icon

Ako vyžiť každý mesiac?

ivuska_81
8. nov 2017

Ženy poprosím Vás o radu ohľadne rodinného hospodárenia.... mame s manželom príjem cca 1600 eur mes., máme hypo 370, inkaso 125, poistky, mobil, net, škôľka (zabudla som napísať, že máme 2 detičky - 3 a 4 ročné) - cca 250 eur, 50 benzín, zbytok na stravu, drogériu, lieky a pod....... občas neočakávané výdavky, niekto má sviatok, poistka auto..... No každý mesiac nám chýba do výplaty cca 200-300 eur. Na strave nešetríme, zas skoro nikde nechodíme, občas do kina, plávať (permanentky máme za dara) o šetrení nemôže byť ani reči.... Potrebujem Vás názor, nakoľko sa s mužom stále hádame, on tvrdí, že je to dosť peňazí, ja zas, že málo a nedá sa z toho vyžiť.... ženy potrebujem aj radu ako hospodáriť.... Prosím Vás vyjadrite sa hlavne, tie ktoré žijú z podobného "budgetu".....dakujem

alaguema
10. nov 2017

@dai @dai problém nie je len fast food. Problém je celkový pokles kvality potravín od 89.roku. Ak inak vôbec neješ trans tuky v iných potravinách, tak nie, raz za mesiac ti mekáč neuškodí. Ale ľudia bežne a denne tieto tuky jedia v pečive, keksoch, sušienkach, "zdravých" musli tyčinkách, v stužených tukoch, ktoré sú vo väčšine sladkostí, v mrazených polotovaroch, v raňajkových cereáliách, ktoré sa tvária tak zdravo...a pod. V niektorých potravinách, ako napr. aj v spomínaných mekáčovských zákuskoch, či nugetkách, sú hladiny týchto tukov nad úrovňou 20%! To máš naozaj dosť na dva týždne.

sticker
oskvarka
10. nov 2017

@simca06022011 no ved vravim .. sgre stava firma ale ona studovala architekturu ale nie tu umelecku.. takze sa do toho vyzna chodi tam ako na klavir a buzeruje tych stavbarov lebo co robili predchadzajucu vystavbu tak polke ludom zateka... ze ked ju ten majster vidi tak je chory z nej a ked nieco dokoncia hned jej volaju nech sa pride kuknut ako to je kym to zakryju lebo uz sa jej boji... :D.. a ona taky mierumilovny clovek ale tiez to ma len ako v subdodavke co sa robi hromadna vystavba a kupuje svojim sposobom macku vo vreci a ked vie ako to maju ty predchadzajuci majitelia tak sa radsej chrani lebo ako fakt aby zatekala 1.5 rocna strecha no konec... my mame zase stary prerobeny dom ktory prerabal svokor a tiez hruza co furt dame do toho .. + sme robili kanalizaciu .. odporucili nam firmu tak sme moc neriesili.. ako hrozny suflikanti plus manzel si chcel potom este zamerat tie spoje v zemi ak by dakedy nejaky problem nech vie kde su tie kolena.. je geodet... no odkopal vsetky spoje... ani jeden nedrzal na niektorych ako sadla zem 20 c,m diera no ako nechapem co dnes aku pracu vedia ludia spravit a zobrat za to nenormalne prachy... robili nam schody bukove drahe krasne masivne... posledny chchod o 2 cm vyssi ako ostatne a o 5 cm mensi a predposledni o 7 cm vecsi ako chapem stary dom steny krive nic moc ale ako prosim????... to schodisko bolo take drahe ze sa po nom bojim chodit a on ti povie len ze ked ukladas ten schod tak milimetrik sa tam lahko stane ked ho das do uhla mirne co ti ani vodovaha neukaze... no ako konec... fakt mam pocit ze clovek aby uz bol murar tesar a neviem co a vsetko si spravil sam ak to chce mat poriadne maju nam prist vymenit ten posledny schod .. dohoda po velkej noci sa ozvu ... (na jar tento rok nam to robili) ako no ako pekne este otazka ze po ktorej velkej noci... sorry za vylev ale som zhrozena ... o novych nabytkoch ani nevravim radsej pouzivam veci z bazara z druhej ruky ked viem ze sa to aj tak rozpadne tak nedam za to aspon kopec prachov... a niekto sa zbavi niecoho co nepotrebuje...
keby aspon bol vecsi vyber tych konikov :D:D... ked uz to tam stale musim davat

