icon

Ako vysvetliť účtovníkovi, že som prijala väčší obnos peňazí od rodičov?

1. apr 2021

Ahojte, ako by ste vysvetlili uctovnikovi, ze ste prijali vacsi obnos penazi (cash) od rodicov?
- preco nie na ucet?
- odkial maju rodicia peniaze?
- alebo teda iny sposob ako vysvetlit vacsi obnost penazi v hotovosti
Poprosim bez zbytocnych spekulacii a odpovede k teme
Dakujem vam vopred

rawmamka
1. apr 2021

Ahoj, prepáč, nečítala som celú diskusiu, ale myslím, že vysvetliť pôvod peňazí od rodičov by nemal byť problém, určite vieš ako k nim "prišli" a viete to aj zdokladovať, ak ich teda neukradli alebo nezískali nelegálne, ale to by si sem zrejme nepísala. Prečo je problém riadne vysvetliť účtovníkovi pôvod peňazí, ktoré si prijala od tvojich rodičov ? Akosi mi uniká pointa problému 😕.

vikusjk
1. apr 2021

citam teraz dalsie komentare, tak v tomto pripade, ak je ide o sumy vyssie, ako urcuje zakon, by som postupovala tiez velmi opatrne a v zakonnych medziach. Ak totiz prijem rodicov nie je natolko nadstandardny, aby taku sumu boli schopni usetrit, alebo ak nepredali nejaku nehnutelnost a nevedia prijem zdvodovnit, tak to srmdi cernotou

autor
1. apr 2021

Cele je to o tom ze preco nie na ucet ale cash... Toto musim vysvetlit... Suma vyssia sice je ale nikdy nie jednorazovo vlozena na ucet.. Tusim max vklad za jeden den bol mozno 2500€ ... ale neviem ci sa to rata dokopy cely rok alebo ako

waitinka7
1. apr 2021

Autorka, prepáč, ale ty tu mixuješ slová účet a cash....Cash znamená hotovosť. Ale v hotovosti mu nikto nič nedal. Z prvých príspevkoch sme asi viaceré vydedukovali, že sa jedná o vklad na účet. Opakujem, je to jedno, či mu niekto vložil 500 Eur alebo 5000 Eur. Ide o príjem neovplyvňujúci základ dane. Nejedná sa o právnickú osobu, kde by trebalo dodržať transferovú dokumentáciu atď...

autor
1. apr 2021

@waitinka7 On dostal hotovost a nasledne ich vlozil na ucet .... Ako mam vysvetlit ze peniaze niesu cierne ale od rodicov a preco nam ich neposlali na ucet ale dali do ruky

waitinka7
1. apr 2021

Takže on si sám vložil peniaze na svoj účet (to je jedno či firemný či súkromný). A v čom je teda problém? Koho zaujíma, či sú peniaze naozaj ním zarobené, zdedené alebo niekým darované? Proste si ich vložil na účet a bodka. Neviem, čo sa tu rieši.

autor
1. apr 2021

@waitinka7 no uctovnik potrebuje vysvetlenie preco? .... Musim to napisat hoc som sa tomu chcela vyhnut.. Toto cele sa deje mimo SVK...

autor
1. apr 2021

@waitinka7 a aby som bola uplne presna.. ako baby vyssie nacrtli musim uctovnika presvedcit ze to niesu nelegalne peniaze ale od rodicov (nechcem rozoberat preco ma rodicia vzdy podporovali a platili mi toho vela)

moonlight1210
1. apr 2021

@vikusjk vyjadrenie konatela o povode penazi by som chcela ako doklad. ked napise, ze ich dostal hoci aj darom, dalej neskumam. ale podpis overeny u notara, aby potom neodkriepil, ze to nepisal on a nepodpisal on.
to uz je potom jeho problem.

o tom hovorim.

jankapepe
1. apr 2021

Aha. Mimo Sk. Ktorá krajina aspoň eu? Tam by mali platiť podobné pravidlá, ale treba si zistiť. Ak mimo eu tak treba zistiť čo platí v danej krajine. Ono to je dosť podstatná informácia, nemyslíš?

autor
1. apr 2021

@jankapepe je to v EU a nemyslim ze je to podstatna info kedze moje otazky zneli tak ze by mohli byt rovnako riesene v XY krajinach...

jankapepe
1. apr 2021

Môžu...nemusia...

aduskatt
1. apr 2021

dali Ti to do ruky, lebo obmedzenie pohybu, núdzový stav, zákaz mobility obyvateľstva, tak sa báli. Myslím, že počas trvania núdzového stavu sú povolené cash platby v akejkoľvek výške

meluela
1. apr 2021

myslim ze zapadne krajiny ako nemecko maju ovela citlivejsie povedomie k "geldwasche", takze je mozne ze co v pohode prejde na sk, tam neprejde. asi bude najlepsie to nejako spapierovat s rodicmi, nejake vyhlasenie o tom ze ti darovali alebo pozicali. nie som ale uctovnik, takze realita moze byt niekde inde

aduskatt
1. apr 2021

aha, teraz čítam, že mimo SVK - takže to netuším, ako je s núdzovým stavom

leuchtturm
1. apr 2021

ako ti my mozeme vysvetlit skutocnosti, ktore vies len ty, tvoj partner a tvoji rodicia? Alebo tu hladas nejake ine vysvetlenia? Normalne sa o tom porozpravaj so svojim uctovnikom a ten ti navrhne, co potrebujes predlozit.

