aj v tom že ostatným súrodencom bol zamedzení prístup do bytu takže sa rozhodli žiadať o vysporiadanie čiže chcú vyplatiť od sestry. Keď sa s niekým nevieš dohodnúť tak bohužiaľ sa to musí riešiť takto.
Ceny sa pohybujú od tých 160 000€ nahor , samozrejme záleží od rozlohy a stavu
A to ešte má manžel nárok aj na odplatu za to, že užíva jeho podiel. Je to obdoba nájomného.

Na základe čoho žiada vyplatenie, majú na to právny nárok?