Ako vyžiť s dieťaťom pri rodičovskom príspevku?
Ahojte, preberali sme s kamaratkou na kave tuto temu a tak mi napadlo ze sa opytam tu. Otehotnela som este na skole a chvalabohu mam partnera ktory sa financne postaral o nas. Ale co ked zena nema nikoho? Proste ani narok na matersku len ten rodicak 400€ od zaciatku. Ved dnes najom za jednoizbovy byt v BA je minimalne 400€. A to nehovorim strava, satstvo, pausal, vybavenie pre dieta. Alebo existuje nejaka specialna pomoc pre taketo matky?
Tak ja som na syna sama, ale mala som normalne plnu MD, a potom vyšši rodičák. Plus alimenty. Myslím, že taký ľudia velmi neriešia takéto veci, ak su ekonomicky menej vzdelany, tak proste nejako vyžiju aj z mala
Ved ma matersku, vyzivne, moze ist aj mimo BA do garzonky v zadku sveta, krasne sa jej tam zit nebude, ale bude to lacne. Rok doma a do prace, rodicak jej ostane, pri normalnom plate a a vyzivnom a rodicaku by skutocne mala tie jasle/opatrovatelku a garzonku vediet uplatit. Nie, nebudu si zit ako vo vaticke, ale zvladnu to... ked to nejde nijakovsky, tak rodicia, stari rodicia, byvat aspon cas u nich...
Nikto ich nenúti žiť zo 400 eur, stále sa dá ísť pracovať.
Nie je povinné byť 3 roky doma, žena môže ísť pracovať. Neviem prečo by si taká žena mala prenajímať byť a ešte v Ba, nestačí jej jedna izba, v byte kde sú napr.viacere také matky
Volá sa to rodičovský príspevok. Nie je určený na vyžitie dvoch osôb. Je to výpomoc k vlastnému pričineniu.
Stare zidovske prislovie hovori: Mas mat tolko deti, kolko uzivis a nie kolko chces. Zabezpecit vhodne podmienky pre dieta, postarat sa aby malo vsetko co potrebuje je zodpovednost rodicov, nikoho ineho. Ten rodicovsky prispevok je PRISPEVOK statu pre rodinu s dietatom do 3 rokov, nesupluje to, co maju dietatu zabezpecit rodicia.
O deti sa majú starať rodičia, ak vybere dieťaťu otca čo ani alimenty neplatí, žiaľ, musí sa postarať sama. Treba rozmýšľať, či to dieťa dokáže uživiť. Doma musí byť 6 týždňov po pôrode, zvyšok je už jej rozhodnutie ostať doma, keď si to nemôže dovoliť, musí ísť do práce, aby užívala seba a dieťa. Rodičovský príspevok je príspevok štátu pre dieťa, nie výplata matke aby nemusela do prace a mala z čoho žiť.
Kde zoženiem za 400e 1-izbak v Bratislave?
Nie ked predtym nepracuje ale chodi trebars do skoly tak nema narok na ziadnu matersku ani nic proste len tych 400€ od porodu a pracovat minimalne do polroka dietata sa neda teda neviem ktore jasle by ho vzali.. ja chapem co sa mi snazite povedat len zamyslali sme sa presne nad takymito zenami v tiesni ze ako to potom riesia.
Taka zena ma narok na vyzivne na dieta, ma narok na uhradu nakladov spojenych s porodom (neviem presne ako je to definovane v zakone). Takze nema len tych 400€ rodicak. No a stale tvrdim, zodpovednost je na rodicoch dietata, nie na state. Dieta je ich, nie statne.
Všade naokolo počúvam ako je na tom Slovensku zle, nič tu nefunguje...ako sa kto odsťahuje a podobne. Potom sa naozaj odsťahuje, narodí sa za hranicami dieťa a tam zistí, že materská je veľmi krátka, rodičák tam neexistuje a uvedomí si, že na Slovensku je luxusná rodičovská, celé 3 roky a ešte aj platená 400€ mesačne. Ak vedela nezodpovedne sexovať, tak nech sa stará...vždy pri tom boli dvaja, ona vedela s kým ten sex mala, bola si vedomá, že keby niečo on bude otec...
A si predstav, že také 4 roky dozadu bol rodičák 200€ 🤦🏻♀️ preto som najprv vyštudovala, našla si prácu, trošku našetrila a až potom porodila.. jednoducho som plánovala 😉 a keď mal drobec 2,5 roka, dcéra dokonca menej, dala som ich do škôlky a vrátila sa do práce.
no existuje aj antikoncepcia, i ked tu na konovi budu tvrdit, ze je to svinstvo. Treba sa chranit a nie pouzivat prerusovanu suloz
Autorka, tak dieťa je niečo čo sa dá celkom dobre plánovať resp. neplanovať. Tak keď ledva vyleziem zo školy, mám s prepáčením holú r*ť, tak zvolím tu verziu, že ho neplánujem.