sticker
vanesanova
10. nov 2017

@oskvarka no my 60 vajec isto nikdy nekupujeme to mas pravdu odrazi sa to ale to fakt ked ma niekto velku rodinu a kupuju napr.kilo sunky alebo 30 rozkov a tych 60 vajec ale my kupujeme vazne len to co konkretne potrebujeme niekedy kazdy den niekedy kazdy druhy.mam jednotu rovno pod oknom takze aj s babom skocim v nosici no s tym programom to mame podobne...chodili sme po pivarnach po restikach od kedy je babo vobec nikde ked ideme raz za mesiac do tesca vsetci spolu tak sa citim ako keby som sla na opustak ako keby som sla na dovolenku 😂 tiez ho nemam moc komu dat takze vzdy ho musim brat so sebou kino pivo teda nehrozi.ja podla listka nekupujem vzdy kupim len nejake pecivo mlieko sunku na ranajky a na obed len to co budem potrebovat na varenie.

0silvia0
10. nov 2017

@oskvarka mne príspevky idú odoslať aj bez obrázkov tak, že myšou stojím na "pridaj príspevok" - držím tlačidlo na myši a zároveň odkliknem enterom na klávesnici, skús, možno to pôjde aj tebe.

lukrec
10. nov 2017

@ema234 nema nam kto pomahat sme sami dvaja. Ale deti su obe do 5 rokov cize nemame vydavky ako skola.
Dovolenky kupujeme cez zlavomat ci zlavadna.
Oblecenie detom kupujem rok dopredu na vypredajoch.
Zimne veci co maju teraz su kupene minuly rok zo zimnych vypredajov.
Na tom sa vela usetri.
Vianocne darceky kupujem cely rok, postjpne prikladam do skrine.
Cize nikdy nemam naraz velke vydavky, stale male a da sa.
Len sabojim ked o 1,5 roka budem hladat robotu lebo pridem o 200e to uz bude chybat ak sahned nezamestnam.

eeffka
10. nov 2017

@0silvia0 skusam tvoj navod

0silvia0
10. nov 2017

@eeffka tuším sa zadarilo 😍

lukrec
10. nov 2017

@eliska13 no najom, kupili sme byt na dedine, cize najom je 40e +50 fond oprav. Energie neviem lebo to manzel z uctu riesi. Je jasne ze v meste by to bolo viac, ale preto sme na dedine, mysleli sme dopredu na vsetko.
200e rodicak z toho ide oblecenie deti a ja ked daco a darceky, vsetko sa kupuje ely rok , teda aj darceky na vianoce, niektore boli kupene hned po vianociach na vianocnych vypredajoch, cakaju skrytev skrini,
Strava najom dovolenky a poistky idu z manzelovej vyplaty.
Zivyme aj nove auto= zzrobilo sa nan pocas vysokoskolskych brigad v zahranici, J na byt.
Presne molko davame strava a tak neviem, ale mesacne odlozime 300e najviac , vacsinou 200e a teraz pred vianocami ked idu poistky a tak tak nic neodlozime, nize nic neodlozime tak november december januar februar.
Od marca sa setri. Na dovolenky sa chodi mimo sezon ked je vsetko lacnejsie. Vacsinou cez jarne prazdniny a na jesen.
Niekedy su to dovolenky len na slovensku.
Napr. Lyziarske strediska su cez leto lacne. Valcianska dolinanapr kopec aktivit, strava sama divina a luxus, len to ze v lete, cizenelyzujete, no kedze su na to zamerani tak v lete tam nemaju ludi a mas luxus za par eur, a vermi ze aj cez leto je tam vela toho animatori pre deti a tak...
Proste uskromnit sa nemat vsetko hnet na niektore veci si pockame ale mame vsetko len nie hned.Pravdaze v Bratislave by sme urcitez tohto nevyzili.
Cize ide urcite aj o to kde clovek byva.