zuzanka.zuzu
1. apr 2021

@moonlight1210 "taku sumu totiz nesmies ani prepravovat so sebou" prečo nie?

judar
1. apr 2021

Keby si taka inteligentna a vopred si vedela na aky ucel tie peniaze budu boli by ste isli v den ked ti davali peniaze k notarovi a tam by sa to od slova k slovu dokladne spisalo ze islo o dar ci pozicku od rodinnych prislusnikov, rovno by sa tie ich peniaze ocejchovali povodom skade ich mali ci zivotne sperenie alebo uspory ci z predaja niecoho proste predokladovali a mala by si stym svatyyy pokoj

moonlight1210
1. apr 2021

@zuzanka.zuzu aby som to upresnila - mozes.
pokial ju vies doveryhodne zdokladovat odkial ju mas a kam ju prenasas/prevazas a preco (co s nou ides urobit).

kludne mozes prevazat aj vysoke sumy. realne v bankovkach. ale nemoze to byt preto, lebo co koho do toho, mas to od kamosa a ides si to zasit doma do matraca, lebo neveris bankam.
so spravnymi dovodmi peniaze mozes prevazat a je to v poriadku.

ak ale niekto ma pri sebe odniekial peniaze v hotovosti (sumu nad limit) a nahodou ho zastavia a najdu ich u neho a on vlastne nevie povedat odkial ich ma, preco a co s nimi chce urobit, tak ma problem.

teraz pocas pandemie je to zmiernene. nakolko, to neviem. posledny prevoz vyssej sumy som vybavovala este tesne pred pandemiou. takze som aktualne podmienky este neskumala.

simca06022011
1. apr 2021

no tak kedze to nie je v SR mila autorka a podla teba je to jedno, tak ta sklamem, nie je to jedno kde to je. Bohuzial musite sa riadit zakonmi v danej krajine. Tieto nie su rovnake, niekde je este do dnes normalne uhradzat aj faktury v hotovosti, niekde to uz ok nie je. Milujem taketo tajomne otazky, kde z prvotnej otazky vyjde nakoniec nieco uplne ine...

autor
1. apr 2021

@simca06022011 moje otazky boli uplne jednoduche... ako vysvetlit ze rodicia mi dali peniaze v hotovosti 🤷‍♀️.Co si myslim, ze rovnaky vyznam by mala otazka aj v Afrike.. Za ostatne spekulacie ja uz nemozem...

simca06022011
1. apr 2021

Ja ti zbytocne napisem, ze moj szco u nas mi to vysvetlovat nemusi, ak niekde inde musi... size ci to musis riesit tam kde si. Inak je to u nas, inak v HU a inak v DE. Ak nechapes co je v tom rozdiel, tak neviem ako ti to vysvetlit. To nie su spekulacie. Fakty su 1. v akej krajine 2. sa vklada hotovost z "nikade" do podnikania. A co je dostatocny dokaz "povodu", musi vediet uctovnik "tam" a poradit vam.

autor
1. apr 2021

@simca06022011 ale ja som sa nepytala v ktorej krajine sa to riesi... Ja to riesim preto taka otazka

simca06022011
1. apr 2021

No viditelne nerozumies. Nevadi. Opytajte sa toho vasho uctovnika, ako to vysvetlit a zariadit.

aduskatt
1. apr 2021

ale v každej krajine platia iné pravidlá, preto je asi fajn vedieť, kde sa to rieši. To, čo platí tu, nemusí platiť niekde inde

kikaaa444
1. apr 2021

Neviem či ja som mimo alebo .. ale raz píšeš že ti ich dali v hotovosti a raz že na účet . Tak ako teda ? A ak ti ich dali v hotovosti to znamená do ruky to snáď nikomu vysvetľovať nemusis . Však to ani nikto vedieť nemusí keď ti dava niekto niečo do ruky . Neivem neviem ale nechcem nikoho uraziť ale mne to tu trosku niečim smrdí keď to učtovník tak potrebuje riešiť

yanina1983
1. apr 2021

Tak teraz neviem.... Pri SZCO vôbec netreba skúmať pôvod peňazí... Kopec malých živnostníkov podniká a má svoj osobný účet kde peniaze vkladá a vyberá. Pri sro-cke to uz je o inom. A po tretie účtovník nezodpovedá za nič... Právne stíhaný je subjekt a účtovník zodpovedá len za to kde a ako zaúčtoval veci

simca06022011
1. apr 2021

@kikaaa444 rodicia dali v hotovosti a ona/oni to vlozili na ucet

jankapepe
1. apr 2021

Áno otázka by mala rovnaký význam aj v Afrike. Ale odpoveď na ňu tu a v ,,Afrike,, bude diametrálne odlišná.
Skutočne ti nepomôžu odpovede ako to platí na Sk keď v tej krajine môžu platiť ohľadom SZČO odvodov daní účtovníctva dokladov iné pravidlá a predpisy.

canany
1. apr 2021

Necitam to cele, ale treba si pozriet ten zakon o platbach v hotovosti, pocas nudzoveho stavu je vynimka a nudzovy stav tu mame pomaly rok kvoli korone