icon

Ako vyžiť s dieťaťom pri rodičovskom príspevku?

31. jan 2024

Ahojte, preberali sme s kamaratkou na kave tuto temu a tak mi napadlo ze sa opytam tu. Otehotnela som este na skole a chvalabohu mam partnera ktory sa financne postaral o nas. Ale co ked zena nema nikoho? Proste ani narok na matersku len ten rodicak 400€ od zaciatku. Ved dnes najom za jednoizbovy byt v BA je minimalne 400€. A to nehovorim strava, satstvo, pausal, vybavenie pre dieta. Alebo existuje nejaka specialna pomoc pre taketo matky?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
kikulienka94
31. jan 2024

Tak ja som na syna sama, ale mala som normalne plnu MD, a potom vyšši rodičák. Plus alimenty. Myslím, že taký ľudia velmi neriešia takéto veci, ak su ekonomicky menej vzdelany, tak proste nejako vyžiju aj z mala

anjelicek26
31. jan 2024

Ved ma matersku, vyzivne, moze ist aj mimo BA do garzonky v zadku sveta, krasne sa jej tam zit nebude, ale bude to lacne. Rok doma a do prace, rodicak jej ostane, pri normalnom plate a a vyzivnom a rodicaku by skutocne mala tie jasle/opatrovatelku a garzonku vediet uplatit. Nie, nebudu si zit ako vo vaticke, ale zvladnu to... ked to nejde nijakovsky, tak rodicia, stari rodicia, byvat aspon cas u nich...

belllinka
31. jan 2024

Nikto ich nenúti žiť zo 400 eur, stále sa dá ísť pracovať.

anshelia
31. jan 2024

Nie je povinné byť 3 roky doma, žena môže ísť pracovať. Neviem prečo by si taká žena mala prenajímať byť a ešte v Ba, nestačí jej jedna izba, v byte kde sú napr.viacere také matky

jankalukasova
31. jan 2024

Volá sa to rodičovský príspevok. Nie je určený na vyžitie dvoch osôb. Je to výpomoc k vlastnému pričineniu.

viestta
31. jan 2024

Stare zidovske prislovie hovori: Mas mat tolko deti, kolko uzivis a nie kolko chces. Zabezpecit vhodne podmienky pre dieta, postarat sa aby malo vsetko co potrebuje je zodpovednost rodicov, nikoho ineho. Ten rodicovsky prispevok je PRISPEVOK statu pre rodinu s dietatom do 3 rokov, nesupluje to, co maju dietatu zabezpecit rodicia.

ekira1
31. jan 2024

O deti sa majú starať rodičia, ak vybere dieťaťu otca čo ani alimenty neplatí, žiaľ, musí sa postarať sama. Treba rozmýšľať, či to dieťa dokáže uživiť. Doma musí byť 6 týždňov po pôrode, zvyšok je už jej rozhodnutie ostať doma, keď si to nemôže dovoliť, musí ísť do práce, aby užívala seba a dieťa. Rodičovský príspevok je príspevok štátu pre dieťa, nie výplata matke aby nemusela do prace a mala z čoho žiť.

nelca84
Autor odpoveď zmazal
sheila121
Odpoveď bola odstránená
kvet123ka
31. jan 2024

Kde zoženiem za 400e 1-izbak v Bratislave?

autor
31. jan 2024

Nie ked predtym nepracuje ale chodi trebars do skoly tak nema narok na ziadnu matersku ani nic proste len tych 400€ od porodu a pracovat minimalne do polroka dietata sa neda teda neviem ktore jasle by ho vzali.. ja chapem co sa mi snazite povedat len zamyslali sme sa presne nad takymito zenami v tiesni ze ako to potom riesia.

viestta
31. jan 2024

Taka zena ma narok na vyzivne na dieta, ma narok na uhradu nakladov spojenych s porodom (neviem presne ako je to definovane v zakone). Takze nema len tych 400€ rodicak. No a stale tvrdim, zodpovednost je na rodicoch dietata, nie na state. Dieta je ich, nie statne.

anshelia
31. jan 2024

Všade naokolo počúvam ako je na tom Slovensku zle, nič tu nefunguje...ako sa kto odsťahuje a podobne. Potom sa naozaj odsťahuje, narodí sa za hranicami dieťa a tam zistí, že materská je veľmi krátka, rodičák tam neexistuje a uvedomí si, že na Slovensku je luxusná rodičovská, celé 3 roky a ešte aj platená 400€ mesačne. Ak vedela nezodpovedne sexovať, tak nech sa stará...vždy pri tom boli dvaja, ona vedela s kým ten sex mala, bola si vedomá, že keby niečo on bude otec...

nikaeli
31. jan 2024

A si predstav, že také 4 roky dozadu bol rodičák 200€ 🤦🏻‍♀️ preto som najprv vyštudovala, našla si prácu, trošku našetrila a až potom porodila.. jednoducho som plánovala 😉 a keď mal drobec 2,5 roka, dcéra dokonca menej, dala som ich do škôlky a vrátila sa do práce.

katulienkax
31. jan 2024

no existuje aj antikoncepcia, i ked tu na konovi budu tvrdit, ze je to svinstvo. Treba sa chranit a nie pouzivat prerusovanu suloz

jankalukasova
1. feb 2024

Autorka, tak dieťa je niečo čo sa dá celkom dobre plánovať resp. neplanovať. Tak keď ledva vyleziem zo školy, mám s prepáčením holú r*ť, tak zvolím tu verziu, že ho neplánujem.