rutie
10. nov 2017

@zuzanka.zuzu Evidentne nevieš, čo je rešpekt, ani v komunikácii, ani základný, voč ľudom. Napásala som ti sluśnú reakciu, ty si ma nazvala slepicou. Tvoje slová som neprekrútila. Napísala si, že pohŕdaš ľuďmi, ktorí málo zarábajú. Je jedno, či je to muž, či žena, či je to živiteľ rodiny. Pre niektorých ľudí je to vzhľadom na ich možnosti a schopnosti strop, niektorí idú ďalej. Niektorí skončia na 800 EUR, lebo ich im práca dáva zmysel, prináša im radosť a ich rodine to v tom živote stačí. A keď si ma už nazvala moralistkou, tak si neodpustím, že "povýšení budú ponížení." Želám ti, nech ti vsštky tvoje tituly za menom aj pred meno, nehnuteľnosti a finančné rezervy prinesú veľa štastia a lásky a rešpektu od druhých.

oskvarka
10. nov 2017

@0silvia0 ďakujem určite vyskušam aj keď kratke prispevky mi niekedy idu tak neviem či to bude relevantna vzorka :D
ale fungovalo :D

ostorha
10. nov 2017

@zuzanka.zuzu Kto ta depta a sikanuje ty prva si zacala .Ja ti neverim ze mas titul pred aj za menom a ked tak za tlacenku,lebo takto sa kultivovani ludia nevyjadruju.Ty si pre mna jedna nafuknuta bublina nic viac ,lebo ludia ktori su skutocne vzdelani a skutocne majetni nepotrebuju na pockanie kazdeho informovat o svojich majetkoch a tituloch.A k tomu pohrdaniu a hnuseniu sa ty mas obycajny strach z chudoby.

rutie
10. nov 2017

@dai Tvoja obhajoba @zuzanka.zuzu, ze sa vyjadruje s pohŕdaním druhými a chvastaním sa vlastnými titulmi, tým, že môže byť so skromných pomerov a musela sa anrobiť na to, čo má.

Pochybujem, že niekto tu je zo skromnejších pomeov ako môj muž. Vyrastal bez otca v dome so studňou an dvore, suchým wC a jednou el. zástrčkou dotiahnutou predlžovačkou do domu, neskôr v byte bez chladničky a práčky, neskôr v decáku, má zdravotné postihnutie, nárok na invalidný dôchodok. Vyštudoval jadrovú fyziku, neskôr diplomaciu. Boli obdobia v jeho živote, keď žil ako cestoval po svete 1. triedova býval v drahých hoteloch a pchali sa mu do zadku mocní ľudia. Nikdy, nikdy v živote som ho nepočula vyjadriť sa pohŕdavo o ľuďoch, ktorí málo zarábajú. Práve preto, že takí ho vychovali, a takí ho naučili úcte a rešpektu k druhým. To nie je o tom, kto ako makal a ako sa vypracoval, to je o základnom nastavení.

Ja si nemyslím, že sa má chudoba automaticky pokladať za cnosť, to nie. Ale cítať odpor k ľuďom, ktorí si poctivým spôsobom zarábajú na živobytie, hoci skromné, to o človeka nijako nectí a niedá sa to ospravedlniť ničím.

lukrec
10. nov 2017

@lukrec zabudla so esteze niekedy su este k dobru odmeny tak do 200e.

mom311
10. nov 2017

@rutie velmi pekne napisane. Uplne suhlasim. 👍🏻

eliska13
10. nov 2017

@rutie máš úžasného muža klobúk dole

dai
10. nov 2017

@rutie ale hej... ved som napisala ze tie slova ktore pouzila hlavne bez poznania kontextu neboli najvhodnejsie... akurat ze chapem jej postoj k flakacom - mozno som to teda ja zle pochopila, ale tie utocne prispevky som brala ze su proti nim - a proste ti vytacaju aj mna ( obycajne prave ti maju najviac vyhovoriek preco sa veci robit nedaju, preco neidu a pod. ... prave ludia ako tvoj muz, ci moja mama ( podobne skusenosti ako tvoj muz, mimo decaku , zato s otcom nasilnym alkoholikom ) si prejdu svojim a vynalozia enormne usilie aby sa dostali z danej situacie a hlavne do takej nepriviedli svoje deti...)

rutie
10. nov 2017

@eliska13 Ano, mám 🙂. A to ho vychovala obyčajná upratovačka a z toho decáku ho vytiahli príbuzní, čo pracovali na družstve a mali ešte x ďalších hladných krkov doma. A neboli to žiadni flákači, boli to pracovití, jednoduchí ľudia, ktorí sa mali lepšie ako ich rodičia, a ich deti vyštudovali a majú sa dobre a majú deti, ktoré teraz študujú medicínu a farmáciú, či pracujú v perspektívnych zamestnaniach. Sú takí "skokani" ako môj muž, ale to sú výnimky, obvykle nadmieru tvrdohlavé a zarputilé a niekedy je život napriek ich úžasnosti s nimi ťažký a musíš si opakovať, že ste spolu práve vďaka tej ich tvrdohlavosti a zarputilosti.
Niekedy sa situácia lepší pomaly z generácie na generáciu, ale u pracovitých a slušných, hoci neambicióznych ľudí to v ten posun v ďalšej generácii vidíš.
Pokiaľ sa chlapec z rómskej osady dokáže vyhrabať a nájde si dlhodobo prácu školníka na miestnej škole za 400 EUR mesačne, a vytvorí tak priestor pre svoje deti, aby vyštudovali za elektrikára napr., tak podľa mňa dokázal viac, ako niekto kto si k titulu pred menom, ktorí "zdedil" po rodičoch príše za meno jeden titul navyše.

rikarika
10. nov 2017

ahoj, ja som mala podstatne nižší budget v zaciatkoch, tiež vtedy 2 male deti a hrubú stavbu na krku - dnes hruza na to pomysliet ale na strave sa dá veľmi vela ušetriť, tak hladaj rezervy tam. Vtedy sme si s manželom nekupovali ani žíadne oblečenie, max. fakt nutne obuv. Ja dodnes zaváram celé leto, deti milujú kompoty, naučila som ich nane cez týzden ked nestiham varit, ryza s broskynami najlepšia večera pre deti - mám toho času 3 deti. Ovocia je v lete vela, dokonca susedia, známi ponukaju lebo zjest nestihaju a dnes nikto nezavára ani nevarí dzem. S mäsom trochu ťažšie ale možno ked budeš hladať, nájdeš v okolí chovatelov ktorí aj predávajú - kup viac+do mraznicky....

zibi
10. nov 2017

@kllamarka ja chapem,len niekto nemusi mat vyhodnu ponuku a nie kazdy prefinancuje..nemusi mat kazdy vyhodny urok tak som to myslela..plus ked mas aspon na tri roky fix s vyhodnou sadzbou a nizsimi urokmi sa to oplati

A navysovanie som myslela v suvislosti stym,ze nedokazu setrit..ked minaju peniaze ,tak nech si o 100 rasej navysia hypo a vedia,ze to ide do dobrej veci ako takto..nepisala som to v suvislosti navysovat hypo kvoli nizkym urokom..skor ako kvoli tomu,ze peniaze su,no minaju sa na hluposti,tak nech sa to rozumnejsie vyuzije

A presne rozumiem co chces napisat,no vsetko je to myslene v kontexte na tu situaciu ktora je..ci je rozumne alebo nie je rozumne splacat istinu je stale otazne..v tomto pripade,ked sa -a tym nechcem nikoho urazit naucia trochu financne hospodarit,je priatelnejsie peniaze dat do niecoho co proste odide lebo musia aj hypo sa zmensi a aj ju skor splatia,lebo peniaze su len sa minaju na nepodstatne veci

Ale tak to uz oni musia vediet..musia sa poradit,tazko takto diskutovat..

montemotherone
10. nov 2017

@katrin21 tak to už je ale iná téma 🙂 ja som v "stave", kedy jem čo najčastejšie to, čo si sama pripravím a na 100% viem, čo tam je. Neviem, či bohužiaľ, alebo chvalabohu 🙂 V kabelke vždy čosi nachystané. Jablko, banán, smoothie vo fľaši... Jednoducho toto nikdy nebolo pre mňa ako bežná súčasť stravovania. Možno tak v študentských časoch. Ale to som zasa nemala toľko peňazí, takže zas som len niečo varila na intraku, alebo mastila chlieb s pomazánkou 😂

mijo53
10. nov 2017

@rikarika ja doslova dnes varím džem z arónie - čiernej jarabiny, kto nestihol v lete, môže ešte teraz robiť dozber a ešte vraj rastú aj rydziky /hriby/

oskvarka
10. nov 2017

@vanesanova inak to bol trochu zart (alebo ironia..?) lebo zase kupujem vajicka tak dva krat do mesiaca... (takze ak vajcia zdrazeli o 6 centou za kus a za mesiac ich zjeme asi 100 tak to nieje tazke vyratat ze tych 70-100 ecok za rok nas asi do biedy nedostane.. rovnako ako 50 eur naviac za maslo ako vseci nariekaju ale pritom na kraviny clovek minie ovela viac) nechodim viac krat na taky velky nakup potom zase tak podvecer ale to je s deckami hruza uz vecer su ako z divych vajec tak len rychlo sup sup zeleniinku v akcii a ku pokladniam... minule som sa inak pobavila taky mlady chalan nam blokoval zeleninu som mala dost z neho on nepoznal ani brokolicu .. nie to fenikel ci cakanku :D... a co bolo na kusy bol v koncoch na vsetko sa pytal typom a toto je co a tohoto tam mate viac ? :D:D...
inak to s tym opustakom poznam ja som minule bola na cukor v tehu a som si zobrala knizku a dva tyzdne dopredu som sa na to tesila ako si tam budem 3 hodiny v klude citat :D:D

juuuj zabudla som vyskusat metodu z odosielanim no nic.. koniky su pekne

sticker
rutie
10. nov 2017

@dai Ja rozmýšľam, že čo musel zažiť človek, ktorý cíti taký odpor k nejakým ľuďom, že tu rozpúta taký hejt. Ona sa vyjadruje s dešpektom o ľudoch, o ktorých nič nevie, nadáva ostatným diskutujúcim, aj tým, ktorí ju nijako neurazili, len s ňou nesúhlasili, šíri tu zlobu.
Lebo, hoci s tebou často nesúhlasím, ty diskutuješ slušne, občas ti tu vyčítajú, že si necitlivá, ale to je podľa mňa skôr niečo, čo sa stráva v písomnom kontakte ľudí, ktorí sa nepoznajú - že sa nedokážu vyjadriť tak, aby boli pochopení. A keďže mám tú česť pracovať s ľuďmi z AS (aspergerom), dokážem dobre odlíšiť to, čo za stratí v písmenkách a môže pôsobiť navonok arogantne od ozajstnej nadutosti a arogancie.
Mne tiež vadí a občas vnímam takú tú skrytú závisť od ľudí z môjho rodného kraja, že nám tu padajú pečené holuby do huby. Ale nevedie ma to nejakému odporu, ani nenávisti. Ja viem, že sa máme lepšie, ja by som to s nimi nemenila a som spokojná, zároveň mi je niekedy ľúto, ako veľmi sa musia oni narobiť v ťažkých podmienkach, aby dosiahli svoj životný štandard.

dominika1991
10. nov 2017

@ivuska_81 si zlata ako si to ustála. Ja sa tiež učím hospodáriť obaja sme blázni 🙂 veľa rád a skúseností tu už padlo. Chcem ti len ohľadom toho psíka napísať keď je tak veľký. Pár dní dozadu som začala našim dvom variť pretože buldočke nepasuju žiadne granule a tie stoja dosť a aj tak sú na nič...kúpila som ryžu, mleté zvyšky z hydinárni a z 50€ na mesiac na psov som to stiahla na necelých 15€ 🙂 možno ti to pomôže 😉

dominika1991
10. nov 2017

@ivuska_81 A teda dúfam že som správne pochopila že ty máš veľkého psíka 😘

bmuller
10. nov 2017

@alaguema nemusia byt len trans, staci, ze palmoveho tuku je vsade habadej - plnene napolitanky, cokolady, bujony, balene pecivo, natierky...velmi prirodzene... kdeze sa taky Europan ma sancu stretnut s palmou... 👽 radsej dam o euro viac za maslo ci plnku spravim s mascarpone....
osobne mi na Mekaci vadi najviac otrasny zapach oleja z vyprazania, ked idem okolo... tak dnu radsej nie

asia83
10. nov 2017

@mrkvicka060 Treba si k tomu sadnúť každý deň, po týždni máš z toho "guľáš" a ani si nepamätáš, čo si kde kúpila (v prípade, ak by ti nesedeli výdavky). Ono nepoznám v mojom okolí človeka, ktorý by to robil. Ono je svätá pravda: Babka k babce, budú kapce. 😉

asia83
10. nov 2017

@zuzanka.zuzu A čo tak regióny, kde je najvyššia nezamestnanosť? Dajú vám minimálnu mzdu v KAŽDOM bežnom zamestnaní, okrem štátnej a verejnej správy, kde sú tabuľkové platy. Čo sa má človek rozdeliť, aby mohol robiť dve roboty? Lebo to viete, dajú minimálnu mzdu, no robte od nevidím do nevidím. Tak KEDY má človek robiť druhú prácu? Nepáči sa vám? Choďte preč, máme ďalších 50 ľudí, ktorí budú robiť aj za minimálnu mzdu. Či má každý odísť do Bratislavy? To je riešenie?

katrin21
10. nov 2017

@alaguema ale prosim ta.. to kazdy zakusok, kdekolvek... 🙂
inak... Mirka Lubertova ci Karin Hajdu ? jedna z nich to bola, nedavno davala na instagrame video z vyroby MC donald nugetiek v Madarsku... kommplet sterilne niekolkourovnove vstupne ocisty , cely proces spracovania, mala to v story, veeela videi.... naschval som to pozerala.. zaver bol , ze chcela na vlastne oci vidiet to, co je tolko diskutovane a ze tam neni vraj maso a pod....
No a bola milo prekvapena...
Tym nechcem vyhlasovat, ze je to bio kvalita :D alebo ze MC odporucam , len chcem povedat, ze nic nie je ciernobiele a z obcasnej konzumacie nikto neumrie a zas az spracovanych potravin je vsade bohuzial kopec...to by si detom nemohla kupit ani milacika...

katrin21
10. nov 2017

@oskvarka
az teraz som na PC... k tej salmonele - to o skrupinke viem od znamej,co robi v mikrobiologickom ustave... jasne, ze potom druhotne z vajca, ale tym , ze pri rozbijani sa to dostane dnu a ty to zjes tepelne nespracovane.... alebo tou rukou , co si rozbijala nieco zjes.... 🙂
CO sa tyka tych bananov. no, mne tie s bodkami veru uz nechutia, uz su moc sladke, ja mam rada banany take ked len su zlte, preto kupujem take nazelenale jemne na koncoch, lebo do veccera su zlte ( v sacku vydrzia dlhsie som zistila a nehnednu tak, ako volne na vzduchu)
ale aby som jedla dva denne, to nie.... to by ma asi zdulo.. mam asi ine chute...
no a hlavne, ak ich nekupujes ako bio banany, tak to je taka toxicka bomba, ze dva denne by som nedavala detom malym urcite.. vygoogli si blog jednej baby, co brigadovala niekde v lat. amerike ci kde na bananovej plantazi... ze komplet cele strapce obalene v igelitoch s chemiou uz na stromoch a ludia co to zbieraju a osetruju maju celotelove ochranne odevy a aj tak maju rozne podraždenia.... Robia to kvoli skodcom. ze ona odvtedy banany nemoze...... mix pesticidov neskutocny...